Gebruikers krijgen update-timer voor Windows 10-reservering

Microsoft gaat door met zijn push om alles en iedereen naar Windows 10 te krijgen. Gebruikers die de update in een ver verleden hebben gereserveerd, krijgen nu een pop-up met een keus: Nu upgraden, of binnen een paar dagen.

Gebruikers met Windows 7 (of 8.1) die eerder een reservering hebben gedaan voor de gratis upgrade naar Windows 10, krijgen een timer voorgeschoteld. Er verschijnt dan een pop-up-venster op de voorgrond> dat de keuze geeft: nu upgraden of straks. Laatstgenoemde optie lijkt op maximaal drie dagen (72 uur) instelbaar te zijn. Uitstel is dus slechts voor de korte termijn.

Dwingend keuzevenster

Bovendien heeft het venster waarin deze keuze wordt aangedragen een wat dwingend karakter. Een Annuleren-knop ontbreekt namelijk, net als het reguliere kruisje rechtsboven om vensters en applicaties te sluiten. Verder zou het inplanningsvenster na 'hard' uitschakelen (via Taakbeheer het bewuste proces sluiten) gelijk opnieuw opduiken. Dat laatste is de ervaring van Minecraft-maker Markus Persson (beter bekend als Notch), die zijn bekende sandbox-game eind vorig jaar aan Microsoft heeft verkocht.
 

Maximum future date I can set is like five days from now. If I kill the process, it immediately pops back up.

-


Notch kreeg het upgradevenster ineens op zijn Windows 7-pc terwijl hij aan het typen was. Het venster ving de door hem ingetoetste spatie op als akkoord voor de upgrade die hij eerder heeft gereserveerd. Vervolgens zat de developer vast in de keuze om binnen enkele dagen te upgraden of direct. Het venster meldt dat de upgradetijd niet meer kan worden gewijzigd zodra die is ingepland. Terwijl Persson op Twitter klaagt dat hij slechts een dag of vijf uitstel kan instellen, melden andere gebruikers online dat het maximale uitstel drie dagen bedraagt.
 

‘Nog definitieve keuze-optie’

Microsoft antwoordt op vragen van PCM hierover dat gebruikers "nog een definitieve keuze krijgen of ze willen doorgaan met de upgrade of niet." Het bedrijf verwijst PCM naar een blogpost van eind oktober waarin Windows-topman Terry Myerson schrijft dat “Voordat de upgrade het besturingssysteem op je apparaat verandert, je een duidelijke keuze krijgt om door te gaan of te stoppen.”

Daarnaast is er nog een maand lang de optie om de upgrade terug te draaien. “Als je kiest voor de upgrade en het bevalt je niet, kan je gedurende 31 dagen kiezen om terug te gaan naar je vorige Windows-versie”, schreef Myerson eind oktober al. In die blogpost kondigde het bedrijf aan de upgrade naar Windows 10 makkelijker te maken. Dit omvat naast het afschaffen van het reserveringssysteem ook het bewust aandragen van de OS-upgrade als Aanbevolen Update via patchdistributiesysteem Windows Update. Kort daarvoor had Microsoft dit per ongeluk al gedaan.
 

 

Doel: 1 miljard pc’s

Microsoft gaat verder niet in op de vorige week gestelde vragen over het upgrade-keuzevenster dat nu her en der opduikt. Het is dus nog onduidelijk of er voor alle gebruikers sprake is van maximaal drie of toch vijf dagen uitstel voor het inplannen van de upgrade. Ook is onbekend of dit inplanningsvenster geleidelijk aan wordt uitgerold naar gebruikers en of dat gebeurt aan de hand van bijvoorbeeld het moment waarop de upgradereservering is gedaan of de regio waarin gebruikers zich bevinden.

Ondertussen gaan er berichten rond over automatische resets van instellingen die gebruikers hebben gewijzigd om van de upgrade af te zien. Microsoft heeft zichzelf in mei dit jaar het doel gesteld om Windows 10 binnen twee tot drie jaar op één miljard apparaten te hebben draaien. Dit omvat naast nieuwe pc’s, tablets en smartphones ook bestaande systemen met Windows 7 of 8.1 erop.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000