Opnieuw groot lek ontdekt in Lenovo-laptops

Er is opnieuw een kritiek beveiligingslek gevonden in laptops van Lenovo. Slechts een paar maanden na het Superfish-debacle blijkt het eenvoudig een man-in-the-middle-aanval uit te voeren op vrijwel alle laptops van het bedrijf, via certificaten in het update-systeem.

Het nieuwe lek werd ontdekt door beveiligingsbedrijf IOActive. Dat kwam erachter dat er zwakke plekken in het update-systeem van Lenovo zitten.

Certificaat vervalsen

Door die zwakke plekken blijkt het makkelijk te zijn een veiligheidscertificaat te vervalsen. De laptop denkt daarbij ten onrechte dat een verbinding veilig is. Dat is vooral een probleem wanneer de laptop wordt gebruikt op een openbare wifi-netwerk.

Updaten via netwerk

Het lek zit echter wel in het update-systeem van de laptop, en zorgt daarom alleen voor een risico als de gebruiker de laptop update op een openbaar netwerk. Wanneer de gebruiker echter updates automatisch laat installeren, is het niet veilig de laptops op een openbaar netwerk te gebruiken.

Responsible disclosure

Het onderzoeksbureau ontdekte het lek zo'n 3 maanden geleden, en lichtte Lenovo daar over in. Het bedrijf heeft inmiddels een patch voor het lek uitgebracht, maar gebruikers moeten dat handmatig updaten.

Patch

Het probleem is een stuk minder ernstig dan de Superfish-adware die Lenovo op zijn laptops mee bleek te leveren. Die adware was door het bedrijf zelf geïnstalleerd, wat gebruikers het bedrijf niet in dank afnamen. In dit geval gaat het om een bug, waarop Lenovo zelf een patrch heeft uitgebracht.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000