© PXimport

Synfig Animation Studio 0.63.01

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 28 september 2011 - 09:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Martin Gijzemijter

Synfig Animation Studio slaat en brug tussen 2D- en 3D-animatie. 3D-animatie (niet te verwarren met 3DTV) is zo populair is bij de animatoren, omdat het minder omslachtig is dan tekenen met de hand. Immers, een 3D-animatie kan deels worden berekend, terwijl een getekende animatie letterlijk frame voor frame opgemaakt moet worden. Maar als zo'n handgemaakte animatie ook berekend kon worden? Dat is precies wat de makers van deze tool dachten.

Een vloeibare beweging kun je niet simuleren. Daarvoor moet een programma weten welk onderdeel van de tekening een been is, welke een arm en hoe deze moeten reageren. Het moeten dus ook daadwerkelijk onderdelen zijn die los van elkaar bewegen. Wanneer u een tekening wilt maken in Synfig, dan doet u dat dus niet zoals u dat op papier zou doen (in één laag), maar zoals u een vectorafbeelding zou maken. Dat is waarom animaties nauwkeurig berekend kunnen worden, maar tegelijkertijd maakt het de interface erg ingewikkeld.

© PXimport

De interface is behoorlijk ingewikkeld en storend omdat het geen geheel is.

Met ingewikkeld bedoelen we niet dat het even wennen is, maar dat dit echt aanvoelt als een professioneel programma met een leercurve. Daarbij is het nu niet bepaald behulpzaam dat de interface bestaat uit losse elementen (dus niet verzameld in één venster) waardoor u af en toe werkbalken kwijt bent. Wij zijn niet de beste tekenaars, dus fantastische creaties hebben we niet kunnen maken. Wél hebben we door de uitgebreide bibliotheek gebladerd om te zien wat u met dit programma kunt maken en dat is indrukwekkend. Zo kunt u fraaie 3D-decors bouwen waardoor u kunt bewegen, in plaats van dat u elke scene opnieuw moet tekenen.

© PXimport

Als u weet wat u doet kunt u echt prachtige dingen maken met dit programma.

Tijdens het uittesten van dit programma worden twee dingen heel snel duidelijk. Het eerste is dat dit een programma, ondanks het feit dat het gratis is, enorm professioneel is en dat het duidelijk is dat tekenaars die weten wat ze doen hier enorm veel tijd mee kunnen besparen. Het andere is dat mensen die denken hiermee snel een leuke tekenfilm te kunnen maken van een koude kermis thuis zullen komen, want qua complexiteit lijkt het nog het meest op een 3D-pakket.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Synfig Animation Studio 0.63.01

Freeware

Taal Engels

Download 28,7 MB

OS Windows XP/Vista/7; Linux; Mac OS X

Systeemeisen 49,4 MB harde-schijfruimte

Maker Robert B. Quattlebaum Jr

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer professionele software

Een wereld aan mogelijkheden

Handige (en mooie) voorbeelden om uit te leren.

Minpunten

Ingewikkeld

Interface had één geheel moeten zijn

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000