'Nieuwe pc's te duur door nieuwe Haswell-processor'

© PXimport

'Nieuwe pc's te duur door nieuwe Haswell-processor'

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 augustus 2013 - 03:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie

De pc-markt bevindt zich al enige tijd in zwaar weer, en de nieuwe generatie Haswell-processors lijkt daar op korte termijn geen verandering in te kunnen brengen. Pc’s met deze nieuwe generatie processors zijn namelijk duur en daarom minder aantrekkelijk voor consumenten.

Klanten zijn niet bereid tot het betalen van de hoge prijzen voor de laatste generatie Windows 8-laptops. De pc-markt, die het mede door de populariteit van tablets erg moeilijk heeft, herstelt daardoor niet. De meeste laptops met Intels nieuwe Haswell-chips kosten 800 dollar of meer. Maar klanten zijn alleen bereid om dergelijke bedragen neer te leggen voor Apple-producten, concluderen marktanalisten.

Een goed voorbeeld is Samsungs topmodel de ATIV Book 9 Plus. “Het idee dat je een notebook voor 1400 dollar [1250 euro in Nederland, red] kunt verkopen is belachelijk. De rommel is gedeeltelijk te danken aan Windows 8”, aldus analist en directeur Roger Kay van Endpoint Technologies Associates tegenover Computerworld.com.

Hij stelt dat pc-makers nog steeds niet door hebben hoe slecht het gaat met de markt. “Diep van binnen begrijpen ze het niet. Ze weigeren de realiteit van wat er gaande is te accepteren.”

Keuze voor hoge marges

Fabrikanten kiezen momenteel voor lagere volumes en hogere prijzen. Hierdoor is margedruk op pc-makers te hoog geworden, en ze willen geen geen risico's te nemen met de prijsstelling, aldus analist Charles King van Pund-IT. “Intel is zowel intern als met aan compenent-makers aan het werk om de prijs per eenheid, inclusief touchscreens, naar een punt te brengen waarop OEMs [Original Equipment Manufacturers, red] kunnen bouwen én winst maken op pc’s”, zegt King.

Volgens zijn collega-analist Mikako Kitagawa van Gartner zijn de laptop-prijzen gestabiliseerd en kunnen ze zelfs nog iets stijgen. Dit omdat pc-verkopers proberen om de latops als premium producten in de markt te zetten, als tegenhanger van tablets. Kitagawa: “Over het algemeen blijven verkopers weg van de laag geprijsde markt en zorgen voor betere marges op de midden- tot hig-end laptops.”

Onder de 600 dollar

Chipmaker Intel hoopt dat de prijzen voor ultrabooks nog voor het einde van het jaar onder de 600 dollar duiken. Daarbij is echter nog niet zeker welke processor-type er gebruikt gaat worden, al is aannemelijk dat er gekozen zal worden voor de oudere Ivy Bridge-chips. In juni is gestart met de levering van Intel 4e generatie Core-processoren genaamd Haswell.

Totdat de volumes van Haswell-chips groter worden, is de kans groot dat er niets verandert aan de huidige prijsstelling van laptops, denkt King. De nieuwe generatie Haswell-laptops kost nog altijd 800 dollar of meer, met enkele uitzonderingen zoals Dell’s Inspiration 15R, die na een fikse korting van 300 dollar nu 599 dollar (599 euro in Nederland) kost.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000