© PXimport

Google Stadia versus Apple Arcade

Geplaatst: 11 april 2019 - 09:04

Aangepast: 14 december 2022 - 11:19

Justin Doornekamp

Apple en Google komen dit jaar met een eigen videogamedienst, maar beide bedrijven lijken op een andere doelgroep te mikken. Ga jij voor Stadia van Google of kies je toch voor Apple Arcade? Een overzicht van de verschillen.

Apple kwam afgelopen maand met een reeks aankondigingen, van tijdschriftenabonnementen tot een eigen creditcard en Arcade, een abonnementsdienst voor (in de eerste instantie) honderd exclusieve videogames die je kunt spelen op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Gebruikers downloaden de spellen, om deze vervolgens online en offline te spelen op de apparaten van Apple.

Een week voor de aankondiging van Apple, deed Google zijn eigen gamedienst uit te doeken tijdens de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco. Stadia moet een beetje werken als Netflix, waarmee je spellen kunt streamen op je pc, Chromebook, telefoon, tablet en televisie. Oftewel: op alles waar je een Chrome-browser kunt gebruiken. Stadia krijgt ook een eigen controller die je via een wifi-verbinding aansluit op de diensten van Google en die bovendien speciale knoppen heeft om je gameplay-beelden te delen op YouTube. In tegenstelling tot Arcade, word je zelf geen eigenaar van de spellen, maar speel je ze direct in de cloud. De controller wel echt van jou.

© PXimport

Lancering

Apple wil Arcade in de herfst uitbrengen en het lijkt erop dat Stadia er eveneens rond die tijd zal komen. Er wordt verwacht dat Google in de zomer meer informatie naar buiten zal brengen over de mogelijke lancering van de gamedienst.

Kosten

Beide bedrijven lieten zich niet uit over de prijs van hun gamediensten, maar van Arcade is bekend dat er dus een abonnementsvorm komt. Verder zijn er geen specifieke andere kosten per game.

Voor Stadia tasten we in het duister voor wat betreft de kosten. CEO Yves Guillemot van spelontwikkelaar Ubisoft sprak tegenover de gamewebsite GameSpot wel de verwachting uit dat er diverse mogelijkheden komen. “Of je betaalt de volledige prijs of je kunt je registreren om een uurtje of twee uur per dag te kunnen spelen. Er zullen veel mogelijkheden zijn”, suggereert Guillemot.

Wie maakt de spellen?

Google zegt samen te werken met diverse game-ontwikkelaars, waaronder Ubisoft en ID Software. Tijdens GDC liet Ubisoft wat beelden zien van Assassin's Creed: Odyssey en ID kwam met een demo van Doom Eternal. Google heeft ook zijn eigen ontwikkelstudio opgezet, maar waar de studio aan werkt is vooralsnog onduidelijk. Er worden games specifiek gemaakt voor Stadia, maar er komen ook games die op andere consoles beschikbaar zijn.

Dit is bij Arcade anders. Games worden exclusief gemaakt voor de dienst van Apple. Ontwikkelaars die bezig zijn met spellen voor Arcade zijn onder meer Annapurna Interactive, Bossa Studios, Cartoon Network, Finji, Giant Squid, Klei Entertainment, Konami, Lego, Mistwalker Corporation, SEGA, Snowman en Ustwo. Apple wil zelf ook games ontwikkelen en is bereid om spelontwikkelaars een bijdrage te geven voor de ontwikkeling van games voor Arcade.

Het is nog te vroeg om te zeggen welke dienst geschikt is voor jou, maar op basis van de informatie die nu beschikbaar is lijkt Google zich te richten op gamers die ook een console thuis hebben (en een goede internetverbinding!). Ben je iemand die af en toe een spelletje speelt en vooral geniet van games die zijn gemaakt door kleine, onafhankelijke spelontwikkelaars, dan is Arcade mogelijk de beste optie voor jou.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000