Seagate Backup Plus Fast - Dubbeldik én tweemaal zo snel

© PXimport

Seagate Backup Plus Fast - Dubbeldik én tweemaal zo snel

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 augustus 2014 - 13:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen de Jager

De Seagate Backup Plus Fast lijkt op het eerste gezicht een wat groot uitgevallen externe harde schijf. Dat klopt. De behuizing bevat niet één maar twee 2,5-inch schijven en dat zorgt voor verrassende prestaties!

De twee harde schijven van 2TB zijn onderling verbonden met RAID 0. Dit zorgt voor een verdubbeling van de opslagcapaciteit en, in theorie, ook voor een verdubbeling van de lees- en schrijfprestaties.

Behuizing

Ondanks de twee schijven die erin zitten, is de behuizing zelf vrij compact gebleven. Met een gewicht van zo'n 300 gram is hij ook nog met goed fatsoen draagbaar te noemen. Bij de schijf worden twee usb 3.0-kabels geleverd. Dat is best sjiek. Een van de kabels is voorzien van een extra usb-connector. Die heb je nodig mocht je computer te weinig stroom per usb-poort leveren om de schijf te laten werken. In de meeste gevallen zal de standaardkabel voldoen.

Lees- en schrijfprestaties

De lees- en schrijfprestaties van de Seagate Backup Plus Fast zijn met 220-240 MB/s ongeveer tweemaal zo snel als een reguliere 2TB schijf. Dat is een hele nette score die je overigens alleen haalt als je van een usb 3.0-aansluiting gebruik maakt.

Overigens is deze snelheid geen overbodige luxe. Zelfs als je gemiddeld 230MB/s haalt, duurt het nog bijna 5 uur voordat je de volledige 4TB hebt volgeschreven of gelezen.

RAID 0 en back-ups

De hoge prestaties worden gehaald doordat de schijven in RAID 0-opstelling zijn gezet. Puristen vinden dat voor een back-up-oplossing ongeschikt omdat het de kans op fouten/defecten verdubbelt. Als een de van de twee schijven stuk gaat, is alle data, dus ook die op de tweede schijf, reddeloos verloren. In de praktijk is de kans dat er wat met een 2,5 inch schijf mis gaat heel klein. Een verdubbeling van die kans is dan nog steeds erg klein. Neemt niet weg dat je voor elk back-up(-medium) een reserve-back-up op een ander medium moet hebben. Liefst nog op een fysiek andere locatie.

Conclusie

Twee schijven van 2TB in één compacte behuizing stoppen, ik vind het een slimme zet van Seagate. 2,5 inch schijven van 4TB bestaan nog niet en hiermee is deze capaciteit toch leverbaar. Daarbij komt dat de Seagate Backup Plus Fast ongekend hoge snelheden biedt gezien het formaat en de prijs per GB.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Erg snel (via usb 3.0)

Hoge capaciteit

Compact

Minpunten

Theoretisch nadeel van RAID 0

Conclusie

Seagate Backup Plus Fast 4 TB ----------------------------- **Prijs** € 269,99 **Interface** USB 3.0 **Gewicht** 307 gram **Afmetingen** 117 mm x 83 mm x 22 mm **Geschikt voor** Windows Vista/7/8, Mac OS X 10.6 of hoger...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000