Gevelisolatie: steek je woning in een nieuw en rendabel jasje
Isolatie vanaf de buitenkant zorgt voor een comfortabele woning met lage energiekosten. Gevelisolatie voorkomt namelijk warmteverspilling, met als resultaat aangename temperaturen en een efficiënter energieverbruik. Daarnaast is gevelisolatie prima te combineren met een broodnodige opknapbeurt van de buitenkant van een woning. Je leest er alles over in dit artikel!
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Wat gevelisolatie is en wat de voordelen zijn
- Hoe gevelisolatie werkt
- Wat de kosten van gevelisolatie zijn
- Hoeveel je kunt besparen met gevelisolatie
Lees ook: Zelf je woning isoleren? Dit is waar je aan moet denken
Wat is gevelisolatie?
Gevelisolatie is een vorm van isolatie waarbij isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren van een woning wordt aangebracht. Heeft een gebouw geen buitenmuurisolatie? Dan gaat er veel warmte verloren en moet de verwarming vaker en langer aan om de gewenste temperaturen te bereiken en vast te houden. Door gevelisolatie toe te passen, verhoogt de isolatiewaarde van een gebouw, waardoor warmte beter wordt vastgehouden. Dat levert meer wooncomfort op en zorgt als leuke bijkomstigheid voor een lagere energierekening.
©sommersby
Hoe werkt gevelisolatie?
Buitengevelisolatie kan door middel van verschillende materialen worden toegepast. Het belangrijkste aspect hierbij is dat het isolatiemateriaal aan de buitenkant als het ware tegen de muren wordt geplakt. De muren van een woning worden daardoor iets dikker. In veel gevallen wordt een buitenmuur geïsoleerd met glaswoldekens en/of isolatieplaten die worden afgewerkt met hout, steen of kunststof. De keuze van de afwerking verdient de nodige aandacht, aangezien die het nieuwe aanzicht van een woning bepaalt.
Voor de afwerking van een gevel bestaat er grofweg keuze uit drie soorten: steenstrips, stucwerk (sierpleister) en gevelbekleding (hout, kunststof of cementplaten).
Gevelisolatie versus spouwmuurisolatie
Een van de meest gebruikte manieren om een woning energiezuinig én comfortabel te maken is spouwmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie vult een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur (de spouw) met isolatiemateriaal, zoals piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Deze vorm van isolatie is een stuk goedkoper dan buitengevelisolatie, maar de isolatiewaarde is beperkt en spouwmuurisolatie is voor lang niet alle woningen geschikt.
Wil je jouw woning energieneutraal maken? Dan heb je zeer goede gevelisolatie nodig, wat niet haalbaar is met spouwmuurisolatie. Gevelisolatie is in dat geval een veel betere optie. Om een idee te geven: bij gevelisolatie aan de buitenkant kun je 13 centimeter isolatiemateriaal laten plaatsen met een Rd-waarde van 3,5 (het isolerend vermogen van de isolatie). De gevel krijgt daarmee een isolatiewaarde van Rc=4. Met spouwmuurisolatie kun je maar 4 tot 7 centimeter isolatiemateriaal aanbrengen, waardoor je op een totale isolatiewaarde uitkomt van Rc=1,4 tot Rc=2. Dat ligt dus een aanzienlijk stuk lager.
Heeft je woning geen spouw, oftewel ruimte tussen de binnen- en buitenmuur? Dan valt spouwmuurisolatie af en is gevelisolatie een goed alternatief. Heeft je woning wel een spouw, maar is deze smaller dan 4 centimeter en/of zitten er te veel cementresten in? Ook dan is spouwmuurisolatie niet mogelijk en biedt gevelisolatie uitkomst.
©Harald Richter
Voordelen van gevelisolatie
Het aanbrengen van buitenmuurisolatie heeft diverse voordelen. Denk daarbij aan energie- en kostenbesparing en de vernieuwing van het aanzicht van een woning.
De belangrijkste voordelen uitgelicht:
Energiebesparing
Het meest voor de hand liggende voordeel van gevelisolatie is natuurlijk de besparing op energiekosten, doordat de isolatie ervoor zorgt dat er minder warmte verloren gaat. De isolatiewaarde van gevelisolatie is daarbij een stuk hoger dan die van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, zoals eerder aangegeven. Gevelisolatie levert dan ook een hogere besparing op qua energieverbruik en -kosten.
Meer wooncomfort
Gevelisolatie zorgt voor een aangenamer klimaat in huis. Het wordt eenvoudiger een woning op de gewenste temperatuur te brengen én te houden, wat het wooncomfort ten goede komt.
Eenvoudig koudebruggen wegwerken
Een koudebrug ontstaat doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van een woning. Gevelisolatie is een snelle en makkelijke manier om koudebruggen weg te werken en valse tocht te voorkomen.
Verbetering van het aanzicht
Gevelisolatie wordt aan de buitenkant van een woning aangebracht en kan worden afgewerkt met diverse materialen zoals hout, leistenen of steenstrips. Dat zorgt ervoor dat het aanzicht van de woning wordt verfraaid en dat kan ook een positieve invloed hebben op de waarde van een woning.
Verhoging van de waarde
Goede isolatie beïnvloedt het energielabel van een woning, een van de aspecten die een rol spelen in de waarde van een woning. Verbeter je de isolatie van je woning dan kan dit dus zomaar de waarde ten goede komen. En aangezien gevelisolatie automatisch een update van het buitenaanzicht betekent kan ook dat invloed hebben op de waarde van een woning.
Wat zijn de kosten van gevelisolatie?
Gevelisolatie is een ingrijpende klus waar de nodige kosten bij komen kijken. Gemiddeld kost gevelisolatie 100 à 150 euro per vierkante meter*. Deze prijs is inclusief isolatie én gevelafwerking. In onderstaande tabel krijg je een beeld van de totale kosten die erbij komen kijken om de buitenkant van je huis te isoleren. De kosten en subsidie in deze tabel zijn een schatting op basis van de gemiddelde grootte per woningtype. De daadwerkelijke kosten hangen in de praktijk onder meer af van de hoeveelheid vierkante meters en de materiaalkeuze.
*Bron: Slimster
Bron: Milieu Centraal
De schatting van de kosten hierboven gaat uit van een standaard situatie, zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op het prijspeil van 1 maart 2023. Actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen ervoor zorgen dat de totale kosten hoger uitvallen. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat verder uit van twee of meer maatregelen; bij slechts één maatregel bedraagt de subsidie de helft.
Hoe groter het geveloppervlak, hoe lager de prijzen van gevelisolatie per vierkante meter. Een isolatiebedrijf kan namelijk efficiënter werken met grotere oppervlaktes, wat je dan ook terugziet in de prijs.
Hoeveel kan ik besparen met gevelisolatie?
Nu je weet aan wat voor kosten je moet denken bij gevelisolatie, ben je wellicht benieuwd hoeveel je daar dan mee kunt besparen. Een overzicht daarvan zie je in onderstaande tabel. Deze gaat uit van een woning met een spouwmuur. In een woning met enkelsteens muren (uit een bouwjaar vóór 1920) wordt al snel zo'n 40 procent meer bespaard.
Bron: Milieu Centraal
In bovenstaande tabel is de gasbesparing berekend voor een huis met een HR-combiketel als verwarming. Hoeveel er precies wordt bespaard, hangt uiteraard onder andere af van in hoeverre een huis nu al is geïsoleerd en hoeveel en hoe vaak een huis wordt verwarmd.
Meer weten over de kosten van verschillende vormen van isolatie? Lees dan ook: Wat kost isoleren en wat levert het op?
Tips voor het toepassen van gevelisolatie
Is je keuze gevallen op buitenmuurisolatie? Dan zijn er diverse punten om rekening mee te houden en aandacht aan te besteden. We zetten een aantal belangrijke factoren voor je op een rij:
Subsidie
Er bestaat een landelijke subsidie voor isolatie. Deze subsidie bestaat uit een vast bedrag per vierkante meter. De subsidie valt hoger uit wanneer je buitenmuurisolatie combineert met bijvoorbeeld dak-, spouwmuur- of vloerisolatie of met een warmtemaatregel, zoals een warmtepomp of zonneboiler.
Vergunning
Doordat gevelisolatie ervoor zorgt dat het aanzicht van een woning verandert, heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag deze op tijd aan via het Omgevingsloket, want bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitenmuurisolatie niet altijd toegestaan. Check dit dus ruim voordat je begint met de isolatieplannen.
Mocht het niet zijn toegestaan om de voorkant van je woning te wijzigen, dan kun je altijd nog informeren of je wel toestemming krijgt voor de achterkant en zijkant. Op die manier kun je gevelisolatie voor die zijdes eventueel combineren met isolatie met een voorzetwand aan de binnenzijde voor de voorgevel.
Kozijnen en glas
In de meeste gevallen kunnen kozijnen op hun plaats blijven tijdens de toepassing van gevelisolatie. Er bestaan dan ook speciale dunnere isolatiestrips die ervoor zorgen dat de isolatie goed aansluit op de kozijnen en/of dakrand. Zijn de kozijnen toch al aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om de isolatie te combineren met isolerende kozijnen en/of tripleglas.
Afwerking
Voor de afwerking van een gevel kan grofweg worden gekozen uit steenstrips, stucwerk en gevelbekleding (hout, kunststof of cementplaten). Een aantal van deze materialen hebben meer onderhoud nodig dan andere. Zo moet houten gevelbekleding regelmatig worden geschilderd, tenzij je kiest voor een houtsoort die onbehandeld kan blijven. Kunststof kan er daarentegen uitzien als hout, maar heeft nauwelijks onderhoud nodig, terwijl stucwerk gevoelig kan zijn voor scheuren en/of beschadigingen. Steenstrips hebben nauwelijks onderhoud nodig, net als een standaard buitenmuur van baksteen. Denk dus op voorhand goed na over de impact van je keuze op de langere termijn.
Vochtdoorslag
Heb je last van vochtdoorslag via de gevel van je woning? Dan gaat dat waarschijnlijk over als je de gevel aan de buitenkant laat isoleren. Maar vochtdoorslag kan ook een heel andere oorzaak hebben, zoals lekkende goten, optrekkend vocht of een gebrek aan ventilatie. Zorg ervoor dat je die oorzaak laat verhelpen voordat er gevelisolatie wordt aangebracht om te voorkomen dat de vochtdoorslag erger wordt. Overleg bij twijfel altijd eerst met het isolatiebedrijf dat de isolatie gaat aanbrengen.
Alternatieven
Is het vanwege ruimtegebrek lastig of vanwege bijvoorbeeld een monumentenstatus of beschermd aanzicht niet toegestaan om de buitenmuren van je woning van buitenaf te isoleren? Overweeg dan binnenmuurisolatie toe te (laten) passen door middel van een voorzetwand, kant-en-klare panelen, cellenbeton- of hennepblokken.