ID.nl logo
Dit zijn de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis
Energie

Dit zijn de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis

Het aanbrengen van isolatie in woningen is populair. Maar naast genoeg voordelen zitten er ook een paar nadelen aan. We zetten de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis voor je op een rij, zodat je precies weet waar je op kunt letten bij het isoleren van je woning.

In dit artikel vertellen we je:

✅ Voordeel: comfort door isolatie

Comfort hangt niet alleen af van een goed zittende bank, maar ook van een prettig binnenklimaat. In een huis dat goed geïsoleerd is, blijft de warmte in de wintermaanden in huis. In de zomer houdt isolatie je woning juist lekker koel. Door te investeren in isolatiematerialen, zorg je er dus voor een comfortabele woonruimte, ongeacht de tijd van het jaar.

✅ Voordeel: isolatie bespaart je energie

Naast comfort zorgt goede isolatie indirect ook voor een verlaging van je energierekening. Je hoeft namelijk minder te stoken of te koelen om het juiste binnenklimaat te realiseren én te behouden. Door goede isolatie kan de warme of koude lucht namelijk minder goed ontsnappen door kieren en gaten in je woning, omdat deze nu eenmaal bedekt zijn door isolatiemateriaal. Hoe minder je de airco of verwarming aan hoeft te zetten, hoe gunstiger dat is voor je energierekening.

©Patryk Kosmider

✅ Voordeel: geluidsisolatie

Een andere handige bijkomstigheid is dat isolatiemateriaal een geluiddempende functie heeft. Geluid van buiten de woning kan zo verminderd worden, wat de woonervaring van jou en je huisgenoten (maar ook die van je buren) alleen maar ten goede komt. 

✅ Voordeel: isoleren is beter voor het milieu

Behalve voordelen voor jou en je gezin, is het aanbrengen van goede isolatie ook beter voor het milieu. Doordat je minder energie hoeft te gebruiken om je verwarming of airco te laten draaien, verminder je door het isoleren van je woning ook je CO2-uitstoot. 

✅ Voordeel: hogere woningwaarde

Het verduurzamen van je woning is op meerdere manieren goed voor je portemonnee. Niet alleen zorgt het voor een lagere energierekening, ook kan het isoleren van je woning voor een hoger energielabel zorgen. Het energielabel heeft invloed op de waarde van je huis. Zo leggen kopers gemiddeld 14.000 euro meer neer dan een huis met energielabel A ten opzichte van een huis met energielabel D, meldt Keuringsdienst voor Wonen.

©Andrey Popov

❌ Nadeel: isolatie is niet goedkoop

Ondanks de vele voordelen van woningisolatie, zijn er ook de nodige kanttekeningen te plaatsen. Zo is het aanbrengen van isolatie in je huis nu niet bepaald goedkoop. Het isoleren van een schuin dak kost volgens Milieu Centraal bijvoorbeeld al snel 5400 euro. Voor het isoleren van spouwmuren ben je rond de 2350 euro kwijt en het plaatsen van hoogrendementsglas kost je al snel bijna 4000 euro. 

Gelukkig kun je wel een subsidie krijgen om je huis te isoleren, zodat de investering wat beter te behappen is. Afhankelijk van het soort maatregel en hoeveel maatregelen je neemt, kan dit oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat is toch weer mooi meegenomen.

Ook interessant: Zo weet je zeker dat je je subsidie voor verduurzaming niet misloopt.

❌ Nadeel: isolatie zorgt voor minder ventilatie in huis

Hoewel het afdichten van gaten en kieren ervoor zorgt dat je minder hoeft te stoken of te koelen voor een prettig binnenklimaat, zorgt het gebrek aan gaten en kieren ervoor dat er minder ventilatie plaatsvindt in huis. Ventilatie is juist belangrijk voor je gezondheid omdat het frisse lucht van buiten naar binnen brengt. Onvoldoende ventilatie kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Daarnaast kan het door slechte ventilatie vochtiger blijven in huis, wat weer sneller tot schimmelvorming kan leiden, ook niet bepaald goed voor de gezondheid.

❌ Nadeel: slecht uitgevoerde isolatiemaatregelen zijn gevaarlijk

Vanwege de toenemende populariteit van isolatie de afgelopen jaren loopt ook het aantal conflicten met isolatiebedrijven op. Het verkeerd uitvoeren van isolatiemaatregelen kan voor een flinke schadepost zorgen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot koudebruggen, vochtproblemen of barsten. Daarom is het belangrijk dat je isolatiemaatregelen altijd laat uitvoeren door een betrouwbaar en erkend isolatiebedrijf.

Lees ook: Hoe weet ik of mijn huis goed geïsoleerd is?


Wil je je huis laten isoleren? Laat het doen door een vakman: dat is niet alleen veilig, maar ook een voorwaarde als je subsidie wilt krijgen 👇