ID.nl logo
Wat is de beste harde schijf voor je NAS?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Wat is de beste harde schijf voor je NAS?

Ondanks de opkomst van de vele clouddiensten is het lokaal bewaren van grote hoeveelheden data nog altijd sneller, handiger en goedkoper. In dit artikel vergelijken we achttien harde schijven: het overgrote deel speciale NAS-schijven, maar uiteraard vergeten we de pc niet.

Harde schijven mogen dan niet de 'cutting edge' zijn qua computertechnologie, er is vooralsnog geen goedkopere wijze van dataopslag. Inmiddels zijn er betaalbare consumentenmodellen die een capaciteit van maar liefst 8 TB bieden. Wie grote hoeveelheden data lokaal wil bewaren, kan dus niet om deze optie heen. Lees ook: Zo vind je de beste harde schijf.

Harde schijven kunnen in een computer geplaatst worden, maar daarnaast is het ook mogelijk om ze te plaatsen in een NAS. Dit laatste heeft behoorlijk wat voordelen. Zo kun je met elke computer op het netwerk bij de data op de NAS. De rest van de functionaliteit hangt af van of je een goedkope en 'kale' NAS neemt puur voor opslag of een duurder exemplaar met meer mogelijkheden. De luxere NAS-apparaten kunnen zelfstandig downloaden en bieden je de optie om via internet (of met gebruik van bepaalde mobiele apps) bij je data te komen.

NAS-termen

Nog niet helemaal thuis met de terminologie die bij een NAS hoort? In dit artikel leggen we je alle veelgebruikte termen uit.

Schijfposities

Je hebt NAS-apparaten met één, twee of vier schijfposities (en ook meer, maar die komen op consumentengebied minder vaak voor). De meeste mensen nemen een NAS met minimaal twee schijfposities, mede omdat dit RAID mogelijk maakt. RAID is een technologie die meerdere harde schijven combineert om meer snelheid of betrouwbaarheid te bieden. Bij meerdere harde schijven in één NAS worden RAID 1 en RAID 5 het vaakst gebruikt om de betrouwbaarheid te bevorderen. Velen gebruiken RAID als back-up voor data die enkel op de NAS staat, maar dat raden we met klem af. Het primaire doel van RAID 1 en 5 is om de gevolgen van de uitval van één van de schijven te minimaliseren. Een back-up is het zeker niet. Het komt vaak genoeg voor dat een RAID 5-array faalt of dat zelfs je hele NAS defect raakt en je alsnog álle data kwijt bent. Het liefst maak je een back-up op een ander systeem, en voor echt belangrijke data, op een fysiek andere locatie.

©PXimport

De meeste NAS-apparaten hebben één of meerdere schijfposities waardoor je schijven kunt laten samenwerken in een RAID-configuratie.

Snelheidsbottleneck

NAS-apparaten hebben wel het nadeel dat ze vaak heel erg duur zijn. Soms betaal je meer voor de NAS dan voor de harde schijven die je erin plaatst, zeker als je een luxe NAS wilt met veel mogelijkheden en een hogere doorvoersnelheid. De doorvoersnelheid wordt bij het gebruik van één netwerkaansluiting overigens beperkt tot maximaal ongeveer 125 MByte/s. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kijken naar de benchmarkresultaten. Veel harde schijven zullen vanwege deze bottleneck hun maximumsnelheden niet halen in een NAS. De beperkte meerwaarde van extra snelheid geldt ook voor een pc. Tegenwoordig worden de data die veel baat hebben bij een hoge snelheid (besturingssystemen en programma's) op een SSD geplaatst. Zelfs de snelste harde schijf is dan geen alternatief voor een SSD. Bij grootschalige opslag is een hogere snelheid dan wel mooi meegenomen, maar niet van cruciaal belang.

NAS-schijven

Waar moet je vooral op letten bij het kiezen van een harde schijf voor een NAS? In eerste instantie dat hij stil en zuinig is. Het is handig als een apparaat dat in principe 24 uur per dag aan staat, niet enorm luidruchtig is. De zuinigheid spreekt voor zich: je wilt zo min mogelijk kwijt zijn aan energiekosten, maar belangrijker is dat de harde schijven hierdoor minder warm worden. Ten slotte is een zo lang mogelijke levensduur belangrijk, hoewel dit natuurlijk niet te testen is. Fabrikanten maken de keuze tegenwoordig makkelijker door speciale schijven te ontwikkelen voor NAS-apparaten. Deze verschillen op enkele vlakken van 'gewone' schijven. Allereerst hebben ze een kenmerk dat het meest bekend is onder de term die Western Digital gebruikt: time-limited error recovery (TLER). Met TLER zal de harde schijf minder lang proberen om een slechte sector uit te lezen. Dit voorkomt dat de RAID-controller te lang moet wachten op een antwoord van de harde schijf. Een te lange wachttijd heeft namelijk als gevolg dat een schijf uit de RAID-array wordt gegooid. Althans, in theorie. De meeste moderne NAS-apparaten hebben hier geen last van. Zonder NAS of RAID wil je juist dat de schijf zijn uiterste best doet om fouten te corrigeren en dan wil je juist geen TLER.

Daarnaast beweren fabrikanten dat hun NAS-schijven allerlei speciale mogelijkheden hebben, bijvoorbeeld dat ze minder trillen en zelfs dat iedere schijf een iets andere rotatiesnelheid heeft om resonantie met andere schijven te voorkomen. Dit is helaas niet te testen, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit ook daadwerkelijk klopt. Wel is er sprake van een langere garantieperiode: NAS-schijven hebben minimaal drie jaar fabrieksgarantie, waar dit meestal twee jaar en soms zelfs één jaar is bij gewone harde schijven. Een andere belangrijke eigenschap is de rotatiesnelheid. De producten in deze test komen in er drie smaken: 5400, 5900 en 7200 rpm. Een hoger toerental maakt schijven in de regel sneller, maar de keerzijde is dat ze ook meer geluid en warmte produceren. Juist dat wil je niet in een NAS-schijf, waardoor de meeste een relatief lage rotatiesnelheid hebben.

Door al deze eigenschappen betaal je iets meer voor de speciale NAS-schijven. Als we bijvoorbeeld de prijs van de goedkoopste NAS-schijf van 4 TB (Seagate 4 TB NAS HDD) vergelijken met die van de goedkoopste gewone harde schijf (Toshiba MD04ACA400), dan zien we een meerprijs van twee tot drie tientjes voor de NAS-schijf. Geen enorm prijsverschil, maar bij het aanschaffen van meerdere schijven kan dat nog aardig oplopen.

Geteste NAS-schijven

Na jarenlange consolidatie zijn er nog maar vier bedrijven die harde schijven produceren: Western Digital, HGST (onderdeel van Western Digital), Seagate en Toshiba. Van deze partijen produceren er drie speciale schijven voor NAS-apparaten. HGST en Seagate hebben beide een lijn van NAS-schijven, terwijl Western Digital er zelfs twee heeft.

HGST biedt de Deskstar NAS aan, met een capaciteit tussen de 3 en 6 TB en een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Er is inmiddels een nieuwe revisie, die vaak door webwinkels wordt aangeduid als 'v2', maar soms ook niet. Deze schijven hebben we nog niet getest en we weten daarom ook niet of ze een verbetering moeten voorstellen.

Bij de NAS-modellen van Seagate is het onmiddellijk duidelijk dat het NAS-schijven betreft: ze worden namelijk NAS HDD genoemd. De rotatiesnelheid van deze schijven is 5900 rpm (met uitzondering van de 8TB-variant die 7200 rpm is) en ze zijn beschikbaar met een capaciteit tussen de 1 en 8 TB.

Western Digital heeft als enige fabrikant twee lijnen met NAS harde schijven, de Red en de Red Pro. De mainstream Red-lijn bestaat uit 5400rpm-schijven met een capaciteit tussen 1 en 8 TB. De Red Pro schijven zijn bedoeld voor 'prosumers' en hebben een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Ze zouden daarom een stuk sneller moeten zijn. Ook biedt het bedrijf twee Red NAS-schijven van 2,5 inch aan met een capaciteit van 750 GB en 1 TB. Deze zijn echter duurder en langzamer, dus het heeft weinig zin om een 2,5inch-schijf in een pc of NAS te gebruiken. In deze test hebben we NAS-schijven opgenomen met een capaciteit van 2 TB of meer. Harde schijven die kleiner zijn dan 2 TB zijn volgens ons niet echt zinvol voor een NAS.

Geteste pc-schijven

Naast deze modellen nemen we ook harde schijven mee die bedoeld zijn voor pc's. Dit is geen afspiegeling van de markt, zoals de NAS-modellen, omdat er simpelweg teveel van zijn. In plaats daarvan hebben we de modellen met de leukste prijs/kwaliteitverhouding uitgekozen. Een hiervan is bijzonder: namelijk de Seagate Archive 8TB. Deze heeft extra opslagruimte op dezelfde fysieke ruimte als kleinere harde schijven door de nieuwe technologie SMR (Shingled Magnetic Recording). Deze gebruikt smallere datasporen die als gevolg hebben dat bij een schrijfactie ook aanleggende data opnieuw geschreven moet worden. Het nadeel hiervan is dat de schrijfsnelheid lager ligt en hij meer slijtage oploopt wanneer hij beschreven wordt. De schijf is overigens niet ontworpen voor RAID-toepassingen in bijvoorbeeld een NAS.

©PXimport

Seagates Archive HDD gebruikt een nieuwe technologie die zorgt voor goedkopere opslag.

Testresultaten NAS-schijven

We hebben de achttien schijven in dit artikel getest in combinatie met de onboard SATA 6Gbit/s-poorten van een moederbord met de Intel Z77-chipset. Via een aantal benchmarks hebben we de prestaties bepaald en vergeleken. De kleinste NAS-schijf is een Western Digital Red 2TB en dit is meteen de enige NAS-schijf van 2 TB die we hebben getest. We kunnen hem dus ook niet vergelijken met 2TB-modellen van andere merken, maar de prestaties zijn prima.

Qua snelheid, geluidsproductie en stroomverbruik doet hij het niet slechter dan de Red 3TB. Wel is de prijs per gigabyte minder gunstig dan die van de grotere schijven. Er zijn drie schijven met een capaciteit van 3 TB: een Western Digital Red, Seagate NAS HDD en HGST Deskstar NAS. De Seagate en WD kosten gemiddeld respectievelijk 123 en 127 euro, terwijl je voor de HGST een tientje extra betaalt (135 euro). Opvallend genoeg is de Seagate ondanks zijn lagere rotatiesnelheid toch sneller dan de HGST. De Red is het minst snel, maar toch vinden we hem de betere keuze. Hij mag dan wel niet zo snel zijn als de Seagate, maar belangrijker is dat hij onhoorbaar stil is.

Bij de 4TB-schijven vergelijken we vier modellen: een Seagate, HGST, en een Western Digital Red en Red Pro. De WD Red Pro is het snelst, maar de prijs van gemiddeld 252 euro is nogal hoog. Van de overige schijven presteert de Seagate het beste. Hij is iets minder stil dan de Red, maar het verschil is hier veel kleiner dan bij de 3TB-schijven.

Als we kijken naar de schijven van 6 TB zien we meer van hetzelfde: de WD Red Pro presteert het beste, gevolgd door de HGST, met de Red als hekkensluiter. Ook hier is de Red Pro het duurst (gemiddeld 319 euro), terwijl de Red en de HGST vergelijkbaar geprijsd zijn (gemiddeld respectievelijk 275 en 282 euro).

De HGST is sneller, maar omdat hij uitzonderlijk luidruchtig is, valt onze keuze toch op de Red. Ten slotte de 8TB-schijven, waarvan er maar twee op de markt zijn: de Western Digital Red 8TB en de Seagate NAS HDD 8 TB. De prijs is nagenoeg identiek: de Seagate kost 369 euro, vergeleken met 365 voor de Red. De Seagate is behoorlijk wat sneller, maar is tegelijkertijd veel minder stil in idle. De Red presteert op dat vlak uitstekend: hij is in idle verreweg het stilste product in de test en daarmee ook de aanrader.

Redactietip: WD Red

Zeker bij een consumenten-NAS maakt de snelheid van de harde schijf niet heel veel uit, de snelheid wordt immers beperkt door de netwerkverbinding. De Western Digital Red-schijven zijn zeker niet de snelste, maar tegelijkertijd wel de stilste en energiezuinigste. Dat zijn wat ons betreft belangrijke eigenschappen en we geven de WD Red-schijven daarom een Redactietip.

Testresultaten pc-schijven

Zoals gezegd hebben we ook harde schijven meegenomen die bedoeld zijn om in een pc gebruikt te worden. Op dit moment levert alleen Seagate desktopmodellen met een capaciteit van 8 TB. Wij hebben de Seagate Archive 8 TB getest, de goedkoopste schijf met deze capaciteit. De schijf is vooral ontworpen voor het prijsbewust (langdurig) opslaan van data en de schrijfprestaties zijn dan ook niet spectaculair. We zien in de benchmarkresultaten dat de schrijfsnelheid een stuk lager is dan andere schijven, maar dat hij wel een prima prijs per gigabyte heeft. We hebben verder twee modellen van 4 TB uitgekozen: de Seagate Desktop HDD 4TB en de Toshiba MD04ACA400 4TB. De vergelijkbaar geprijsde Toshiba is iets sneller, maar blijkt bij belasting wel een stuk luidruchtiger te zijn. Tot slot hebben we twee Seagate-schijven met een capaciteit van 2 en 5 TB. Beide schijven hebben een goede prijs per gigabyte en redelijke prestaties.

Conclusie

Bij het vergelijken van harde schijven kijk je doorgaans direct naar de prestaties. Dat heeft bij NAS-schijven minder zin. Niet alle NAS-apparaten hebben een even hoge doorvoersnelheid, bijvoorbeeld omdat de processorkracht verschilt en bovendien wordt de snelheid beperkt door de netwerkverbinding. Het is een goed idee om hiermee rekening te houden bij het bekijken van de benchmarkresultaten: sneller in benchmarks betekent doorgaans niet dat een harde schijf in een NAS ook sneller zal zijn.

Hoewel de schijven van Western Digital Red vrijwel overal als langzaamste uit de test komen, zijn ze door hun prijs en stilte toch interessant voor een NAS. De modellen van Seagate presteren wel beter, maar ze zijn echter zoveel luidruchtiger dat we ze niet zouden aanraden. De WD Red Pro blijkt in elke vergelijking waarin hij voorkomt het snelst te zijn, maar is te duur en produceert te veel geluid. Ook de schijven van HGST zijn helaas niet stil genoeg om aan te raden. We geven daarom de WD Red-serie als geheel een Redactietip. Bij harde schijven voor pc's hebben we in de bijbehorende tabel modellen opgenomen met verschillende capaciteiten die een goede prijs/kwaliteitverhouding bieden.

Nogmaals: bij al deze conclusies hoort de nuancering dat we geen harde uitspraken kunnen doen over wat eigenlijk het belangrijkste aspect van schijven, namelijk de levensduur. Het is daarom aan te raden om altijd een back-up te maken van belangrijke data.

©PXimport

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grote versie.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine

Bij ID.nl zijn we gek op apparaten die het dagelijks leven nét een beetje makkelijker maken. En wat is er nu – zeker tijdens warme dagen – makkelijker dan altijd ijsblokjes of ijskoud water binnen handbereik? We zetten vijf modellen op een rij die uitblinken in comfort en gebruiksgemak.

Een koelkast met ingebouwde ijsdispenser is niet alleen handig, maar ook hygiënisch. Je hebt altijd direct toegang tot ijsblokjes, crushed ice of koud water, zonder dat je de vrieslade of een waterfles hoeft te openen. Sommige modellen werken met een vaste wateraansluiting, andere met een hervulbaar reservoir – handig als er geen waterleiding in de buurt is. Daarnaast zijn veel dispensers voorzien van filters die ongewenste smaakjes of deeltjes uit het water halen. Een slimme toevoeging voor wie gemak, hygiëne en een frisse smaak belangrijk vindt.

Samsung RS6HA8880B1 (Family Hub)

Ben je op zoek naar een koelkast die meer doet dan alleen koelen? De Samsung RS6HA8880B1 is een slimme Amerikaanse koelkast met een indrukwekkende inhoud van 614 liter. Dankzij SpaceMax-technologie blijft de buitenmaat compact, terwijl de binnenkant verrassend ruim is. Het geïntegreerde Family Hub-scherm doet dienst als digitaal prikbord, kookassistent en entertainmenthub. Met camera's binnenin zie je zelfs onderweg wat er nog in de koelkast ligt. De ijs- en waterdispenser is aangesloten op de waterleiding en bevat een UV-nanofilter voor optimale hygiëne. Twin Cooling Plus zorgt voor aparte luchtstromen in het koel- en het vriesgedeelte, wat de versheid van jouw voedsel ten goede komt.

Toepassingen: Gezinnen die smartfuncties en ruimte willen combineren Bijzonderheden: Family Hub-display, Twin Cooling, UV-filter, 36 dB geluidsniveau

Hisense RS694N4TFE

Zoek je een ruime en betaalbare koelkast met ijsdispenser? Dan zit je goed met de Hisense RS694N4TFE. Deze stijlvolle zwarte side-by-side heeft een inhoud van 562 liter, verdeeld over een koel- en een vriesgedeelte. Het apparaat beschikt over Total No Frost, wat handmatig ontdooien overbodig maakt. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling, wat bederf tegengaat. Handig: de ijs- en waterdispenser werkt met een intern waterreservoir van 4,5 liter, zodat een vaste aansluiting niet nodig is.

Toepassingen: Grote huishoudens, zonder vaste wateraansluiting Bijzonderheden: Intern reservoir, Total No Frost, strak zwart design

LG GSXE90EVDD

Deze ruime Amerikaanse koelkast van LG biedt met 628 liter voldoende plek voor alles wat je gekoeld wilt bewaren. Het model combineert een fraai zwart design met slimme technologie zoals LinearCooling, waarmee temperatuurschommelingen worden geminimaliseerd. Dankzij No Frost en de water- en ijsdispenser met waterleidingaansluiting geniet je van optimaal gemak. De inverter-compressor maakt het apparaat stil en energiezuinig. Dit model is bovendien voorzien van de InstaView-functie, waarbij je door twee keer kloppen de inhoud kunt bekijken zonder de deur te openen.

Toepassingen: Moderne huishoudens met focus op comfort en design Bijzonderheden: InstaView-deur, LinearCooling, 35 dB, wateraansluiting

Bosch KAD93AIDP (Serie 6)

De Bosch KAD93AIDP is een solide en stijlvolle keuze met een netto-inhoud van 533 liter. Dankzij de anti-fingerprint RVS-look blijft hij er netjes uitzien, ook bij intensief gebruik. De VarioZone-indeling biedt flexibiliteit, met uitneembare plateaus en lades. De ijs- en waterdispenser levert zowel ijsblokjes als crushed ice, en is aangesloten op een vaste waterleiding. Total No Frost voorkomt ijsvorming, en met functies als superkoelen en supervriezen ben je altijd voorbereid op grotere hoeveelheden boodschappen.

Toepassingen: Gezinnen die functionaliteit en duurzaamheid zoeken Bijzonderheden: Crushed ice, anti-fingerprint RVS, VarioZone

Siemens KF96DAXEA (iQ500)

Met zijn French-door ontwerp en een inhoud van 574 liter biedt de Siemens KF96DAXEA een moderne uitstraling en veel gebruiksgemak. Deze koelkast beschikt over een hyperFresh-lade op 0 °C voor vlees en vis, en houdt dankzij multiAirflow een constante temperatuur. De water- en ijsdispenser werkt via een vaste aansluiting, en levert naast ijsblokjes ook crushed ice. Het model is voorzien van ledverlichting, een digitaal display en een deur-alarm. Met een geluidsniveau van 39 dB is hij bovendien opvallend stil.

Toepassingen: Designliefhebbers en versfanaten Bijzonderheden: HyperFresh-lade, crushed ice, 39 dB, French-door design

▼ Volgende artikel
11 ergernissen in Windows 11 en hoe je ze uit de weg ruimt
© MehmetDinler
Huis

11 ergernissen in Windows 11 en hoe je ze uit de weg ruimt

Wanneer je naar Windows 11 overstapt, zijn er ongetwijfeld zaken waaraan je moet wennen. Maar soms kunnen die dingen ronduit irritant zijn. Daarom bekijken we de grootste ergernissen van Windows 11 én de manieren om ze te verhelpen.

In dit artikel laten we zien hoe je de grootste ergernissen in Windows 11 aanpakt en het systeem naar je hand zet:

  • Schakel onnodige opstart-apps en achtergrondprocessen uit
  • Zet hinderlijke widgets, badges en meldingen uit
  • Beperk of verwijder OneDrive-synchronisatie en koppeling
  • Verwijder de Microsoft Edge-browser en andere bloatware
  • Zet de Game Bar en Game Mode uit als je geen gamer bent
  • Herstel het klassieke startmenu met Open-Shell
  • Beperk reclame en tracking via de privacy-instellingen
  • Maak Windows stiller en overzichtelijker met Niet storen
  • Ruim je systeem op door handmatig ongewenste vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen

Lees ook: Geen fan van Windows Verkenner? Dit zijn je alternatieven

Wat voor de een ergernis is, kan voor de ander simpelweg een verrassende functie zijn. Alles draait om persoonlijke perceptie. We zijn in de fora van Windows 11-gebruikers gedoken om de pijnpunten te vinden. De belangrijkste klachten zijn: de dagelijkse prestatieproblemen die worden veroorzaakt door te veel achtergrondprocessen, Microsoft stuurt je voortdurend richting haar betaalde diensten en overdreven bemoeizucht bij meldingen, badges en reclame. In plaats van te klagen, zorgen wij voor een oplossing. 

Opstartvertraging

Onnodige opstartapps zijn altijd al een bron van ergernis geweest in Windows. Ze belasten de pc doordat ze waardevolle cpu-bronnen aanspreken en zorgen voor een opstartvertraging. Windows 11 bevat zelfs meer bloatware dan Windows 10. Bloatware is een term voor toepassingen die je niet nodig hebt en die het systeem afremmen. Deze toepassingen worden vaak voor de aankoop op nieuwe apparaten geïnstalleerd of ze sluipen op je pc via downloads waarin ze gebundeld zitten. Hoe meer programma’s je hebt, hoe meer achtergrondprocessen die het opstarten kunnen vertragen.

Je kunt ze te slim af zijn door ze te beëindigen in Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies voor Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op alle processen die zijn gekoppeld aan ongebruikte applicaties en gebruik de opdracht Beëindigen. Daarna schakel je de onnodige opstartapps definitief uit. Druk op Windows-toets+I om de Instellingen te openen. Ga naar Apps / Opstarten en zet de apps uit waarvan je niet wilt dat ze samen met het systeem automatisch opstarten.

Wees terughoudend wat betreft toepassingen die automatisch opstarten.

Nieuwsfeeds uitschakelen

Widgets zijn een soort mini-apps. Ze tonen bijvoorbeeld de weersverwachting, een overzicht van je agenda-afspraken of de voetbalresultaten. Standaard toont Microsoft ook zijn nieuwsfeed van het MSN-netwerk, wat doorgaans geen toegevoegde waarde heeft. Oorspronkelijk waren widgets bedoeld om nieuwsfeeds en sociale media in het besturingssysteem te integreren.

Sommige gebruikers houden ervan, anderen haten de widgets hartgrondig, omdat er toch al van alle kanten steeds meer nieuws en sociale info op ons afkomen. Wie zit te wachten op de volgende vondst die meer van hetzelfde levert? Als je tot deze laatste groep behoort, dan kun je de functie uitschakelen. Ga naar Instellingen / Persoonlijke instellingen / Taakbalk / Taakbalkitems en schakel daar Widgets uit.

Gebruik je de widgets zelden of nooit, zet ze dan uit.

OneDrive beperken

Microsoft heeft er een handje van om je met zachte hand naar haar online opslagdienst OneDrive te dirigeren. Bij de eerste set-up krijg je de vraag om OneDrive te gebruiken en daarna maakt OneDrive automatisch en zonder waarschuwing verschillende back-upmappen op OneDrive aan. Dat lijkt op een assertieve dienstverlening, maar de waarheid is dat je als gebruiker op die manier sneller tegen de limiet van 5 gigabyte gratis OneDrive-opslagruimte aanbotst. Het is een marketingtactiek van Microsoft waardoor je gedwongen wordt om te upgraden. Hierdoor ga je sneller overwegen om een betaald abonnement te nemen. Met een Personal Microsoft 365-account krijg je 1 TB aan opslag en 6 TB met een Microsoft Family-abonnement.

Je kunt je overigens afvragen in hoeverre hier een loopje wordt genomen met je privacy. Online back-ups zijn handig, maar ben je ermee gediend dat je gegevens op de servers van Microsoft worden opgeslagen? Misschien wil je liever gebruikmaken van een andere online back-updienst? Nu wordt de indruk gewekt dat de concurrentie tweede keuze is. Ben je het niet eens met deze overijverige OneDrive-synchronisatie, dan klik je met rechts op het pictogram van OneDrive in het systeemvak. Vervolgens selecteer je het tandwieltje rechtsboven om de Instellingen van OneDrive te openen om naar het tabblad Synchroniseren en back-up maken te gaan. Dan klik je op Back-up beheren. Daar kun je aangeven om documenten, afbeeldingen of je bureaublad niet online te bewaren.

Bepaal zelf de mappen waarvan OneDrive een back-up moet maken.

OneDrive ontkoppelen

Wanneer je OneDrive niet vaak gebruikt, kun je deze dienst op je Windows-apparaat ontkoppelen en zelfs verwijderen. Door de koppeling met je Microsoft-account zijn de persoonlijke bestanden in OneDrive beschikbaar op elk apparaat waarop je bent ingelogd met hetzelfde Microsoft-account. Je bent dus niet meer aan een vaste werkplek gebonden. Door te ontkoppelen weet je zeker dat de lokale map niet meer kan synchroniseren met de online opslag.

Klik met rechts in het systeemvak op het pictogram van OneDrive (het wolkje). Kun je dit pictogram niet zien? Klik dan eerst op het PijltjeOmhoog van het systeemvak. Daarna open je het instellingenvenster van OneDrive en ga je naar het tabblad Account. Onder je account selecteer je Deze pc ontkoppelen / Account ontkoppelen. De gegevens die al in OneDrive staan, blijven hierdoor onaangeroerd en de speciale OneDrive-map op de computer verandert in een normale map. Je kunt er bestanden in plaatsen, verwijderen en verplaatsen, maar ze worden niet langer automatisch gesynchroniseerd in de cloud.

Ook al ontkoppel of verwijder je OneDrive, de virtuele map blijft staan in het navigatievenster van Windows Verkenner.

Weg met OneDrive en Edge

Ben je OneDrive echt helemaal beu? Weet dan dat je OneDrive zelfs kunt verwijderen. Het zal je Windows-pc niet beschadigen. Ga naar Instellingen / Apps en open het lijstje met Geïnstalleerde apps. Daar vind je Microsoft OneDrive. Klik op de drie puntjes achter de naam van deze app en selecteer Verwijderen net zoals je dat met elk ander programma zou doen. Het duurt een paar seconden voor de app is verwijderd. Ondertussen heeft Microsoft er ook voor gezorgd dat je op dezelfde manier de browser Edge kunt verwijderen. In het begin van Windows 11 was deze functie nog lichtgrijs gemarkeerd.

Dankzij de nieuwe antimonopoliewet kun je sinds maart 2024 ook de browser van Microsoft verwijderen.

Game Bar voor niet-gamers

De instellingen van Windows 11 bevatten een speciaal onderdeel bedoeld voor gaming. Wanneer je de toetscombinatie Windows-toets+G gebruikt, open je de Windows Game Bar. Daarmee kun je schermafdrukken en clips vastleggen van games die door Microsoft zijn geverifieerd. Eigenlijk is deze functie bedoeld voor het vastleggen van Xbox-games, maar je kunt hem ook gebruiken voor schermopnames van gewone programma’s.

Geen kwaad woord over de Windows Game Bar. Maar als je geen of zelden games speelt, heeft het geen zin om de Game Bar en Game Mode op de computer in te schakelen. Bovendien kan deze applicatie veel cpu en geheugen gebruiken. Om de Game Bar uit te schakelen, ga je weer naar het instellingenvenster van Windows. Daar kies je Gaming / Game Bar. Vervolgens schakel je bovenaan de optie uit bij Je controller mag Game Bar openen. Daarna ga je terug naar het venster Gaming en je kiest het tabblad Gamemodus om ook hier de optie Gamemodus uit te zetten.

Ben je geen gamer, schakel dan de Game Bar uit.

Badges in de kiem smoren

Windows 11 toont voortdurend meldingen op de taakbalk die je waarschuwen voor onder meer updates en nieuwe e-mail. Deze zogenaamde badges staan standaard ingeschakeld. Ze blijven eindeloos opduiken. Bankwebsites sturen je constant badges, maar ook browserextensies doen dat. Het wordt snel te veel van het goede. Nogal wat gebruikers ergeren zich hieraan, wat heel begrijpelijk is.

Je kunt de badges uitschakelen door met rechts op de taakbalk te klikken en dan te kiezen voor Taakbalkinstellingen. Scrol aan de rechterkant naar beneden en klik op Taakbalk. Vervolgens scrol je nog wat verder naar beneden tot je bij Gedrag van taakbalk bent. Hier kun je de optie uitschakelen bij Badges weergeven in taakbalk-apps. Dit is trouwens ook de plaats waar je de uitlijning van de taakbalk wijzigt. Standaard staan de pictogrammen gecentreerd op de taakbalk. Hier kun je aangeven dat die links moeten worden uitgelijnd. Hierdoor wordt het Startmenu aan de linkerkant weergegeven zoals vroeger.

In de taakbalk kun je de badges verbergen.

Terug naar bekend startmenu

Mis je het startmenu van Windows 10? Er is een interessante tweak waarbij je het Windows 11-startmenu vervangt door het type uit Windows 10. Download Open-Shell van de GitHub-website. De laatste versie op het moment van schrijven is OpenshellSetup 4.4.195. Je hebt de keuze tussen een zelfuitvoerbaar exe-bestand of een gecomprimeerd 7Z-bestand. Wij gaan voor het exe-bestand.

In de set-upwizard schakel je de opties Classic Explorer en Classic IE uit. De optie Create a start menu folder moet aangevinkt blijven. Zodra het installatieproces voltooid is, open je via Windows Zoeken de Open-Shell Menu Settings. Daarna kun je kiezen tussen de Classic Style, Classic with two columns of Windows 7 style.

Misschien wil je ook de knop naar het startmenu aanpassen zodat deze op die van Windows 10 lijkt. Hiervoor vink je de optie Replace start button aan. Vervolgens kies je een van de drie voorstellen uit, of je klikt op Pick Image. Zoek op het web naar een afbeelding van het Windows 10-startmenu en selecteer die. Wil je op je schreden terugkeren en Open-Shell verwijderen? Dat doe je via Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps. Selecteer Open-Shell en gebruik de optie Verwijderen.

Geef het startmenu zijn oude look terug.

Advertenties uitschakelen

Windows 11 genereert een unieke identifier, een zogenaamde reclame-ID, om je activiteiten te volgen. Hiervoor gebruikt Microsoft je zoekopdrachten, eerdere aankopen van Microsoft-producten en online activiteiten die gekoppeld zijn aan je Microsoft-account. Adverteerders kunnen die gebruiken om jou gerichte advertenties te sturen wanneer je apps gebruikt. Ben je gevoelig voor je privacy, dan zet je hier ook het mes in.

Open Instellingen en ga naar Privacy en beveiliging. Klik rechts op het onderdeel Algemeen. Zet de schakelaar uit bij Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken. Doe hetzelfde bij Websites hebben toegang tot mijn lijst met talen zodat er inhoud kan worden weergegeven die relevant is voor mijn locatie. Optioneel schakel je ook de optie daaronder uit: Start en zoekresultaten door Windows laten verbeteren door app-lanceringen bij te houden. Tot slot zet je ook de vierde optie uit: Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven.

Draag zorg voor je privacy en schakel reclamemeldingen uit.

Meldingen uitschakelen

In het Berichtencentrum komen ook systeemwaarschuwingen, ongelezen berichten, nieuwe artikelen van je favoriete websites en meer meldingen binnen. Deze kunnen nuttig zijn om je op de hoogte te houden van wat er gebeurt, maar het is best mogelijk dat de hoeveelheid meldingen en geluiden overweldigend is en op je zenuwen gaat werken. Daarom kun je meldingen uitschakelen om afleiding te minimaliseren. Open de Instellingen en klik op Systeem. Aan de rechterkant klik je op de pagina Meldingen. Hier kun je de schakelaar Meldingen uitschakelen omzetten. Wil je nog verder gaan, dan zet je de schakelaar Niet storen aan.

Zo, dat scheelt een hoop afleiding.

Snoeien in bloatware

Een nieuwe pc komt met een hoop bloatware en bij Windows 11 is dat niet anders. Het gaat om software waar je niet om hebt gevraagd. Bloatware neemt niet alleen geheugenruimte in beslag, hij verslechtert ook de prestaties van het systeem. Meestal gaat het om spelletjes, testversies van beveiligingssuites en virusscanners, cloudservices en zelfs fotoboeken.

Er zijn freewaretools die scannen naar bloatware, ook wel crapware genoemd, om die automatisch te verwijderen. Maar als je er niet goed in thuis bent, kun je hiermee meer kwaad dan goed doen. Sommige applicaties zijn immers noodzakelijk voor de goede werking van het systeem. De website Should I Remove It is gespecialiseerd in het vinden en verwijderen van bloatware. Hier vind je uitgebreide overzichten van bloatware bij alle belangrijke computermerken. Neem bijvoorbeeld Toshiba, die heeft meer dan dertig applicaties die als testversie worden geïnstalleerd. Snoei de bloatware dus handmatig. Dat doe je via Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps. Daar zie je alle programma’s die op de machine zijn geïnstalleerd. Blader door de lijst en controleer welke programma’s je kunt verwijderen.

Volgens de website Should I Remove It bevat een Toshiba de meeste bloatware.

Watch on YouTube