Je huis isoleren? Gebruik de Rd-waarde om het beste materiaal te kiezen
Als je aan de slag gaat met isolatie, dan heb je vaak keuze uit allerlei materialen en oplossingen. De prijsverschillen lopen enorm uiteen, maar is een duurdere isolatiesoort ook altijd beter? Daar komt de Rd-waarde om de hoek kijken. Dat getal biedt je een houvast om materialen met elkaar te vergelijken en zo de beste keus te maken.
Isoleren is een vak apart, maar met wat basiskennis kun je prima zelf thuis aan de slag. In dit artikel leer je: Waar de Rd-waarde voor staat | Hoe je de juiste isolatiewaarde berekent | Wat de isolatiewaarde is van veelgebruikte materialen.
Ook interessant voor jou:
Helder verhaal: 10 vragen over HR++-glas
Wat kost isoleren en wat levert het op?
Over de Rd-waarde
Bij de Rd-waarde (ook bekend als R-waarde) staat de ‘R’ voor de Engelse term resistance, oftewel weerstand. Logisch ook, want hoe hoger de weerstand van een materiaal is, hoe moeilijker kou erdoorheen komt. De ‘d’ geeft aan dat de waarde is afgegeven (declared) door de fabrikant. De weerstand betreft bij isolatie de zogeheten thermische weerstand.
Hoe hoger de Rd-waarde, hoe moeilijker het is voor temperatuurstromen, dus kou en warmte, om door een materiaal te bewegen. Zo heeft een dun plaatje aluminium, zoals in een caravan, een lage Rd-waarde. Vandaar dat je het in een caravan zonder verdere isolatie flink koud krijgt in de winter, en bloedheet in de zomer. Je snapt het al: is de Rd-waarde te laag, dan stook je je (figuurlijk) blauw.
Hogere thermische weerstand met isolatie
Je fictieve caravan kun je isoleren door er isolatieplaten tegenaan te plakken. Die hebben een veel hogere thermische weerstand dan een aluminium wandje. Welk isolatiemateriaal moet je kiezen om de kou (of hitte) het best te weren?
In een nieuwbouwhuis is tegenwoordig alles geoptimaliseerd om een zo goed mogelijke isolatie (thermische weerstand) te bereiken. Een ouder huis zelf isoleren, betekent dat je goed moet kijken naar de Rd-waarde van het isolatiemateriaal dat je gaat kopen. En daarbij komt de vermelding van die waarde op de verpakking van isolatiemateriaal dus goed van pas.
©Phovoir
Totale weerstand berekenen
Om het nog iets ingewikkelder te maken, is er niet alleen de Rd-waarde om naar te kijken. Het totaal van alle Rd-waardes van een constructies is de Rc-waarde. Dat getal is bijvoorbeeld een optelsom van de Rd-waarden van het isolatiemateriaal in een spouwmuur plus een buitenmuur.
Een voorbeeld: de Rd-waarde van bakstenen is 0,5. Stel dat je op de kale bakstenen muur een isolatieplaat met een Rd-waarde van 5 plakt, dan wordt de totale waarde Rc dus 5,5. Ga je aan meerlaagse isolatie doen, dan kun je alle Rd-waarden van de afzonderlijke materialen bij elkaar op blijven tellen.
©Nigel Spooner Staffordshire Images
Wat is nu een goede Rc-waarde? Daarvoor kun je onderstaande richtlijnen aanhouden:
Zelf aan de slag
Wil je zelf gaan isoleren? Wees dan realistisch in je doelen. In een oude woning zul je niet net zulke hoge Rc-waardes kunnen bereiken als in een nieuwbouwhuis. Het is wat dat betreft ook een kostenoverweging hoe ver je wilt gaan met isolerende maatregelen. Hey geld dat je investeert in isolatie verdient zich uiteindelijke wel vaak terug, als besparing op je stookkosten.
©netrun78 - stock.adobe.com
Nog een waarde: lambda
Wil je zelf de Rd-waarde berekenen van een materiaal? Dan komt de zogeheten lambda-waarde om de hoek kijken, die je op de verpakking soms terugvindt. Hierbij geldt: hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte verloren gaat (en hoe beter de warmte dus wordt vastgehouden). In dit geval is een lage waarde dus beter dan een hoge.
Als je de lambda-waarde combineert met de dikte van het isolatiemateriaal, kun je de Rd-waarde berekenen. Dit doe je door de dikte in meters te delen door de lambda-waarde. Stel: je hebt een isolatieplaat van 15 centimeter dik met een door de fabrikant vermelde lambda-waarde van 0,037. Dan is de Rd 0,15:0,037 = 4,05.
Let op de cijfertjes
Waar het onder de streep om gaat: als je een isolatiemateriaal met een hogere Rd-waarde kiest, heeft dat materiaal een hogere warmteweerstand en zorgt het dus voor een betere isolatie. Of ga voor het materiaal met de laagste lambda-waarde en zorg ervoor dat je er een goede dikke laag van kunt aanbrengen.
De lambda-waarde van verschillende materialen
De materialen staan op volgorde van zeer sterk isolerend tot steeds slechter isolerend.
Bron: Lambda.be
Slimme thermostaat
Zelf in een goed geïsoleerd huis kun je extra besparen op je gasrekening door met een slimme thermostaat alleen de kamers te verwarmen die je gebruikt.