Vroeger was u als muziekliefhebber aangewezen op platen en cassettebandjes, en later op cd's. Inmiddels beheren de meeste mensen hun muziekcollectie op de computer. De nieuwste trend is echter dat muziek online, 'in de cloud' wordt geplaatst. Wij laten u kennismaken met de belangrijkste online muziekdiensten.

Pulptunes

1. Downloaden

Veel mensen gebruiken iTunes om muziek af te spelen op hun computer. Met pulpTunes, door de makers zelf omschreven als 'webserver voor iTunes', kunt u uw muziek uit iTunes toegankelijk maken via internet. Om muziek te luisteren, hebt u alleen een computer met internetverbinding nodig. Afspelen doet u in de browser en zo kunt u uw muziek dus overal ter wereld horen, gewoon direct vanaf uw eigen computer. Wellicht overbodig om te vermelden, maar het werkt natuurlijk alleen als de computer waarop uw muziek staat aanstaat en het programma actief is. Om de dienst te kunnen gebruiken, downloadt u eerst de bijbehorende software via PulpTunes. Klik op de knop Download now en zet het installatiebestand op een gemakkelijk te onthouden locatie, zoals uw bureaublad.

© PXimport

Download eerst het installatiebestand van pulpTunes.

2. Installeren

Open het zojuist gedownloade bestand en volg de installatiestappen. Helaas is pulpTunes niet in het Nederlands beschikbaar, maar de meeste gebruikers zullen geen moeite hebben met de Engelstalige versie. Klik een aantal malen op Next en Install en na enkele minuten is pulpTunes geïnstalleerd. Klik op Finish om de installatie af te ronden. Let op: als u een Windows-beveilingsmelding krijgt, klikt u op Toegang toestaan om verder te gaan.

© PXimport

De installatie van pulpTunes is binnen enkele minuten en met een paar keer klikken voor elkaar.

© PXimport

Klik op Toegang toestaan als u een beveiligingsmelding krijgt van Windows Firewall.

3. Lokaal testen

Het programma behoeft geen verdere configuratie, het zoekt namelijk zelf de locatie van uw iTunes-bibliotheek. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de meeste internetrouters de toegang van buitenaf (dus vanaf een andere computer die niet op uw thuisnetwerk is aangesloten) zal blokkeren. Dat is maar goed ook, want anders is de veiligheid van uw netwerk niet gegarandeerd. Om toch van buitenaf toegang tot uw iTunes-muziekbibliotheek te krijgen, zult u een zogeheten poort moeten doorverwijzen. Hier komen we in de volgende tip op terug. Laten we eerst even kijken of pulpTunes überhaupt wel werkt. Het programma is na installatie gestart en u vindt het rechtsonder in uw systeemvak terug (het oranje pictogram in de vorm van een halve sinaasappel). Klik met uw rechtermuisknop op het pictogram en kies voor Test locally. PulpTunes opent nu in een browserscherm en zal meteen beginnen met afspelen. Via het zoekvak kunt u nummers zoeken, afspeellijsten afspelen en muziek op genre filteren. Erg fraai!

© PXimport

PulpTunes biedt een fraaie webomgeving om uw muziek in af te spelen.

4. Router configuren

In de adresbalk ziet u het adres waarmee u pulpTunes lokaal kunt openen: localhost:15000. Localhost geeft aan dat de website op uw eigen computer staat, het nummer (15000) is het poortnummer waarop de site toegankelijk is. Om er nu voor te zorgen dat uw muziekbibliotheek overal bereikbaar is, dus ook buiten uw eigen netwerk, dient u dit poortnummer open te stellen in uw router. Hoe dit werkt, is bij elke router net anders en het is dus niet mogelijk om een methode te bespreken die voor iedere gebruiker werkt. Op Port Forward kunt u echter de meest gebruikte routers vinden. Zoek uw eigen internetrouter op en volg de instructies om poortnummer 15000 open te zetten. Als dit is gelukt, kunt u pulpTunes bereiken via uw eigen ip-adres met daarachter poortnummer :15000 (bijvoorbeeld: http://77.161.143.71:15000). Weet u uw ip-adres niet, dan kunt u dit eenvoudig achterhalen via What's My IP Address. Uw ip-adres wordt hier automatisch bovenin de pagina getoond.

© PXimport

Instructies voor het configureren van uw router vindt u op portforward.com.

Zumocast

5. Nog eenvoudiger met ZumoCast

Vindt u het lastig om uw router in te stellen, dan is ZumoCast een goed alternatief voor pulpTunes. Deze nieuwe dienst maakt het allemaal nog eenvoudiger om bestanden van uw eigen pc 'in de cloud' te zetten. Hoewel ZumoCast nog veel meer mogelijkheden biedt, zullen we ons hier beperken tot de opties met betrekking tot muziek. Ga naar ZumoCast, klik op de knop Download ZumoCast en daarna op Download Now. Sla het installatiebestand op een gemakkelijk te onthouden locatie op.

© PXimport

ZumoCast is een nieuwe gratis dienst waarmee u uw mediabestanden online kunt benaderen.

6. Installeren

Open het zojuist gedownloade bestand en volg de installatiestappen. Ook ZumoCast is niet in het Nederlands beschikbaar. Klik op I agree en daarna op Install. Na ongeveer twintig seconden is de installatie klaar. Klik op Finish om de installatieprocedure af te ronden. Hierna wordt de installatie vervolgd. Er wordt een scherm geopend dat twee keuzemogelijkheden biedt. Selecteer de optie I'm new to ZumoCast (Sign Up FREE) en klik op Next. U komt nu in een scherm waarop u zich kunt aanmelden voor een gratis Zumo-account. Vul de gevraagde gevens in, zet een vinkje voor I accept the Terms of Service and Privacy Policy en klik op Next. Als alles correct is ingevuld, is uw account aangemaakt en komt u bij de volgende stap. Hier kunt u aangeven welke mappen u wilt delen. Let wel: u deelt deze mappen met niemand anders dan met uzelf, want om toegang te krijgen is de inlognaam (uw e-mailadres) en het door u gekozen wachtwoord vereist. De standaardmappen waar Windows onder andere muziek, foto's en video's in opslaat, zijn al geselecteerd. U kunt ervoor kiezen om andere mappen toe te voegen, maar dat kan ook op een later tijdstip nog. Klik daarom gewoon een paar keer op Next en tot slot op Finish.

© PXimport

Na installatie kunt u eenvoudig een gratis account aanmaken voor ZumoCast.

7. Configureren

Nu ZumoCast is geïnstalleerd en u een account hebt aangemaakt, is het tijd om het programma te bekijken. Het programma draait in het systeemvak. Klik met uw rechtermuisknop op het blauwe pictogram (met een pijltje en daaromheen een blauw sliertje) en kies voor Preferences. Het programma steekt heel eenvoudig in elkaar en biedt weinig opties. Er zijn twee tabbladen: Manage Content en Settings. Zoals u kunt zien in Settings heeft ZumoCast - in tegenstelling tot pulpTunes - geen ingewikkelde instellingen. Alles werkt gewoon direct, zonder dat er iets hoeft te worden aangepast. Bij Manage Content kunt u desgewenst extra mappen toevoegen. Hebt u uw muziek netjes in een map ondergebracht? Voeg deze map dan toe door op Add Folder te klikken. Blader naar de betreffende map en klik op OK. Hebt u meerdere mappen met muziek, herhaal dan deze stappen. Bent u hier klaar mee, dan kunt u de ZumoCast-preferences weer sluiten, door op het kruisje rechtsboven te klikken. U hebt er verder geen omkijken meer naar!

© PXimport

ZumoCast is bijzonder eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

8. ZumoCast online

Alles is nu gereed om de pracht en eenvoud van ZumoCast te ervaren. ZumoCast - en de muziek en andere (media)bestanden - kunt u overal ter wereld benaderen door naar ZumoCast te gaan. Klik rechts bovenaan de pagina op Sign in. Gebruik hier de gegevens (uw e-mailadres en het zelfgekozen wachtwoord) voor die u bij tip 6 hebt ingevuld en klik op Sign in. Hierna wordt uw persoonlijke ZumoCast-pagina geopend. Bovenin ziet u drie tabbladen: Files, Videos en Music. We concentreren ons in dit artikel enkel op het online benaderen van muziek, maar bekijk vooral ook even de andere opties, want ook die zijn zeker de moeite waard. Klik nu op het tabblad Music. Als u duizenden muzieknummers op uw computer hebt staan, kan het best even duren voordat de pagina helemaal is geladen. Wacht gewoon even rustig tot dit proces is afgerond, onderin ziet u de status. Vindt u dat het te lang duurt, dan is het wellicht handig om slechts een beperkt aantal muziekalbums toe te voegen, via Preferences (zie tip 7).

© PXimport

Hebt u een grote muziekcollectie? Dan kan het laden van de pagina wel even duren.

9. Muziek afspelen

Zoals u ziet, is de interface van ZumoCast betrekkelijk eenvoudig. Bovenin ziet u een simpele muziekspeler, links ziet u de mogelijkheden om uw muziek te selecteren en in het grote deelvenster ziet u uw muziek. U kunt uw muziek op verschillende manieren bekijken. Klik op Albums om de muziek per album te bekijken. Klikt u op Artists, dan worden alle nummers per artiest getoond. Wanneer u op Songs klikt, wordt alle beschikbare muziek weergegeven. Klik bijvoorbeeld op Albums en kies daarna het album dat u wilt bekijken. Klik vervolgens op een nummer en dit muziekstuk zal direct door de muziekspeler worden afgespeeld. Het mooie van dit systeem is dat de muziek zonder kwaliteitsverlies, volledig moeiteloos via internet wordt gestreamd. Er wordt overigens niets online opgeslagen: alles wordt direct vanaf uw eigen computer via de ZumoCast-servers doorgestuurd. Niemand anders dan uzelf heeft toegang tot uw bestanden, behalve als u uw inloggegevens doorgeeft uiteraard.

© PXimport

Muziek wordt moeiteloos en in de oorspronkelijke kwaliteit via internet gestreamd.

10. iPhone

Nu is het al erg mooi dat u via een computer met een webbrowser overal toegang hebt tot uw eigen muziekcollectie, maar dit kan ook via een app voor de iPhone of de iPad! Hebt u zo'n apparaat, zoek dan in de iTunes App Store naar ZumoCast. De app kost geen cent en hij werkt perfect! Download en installeer de app, start hem vervolgens en log in met uw accountgegevens (e-mailadres en wachtwoord). Nu kunt u overal waar u een internetverbinding hebt uw muziek vanaf uw pc naar uw iPhone of iPad streamen. Dit werkt niet alleen als u met uw iPhone of iPad een internetverbinding via wifi hebt, het gaat ook feilloos via 3G. Standaard wordt de kwaliteit via 3G wel iets beperkt, maar via de instellingen voor de app kunt u dit wijzigen door het schuifje van Hi-quality audio on 3G om te zetten. Ook kunt u de mediabestanden lokaal op uw iPhone opslaan, door ze simpelweg met de app te downloaden. Er is - als u dit via 3G doet - wel een maximum van 10 MB per bestand aan verbonden, maar de meeste mp3's zijn lang niet zo groot. Maakt u verbinding via wifi, dan zijn er geen beperkingen.

© PXimport

Met ZumoCast kunt u uw eigen muziek ook naar uw iPhone of iPad streamen.

Mp3tunes

11. Registratie

In de vorige tips behandelden we twee diensten waarmee u uw eigen pc als mediaserver inzet. Het enige nadeel van deze diensten is eigenlijk dat uw pc altijd beschikbaar moet zijn wanneer u de muziek op een andere plek wilt beluisteren. Er zijn ook mogelijkheden om uw muziek online op te slaan. Een van de diensten waarmee dit mogelijk is, is MP3tunes. Bij deze service krijgt u een eigen online 'locker' waar u gratis tot 2 GB aan muziekbestanden in op kunt slaan. Ga naar MP3tunes en klik op de knop Sign up for your Locker 2 GB FREE om te beginnen. Vul op de volgende pagina de gevraagde informatie in. Kies aan de linkerkant voor Free om de dienst uit te proberen. Als u tevreden bent, kunt u uw account altijd nog upgraden naar een betaalde versie (daarbij krijgt u voor 39,95 dollar per jaar 50 GB opslagruimte). Klik op Submit om verder te gaan.

© PXimport

Bij mp3tunes.com krijgt u gratis 2 GB aan online opslagruimte voor uw muziek.

12. Muziek toevoegen

Op de volgende pagina wordt u welkom geheten en ziet u welke mogelijkheden mp3tunes biedt. Klik op Upload om te starten met het toevoegen van muziek. Er wordt weer een nieuwe pagina geopend, die gebruikmaakt van Java. Mocht Java niet op uw computer zijn geïnstalleerd, volg dan de instructies. Als u er wel al over beschikt, krijgt u een waarschuwing te zien, met de vraag of u de applicatie toestaat. Klik op Run om verder te gaan. Er wordt een nieuw schermpje geopend, waarin u gevraagd wordt of de applicatie zelf op zoek moet naar de muziek op uw computer. Deze mogelijkheid slaan we nu even over, klik dus op Find music myself en vervolgens op Browse. Blader op uw computer naar de map waar uw muziek in staat, kies een subfoldermap met een enkel album en klik op Open. De map met muziek worden nu toegevoegd aan de lijst die moet worden geüpload. Eventueel kunt u nog meer mappen toevoegen. Klik op de knop Upload, waarna de gekozen muziekbestanden worden gesynchroniseerd. De balk 'Upload progress' geeft aan hoever het proces is gevorderd. Dit kan enige tijd in beslag nemen, want de meeste internetproviders bieden slechts een uploadsnelheid van maximaal 1 Mb/s.

© PXimport

Het toevoegen van muziek aan uw 'locker' gaat helaas niet heel snel.

13. Synchroniseren

Behalve de mogelijkheid om muziek te uploaden via de browser, biedt mp3tunes.com speciale software om uw muziek te synchroniseren met uw locker. Download dit programma (genaamd LockerSync) via MP3tunes en installeer het op de gebruikelijke wijze. Klik na installatie op Finish, waarna het programma voor de eerste keer opstart. Vul de inloggegevens in en klik op Login. Na enkele seconden start LockerSync met het analyseren van uw computer om muziek te zoeken. Dit kan - vooral als u een grote muziekcollectie hebt - behoorlijk wat tijd kosten. Het programma geeft zelf aan hoeveel tijd het nog voor deze klus nodig heeft. De volgende keer dat u het programma start, hoeft u dit overigens niet meer te doen. Als LockerSync klaar is met analyseren, start het programma op. Het bestaat uit een heel klein schermpje waar u maar een paar opties in vindt. Selecteer de optie Add Music by Directory, klik vervolgens op Add Folder en blader op uw computer naar de map(pen) die u wilt toevoegen aan uw online locker. Klik op Sync om de synchronisatie te starten. Welke methode u ook prefereert, de online uploader en LockerSync werken beide ongeveer even snel.

© PXimport

LockerSync start met het analyseren van uw muziekcollectie, wat wel even kan duren.

14. Muziek afspelen

Om uw muziek online te beluisteren, gaat u met een browser naar MP3tunes. Log in met uw accountgegevens, als daarom wordt gevraagd. Zoals u ziet, heeft mp3tunes een eenvoudige, maar fraaie vormgeving. Aan de linkerkant kunt u ervoor kiezen om de muziek op artiest of op album te sorteren. Aan de rechterkant ziet u bovenaan alle artiesten waarvan u de muziek hebt geüpload, met daaronder alle nummers. U kunt de nummers sorteren door bovenaan de kolom te klikken. Klik op een nummer om het te starten, waarna u linksonder het bijbehorende hoesje ziet. Ook worden hier - indien beschikbaar - foto's van de artiest getoond. Wanneer u met uw rechtermuisknop op een nummer klikt, krijgt u extra opties te zien. Zo kunt u de informatie van het nummer aanpassen, het nummer verwijderen of het aan een afspeellijst toevoegen. Ook kunt u het nummer downloaden. Deze laatste optie is handig wanneer u onverhoopt de lokale bestanden op uw computer bent kwijtgeraakt.

© PXimport

Uw online muzieklocker is fraai vormgegeven en werkt eenvoudig.

Spotify en Grooveshark

15. 10 miljoen nummers

Wie het allemaal veel teveel werk vindt om muziek online op te slaan, en liever gewoon meteen naar muziek wil luisteren, kan terecht bij Spotify. We hebben hier al eerder over geschreven in Computer!Totaal, maar bespreken de dienst toch nog even, mocht u een eerder artikel hebben gemist. Via Spotify hebt u toegang tot meer dan 10 miljoen liedjes. Deze volledig legale dienst is onder de noemer 'Spotify Open' gratis te gebruiken voor maximaal twintig uur per maand (met af en toe een reclameboodschap tussendoor). Ook kunt u een betaald account afsluiten. Daar zijn twee versies van: Spotify Unlimited voor 4,99 euro per maand (zonder reclame, met goede kwaliteit) en Spotify Premium, voor 9,99 euro per maand (zonder reclame, met hoge kwaliteit). De laatstgenoemde versie biedt bovendien de mogelijkheid om uw muziek ook via de smartphone te beluisteren én om meer dan drieduizend nummers offline op te slaan. Let wel: Spotify is een abonnementsdienst, u wordt dus nooit de eigenaar van de muziek.

© PXimport

Met Spotify hebt u toegang tot meer dan 10 miljoen nummers, in alle denkbare genres.

16. Grooveshark

Een andere online dienst waarmee u streaming muziek kunt luisteren is Grooveshark. Grooveshark biedt toegang tot miljoenen liedjes en heeft een heel prettige interface. Op de homepage staat een zoekbalk centraal, waarmee u kunt zoeken op liedjes of op een artiest. De kans is groot dat u vindt wat u zoekt. Het handige van Grooveshark is dat de speler onderin in beeld blijft staan, zodat u tijdens het luisteren gewoon door kunt gaan met uw zoektocht naar andere nummers. Deze kunt u vervolgens aan de afspeellijst toevoegen en zo snel een leuke lijst maken, bijvoorbeeld voor een feestje of voor tijdens het werk. Ook toont Grooveshark welke liedjes of artiesten in dezelfde lijn zitten als het nummer dat u hebt gezocht, zodat u ook snel nieuwe muziek kunt ontdekken. De website werkt erg prettig en als u zich registreert (gratis), kunt u uw afspeellijsten opslaan en widgets maken, die u kunt gebruiken op bijvoorbeeld uw website, weblog of sociaal netwerk. U kunt Grooveshark gratis gebruiken, maar voor drie dollar per maand wordt u 'VIP'. Een paar van de voordelen ervan zijn dat u dan geen reclame meer ziet en dat u meer dan tien keer zoveel muziek in uw eigen muziekbibliotheek kunt opslaan.

© PXimport

Grooveshark heeft een grote muziekcatalogus, het werkt erg prettig en is gratis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000