ID.nl logo
Zo haal je alles uit de Edge-browser
© PXimport
Huis

Zo haal je alles uit de Edge-browser

Microsoft Edge is de standaardbrowser van Windows. En daar is helemaal niets mis mee, want dit programma zit boordevol handige functies en andere frivoliteiten. Gebruik bijvoorbeeld (Chrome-)plug-ins, vertaal internationale webpagina’s en synchroniseer browsegegevens met diverse (mobiele) apparaten. Leer aan de hand van slimme tips deze veelzijdige browser beter kennen.

Tip 01: Synchronisatie

Bijna iedereen gebruikt meerdere apparaten. Dat komt mooi uit, want Edge is voor alle gangbare platformen beschikbaar. Naast Windows-systemen werkt deze browser namelijk ook op apparaten met macOS, Linux, iOS en Android. Fijn is dat je browsegegevens met al je computers, tablets en smartphones kunt uitwisselen. Denk aan je wachtwoorden, favoriete websites, openstaande tabbladen, instellingen en de surfgeschiedenis.

Voor de synchronisatie van browsegegevens is het een voorwaarde dat je met een Microsoft-account bij de browser bent aangemeld. Als je bij Windows al met een Microsoft-account bent ingelogd, is dat bij Edge waarschijnlijk ook het geval. Je ziet dat rechtsboven aan de profielafbeelding. Zie je een grijs poppetje? Dan ben je nog niet aangemeld. Klik in dat geval op dit poppetje en typ via Aanmelden je inloggegevens of maak eerst een nieuw profiel aan. Bevestig daarna met Synchroniseren.

Je bepaalt zelf welke gegevens je wel en niet met andere apparaten uitwisselt. Typ in de adresbalk edge://settings/profiles/sync en druk op Enter. Deactiveer de schakelaar achter de onderdelen die je niet wilt synchroniseren.

©PXimport

Tip 02: Snellere browser

Edge bevat diverse opties om gebruikers een snellere browserervaring te bieden. Klik rechtsboven op Instellingen en meer (pictogram met drie puntjes) en navigeer naar Instellingen / Systeem. Activeer de schakelaar achter Opstartboost. Bij deze nieuwe functie start de browser voortaan sneller op. Kort nadat je de computer inschakelt, zet Windows het surfprogramma alvast op de achtergrond klaar. Hierdoor heeft Edge voortaan minder tijd nodig om te laden.

Verder is de optie Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen interessant. Hiermee zet Edge inactieve tabs in de slaapstand, zodat ze minder processorkracht en werkgeheugen opeisen. Controleer ten slotte of de optie (mits aanwezig) Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar is ingeschakeld.

©PXimport

Tip 03: (Voor)leesfunctie

Logischerwijs proberen adverteerders met allerlei opvallende reclame-uitingen de aandacht van bezoekers te trekken. Tijdens het lezen van een online artikel leiden bewegende advertenties en reclamefilmpjes nogal af. Wens jij een rustige webpagina met alleen tekst en beeld? Gebruik dan in Edge de Insluitende lezer. 

Klik hiervoor aan de rechterkant van de adresbalk op het pictogram met de boek en luidspreker. Als alternatief kun je ook op F9 drukken. Je concentreert je nu volledig op de tekst, want alle opsmuk van de website is verdwenen.

Wie nog steeds moeite heeft om zich te concentreren, activeert via Voorkeursinstellingen voor lezen de Regelfocus. Daarmee verschijnt alleen de actieve regel in beeld. Scrol omlaag om naar de volgende regel te gaan. Bij een artikel met moeilijke woorden is de functie Beeldwoordenboek een nuttig hulpje. 

Zodra de muisaanwijzer in een toverstafje verandert, klik je met de linkermuisknop. Er verschijnt vervolgens een afbeelding van het gekozen woord. Wijzig via het onderdeel Tekstvoorkeuren desgewenst de tekengrootte en het lettertype. Geen zin om de volledige tekst te lezen? Klik dan op Hardop voorlezen en leun lekker achterover.

©PXimport

Met de Insluitende lezer verdwijnt alle opsmuk van een webpagina naar de achtergrond

-

Tip 04: Verticale tabs

Edge-gebruikers verplaatsen openstaande tabbladen eenvoudig naar de zijkant. Met name voor kleine schermen is dat interessant, omdat er zo iets meer ruimte ontstaat om door lange webpagina’s en online documenten te scrollen. Probeer deze nieuwe indeling uit door met de rechtermuisknop op een tabblad te klikken. Kies daarna Inschakelen verticale tabbladen

Je kunt hiervoor ook de sneltoets Ctrl+Shift+, (Ctrl+Shift+komma) gebruiken. Er verschijnt nu aan de linkerkant een kolom met alle openstaande websites. Daarnaast kun je ook nieuwe tabs openen. Wil je weer terug naar de oorspronkelijke indeling? Klik met de rechtermuisknop ergens binnen de linkerkolom en kies Uitschakelen verticale tabbladen.

©PXimport

Tip 05: Tabgroepen

Open je tijdens een surfsessie geregeld meerdere tabbladen, dan plaats je diverse openstaande websites eventueel in een groep. Op die manier bundel je tabbladen per onderwerp. Handig wanneer je bijvoorbeeld verschillende prijzen van een mooie vakantiebestemming vergelijkt of informatie over een nieuw product opzoekt. 

Klik met de rechtermuisknop op een tabblad en kies Tabblad toevoegen aan nieuwe groep. Je bedenkt een logische naam, waarna je eventueel een opvallend kleurtje aan de groep toewijst. Gebruik de rechtermuisknop om extra tabbladen aan deze nieuwe groep toe te voegen.

Tip 06: Chrome-plug-ins

Sinds begin 2020 vormt de Chromium-broncode de fundering van Edge. De populaire browser Google Chrome is gebaseerd op dezelfde broncode. Een groot voordeel hiervan is dat je plug-ins van Chrome óók in Edge kunt installeren. Klik op Instellingen en meer / Extensies en activeer linksonder de schakelaar achter Sta extensie van andere winkels toe. Bevestig met Toestaan.

Via de website https://chrome.google.com/webstore heb je nu keuze uit een enorm aanbod. Integreer bijvoorbeeld een chatclient, adblocker of socialmedia-uitbreiding in de browser. Klik op een titel en lees gedetailleerde informatie over de beoogde extensie. Als je besluit om de uitbreiding te installeren, klik je op Toev. aan Chrome / Extensie toevoegen

Afhankelijk van de gekozen uitbreiding nestelt de extensie zich ergens in de browser. Vaak is dat aan de rechterkant van de adresbalk. Wil je een plug-in wissen? Typ in de adresbalk edge://extensions en druk op Enter. Klik onder de extensie ten slotte op Verwijderen / Verwijderen.

Lees ook: Dit zijn de beste extensies voor je Edge-browser

©PXimport

Tip 07: Wachtwoordencheck

Edge bevat een wachtwoordmanager, zodat je bij webdiensten en online winkels automatisch kunt inloggen. Handig is dat de browser laat weten wanneer je onveilige inloggegevens gebruikt. Het gaat hierbij om e-mailadressen en wachtwoorden die door een datalek van een webdienst onbedoeld in de openbaarheid zijn gebracht. Dat gebeurde in het verleden bijvoorbeeld bij het zakelijke platform Linkedin en de online opslagdienst Dropbox.

Ga in Edge naar Instellingen en meer / Instellingen / Wachtwoorden en schakel de optie Meldingen weergeven wanneer er wachtwoorden zijn gevonden in een online lek in. Typ vervolgens in de adresbalk edge://settings/passwords/passwordMonitor en druk op Enter. Via Nu scannen ontdek je welke (gelekte) wachtwoorden een veiligheidsrisico vormen. Het advies is om de inloggegevens van deze accounts te wijzigen.

©PXimport

Tip 08: Webopname

Met Edge maak je eenvoudig een screenshot van de volledige webpagina. Handig wanneer je bijvoorbeeld een uitgebreid recept of lang artikel wilt opslaan. Open een webpagina en klik rechtsboven op Instellingen en meer / Webopname. Zodra je op Volledige pagina vastleggen klikt, verschijnt de complete pagina in een nieuw dialoogvenster. 

Je kunt eventueel nog aantekeningen toevoegen. Klik hiervoor op Tekenen. Gebruik het kleine pijltje om de gewenste kleur en penseeldikte te selecteren. Klik als laatste op Opslaan om een jpeg-afbeelding van de webpagina op de computer te bewaren.

Tip 09: Zoekmachine

Vanzelfsprekend gebruik je de adresbalk van Edge om naar websites te surfen. Je kunt met de adresbalk ook rechtstreeks op internet zoeken. Typ maar eens één of meerdere trefwoorden en druk daarna op Enter. Er verschijnt een pagina van Bing met zoekresultaten. Dit is de standaardzoekmachine van Edge, maar misschien zoek je liever met behulp van Google of het privacyvriendelijke DuckDuckGo op internet. Wijzig in dat geval de standaardzoekmachine.

Ga achtereenvolgens naar Instellingen en meer / Instellingen / Privacy, zoeken en services en klik helemaal onderaan de instellingenpagina op Adresbalk en zoeken. Je opent bij Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt het uitrolmenu via het kleine pijltje, waarna je kiest voor Google of DuckDuckGo.

©PXimport

Tip 10: Websites vertalen

Zodra je een buitenlandse webpagina bezoekt, kan Edge de tekst vertalen naar het Nederlands. Na het openen van een internationaal webartikel verschijnt bovenaan onder de adresbalk vanzelf een vertaalverzoek. Heb je bijvoorbeeld een Engelse website geopend en wil je webinhoud van deze taal in het vervolg automatisch omzetten naar het Nederlands? Vink in dat geval de optie Pagina’s uit Engels altijd vertalen aan en bevestig met Vertalen. Lees voortaan bekende nieuwssites als CNN, BBC en Bild in het Nederlands.

Tip 11: Verzamelingen

Je kunt met Edge verzamelingen aanleggen van specifieke webinhoud en die vervolgens met je smartphone delen. Bundel op die manier voorkennis over jouw droomreis of informatie over een nieuwe keuken. Als je een webpagina wilt opslaan, klik je aan de rechterkant van de adresbalk op Verzamelingen (pictogram met vierkant en plusteken). Kies nu Nieuwe verzameling starten en typ een logische onderwerpnaam. Je klikt als laatste op Huidige pagina toevoegen.

Leg op deze manier zoveel verzamelingen aan als je maar wenst. Verder kun je ook eenvoudig plaatjes toevoegen. Zodra je met de rechtermuisknop op een online afbeelding klikt, navigeer je in het contextmenu naar Toevoegen aan Verzamelingen. Klik tot slot op de naam van de gewenste verzameling.

©PXimport

Edge-app voor smartphones Wie Edge op een pc of Mac gebruikt, heeft veel baat bij de mobiele versie van deze browser op zijn smartphone vanwege de synchronisatiemogelijkheden. Installeer de toepassing gratis uit de Google Play Store of Apple App Store. Edge vraagt de eerste keer naar je Microsoft-account, zodat je onder meer favorieten, wachtwoorden en de surfgeschiedenis kunt synchroniseren. Nadat je bent ingelogd, geef je zelf aan welke gegevens je met andere apparaten wilt uitwisselen. Tijdens de configuratie kies je verder de gewenste indeling en het privacyprofiel. Je hebt bij laatstgenoemde instelling keuze uit de profielen Basis, Gebalanceerd en Strikt. De optie Gebalanceerd ligt het meest voor de hand. Online adverteerders kunnen daarmee je surfgedrag niet of nauwelijks volgen, terwijl de meeste websites prima werken. Activeer verder de functie Adblock Plus om advertenties op websites te blokkeren. Als je de configuratie hebt doorlopen, komt de startpagina tevoorschijn. Open linksboven de accountinstellingen en gebruik de drie puntjes voor toegang tot het menu. De mogelijkheden komen grotendeels overeen met die van de desktopversie. Voeg onder meer webinhoud toe aan verzamelingen en laat via een InPrivate-venster geen online sporen op het mobiele toestel achter. Handig is dat je een webpagina naar Edge op andere apparaten kunt doorsturen. Open hiervoor het menu en kies vervolgens Verzenden naar apparaten.

Tip 12: Werkbalk wijzigen

Pas de werkbalk naar eigen smaak aan, zodat je op ieder moment vlot toegang hebt tot veelgebruikte functies. Klik met de rechtermuisknop op de knop Favorieten of Verzamelingen en kies Werkbalk Aanpassen. Je scrolt vervolgens een stukje omlaag totdat je het onderdeel Werkbalk aanpassen tegenkomt. Maak onder Selecteer de knoppen die u op de werkbalk wilt weergeven een keuze. Je kunt bijvoorbeeld met de schakelaars de knoppen Geschiedenis, Downloads en Delen in de werkbalk tonen, terwijl je opties als Verzamelingen en Extensies juist verbergt. Elke wijziging is meteen te zien.

Verder geef je de werkbalk eventueel een ander kleurtje. Klik bovenaan onder Thema op de gewenste kleurstelling. Overigens zijn er in de Chrome Web Store talloze specifieke thema’s beschikbaar. Die kun je ook in Edge gebruiken! Neem hiervoor maar eens een kijkje op www.tiny.cc/chromethemes.

Je past de werkbalk zelf aan, zodat je voortaan vlot toegang tot veelgebruikte functies hebt

-

Tip 13: Gegevens wissen

Soms wil je surfsporen graag uit Edge wissen, bijvoorbeeld wanneer je online speurt naar een cadeau voor je partner of (klein)kinderen. Navigeer achtereenvolgens naar Instellingen en meer / Instellingen / Privacy, zoeken en services en klik achter Browsegegevens nu wissen op Kiezen wat u wilt wissen. Je bepaalt zelf welke onderdelen je verwijdert. Naast Browsegeschiedenis vink je bijvoorbeeld Downloadgeschiedenis en Cookies en andere sitegegevens aan. Bevestig met Nu wissen.

Het is ook mogelijk om na afloop van een surfsessie automatisch gegevens te wissen. Klik hiervoor op Selecteer wat u wilt wissen telkens wanneer u de browser sluit. Activeer de schakelaar achter de gewenste onderdelen, zoals Browsegeschiedenis en Downloadgeschiedenis.

Overigens bevat Edge een privacymodus. Hiermee laat je geen sporen achter. Druk maar eens op de sneltoets Ctrl+Shift+N. Er verschijnt een donker venster waarmee je op internet kunt surfen. Klik je dit venster weg, dan slaat Edge geen browsegegevens over deze sessie op.

©PXimport

Tip 14: Website in taakbalk

Veelbezochte websites geef je een plekje op de taakbalk, zodat je ze voortaan sneller kunt oproepen. Surf eerst naar de gewenste website en klik daarna op Instellingen en meer / Meer hulpprogramma’s / Aan taakbalk vastmaken. Wijzig eventueel de voorgestelde naam, waarna je bevestigt met Vastmaken. Merk op dat het logo van de website in de taakbalk opduikt.

Edge heeft ook wizard om meerdere populaire websites in de taakbalk te integreren. Klik op Instellingen en meer / Meer hulpprogramma’s / Wizard voor vastmaken aan taakbalk starten. Vink de gewenste websites aan en rond via Doorgaan / Doorgaan / Voltooien de wizard af.

▼ Volgende artikel
Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps
© devolo | Matthias Capellmann
Huis

Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps

Met de Magic 2 WiFi 6 next breidt devolo zijn Powerline-portfolio uit in het hogere segment. Dit nieuwe vlaggenschip van de Duitse netwerkexperts haalt wifi-snelheden tot 3000 Mbps. De geavanceerde G.hn Powerline-technologie stuurt het internetsignaal met maximaal 2400 Mbps dwars door muren en plafonds. Dankzij geïntegreerde mesh-technologie ontstaat zo een stabiel en snel wifi-netwerk met groot bereik, overal in huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Wifi 6 van topklasse

Vloeiende videogesprekken, snel online gamen en ongestoord streamen – de vraag naar bandbreedte in huis blijft toenemen. Zeker wanneer meerdere datavretende toepassingen tegelijk draaien, moet het netwerk flink wat verwerken. De nieuwe devolo Magic 2 WiFi 6 next biedt draadloze snelheden tot 3000 Mbps. Daarbij blijft het gebruiksgemak zoals je van devolo gewend bent: de adapter werkt probleemloos samen met andere modellen uit de Magic-serie en is eenvoudig te beheren via de devolo Home Network-app voor iOS en Android.

Mesh-wifi

Ook de vertrouwde wifi-techniek met mesh-functionaliteit is gebleven. Die gebruikt slimme technologie om het dataverkeer automatisch te optimaliseren, zodat alles in het dagelijks gebruik soepel blijft werken. Videobellen verloopt stabiel, online gamen blijft vrij van haperingen en films stream je moeiteloos in 4K- of zelfs 8K-kwaliteit.

©devolo

Krachtig team: Powerline en wifi 6

Wat de Magic-oplossing van devolo onderscheidt van andere wifi 6‑producten, is dat de adapters onderling communiceren via de stroomleiding – dankzij Powerline-technologie. Zo ontstaat er een stabiele verbinding tussen de verschillende punten in huis, terwijl je apparaten op hun gebruiksplek gewoon draadloos verbinding maken. Het netwerk zelf profiteert ondertussen van de betrouwbaarheid van een kabelverbinding. Juist in woningen met meerdere verdiepingen of grotere afstanden is de combinatie van Powerline en wifi 6 ideaal. Bij netwerken die volledig via wifi werken, zorgen vloeren, muren en zelfs waterleidingen vaak voor een flinke verzwakking van het signaal. Dankzij de Powerline-verbinding in het Magic-netwerk speelt dat probleem hier nauwelijks een rol.

©devolo

Eenvoudige installatie

De eerste installatie van een Magic-netwerk is eenvoudig: zodra je de eerste adapter in het stopcontact steekt, maken alle andere Magic-adapters die je binnen twee minuten aansluit automatisch verbinding – zonder één enkele druk op de knop. Vervolgens verbind je één van de adapters met de router via een netwerkkabel, en het systeem is klaar voor gebruik. Kom je er toch niet helemaal uit, dan helpt de gebruiksvriendelijke devolo Home Network-app (iOS en Android) je stap voor stap met een duidelijke installatiewizard.

Zo bereikt het internetsignaal moeiteloos alle hoeken van het huis – van de computer op zolder tot de smart-tv in de woonkamer. Elk apparaat sluit je aan via een van de twee gigabitpoorten of via het krachtige mesh-wifi-netwerk van de adapter.

Magic 2 WiFi 6 next

Meer weten?

©devolo

▼ Volgende artikel
Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)
© ID.nl
Huis

Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)

Je struikelt tegenwoordig over het aantal streamingdiensten en dat er veel verandert merken we vooral aan de prijzen. Binnenkort verhoogt ook een van de goedkoopste streamingdiensten - Amazon Prime Video - haar prijzen voor wie zonder reclame wil kijken. Maar wat betaal je nu eigenlijk voor al die populaire streamingdiensten? Tijd voor een overzicht.

Steeds meer streamingdiensten introduceren meerdere prijsniveaus, waarbij gebruikers moeten kiezen tussen lagere prijzen met advertenties, of duurdere abonnementen voor reclamevrij kijken en betere kwaliteit. Als consument moet je daardoor steeds beter opletten wat er precies bij een abonnement inbegrepen is – van beeldkwaliteit en reclame tot het aantal gelijktijdige streams.

Vooral gezinnen of mensen die accounts delen doen er goed aan te kijken naar de duurdere, maar completere opties. Wie alleen kijkt of niet zoveel eisen stelt aan bijvoorbeeld de streamingkwaliteit (bijvoorbeeld Full-HD of 4K) , kan juist voordelig uit zijn met de basispakketten. We hebben voor jou een overzicht gemaakt van de huidige prijzen van streamingdiensten. Wat betaal je nu per dienst en welke videokwaliteit of andere beperkingen heb je daarbij?

Wat krijg je voor je geld?

Netflix biedt bijvoorbeeld drie abonnementen aan. Voor 8,99 euro per maand kijk je in lagere kwaliteit en met slechts één gebruiker tegelijk. Wie met meerdere mensen wil kijken of liever in 4K wil streamen, betaalt tot 18,99 euro per maand. Ook Disney+ en HBO Max hebben meerdere opties: van een basisabonnement met reclame tot een premiumversie met de hoogste kwaliteit en meer gelijktijdige streams.

Lange tijd stond Amazon Prime Video bekend als dé budgetoptie, met een vast bedrag van €4,99 per maand. Maar vanaf 26 augustus 2025 moeten gebruikers extra betalen als ze geen advertenties willen zien. De abonnementsprijs wordt dan met 2,99 euro verhoogd, wat aankomt op een prijsstijging van 60 procent. Daarmee volgt Amazon het voorbeeld van andere grote diensten die ook een ‘advertentiemodel’ hebben ingevoerd.

DienstAbonnementPrijs p/mKwaliteitGelijktijdig kijken
NetflixBasic€ 8,99720p1
Standard€ 13,99Full-HD 2
Premium€ 18,994K UHD4
Disney+Standaard met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard € 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD 4
HBO MaxBasis met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard€ 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD4
VideolandBasis met reclame € 5,99Full-HD1
Plus€ 10,99Full-HD2
Premium€ 12,99Full-HD4
Amazon Prime VideoMet reclame€ 4,99Full-HD3
Zonder reclame€ 7,99*Full-HD3
ViaplayBasis Met reclame€ 19,99Full-HD2
Standaard€ 21,99Full-HD2
SkyShowTimeStandaard met reclame€ 5,99Full-HD1
Standaard€ 8,99Full-HD2
Premium€ 11,994K UHD5

Schuif naar rechts om de volledige tabel te bekijken ►

*Vanaf 26 augustus 2025

Restricties

Voor het op meerdere plekken kijken van streams met hetzelfde abonnement zijn vaak restricties in de voorwaarden opgenomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je weliswaar op twee verschillende apparaten tegelijkertijd mag kijken, maar dat die apparaten zich wel beiden op hetzelfde ip-adres van de hoofdaansluiting van internet bevinden. Hierdoor is het delen van accountgegevens met vrienden of familieleden al een stuk lastiger.

Een tijd geleden was het onder meer bij Netflix onofficieel mogelijk om je account met anderen te delen. Sinds 2023 mag dat niet meer, maar kunnen eigenaren van een Standaard- en Premium-abonnement voor 3,99 euro per maand een extra lid toevoegen, tot een maximum van één extra lid bij Standaard en maximaal twee bij het Premium-abonnement.