PC-Active ontdekt lek in openbare camera’s: gluren bij de buren

Ons zusterblad PC-Active ontdekte hoe makkelijk mensen de camera’s ook zélf kunnen besturen en zo binnen kunnen kijken in de woon- en slaapkamers van de omliggende huizen. Zelfs meekijken op het toetsenbord van een pinautomaat is mogelijk.

Nederland hangt vol met camera’s. Veel van deze camera’s zijn gericht op bouwprojecten, verkeerspleinen of stationspleinen, waarbij bezoekers via websites live met de videostream kunnen meekijken.

De redactie van PC-Active werd getipt door een lezer, die erachter kwam dat camera’s in de openbare ruimte van het bedrijf WebCam.NL door een simpele wijziging van het webadres ineens kunnen inzoomen op gebieden die normaal gesproken niet zichtbaar mogen zijn. Daarnaast zijn extra instellingen zoals de autozoom, autofocus en nachtfilters aan te zetten, zonder dat er een beheerderwachtwoord nodig is. Iedereen die een pagina bezoekt met live camerabeelden voorzien van vooraf ingestelde vaste camerapunten (presets), kan in de praktijk de controle van de deze camera’s overnemen.

Peter Austin, oprichter van Unlimited Visions NV – tevens beheerder van WebCam.NL – stelt dat de Nederlandse privacy-wetgeving voor deze camera’s niet opgaat: “De reden dat de privacy niet geschonden wordt is dat de WebCam.NL camera's geen beelden opnemen, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Er zijn geen opnames die teruggekeken kunnen worden op de seconde nauwkeurig. De beelden zijn live en dat is het.”

PC-Active toont echter aan dat het wel degelijk mogelijk is om video- en fotomateriaal op te slaan, door schermafdrukken en opnames van het computerscherm te maken. Daarnaast is het echter maar de vraag of het niet opnemen van de beelden voldoende is om de privacy van de burger te waarborgen. Klanten van het bedrijf, waaronder de provincie Gelderland, zijn voorzichtiger en stellen wel rekening te houden met de wensen van bewoners waar een camera in de buurt wordt opgehangen. De veiligheidsmaatregelen die de provincie neemt maakt het de gebruiker moeilijker zelf de besturing van de camera over te nemen.

Het hele verhaal, compleet met uitleg hoe deze camera’s zijn te bedienen, is te lezen in het decembernummer van PC-Active, vanaf 23 november verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op www.pc-active.nl/webcam.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000