Energieleveranciers niet blij met rapport ACM over extra kosten bij zonnepanelen

© hansenn | stock.adobe.com

Energieleveranciers niet blij met rapport ACM over extra kosten bij zonnepanelen

Geplaatst: 20 maart 2024 - 15:55

Aangepast: 21 maart 2024 - 10:10

Mark Gamble

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs een rapport gepubliceerd over de kosten die eigenaren van zonnepanelen veroorzaken bij energiebedrijven. Hoewel het rapport bevestigt dat er inderdaad sprake is van meerkosten, is het niet duidelijk hoe hoog deze precies zijn.

Energie Nederland, de koepelorganisatie van energiebedrijven, reageerde eerder al teleurgesteld op het rapport en had gehoopt op meer duidelijkheid. De ACM heeft inmiddels een vervolgonderzoek aangekondigd, waarvan de resultaten in de eerste helft van april worden verwacht. Energie-Nederland vraagt zich af waarom de wijze waarop energieleveranciers de kosten doorberekenen, niet direct is meegenomen in het eerste onderzoek. Volgens voorzitter Cora van Nieuwenhuizen had dit direct duidelijkheid kunnen scheppen over de aanwezigheid en juiste verrekening van meerkosten.

Transparantie en herkenbaarheid belangrijk

Van Nieuwenhuizen benadrukt het belang van transparantie bij het doorberekenen van kosten aan zonnepaneelbezitters. Energieleveranciers moeten ervoor zorgen dat kosten en prijzen herleidbaar zijn naar het contract en begrijpelijk worden weergegeven op de factuur. Klanten moeten alle kosten en prijzen kunnen herkennen.

Energie-Nederland is van mening dat de huidige salderingsregeling op termijn niet houdbaar is en had gehoopt dat de ACM dit aspect had meegenomen in het rapport. Het besluit van de Eerste Kamer om de regeling te handhaven, leidt volgens de brancheorganisatie tot een verdere stijging van de meerkosten. Desondanks blijft investeren in zonnepanelen aantrekkelijk, ook zonder salderen, aldus Energie Nederland.

Bron: Solar Magazine

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten