Video's met autoplay uitschakelen in Microsoft Edge

Video's met autoplay uitschakelen in Microsoft Edge

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 juni 2022 - 07:10

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

Microsoft Edge biedt een optie aan waarmee je video’s die automatisch afspelen blokkeert. Dergelijke video’s zijn een grote bron van irritatie voor menig internetgebruiker, dus het is goed om te zien dat Microsoft er iets tegen doet. Maar hoe activeer je die functie?

Microsoft Edge biedt twee aanvankelijk opties aan met betrekking tot automatisch afspelende video’s: Limited en Allowed (Beperkt en Toegestaan). Wanneer je voor de eerste optie kiest binnen de instellingen, dan spelen video’s niet automatisch af op het moment dat je een website voor het eerst bezoekt. Bezoek je een bepaalde website vaker, dan staan de video’s wel automatisch aan. De optie Allowed spreekt voor zich. Maar we kunnen nog een stapje verdergaan.

Microsoft Edge: autoplay uitschakelen

Je kunt er gelukkig voor kiezen dat video’s helemaal niet meer automatisch aangaan. Hoe krijg je dat precies voor elkaar? Open de Microsoft Edge-browser en typ in de url-blak edge://flags in. Als het goed is vul de browser de zoekoptie automatisch aan. Vul nu in de balk Zoekvlaggen de volgende regel tekst in: Show block option in autoplay settings (je kunt op op ‘autoplay’ zoeken). Rechts zie je een dropdownmenu staan, waar nu Default staat. Klik erop en kies voor de optie Enabled.

Sluit Microsoft Edge af en start hem opnieuw op. Ga nu naar de Instellingen door rechts eerst op de drie puntjes te klikken en onderaan de optie te selecteren. Kies in het menu links de optie Cookies en sitemachtigingen en zoek Media automatisch afspelen op. Je kunt ook de volgende regel kopiëren en plakken in de balk bovenin, dan kom je direct op de juiste pagina terecht: edge://settings/content/mediaAutoplay.

Binnen dit venster zie je bovenaan Instellen of audio en video automatisch worden afgespeeld op websites staan. Selecteer in het menu rechts de optie Blokkeren. Nu kun je elke pagina verversen of de browser even opnieuw opstarten. Als het goed is worden autoplay video’s nu geblokkeerd in Microsoft Edge. 

Houd er rekening mee dat er altijd websites kunnen zijn die dergelijke instellingen kunnen omzeilen en dat je dus alsnog tegen de irritatie aan kunt lopen.

Experimenteel

Daarnaast is het goed om te weten dat we hier te maken hebben met een experimentele functionaliteit. Het kan dus zijn dat de functie niet altijd goed werkt of dat een specifieke update roet in het eten gooit. Maar het kan ook gebeuren dat de browser zich ineens anders gedraagt dan je gewend bent. In dat geval is het goed om de functie uit te schakelen, door de stappen hierboven wederom uit te voeren. In plaats van Blokkeren selecteer je de optie Beperken.

Vind hier nog veel meer tips voor de Edge-browser.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000