Dit is de levensduur van het isolatiemateriaal in je huis
Moet je elke tien tot twintig jaar het isolatiemateriaal in huis vernieuwen of hoef je het maar één keer te regelen en er verder nooit meer naar om te kijken? In dit artikel vertellen we je hoelang je met isolatiemateriaal kunt doen.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Wat de levensduur is van isolatiemateriaal
- Welke isolatiematerialen je beter kunt vermijden
- Hoe je kunt voorkomen dat je vroegtijdig je isolatie moet vervangen
- Lees ook: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis!
Het aanbrengen van isolatiemateriaal kan ondanks subsidies flink in de kosten lopen, maar daar krijg je dan ook de nodige voordelen voor terug. Het is in elk geval goed om te weten dat je een lange tijd met isolatie vooruit kunt. Hoelang dat precies is, verschilt per materiaalsoort. Daarnaast is de levensduur van isolatiemateriaal afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing.
Om een lange levensduur te bereiken, is het belangrijk dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt aangebracht. Als je huis niet geschikt is voor bepaalde isolatie of het isolatiemateriaal niet op correcte wijze is aangebracht, kan dit flinke schade aanrichten aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan koudebruggen of vochtophoping met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het belangrijk dat isolatiemateriaal tegen vocht kan of dat er bijvoorbeeld een dampscherm wordt geplaatst om het vocht tegen te houden.
Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om alleen in zee te gaan met gecertificeerde vaklui. Onderzoek dus of het isolatiebedrijf is aangesloten bij brancheorganisatie VENIN Isolerend Nederland en een certificering heeft bij Insula Certificatie of SKG-IKOB.
©Andrii Biletskyi
Zo lang gaat isolatiemateriaal mee
De meeste isolatiematerialen kunnen tussen de 50 en zelfs 100 jaar meegaan. In principe gaat het dus om een eenmalige investering, waar je vervolgens de rest van je leven van kunt profiteren. Van alle materiaalsoorten hebben vlaswol en cellulose de kortste levensduur, namelijk van minstens 50 jaar. Ook gevelisolatie is eerder aan vervanging toe. Omdat het isolatiemateriaal aan de buitenzijde wordt aangebracht, wordt het materiaal blootgesteld aan weersinvloeden. Hierdoor ligt de levensduur rond de 25 jaar. De meeste andere isolatiematerialen gaan echter minimaal 75 jaar mee.
Ook kun je niet met ieder geïsoleerd huis jarenlang vooruit. Als je een huis hebt dat gebouwd is vóór de jaren ‘90 is de kans namelijk groot dat je te maken hebt met slechte isolatie. De bouwnormen en eisen die aan isolatie gesteld werden, waren in die tijd minder streng. Bovendien lagen de energieprijzen toen een stuk lager, waardoor de noodzaak voor goede isolatie er toen minder was. Heb je een ouder huis, dan doe je er goed aan om na te isoleren of het isolatiemateriaal te vervangen.
De ramen in je huis zijn ook een vorm van isolatie. Dubbel glas en hoogrendementsglas gaan ongeveer 20 tot 30 jaar mee. Als het glas goed geplaatst is en door de jaren heen goed onderhouden wordt, kan het glas zelfs nog langer meegaan. De kans op lekkages wordt tegen die tijd wel groter, waardoor de isolerende functie vermindert.
Het vervangen van isolatiemateriaal is over het algemeen alleen nodig als er op dit moment verouderd isolatiemateriaal aanwezig is in je woning. Isolatiemateriaal dat in de vorige eeuw is aangebracht, voldoet meestal niet aan de huidige energieprestatiecoëfficiënt.
©Youril
Welk isolatiemateriaal moet ik kiezen?
Er zijn verschillende soorten smaakjes om uit te kiezen als het gaat om isolatiemateriaal. Zo wordt er vaak gebruikgemaakt van glaswol, steenwol, pur, EPS-parels, XPS- of PIR-platen. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken bij elk soort isolatie, vertellen we je in onze artikelen over binnenmuurisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie.
Hoewel vrijwel al het isolatiemateriaal een lange levensduur heeft, wil dat niet zeggen dat iedere materiaaltype even geschikt is. Het ene materiaal is namelijk slechter voor het milieu dan het andere.
Isolatiematerialen die je beter kunt vermijden zijn schapenwol en gespoten purschuim met HFK’s (fluorkoolwaterstoffen). Deze materialen hebben een veel grotere milieu-impact dan andere isolatiematerialen.
Ook het rendement kan bij verschillende isolatiematerialen verschillen. Let daarom goed op de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatie. Voor vloeren is een waarde van minstens 3,5 Rd gewenst. Bij daken gaat het om minimaal 3,8 Rd en bij de gevel om een Rd-waarde van minstens 4,4.
We vertellen je precies hoe je het isoleren van je huis het beste aanpakt. Ben je van plan zelfs de handen uit de mouwen te steken, dan ga je met deze tips goed van start.