Zo schoon je je harde schijf in Windows 10 op

© PXimport

Zo schoon je je harde schijf in Windows 10 op

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 6 mei 2019 - 02:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Justin Doornekamp

Er zijn genoeg redenen om je harde schijf, SSD of externe schijf op te schonen. Misschien wil je ruimte vrijmaken of wil je er zeker van zijn dat je alles verwijdert voordat je de schijf gaat verkopen. Gelukkig is het opschonen van je opslagmedium niet moeilijk. Wij leggen uit wat je moet doen.

Afhankelijk van hoe secuur je alle data wilt wissen, lichten we enkele opties uit. Er zit namelijk een verschil tussen het opschonen van een schijf die je enkel als opslagmedium gebruikt en het leeghalen van een schijf die je gebruikt voor je Windows-installatie.

De gemakkelijkste manier om een schijf te formatteren, vind je direct onder Deze PC in de Verkenner. Onder Deze PC vind je alle folders en aangesloten schijven die je kunt formatteren. Klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt opschonen en kies voor Formatteren.

Vervolgens krijg je een menu voorgeschoteld, waarin je diverse opties ziet om de schijf te formatteren. Kies de gewenste instellingen en druk op Starten om het proces in gang te zetten.

Snel formateren?

Als je van plan bent om de schijf nog te gebruiken na het formatteren, dan kun je kiezen voor een snelle formattering. De gegevens blijven staan, maar de schijf wordt gemarkeerd als leeg. Dat is prima als je een nieuwe schijf installeert of als je Windows opnieuw wilt installeren. Als je de schijf weggooit of aan iemand anders geeft, kies dan niet voor de snelle optie.

Als je een schijf wilt opschonen waar het Windows 10-besturingssysteem op draait, dan werken de eerder genoemde stappen niet, maar moet je eerst een systeemherstel doorvoeren. Ga naar de Systeeminstellingen en klik daar op Deze pc opnieuw instellen. In dit menu vind je Aan de slag en klik vervolgens op Alles verwijderen. Nu worden al je persoonlijke gegevens, apps en Windows-instellingen van je computer verwijderd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000