Streamen met een gratis VPN: kan dat?

© PXimport

Streamen met een gratis VPN: kan dat?

Geplaatst: 26 januari 2021 - 12:52

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Partner

Buitenlandse films en series streamen is een van de belangrijkste voordelen van een VPN. Maar kan dat ook gratis? Zijn gratis VPN’s wel een goed idee, of kleven er gevaren aan? We gaan dieper in op de combinatie van een gratis VPN gebruiken en blokkades van streamingdiensten omzeilen.

#advertorial - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VPN diensten.

Streamen kan, maar met beperkingen

Technisch gezien is het in sommige gevallen mogelijk te streamen met een gratis VPN. De voorwaarde daarvoor is wel dat de VPN-aanbieder niet geblokkeerd moet zijn door de streamingdienst. Veel streamingdiensten blokkeren nu (gratis) aanbieders van VPN’s om te voorkomen dat hun films en series toch nog in het buitenland bekeken kunnen worden.

Wanneer het je is gelukt een gratis VPN te vinden die al verbinding kan maken, loop je waarschijnlijk al snel tegen de beperkingen aan. Een gratis VPN gebruik je namelijk niet alleen, maar deel je samen met andere gebruikers. Wanneer deze gebruikers ook data gebruiken, blijft er minder bandbreedte voor jou over. Daardoor is het streamen van films en series met een gratis VPN vaak lastig: de verbinding valt steeds weg, je film of serie hapert, of het duurt erg lang om verbinding te krijgen.

Een gratis VPN is geen goed idee

Een gratis VPN is ook om een andere reden geen goed idee: het is niet goed voor je privacy. Gratis aanbieders houden bij wat je online doet en verkopen deze gegevens aan marketingbedrijven. Die geven daar grof geld voor en daarmee kan de gratis dienst in de lucht worden gehouden. Het is goed te onthouden dat als iets gratis is, de gebruiker vaak het product is.

Soms bieden cybercriminelen een gratis VPN-dienst aan, met als doel mensen privé-informatie te ontfutselen. De software waarmee wordt verbonden, blijkt in werkelijkheid een verzamelaar van contacten, foto’s en andere privé-informatie te zijn. Daarom is het beter gebruik te maken van legitieme, vertrouwde aanbieders.

De beste VPN voor Netflix en andere streamingdiensten

Op zoek naar een VPN voor streaming? Dan kun je het best letten op de snelheid van de VPN. Zonder voldoende snelheid zal de verbinding steeds wegvallen. Daarnaast is het belangrijk dat de VPN-aanbieder de mogelijkheid heeft om geoblocking te omzeilen. Met andere woorden: dat de server in een land staat dat wordt geaccepteerd door bijvoorbeeld Netflix.

Streamingdiensten werken er hard aan om VPN’s te blokkeren, maar het is dweilen met de kranen open. De kans dat je een geschikte dienst vindt is dan ook vrij groot. Daarmee heb je dan toegang tot het veel grotere aanbod van films en series in het buitenland.

Wie van plan is een VPN-abonnement af te sluiten, kan het best online eerst naar recensies van de dienst zoeken. Zo weet je zeker dat de aanbieder snelle servers heeft, zodat je kunt streamen en weet je wat de ervaringen met de klantenservice zijn. Wees je ervan bewust dat betaalde aanbieders beter met je privacy omgaan dan gratis aanbieders. Zeker wanneer je gebruikmaakt van een aanbieder met een zogenaamd ‘no log-beleid’. Dan houdt de VPN niet bij wat je online doet en wordt het ook niet opgeslagen.

Met een betaalde VPN ben je vaak ook de enige gebruiker op de server. Daardoor kun je ten volste van de snelheid profiteren. Streamen met een VPN is dus een van de belangrijkste voordelen van een VPN, maar niet gratis.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000