Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis
De overheid geeft subsidie voor het verduurzamen van je eigen huis, bijvoorbeeld voor isolatie, een warmtepomp of een elektrische kookplaat. Je kunt de subsidie alleen achteraf aanvragen en dat blijkt nog niet zo makkelijk. Een goede voorbereiding helpt. Zorg dat je geen stappen overslaat en voldoende tijd neemt voor het hele proces, vanaf het eerste begin tot en met de subsidieaanvraag.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:
- Wat moet ik doen voordat ik een installatiebedrijf opdracht geef voor een verduurzamingsmaatregel?
- Waar moet ik allemaal foto’s van maken als bewijsmateriaal?
- Wat heb ik nodig voor de subsidieaanvraag (per maatregel)?
Ook interessant voor jou: Geld nodig voor energiebesparende maatregelen? Zo vind je subsidies en leningen
Met het verduurzamen van je eigen huis kun je besparen op energiekosten. Het geeft dus niet alleen meer comfort als je investeert in HR++ of triple glas of isolatie van het dak, een spouwmuur, de gevel of de vloer, het levert op den duur ook geld op. Ook kun je er het energielabel van je huis mee verbeteren, waardoor het huis meer waard wordt. Maar een investering in isolatie of in een warmtepomp kost veel geld en de terugverdientijd is vaak lang.
Om het voor huiseigenaren aantrekkelijker te maken om toch te gaan verduurzamen, stelt de overheid Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar. Daarmee krijg je maximaal 30 procent van de rekening vergoed als je twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren of als je één isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp of zonneboiler. Als je één isolatiemaatregel neemt, krijg je grofweg 15 procent terug. Voor een warmtepomp of zonneboiler hangt de subsidie af van het type dat je laat installeren. Voor aansluiting op een warmtenet kun je 3325 euro krijgen en voor een nieuwe inductiekookplaat 400 euro.
💡 Meer weten? Lees hier al onze artikelen over isoleren en hier al onze artikelen over warmtepompen
©Henadzy - stock.adobe.com
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl
Bewijsmateriaal verzamelen
Dat klinkt allemaal mooi, maar je krijgt de subsidie niet automatisch. Om te beginnen kun je ISDE-subsidie alleen achteraf aanvragen, dus je moet de kosten zelf voorschieten. Vervolgens moet je een ingewikkelde online aanvraagprocedure doorlopen. Hiervoor heb je bewijsmateriaal nodig dat je voor en tijdens het installatieproces verzameld moet hebben. Al met al is dat voor een derde van de aanvragers een reden om hun subsidieaanvraag niet af te maken, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis.
Heb je plannen om je huis te gaan verduurzamen of ben je daar al mee bezig? En wil je daarvoor subsidie aanvragen? Zorg dan dat je aan alle voorwaarden voldoet en al het bewijsmateriaal compleet hebt.
Dit moet je doen voordat je met een project begint
Verduurzamingsmaatregelen moeten voldoen aan de voorwaarden die de overheid stelt. Je kunt deze voorwaarden per maatregel vinden op de website van de RVO, waar je straks ook je subsidieaanvraag moet doen. Zorg dat je de voorwaarden begrijpt en vraag zo nodig een toelichting.
Je vindt op de website van de RVO ook meldcodelijsten voor de verschillende maatregelen. Op deze lijsten staat welke materialen en apparaten in aanmerking komen voor subsidie en hoeveel subsidie je hiervoor krijgt. De meldcode is erg belangrijk. Deze moet op de offerte en op de bon van de aannemer of installateur staan en je hebt hem nodig bij je subsidieaanvraag. Maatregelen zonder meldcode kunnen ook in aanmerking komen voor subsidie, maar je krijgt hierover vooraf geen garantie.
Je krijgt alleen subsidie als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een professioneel bedrijf. Laat aan dit bedrijf weten dat je subsidie wilt aanvragen, zodat de uitvoerder rekening kan houden met de voorwaarden.
Maak voordat de werkzaamheden beginnen foto’s van de situatie zoals die nu is. Laat je bijvoorbeeld je glas vervangen, maak dan foto’s waarop duidelijk te zien is welk type glas je nu hebt.
©bilanol
Dit moet je doen tijdens de installatie
Maak ook tijdens de installatie veel foto’s. Liever een paar te veel dan één te weinig. Je hebt foto’s nodig van de werkzaamheden en van de gebruikte materialen. Als je de isolatie laat verbeteren, kun je tijdens de werkzaamheden de oude isolatie fotograferen. Ben je er niet bij tijdens de installatie, vraag dan aan de uitvoerder om foto’s te maken.
➡ Bewaar alle documenten die je in de loop van het project krijgt. Zorg dat je in ieder geval dat je deze data noteert:
• Aanschafdatum
• Uitvoeringsdatum (als de werkzaamheden klaar zijn)
• Installatiedatum (als het apparaat werkt)
• Betalingsdatum
➡ Zorg ook dat je in het bezit bent van:
• Een bewijs van aanschaf, zoals een getekende offerte of opdrachtbevestiging
• Een betaalbewijs, zoals een factuur waar ‘voldaan’ op staat of een factuur en een bankafschrift
• Het typenummer, het merk en/of de naam van de fabrikant van het product
• Naam, telefoonnummer en contactpersoon van het bouw- of installatiebedrijf dat de werkzaamheden uitvoert
Dit moet je weten voor de subsidieaanvraag
Je kunt subsidie aanvragen tot twee jaar na de installatie van de eerste maatregel. Je kunt dat doen op de computer of met je telefoon. Sommige pagina’s bevatten veel tekst en zijn niet makkelijk te lezen op een telefoon, dus de computer werkt een stuk overzichtelijker. Zorg dat je foto’s en scans van alle bewijsstukken die je nodig hebt in een mapje op je computer of telefoon hebt staan, zodat je ze makkelijk kunt uploaden als erom wordt gevraagd.
Je start de subsidieaanvraag op de website van de RVO. Je logt in met je DigiD. Vervolgens zoek je in een lange lijst formulieren het ISDE aanvraagformulier voor warmtepomp, zonneboiler, isolatie, elektrische kookvoorziening en aansluiting warmtenet. Nadat je je gegevens hebt gecontroleerd en je profiel compleet hebt gemaakt, kun je beginnen met het beantwoorden van de vragen. Hierbij moet je regelmatig bestanden of foto’s uploaden. Het is verstandig om na het uploaden te controleren of alles goed is gegaan en daarna pas verder te gaan. Je kunt het aanvraagproces ook onderbreken en later afmaken.
Dit moet je weten over de afzonderlijke maatregelen
Isolatie
Spreek met het bouwbedrijf af hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal er wordt aangebracht en hoe dik. Dit moet ook zichtbaar zijn op de foto’s, inclusief de naam, het merk en het soort isolatiemateriaal. Maak in ieder geval een foto van het etiket en van de codering. Vraag de leverancier om het aantal vierkante meters ook op de offerte en de factuur te zetten. Isoleer je ook delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen, zoals een uitbouw of dakkapel? Zorg dan dat het isolatiemateriaal dat hiervoor wordt gebruikt apart geoffreerd en gefactureerd wordt.
Isolerend glas
Zorg dat op de offerte en de factuur het juiste aantal vierkante meters isolerend glas staat vermeld. De netto oppervlakte van het glas moet worden gemeten volgens de richtlijnen van de RVO. Wordt er ook isolerend glas gebruikt voor delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen? Zorg dan dat dit apart wordt geoffreerd en gefactureerd. Verder heb je de dikte en de isolatiewaarde (u-waarde) nodig. Voor triple glas moet ook het kozijn worden vervangen. Hiervan moet je dan ook de kenmerken meesturen.
©napa74 - stock.adobe.com
Warmtepomp
Je krijgt alleen subsidie als je een huis hebt dat voor 2019 is gebouwd. Onderzoek eerst of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Je kunt hiervoor de temperatuur van het water in je cv-installatie verlagen tot 50 graden. Als je hiermee je huis voldoende warm krijgt, dan is je huis waarschijnlijk goed genoeg geïsoleerd om met een warmtepomp te verwarmen. Zo niet, dan moet je eerst andere maatregelen nemen.
Is je huis wel geschikt? Dan mag je alleen een warmtepomp kiezen met een maximaal thermisch vermogen van 400 kW.
Warmtenet
Je hebt een overeenkomst nodig met een warmteleverancier waaruit blijkt dat je huis is aangesloten op een warmtenet. Ook moet je kunnen laten zien dat je huis niet is aangesloten op het gastransportnet. Verder moet je een bewijs van aanschaf hebben.
Elektrische kookvoorziening
Je hebt een bevestiging nodig van de netbeheerder dat de aardgasmeter definitief is verwijderd na 1 april 2022. Verder moet je een betaalbewijs en een factuur hebben van je kookplaat, waaruit blijkt dat je deze na 1 april 2022 hebt gekocht.