© PXimport

Review: Hirschmann Moka 16

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 21 mei 2013 - 10:03

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Jeroen Boer

Voor situaties waar netwerkkabels of wifi niet voldoen of onmogelijk zijn, is powerline een mogelijke oplossing. Hierbij wordt gebruikgemaakt het elektriciteitsnetwerk van het huis. Lopen er coaxkabels voor televisie vanuit de meterkast naar het vertrek, dan zijn deze met de Hirschmann Moka 16 ook te veranderen in netwerkkabels. Hirschmann belooft een snelheid tot 175 Mbit/s.

De Hirschmann Moka 16 stelt je in staat om je coaxkabel te gebruiken als een netwerkaansluiting. Hiervoor heb je net als bij powerline aan iedere kant een speciale adapter nodig. Er kunnen maximaal zestien adapters met elkaar verbonden zijn. De adapters maken gebruik van de MoCA 1.1-standaard (Multimedia over Coax Alliance). We hebben een setje van twee Moka 16-adapters getest, waarbij we één adapter in de meterkast hebben gehangen en één adapter aan de coaxaansluiting in de woonkamer.

De adapters zelf zijn forse kastjes van 13 x 8 x 3 cm. Op de kastjes zit een coaxingang, coaxuitgang en een netwerkaansluiting. De twee coaxaansluitingen zijn uitgevoerd als F-connectors. Hirschman levert een kabel met aan de ene kant een F-connector en aan de andere kant een gangbare IEC-coaxstekker, plus een adaptertje om de andere F-connector om te zetten naar een IEC-coaxaansluiting.

Volgens de handleiding sluit je het kastje in geval van kabelinternet aan op de verdeler tussen de verdeler en de modem. Het plaatje op de doos laat echter een schema zien waarbij het kastje wordt aangesloten op de coaxaansluiting voor televisiesignaal op de verdeler. Wij hebben dit laatste gedaan omdat dan de internetverbinding niet hoeft te worden verbroken, en dit functioneert prima. We lezen in de documentatie niets over beveiliging en de twee adapters maken na het aansluiten direct contact met elkaar. De Moka 16 verbruikt in de praktijk tijdens activiteit zo’n 7 watt, je hebt er minstens twee nodig waardoor dit minimaal 14 watt is.

© PXimport

Het kastje is met een afmeting van 13 x 8 x 3 aardig fors.

Snelheid

Hirschman belooft een snelheid van 175 Mbit/s. Wij hebben in onze snelheidstest 159 Mbit/s gemeten (19 MByte/s). Prettig is dat onze Humax-televisieontvanger niet werd gestoord door de Moka 16. De signaalsterkte en signaalkwaliteit bleven precies hetzelfde. Als tweede testconditie hebben we 10 meter goedkope coaxkabel in combinatie met een oude splitter aangesloten. De signaalsterkte die de Humax-ontvanger rapporteerde was hierna flink lager, maar de snelheden die de Hirschmann-adapters lieten zien bleven netjes op zo’n 159 Mbit/s.

Conclusie

De snelheden die de adapters van Hirschmann laten zien zijn prima, waardoor dit een goed alternatief is voor een netwerkkabel. De installatie is eenvoudig en de adapters maken zelf contact. De snelheid is beter dan wat we tot nu toe met powerline hebben gemeten en lijkt ook in wat mindere condities stabiel te zijn. Het grote nadeel is uiteraard dat je vermoedelijk veel minder coaxaansluitingen in huis hebt dan stopcontacten en dat de oplossing dus minder flexibel is.

Goedkoop zijn de adapters niet, de Moka 16 kost 80 euro en je hebt er twee nodig. We vinden het jammer dat er geen beveiligingssleutel voor encryptie kan worden ingesteld. Hoewel de signalen niet voorbij het abonnee-overnamepunt moeten kunnen, zouden we het toch een prettiger idee vinden als we dit wel kunnen instellen.

Hirschmann Moka 16

Prijs € 79,95

Pluspunten

Snelheid

Stabiel

Minpunten

Beveiliging niet instelbaar

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000