Wat is de beste harde schijf voor je NAS?

© PXimport

Wat is de beste harde schijf voor je NAS?

Geplaatst: 8 juli 2016 - 10:36

Aangepast: 14 december 2022 - 11:48

Redactie

Ondanks de opkomst van de vele clouddiensten is het lokaal bewaren van grote hoeveelheden data nog altijd sneller, handiger en goedkoper. In dit artikel vergelijken we achttien harde schijven: het overgrote deel speciale NAS-schijven, maar uiteraard vergeten we de pc niet.

Harde schijven mogen dan niet de 'cutting edge' zijn qua computertechnologie, er is vooralsnog geen goedkopere wijze van dataopslag. Inmiddels zijn er betaalbare consumentenmodellen die een capaciteit van maar liefst 8 TB bieden. Wie grote hoeveelheden data lokaal wil bewaren, kan dus niet om deze optie heen. Lees ook: Zo vind je de beste harde schijf.

Harde schijven kunnen in een computer geplaatst worden, maar daarnaast is het ook mogelijk om ze te plaatsen in een NAS. Dit laatste heeft behoorlijk wat voordelen. Zo kun je met elke computer op het netwerk bij de data op de NAS. De rest van de functionaliteit hangt af van of je een goedkope en 'kale' NAS neemt puur voor opslag of een duurder exemplaar met meer mogelijkheden. De luxere NAS-apparaten kunnen zelfstandig downloaden en bieden je de optie om via internet (of met gebruik van bepaalde mobiele apps) bij je data te komen.

NAS-termen

Nog niet helemaal thuis met de terminologie die bij een NAS hoort? In dit artikel leggen we je alle veelgebruikte termen uit.

Schijfposities

Je hebt NAS-apparaten met één, twee of vier schijfposities (en ook meer, maar die komen op consumentengebied minder vaak voor). De meeste mensen nemen een NAS met minimaal twee schijfposities, mede omdat dit RAID mogelijk maakt. RAID is een technologie die meerdere harde schijven combineert om meer snelheid of betrouwbaarheid te bieden. Bij meerdere harde schijven in één NAS worden RAID 1 en RAID 5 het vaakst gebruikt om de betrouwbaarheid te bevorderen. Velen gebruiken RAID als back-up voor data die enkel op de NAS staat, maar dat raden we met klem af. Het primaire doel van RAID 1 en 5 is om de gevolgen van de uitval van één van de schijven te minimaliseren. Een back-up is het zeker niet. Het komt vaak genoeg voor dat een RAID 5-array faalt of dat zelfs je hele NAS defect raakt en je alsnog álle data kwijt bent. Het liefst maak je een back-up op een ander systeem, en voor echt belangrijke data, op een fysiek andere locatie.

© PXimport

De meeste NAS-apparaten hebben één of meerdere schijfposities waardoor je schijven kunt laten samenwerken in een RAID-configuratie.

Snelheidsbottleneck

NAS-apparaten hebben wel het nadeel dat ze vaak heel erg duur zijn. Soms betaal je meer voor de NAS dan voor de harde schijven die je erin plaatst, zeker als je een luxe NAS wilt met veel mogelijkheden en een hogere doorvoersnelheid. De doorvoersnelheid wordt bij het gebruik van één netwerkaansluiting overigens beperkt tot maximaal ongeveer 125 MByte/s. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kijken naar de benchmarkresultaten. Veel harde schijven zullen vanwege deze bottleneck hun maximumsnelheden niet halen in een NAS. De beperkte meerwaarde van extra snelheid geldt ook voor een pc. Tegenwoordig worden de data die veel baat hebben bij een hoge snelheid (besturingssystemen en programma's) op een SSD geplaatst. Zelfs de snelste harde schijf is dan geen alternatief voor een SSD. Bij grootschalige opslag is een hogere snelheid dan wel mooi meegenomen, maar niet van cruciaal belang.

NAS-schijven

Waar moet je vooral op letten bij het kiezen van een harde schijf voor een NAS? In eerste instantie dat hij stil en zuinig is. Het is handig als een apparaat dat in principe 24 uur per dag aan staat, niet enorm luidruchtig is. De zuinigheid spreekt voor zich: je wilt zo min mogelijk kwijt zijn aan energiekosten, maar belangrijker is dat de harde schijven hierdoor minder warm worden. Ten slotte is een zo lang mogelijke levensduur belangrijk, hoewel dit natuurlijk niet te testen is. Fabrikanten maken de keuze tegenwoordig makkelijker door speciale schijven te ontwikkelen voor NAS-apparaten. Deze verschillen op enkele vlakken van 'gewone' schijven. Allereerst hebben ze een kenmerk dat het meest bekend is onder de term die Western Digital gebruikt: time-limited error recovery (TLER). Met TLER zal de harde schijf minder lang proberen om een slechte sector uit te lezen. Dit voorkomt dat de RAID-controller te lang moet wachten op een antwoord van de harde schijf. Een te lange wachttijd heeft namelijk als gevolg dat een schijf uit de RAID-array wordt gegooid. Althans, in theorie. De meeste moderne NAS-apparaten hebben hier geen last van. Zonder NAS of RAID wil je juist dat de schijf zijn uiterste best doet om fouten te corrigeren en dan wil je juist geen TLER.

Daarnaast beweren fabrikanten dat hun NAS-schijven allerlei speciale mogelijkheden hebben, bijvoorbeeld dat ze minder trillen en zelfs dat iedere schijf een iets andere rotatiesnelheid heeft om resonantie met andere schijven te voorkomen. Dit is helaas niet te testen, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit ook daadwerkelijk klopt. Wel is er sprake van een langere garantieperiode: NAS-schijven hebben minimaal drie jaar fabrieksgarantie, waar dit meestal twee jaar en soms zelfs één jaar is bij gewone harde schijven. Een andere belangrijke eigenschap is de rotatiesnelheid. De producten in deze test komen in er drie smaken: 5400, 5900 en 7200 rpm. Een hoger toerental maakt schijven in de regel sneller, maar de keerzijde is dat ze ook meer geluid en warmte produceren. Juist dat wil je niet in een NAS-schijf, waardoor de meeste een relatief lage rotatiesnelheid hebben.

Door al deze eigenschappen betaal je iets meer voor de speciale NAS-schijven. Als we bijvoorbeeld de prijs van de goedkoopste NAS-schijf van 4 TB (Seagate 4 TB NAS HDD) vergelijken met die van de goedkoopste gewone harde schijf (Toshiba MD04ACA400), dan zien we een meerprijs van twee tot drie tientjes voor de NAS-schijf. Geen enorm prijsverschil, maar bij het aanschaffen van meerdere schijven kan dat nog aardig oplopen.

Geteste NAS-schijven

Na jarenlange consolidatie zijn er nog maar vier bedrijven die harde schijven produceren: Western Digital, HGST (onderdeel van Western Digital), Seagate en Toshiba. Van deze partijen produceren er drie speciale schijven voor NAS-apparaten. HGST en Seagate hebben beide een lijn van NAS-schijven, terwijl Western Digital er zelfs twee heeft.

HGST biedt de Deskstar NAS aan, met een capaciteit tussen de 3 en 6 TB en een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Er is inmiddels een nieuwe revisie, die vaak door webwinkels wordt aangeduid als 'v2', maar soms ook niet. Deze schijven hebben we nog niet getest en we weten daarom ook niet of ze een verbetering moeten voorstellen.

Bij de NAS-modellen van Seagate is het onmiddellijk duidelijk dat het NAS-schijven betreft: ze worden namelijk NAS HDD genoemd. De rotatiesnelheid van deze schijven is 5900 rpm (met uitzondering van de 8TB-variant die 7200 rpm is) en ze zijn beschikbaar met een capaciteit tussen de 1 en 8 TB.

Western Digital heeft als enige fabrikant twee lijnen met NAS harde schijven, de Red en de Red Pro. De mainstream Red-lijn bestaat uit 5400rpm-schijven met een capaciteit tussen 1 en 8 TB. De Red Pro schijven zijn bedoeld voor 'prosumers' en hebben een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Ze zouden daarom een stuk sneller moeten zijn. Ook biedt het bedrijf twee Red NAS-schijven van 2,5 inch aan met een capaciteit van 750 GB en 1 TB. Deze zijn echter duurder en langzamer, dus het heeft weinig zin om een 2,5inch-schijf in een pc of NAS te gebruiken. In deze test hebben we NAS-schijven opgenomen met een capaciteit van 2 TB of meer. Harde schijven die kleiner zijn dan 2 TB zijn volgens ons niet echt zinvol voor een NAS.

Geteste pc-schijven

Naast deze modellen nemen we ook harde schijven mee die bedoeld zijn voor pc's. Dit is geen afspiegeling van de markt, zoals de NAS-modellen, omdat er simpelweg teveel van zijn. In plaats daarvan hebben we de modellen met de leukste prijs/kwaliteitverhouding uitgekozen. Een hiervan is bijzonder: namelijk de Seagate Archive 8TB. Deze heeft extra opslagruimte op dezelfde fysieke ruimte als kleinere harde schijven door de nieuwe technologie SMR (Shingled Magnetic Recording). Deze gebruikt smallere datasporen die als gevolg hebben dat bij een schrijfactie ook aanleggende data opnieuw geschreven moet worden. Het nadeel hiervan is dat de schrijfsnelheid lager ligt en hij meer slijtage oploopt wanneer hij beschreven wordt. De schijf is overigens niet ontworpen voor RAID-toepassingen in bijvoorbeeld een NAS.

© PXimport

Seagates Archive HDD gebruikt een nieuwe technologie die zorgt voor goedkopere opslag.

Testresultaten NAS-schijven

We hebben de achttien schijven in dit artikel getest in combinatie met de onboard SATA 6Gbit/s-poorten van een moederbord met de Intel Z77-chipset. Via een aantal benchmarks hebben we de prestaties bepaald en vergeleken. De kleinste NAS-schijf is een Western Digital Red 2TB en dit is meteen de enige NAS-schijf van 2 TB die we hebben getest. We kunnen hem dus ook niet vergelijken met 2TB-modellen van andere merken, maar de prestaties zijn prima.

Qua snelheid, geluidsproductie en stroomverbruik doet hij het niet slechter dan de Red 3TB. Wel is de prijs per gigabyte minder gunstig dan die van de grotere schijven. Er zijn drie schijven met een capaciteit van 3 TB: een Western Digital Red, Seagate NAS HDD en HGST Deskstar NAS. De Seagate en WD kosten gemiddeld respectievelijk 123 en 127 euro, terwijl je voor de HGST een tientje extra betaalt (135 euro). Opvallend genoeg is de Seagate ondanks zijn lagere rotatiesnelheid toch sneller dan de HGST. De Red is het minst snel, maar toch vinden we hem de betere keuze. Hij mag dan wel niet zo snel zijn als de Seagate, maar belangrijker is dat hij onhoorbaar stil is.

Bij de 4TB-schijven vergelijken we vier modellen: een Seagate, HGST, en een Western Digital Red en Red Pro. De WD Red Pro is het snelst, maar de prijs van gemiddeld 252 euro is nogal hoog. Van de overige schijven presteert de Seagate het beste. Hij is iets minder stil dan de Red, maar het verschil is hier veel kleiner dan bij de 3TB-schijven.

Als we kijken naar de schijven van 6 TB zien we meer van hetzelfde: de WD Red Pro presteert het beste, gevolgd door de HGST, met de Red als hekkensluiter. Ook hier is de Red Pro het duurst (gemiddeld 319 euro), terwijl de Red en de HGST vergelijkbaar geprijsd zijn (gemiddeld respectievelijk 275 en 282 euro).

De HGST is sneller, maar omdat hij uitzonderlijk luidruchtig is, valt onze keuze toch op de Red. Ten slotte de 8TB-schijven, waarvan er maar twee op de markt zijn: de Western Digital Red 8TB en de Seagate NAS HDD 8 TB. De prijs is nagenoeg identiek: de Seagate kost 369 euro, vergeleken met 365 voor de Red. De Seagate is behoorlijk wat sneller, maar is tegelijkertijd veel minder stil in idle. De Red presteert op dat vlak uitstekend: hij is in idle verreweg het stilste product in de test en daarmee ook de aanrader.

Redactietip: WD Red

Zeker bij een consumenten-NAS maakt de snelheid van de harde schijf niet heel veel uit, de snelheid wordt immers beperkt door de netwerkverbinding. De Western Digital Red-schijven zijn zeker niet de snelste, maar tegelijkertijd wel de stilste en energiezuinigste. Dat zijn wat ons betreft belangrijke eigenschappen en we geven de WD Red-schijven daarom een Redactietip.

Testresultaten pc-schijven

Zoals gezegd hebben we ook harde schijven meegenomen die bedoeld zijn om in een pc gebruikt te worden. Op dit moment levert alleen Seagate desktopmodellen met een capaciteit van 8 TB. Wij hebben de Seagate Archive 8 TB getest, de goedkoopste schijf met deze capaciteit. De schijf is vooral ontworpen voor het prijsbewust (langdurig) opslaan van data en de schrijfprestaties zijn dan ook niet spectaculair. We zien in de benchmarkresultaten dat de schrijfsnelheid een stuk lager is dan andere schijven, maar dat hij wel een prima prijs per gigabyte heeft. We hebben verder twee modellen van 4 TB uitgekozen: de Seagate Desktop HDD 4TB en de Toshiba MD04ACA400 4TB. De vergelijkbaar geprijsde Toshiba is iets sneller, maar blijkt bij belasting wel een stuk luidruchtiger te zijn. Tot slot hebben we twee Seagate-schijven met een capaciteit van 2 en 5 TB. Beide schijven hebben een goede prijs per gigabyte en redelijke prestaties.

Conclusie

Bij het vergelijken van harde schijven kijk je doorgaans direct naar de prestaties. Dat heeft bij NAS-schijven minder zin. Niet alle NAS-apparaten hebben een even hoge doorvoersnelheid, bijvoorbeeld omdat de processorkracht verschilt en bovendien wordt de snelheid beperkt door de netwerkverbinding. Het is een goed idee om hiermee rekening te houden bij het bekijken van de benchmarkresultaten: sneller in benchmarks betekent doorgaans niet dat een harde schijf in een NAS ook sneller zal zijn.

Hoewel de schijven van Western Digital Red vrijwel overal als langzaamste uit de test komen, zijn ze door hun prijs en stilte toch interessant voor een NAS. De modellen van Seagate presteren wel beter, maar ze zijn echter zoveel luidruchtiger dat we ze niet zouden aanraden. De WD Red Pro blijkt in elke vergelijking waarin hij voorkomt het snelst te zijn, maar is te duur en produceert te veel geluid. Ook de schijven van HGST zijn helaas niet stil genoeg om aan te raden. We geven daarom de WD Red-serie als geheel een Redactietip. Bij harde schijven voor pc's hebben we in de bijbehorende tabel modellen opgenomen met verschillende capaciteiten die een goede prijs/kwaliteitverhouding bieden.

Nogmaals: bij al deze conclusies hoort de nuancering dat we geen harde uitspraken kunnen doen over wat eigenlijk het belangrijkste aspect van schijven, namelijk de levensduur. Het is daarom aan te raden om altijd een back-up te maken van belangrijke data.

© PXimport

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grote versie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000