© PXimport

Tv kijken en opnemen via uw pc

Geplaatst: 29 juli 2011 - 12:46

Aangepast: 16 november 2022 - 10:26

Maikel Dijkhuizen

De computer gebruikt u eenvoudig als videorecorder. Harde schijven zijn tegenwoordig groot genoeg om complete videoarchieven van uw favoriete televisieprogramma's op te bewaren. De aanschaf van een harddisk-recorder is dus overbodig, waardoor u algauw enkele honderden euro's bespaart. Door uw pc met een beeldbuis in de huiskamer te verbinden, bekijkt u het opgenomen materiaal op ieder gewenst moment terug. In deze workshop leest u hoe u digitale televisie kijkt en opneemt via uw pc.

1. Tv-tuner

De makkelijkste manier om van uw pc een videorecorder te maken, is door een digitale tv-tuner op uw computer aan te sluiten. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Een DVB-T-ontvanger met antenne is al voor enkele tientjes te koop. Hiermee geeft u het draadloze Digitenne-signaal op uw computer weer. De meeste DVB-T-ontvangers voor pc's beschikken helaas niet over een module voor een smartcard, waardoor alleen de publieke netten toegankelijk zijn. Andere bekende standaarden om digitale televisie te ontvangen zijn via DVB-C (kabel) en DVB-S (satelliet).

© PXimport

2. Montage

DVB-T-tuners zijn als usb-adapter verkrijgbaar. U sluit in dat geval een usb-stick met antenne aan. Usb-apparaten zijn niet in staat om het televisiesignaal zelfstandig te decoderen, waardoor de rekenkracht van uw pc wordt aangesproken. Gebruik daarom op uw desktop bij voorkeur een PCI- of PCI-E-insteekkaart, eventueel met geïntegreerde smartcardlezer. Deze bestaan voor alle bekende standaarden. Controleer of de juiste aansluitingen op de kaart aanwezig zijn, om eventueel een settopbox te koppelen.

© PXimport

3. Windows Media Center

Fabrikanten leveren meestal eigen software mee om uitzendingen te bekijken. De kwaliteit hiervan wisselt. Windows Media Center is echter bij uitstek geschikt om digitale televisie te ontvangen en opnames te plannen. Alle standaarden werken in principe met dit programma, al geven DVB-C-tuners in de praktijk soms problemen. Creatieve fabrikanten laten DVB-C-tuners zich voordoen als DVB-T-tuners, waardoor u deze standaard alsnog kunt ontvangen. Controleer op de verpakking van een product of het compatibel is met Windows Media Center.

© PXimport

4. Instelingen

Windows Media Center herkent de tv-tuner automatisch. Open de software en navigeer naar Taken / instellingen / Tv / Tv-signaal instellen. De instellingen zijn voor ieder type anders. Bij een DVB-T-ontvanger bevestigt u dat Nederland de juiste regio is en typt u de postcode. Hierdoor hoeft Windows Media Center niet alle frequenties te scannen. Na de licentievoorwaarden selecteert u Digitenne als aanbieder. Mocht u een DVB-C-tuner gebruiken, dan kiest u doorgaans eerst voor Antenne en daarna Digitale terrestriële nog niet in kaart gebracht.

© PXimport

5. Zenders zoeken

Het programma haalt zelfstandig programma- en gidsgegevens op. Dit proces duurt een paar minuten, omdat alle frequenties binnen uw regio worden afgezocht. Kanalen die zijn gevonden, verschijnen automatisch in beeld. Na afloop bekijkt u de definitieve lijst. Staan alle zenders erbij? Als u twijfelt, klikt u op Opnieuw zoeken. Mits de tuner in staat is radio te ontvangen, brengt de software ook die stations in kaart. Klik op Volgende en bevestig met Voltooien. Keer terug naar het hoofdmenu door linksboven op het groene logo te klikken.

© PXimport

6. Tv kijken

Ga in het menu naar Tv / live-tv, waarna er direct beeld verschijnt. Gebruik een afstandsbediening van Windows Media Center om de kanalen te bedienen. Soms leveren fabrikanten van tv-tuners ook een afstandsbediening mee. Mocht u hierover niet beschikken, dan gebruikt u het toetsenbord van de computer. Typ met de numerieke toetsen het gewenste kanaal en bevestig met een druk op Enter. Handig is dat u live-uitzendingen pauzeert via 'time shifting'. Gebruik de rechtermuisknop om informatie over programma's op te vragen.

© PXimport

7. Tv-gids

Windows Media Center haalt vanzelf een tv-gids op. Navigeer naar Tv / gids om die te raadplegen. U ziet een uitgebreide tabel met alle zenders en bijbehorende programma's die de komende uren worden uitgezonden. Klik op een uitzending om aanvullende informatie te lezen. U kunt ook op een zender klikken, waarna u het volledige programma-aanbod krijgt voorgeschoteld. Bent u geïnteresseerd in specifieke onderwerpen? Klik dan aan de linkerkant op Categorieën weergeven en kies het gewenste onderwerp.

© PXimport

8. Opnemen

Met de tv-gids is opnemen van uitzendingen niet moeilijk. Als u het beeld meteen wilt vastleggen, klikt u op het televisieprogramma dat momenteel bezig is. Vervolgens gebruikt u de rode opnameknop aan de linkerkant van de afspeelknoppen. Deze knop is alleen zichtbaar als het dialoogvenster van Windows Media Center voldoende is uitvergroot. Wanneer u weer op de opnameknop klikt, neemt de software komende afleveringen van het betreffende televisieprogramma automatisch op. Gebruik de knop nogmaals om de opname te beëindigen.

© PXimport

9. Opnames plannen

U kunt ook vooraf aangeven welke televisieprogramma's u wilt opnemen. Klik in de tv-gids op een uitzending om gegevens tevoorschijn te halen. Gebruik de knop Opnemen, zodat u eenmalig een aflevering vastlegt. Mist u iedere week een leuk tv-programma? Klik dan op Serie opnemen, waarna Windows Media Center toekomstige uitzendingen op uw harde schijf bewaart. Uw pc moet hiervoor natuurlijk wel aan staan. Alleen als u beschikt over een dubbele tv-tuner, is het mogelijk om tijdens een opname naar andere kanalen te kijken.

© PXimport

10. Opnames terugkijken

U gebruikt Windows Media Center ook om opgenomen materiaal terug te kijken. Ga in het hoofdmenu naar Tv / tv-opnamen en bestudeer het opnamearchief. U sorteert de video's op uitzenddatum of titel. Klik op Afspelen om de gewenste uitzending weer te geven. Tv-programma's die u al hebt gezien, verwijdert u desgewenst. Verder is het mogelijk om een nieuwe opname toe te voegen. Ook toekomstige opnames staan in dit menu vermeld onder geplande opnames weergeven. Programma's die in de wachtrij staan, kunt u eventueel annuleren.

© PXimport

11. Opslaglocatie

Standaard bewaart Windows Media Center opgenomen uitzendingen op de C-schijf. Vaak is het slim om een andere partitie of een ander opslagmedium te selecteren. Ga in het hoofdmenu naar Taken / instellingen / Tv / Recorder / Opslag voor recorder. Geef aan welke locatie u voortaan wilt gebruiken, dit kan ook een externe harde schijf zijn. U ziet precies hoeveel uur televisie u kunt bewaren op het betreffende schijfstation. Wijzig naar eigen inzicht de hoeveelheid ruimte die u voor tv-programma's wilt reserveren. Bevestig met Opslaan.

© PXimport

12. Overige instellingen

Wijzig een aantal instellingen om opslagruimte te besparen. Ga naar Taken / instellingen / Tv / Recorder / Standaardwaarden voor opnamen. Geef hier aan hoelang u opnames wilt bewaren, bijvoorbeeld een week of tot u hem hebt bekeken. Ook selecteert u hoelang voor een uitzending de opname moet starten, om zeker te weten dat u de volledige aflevering vastlegt. Bij series geeft u aan dat u herhalingen buiten beschouwing wilt laten. Tenslotte is het mogelijk om een limiet in te stellen voor het aantal opgeslagen tv-programma's.

© PXimport

Opnemen met digitale ontvanger

Met de juiste apparatuur neemt u programma's rechtstreeks op, zonder dat u gebruikmaakt van een computer. Aanbieders van televisiepakketten verhuren of verkopen digitale tv-ontvangers waarin u een smartcard kunt stoppen. Een tv-ontvanger is echter ook prima te combineren met een recorder.

© PXimport

Kostenplaatje

De prijzen verschillen. KPN verhuurt voor vier euro extra per maand de zogeheten Digitenne Recorder, Ziggo biedt met het duurste pakket ook een recorder aan. De eenmalige kosten bedragen hiervoor € 459,-. Dit komt bovenop het standaardabonnement van € 16,95 per maand. UPC kan niet achterblijven en geeft vanaf € 22,05 per maand de UPC Mediabox met opnamefunctie in bruikleen. Ook voor digitale televisieabonnementen van KPN, CanalDigitaal en Caiway zijn recorders te gebruiken. Geen zin in hogere maandlasten? Op internet wordt her en der apparatuur los aangeboden.

13. Thuisnetwerk

U bekijkt uw opgenomen materiaal gemakkelijk op andere computers met Windows 7 binnen het thuisnetwerk. Helaas beschikt Windows Media Center niet over deze functionaliteit. Open daarom Windows Media Player. Hierin zijn uw tv-opnamen ook te bekijken door de juiste categorie aan de linkerkant te selecteren. Klik vervolgens op Streamen / Mediastreaming inschakelen met Thuisgroep. Geef aan wat voor media u wilt delen en klik op Volgende. Bevestig met Voltooien en verleen vervolgens de juiste pc toegang.

© PXimport

14. Uitzendingen streamen

Open op de andere pc Windows Media Player. Onder Andere bibliotheken ziet u de naam van de oorspronkelijke computer. Klik hierop om het aanbod weer te geven en speel afleveringen af. Voor deze functie moet u overigens wel de deelfunctie in Windows 7 inschakelen. Open hiervoor op de oorspronkelijke pc het Configuratiescherm / Opties voor thuisgroepen en delen selecteren / Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Onder het kopje Thuis of netwerk activeert u de deelfunctie van openbare mappen.

© PXimport

15. MediaPortal

Beschikt u niet over Windows Media Center of bent u geen fan van dit programma? Uiteraard zijn er alternatieven om tv-uitzendingen op te nemen. De meeste aanbieders van dergelijke programma's vragen geld voor hun producten, zoals DVB Dream en DVBViewer. Deze freeware vormt een compleet alternatief voor Windows Media Center en bevat een uitstekende functie om televisie te kijken of op te nemen. Via de website MediaPortal kunt u de software downloaden en installeren.

© PXimport

16. Installatie

De installatieprocedure van MediaPortal is uitgebreid. Stel de taal in op Nederlands en klik op Volgende. Doorloop de overige stappen, waarbij u op een gegeven moment de vraag krijgt of u met de software televisie wilt kijken. Het is belangrijk dat u deze vraag met Ja beantwoordt om de benodigde tv-server te installeren. In de laatste stappen kiest u voor Start een Één klik installatie en Installeren. MediaPortal downloadt en installeert alle componenten die nodig zijn om correct te functioneren. Dit proces neemt enige tijd in beslag.

© PXimport

17. Tv-tuner instellen

Op uw bureaublad zijn er enkele snelkoppelingen bijgekomen. U gaat eerst de tv-tuner configureren. Open TV Server Configuration en vouw het onderdeel TV Servers open. Als het goed is, ziet u de naam van de tv-tuner al staan. Selecteer het juiste land en de stad waar u het dichtst bij in de buurt woont. Klik op de knop Scan for channels. Wacht vervolgens af totdat MediaPortal alle televisie- en radiozenders in kaart heeft gebracht. Klik aan de linkerkant op TV Channels om te zien welke televisiezenders de software herkent.

© PXimport

18. Voorkeursinstellingen

Neem nog enkele instellingen door voordat u met het hoofdprogramma van MediaPortal aan de slag gaat. Vouw DVB EPG open en geef aan van welke televisie- en radiozenders u programmagegevens wilt integreren binnen de gebruikersinterface. Aan de hand van deze informatie stelt de software een tv-gids samen. Bij Recording geeft u aan hoelang voor een uitzending de opname moet starten. Ga naar tabblad Folders en selecteer de juiste tv-kaart. Bepaal in welke map u de opnames wilt bewaren en bevestig tot slot met OK.

© PXimport

19. Bediening

Open MediaPortal en ga naar TV, waarna het eerste kanaal direct wordt weergegeven. U bedient het programma met het toetsenbord of de muis. Zodra u met de muis omhoog beweegt, verschijnen de navigatieknoppen in beeld. Met Page Up en Page Down zapt u naar de volgende of vorige zender. U klikt op het beeld om de uitzending op volledig scherm te bekijken. MediaPortal ondersteunt een aantal afstandsbedieningen, die ook in Windows Media Center werken. U regelt de instellingen hiervan in het hulpprogramma MediaPortal Configuration.

© PXimport

20. Programma's opnemen

Uitzendingen opnemen gaat grotendeels op dezelfde wijze als bij Windows Media Center. Klik links op Nu opnemen om een uitzending direct te bewaren op uw harde schijf. U ziet als bewijs linksboven een rec-pictogram oplichten. Toekomstige uitzendingen plannen gaat via de tv-gids. U klikt simpelweg de uitzendingen aan die u op een later moment wilt terugkijken. Handig is dat meerdere afleveringen van een seizoen zichtbaar zijn, zodat u niets hoeft te missen. MediaPortal bewaart afleveringen als ts-bestanden op uw harde schijf.

© PXimport

21. Geavanceerde opname

Als u in de tv-gids een programma hebt aangewezen, kunt ook voor een Geavanceerde opname kiezen. Aan de linkerkant treft u deze optie. U beschikt over verschillende mogelijkheden. Zo neemt u een bepaald tv-programma uitsluitend bij dezelfde zender op. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer u een serie op RTL 4 volgt, terwijl die op RTL 8 wordt herhaald. Verder geeft u aan dat u iedere week op een vast tijdstip een opname wilt starten bij een bepaalde zender. Deze optie is ook voor iedere dag of enkel doordeweekse dagen beschikbaar.

© PXimport

Digitenne of kabel?

Moet u nu kiezen voor Digitenne of kabel? De prijs van Digitenne is een stuk aantrekkelijker (9 euro per maand). Op de website van KPN staat dat Digitenne 'digitale beeldkwaliteit' heeft: een vage term, terwijl er nergens op de website een woord wordt gerept over de resolutie. Die is namelijk niet om over naar huis te schrijven. Digitenne gebruikt de DVB-T-standaard, waarvoor in Nederland beperkte brandbreedte bestaat. Desondanks propt KPN 25 televisiekanalen door de ether, waardoor er wegens ruimtegebrek een sterke compressie wordt toegepast. Het gevolg is een mindere beeldkwaliteit, vooral zichtbaar op grote televisies.

© PXimport

Ontvangst

Een ander nadeel is dat u de antenne dichtbij het raam moet plaatsen, of zelfs een buitenantenne noodzakelijk is voor goede ontvangst. Anders verschijnen haperingen en blokjes in beeld. Overigens kunnen storingen ook optreden als u naast een drukke weg woont of bij slechte weersomstandigheden. Voordat u een Digitenne-abonnement afsluit, is het raadzaam om de ontvangst in uw woning te testen met een normale DVB-T-tuner. Een beter (en duurder) alternatief is digitale televisie via de kabel. Hierop is veel meer bandbreedte en dus een hogere resolutie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000