Netwerkdiensten ondertekenen anti-cyberpestcontract

Zeventien sociale netwerkdiensten die in Europa actief zijn, waaronder Facebook en MySpace, hebben een contract ondertekend waarin ze afspreken beter cyberpesten te bestrijden en tevens de privacy van minderjarige gebruikers beter de beschermen.Het contract moet voorkomen dat nog meer kinderen via het internet gepest worden en dat pedofielen via sociale netwerkdiensten bevriend raken met kinderen door zich voor te doen als leeftijdsgenootjes.


Het gebruik van sociale netwerkdiensten is in Europa het afgelopen jaar met 35 procent gestegen. Verwacht wordt dat tegen 2012 107,4 miljoen Europeanen actief gebruikmaken van sociale netwerkdiensten. Vorige week maakte MySpace bekend dat het de accounts van 90.000 zedendelinquenten had verwijderd. De pedofielen hebben twee jaar lang geen toegang meer tot de netwerkdienst.

In het contract spreken de netwerkdiensten af dat:
- De gebruikersprofielen van leden die onder de 18 jaar zijn niet meer op te zoeken zijn via de website of via zoekmachines;
- Er een gemakkelijke manier komt waarmee gebruikers misbruik kunnen melden en
- Een nieuw aangemaakt profiel door een minderjarige gebruiker standaard op "privé" staat zodat pedofielen minder makkelijk in contact met ze kunnen komen.

Behalve MySpace en Facebook hebben ook sociale netwerkdiensten als Arto, Bebo, Dailymotion, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Netlog, Nasza-klaza.pl, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, en Zap.lu het contract ondertekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten