MJPEG en H.264-webcams werken niet meer in Windows 10

Webcams die gebruikmaken van de MJPEG en H.264-videocodecs werken niet meer sinds de Anniversary Update voor Windows 10, wat te wijten is aan de manier waarop het besturingssysteem voortaan omgaat met meerdere videostreams tegelijk.

Met de Anniversary Update introduceert Microsoft de Windows Camera Frame Server voor het beheren van meerdere videostreams tegelijkertijd. Daardoor kunnen meerdere applicaties toegang krijgen tot de webcam-stream, in plaats van één tegelijk. Het probleem doet zich dan ook voor op de nieuwe server van Microsoft, die bewust geen ondersteuning biedt voor MJPEG en H.264-videocodecs.

Wat Microsoft zich wellicht niet realiseerde, is dat het merendeel van de usb-webcams werken dankzij deze codes - en dat nu dus niet meer doen. Daar is de populaire C920-webcam van Logitech een voorbeeld van. Daarom gaat Microsoft de Windows Camera Frame Server volgende maand van MJPEG-ondersteuning voorzien, en hopelijk later ook van H.264-ondersteuning.

Zelf oplossen met Regedit

Gebruikers kunnen er echter ook voor kiezen om webcams weer op de 'oude' manier te laten communiceren met Windows 10. Daarvoor moeten ze het register in om de toegang tot de Windows Camera Frame Server te stoppen. Dat kan onder Uitvoeren > Regedit >  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform.

Daar moet een nieuw DWORD aangemaakt worden met de titel EnableFrameServerMode, en de waarde ervan moet op 0 staan. Hetzelfde moet gedaan worden in de map HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000