Kan ik subsidie krijgen om mijn huis te isoleren?
De overheid stimuleert de isolatie en verduurzaming van je huis met subsidies. Door een ISDE-subsidie aan te vragen kun je een vergoeding krijgen voor het plaatsen van verschillende isolatiemaatregelen. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Voor welke vormen van isolatie je subsidie kunt krijgen
-
Hoe hoog de subsidie per isolatiemaatregel is
-
Aan welke voorwaarden je moet voldoen
-
Waar je de ISDE-subsidie kunt aanvragen
-
Dat het aanvragen van subsidie in de praktijk soms lastig blijkt
-
Ook interessant: Feiten en fabels over duurzame energie
Welke isolatiemaatregelen kan ik subsidiëren?
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, oftewel ISDE, geldt voor verschillende soorten isolatiemaatregelen. Zo kun je subsidie krijgen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en hoogrendementsglas. Onder de ISDE vallen overigens niet alleen isolatiemaatregelen, maar ook warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting op het warmtenet.
Hoe hoog is de subsidie voor isolatie?
De hoogte van de subsidies voor het aanbrengen van isolatie in je woning hangt af van het soort isolatie, de grootte van je woning, de kwaliteit ervan en hoeveel maatregelen je treft.
Zo kun je in 2023 voor spouwmuurisolatie 4 euro per vierkante meter subsidie krijgen. Bij dakisolatie bedraagt de subsidie 15 euro per vierkante meter en voor vloerisolatie krijg je 5,50 euro per vierkante meter terug. De hoogte van de subsidie bedraagt bij het plaatsen van HR++-, tripleglas of vacuümglas in bestaande kozijnen 23 euro per vierkante meter. Plaats je naast tripleglas of vacuümglas ook isolerende kozijnen, dan loopt het subsidiebedrag op tot 65,50 euro per vierkante meter.
De bovenstaande prijzen gelden als je één maatregel neemt. Als je echter twee maatregelen neemt, verdubbelt de subsidie per aangebrachte isolatiemaatregel. Het aanbrengen van meerdere isolatiemaatregelen levert dus een hoger voordeel op. De subsidiebedragen van deze en andere isolatiemaatregelen zijn terug te vinden op de website van Milieu Centraal.
Overigens geldt er wel een maximum voor het bedrag dat je aan subsidies kunt krijgen. De exacte details hiervan kun je terugvinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
©anatoliy_gleb
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Als je in aanmerking wilt komen voor de hoge subsidie, dan moet je binnen twee jaar minstens twee isolatiemaatregelen nemen. Het gaat hierbij om hoofdmaatregelen, zoals het isoleren van de spouwmuur en het dak. In plaats daarvan krijg je ook het hogere subsidiebedrag als je naast één hoofdmaatregel binnen twee jaar ook een warmtepomp of zonneboiler plaatst. Hetzelfde geldt voor een aansluiting op het warmtenet.
Daarnaast moet je een minimaal oppervlakte van isolatiemateriaal voorzien om in aanmerking te komen voor een subsidie. Bij hoogrendementsglas is dat bijvoorbeeld 8 m², voor spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie geldt een oppervlakte van minstens 10 m². Bij dakisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie gaat het om minimaal 20 m².
Ook de kwaliteit van de isolatiemaatregelen is van invloed op de hoogte van het subsidiebedrag. Zo moet spouwmuurisolatie een minimale isolatiewaarde van 1,1 hebben. Bij dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en buitenmuurisolatie moet deze Rd-waarde minstens 3,5 zijn.
Belangrijk voor doe-het-zelvers Het is belangrijk om te weten dat de isolatiemaatregelen door een installatiebedrijf moeten worden uitgevoerd. Breng je zelf isolatie in je woning aan, dan heb je dus géén recht op subsidie!
Hoe vraag je een ISDE-subsidie aan?
Het aanvragen van een subsidie voor het aanbrengen van isolatie in je huis gaat via de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Voor verenigingen van eigenaars is er een aparte regeling: de SVVE.
Bij het aanvragen van de ISDE-subsidie log je in met je DigiD. Voordat je de aanvraag start, is het verstandig om goed uit te zoeken welke gegevens je precies nodig hebt, waaronder facturen, foto’s, betaalbewijzen en meldcodes. Vergeet niet dat de aanvraag binnen twee jaar na uitvoering en betaling van de eerste isolatiemaatregel moet worden gedaan. Binnen dertien weken krijg je te horen of je subsidieaanvraag is goedgekeurd.
©Dagmara_K
Subsidie niet hoog genoeg? Er is ook een Energiebespaarlening
Via het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten. Dat is een lening die bedoeld is om energiebesparende maatregelen mee uit te voeren, zoals het aanbrengen van isolatie in een woning. De Energiebespaarlening kan een oplossing zijn als je de isolatiemaatregelen te duur vindt of om de periode tot het ontvangen van de subsidie te overbruggen.
Het is mogelijk om tussen de 1.000 en 65.000 euro te lenen. De rente bedraagt momenteel – afhankelijk van de looptijd – tussen de 4,1 en 4,3 procent per jaar. Huishoudens met een verzamelinkomen onder de 48.625 euro hoeven echter geen rente te betalen. Ook voor lagere inkomens is het daardoor mogelijk om isolatiematerialen in de woning aan te brengen.
Disclaimer Geld lenen kost geld! Sluit nooit een lening af zonder op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Probeer isolatiemaatregelen (voor zover mogelijk) met eigen middelen en met behulp van subsidies te financieren om kosten te besparen.
Wil je naast isolatie ook andere verduurzamingsmaatregelen treffen, zoals zonnepanelen? Lees dan ons artikel Zo kun je de zonnepanelen financieren.
Aanvragen isolatiesubsidie blijkt in praktijk lastig
Het aanvragen van een ISDE-subsidie blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel huiseigenaren lopen tegen problemen aan en haken uiteindelijk af. Zo ontvangen verschillende aanvragers uiteindelijk geen subsidie omdat zij niet wisten dat ze naast foto’s van de aangebrachte isolatiemiddelen ook achteraf foto’s moesten maken. De subsidie kan namelijk na uitvoering van de maatregelen pas worden aangevraagd. Ook krijgen sommige huiseigenaren minder subsidie dan zij hadden verwacht. Om het proces eenvoudiger te maken, heeft Vereniging Eigen Huis een stappenplan gepubliceerd voor het aanvragen van de ISDE-subsidie.