Mijn nieuwe laptop is gestolen, wat nu?

© PXimport

Mijn nieuwe laptop is gestolen, wat nu?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 26 september 2022 - 11:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Partnerredactie

Het nieuwe schooljaar is inmiddels, na een lange zomervakantie, voor iedereen weer begonnen. Dat betekent ook voor veel leerlingen dat ze dit jaar voor het eerst een laptop of tablet nodig hebben voor school. Steeds meer middelbare scholen verwachten tegenwoordig van hun leerlingen, dat ze naast schoolboeken ook zelf een laptop of tablet aanschaffen en die meenemen in de les. Maar wat als je je gloednieuwe laptop vervolgens kwijtraakt of als deze wordt gestolen. Wat moet je doen? En wat kunnen dieven eigenlijk met jou laptop? En zijn alle documenten, e-mails of privégegevens die op de laptop staan nog wel veilig?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Uiteraard is het altijd belangrijk om in ieder geval aangifte te doen, wanneer je laptop gestolen is. Je kunt gewoon online aangifte doen bij de politie, maar vaak heb je hiervoor wel een aantal belangrijke gegevens over de laptop nodig. Het kan dus altijd handig zijn om het serienummer, merk, type en aanschafprijs van je laptop ergens te noteren of hier een foto van te maken, die informatie helpt bij het terugvinden van je laptop. Ook voor een verzekeraar is een aangifte bij de politie vaak noodzakelijk. Breng je verzekeraar zo spoedig mogelijk op de hoogte van het verlies of de diefstal.

Lees meer Bitdefender Total Security

Bekijk

Heb je je laptop ergens laten liggen, dan kun je eerst zelf proberen om je laptop te lokaliseren. De meeste Microsoft of Apple apparaten beschikken tegenwoordig over een functionaliteit zoals “Mijn apparaat zoeken”, waarmee je zelf het apparaat kunt vinden wanneer het verloren of gestolen is. Deze functie moet natuurlijk wel ingeschakeld zijn, maar het geeft dan wel de exacte gps-locatie weer op de kaart en biedt ook de mogelijkheid om het apparaat op afstand te vergrendelen of te wissen.

Ben je je laptop verloren dan kun je het beste de verschillende online platformen voor verloren voorwerpen in de gaten houden. Dit kunnen websites zijn zoals www.verlorenofgevonden.nl of www.ilost.nl, maar tegenwoordig zijn er ook een hoop verschillende (lokale) facebook groepen waarmee de eigenaar van een gevonden voorwerp wordt geprobeerd te vinden. Bovendien is het aan te raden om zo snel mogelijk je gestolen of verloren laptop te registeren in het gestolen object register (GOR). Met dit internationale register wordt het voor onder andere helers een stuk lastiger om de laptop aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats. 

© PXimport

Heb je op jouw laptop het nieuwste besturingssysteem van Microsoft of Apple geïnstalleerd en heb je consequent alle updates gedraaid, dan hoeft dat nog niet direct te betekenen dat je helemaal veilig bent. Om er ook voor te zorgen dat alle data op de harde schijf versleuteld is kan disk encryptie gebruikt worden. Hierdoor kan iemand met toegang tot de harde schijf in de laptop nog niet zomaar alle gegevens op de harde schijf lezen. Afhankelijk van de gekozen schijf encryptie methode, moet bij het aanmelden, een pincode worden ingevoerd om toegang te krijgen tot de harde schijf en daarmee tot de ontsleutelde bestanden. Gebruik je geen versleutelingsmethode voor je harde schijf, dan is alle data op de harde schijf meestal gewoon direct uit te lezen.

Was je laptop niet uitgeschakeld of afgemeld op het moment dat je ‘m verloor of toen hij werd gestolen, dan blijft het mogelijk het wachtwoord te raden van de nog ingelogde gebruiker. Maak je gebruik van een makkelijk te raden wachtwoord of misschien zelfs helemaal geen wachtwoord, dan kan de vinder van je laptop simpelweg proberen in te loggen onder jouw naam en vervolgens alle bestanden, e-mails en privégegevens inzien. Om deze situatie te voorkomen is het belangrijk altijd gebruik te maken van een sterk wachtwoord, het liefst in combinatie met Multi Factor Authenticatie(MFA). Windows heeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om in te loggen zonder het gebruik van een wachtwoord, dan maak je gebruik van een andere factor om mee in te loggen, bijvoorbeeld de Microsoft Authenticator app. Het is overigens zowel bij Apple als bij Microsoft apparaten mogelijk om openstaande gebruikerssessies op afstand af te melden.

© PXimport

Wijzig na het verliezen van je laptop ook altijd direct de wachtwoorden van alle accounts die je gebruikt op je laptop. Als het iemand namelijk lukt om op de laptop in te loggen, heeft diegene daarmee direct toegang tot automatisch ingevulde gebruikersnamen en wachtwoorden in de browser of de sleutelhanger op de laptop waarin alle wachtwoorden worden opgeslagen. Denk ook aan het wijzigen van wachtwoorden voor accounts van onder andere social media, de bank en de creditcardmaatschappij. Maak natuurlijk bij het wijzigen van je wachtwoorden meteen gebruik van een goede wachtwoordmanager om het nieuwe wachtwoord in te bewaren, zoals bijvoorbeeld die van Bitdefender. Maak ook meteen gebruik van multi factor authenticatie bij het opnieuw instellen van de accounts. Om uiteindelijk alle schade te voorkomen, wanneer het bijvoorbeeld toch nodig was je laptop te wissen of in het geval je je laptop niet meer terugvindt, is het maken van een back-up altijd aan te raden. Probeer zoveel mogelijk barrières op te werpen om het voor anderen moeilijk te maken jouw waardevolle informatie van de verloren of gestolen laptop te krijgen.

Lees meer Bitdefender Total Security

Bekijk

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000