ID.nl logo
Pas op voor de risico's van verouderde software
Huis

Pas op voor de risico's van verouderde software

Op veel pc's en laptops draait verouderde software. Dat is software die zo oud is dat de leverancier geen updates meer publiceert. Wist je dat verouderde software je systeem onveilig maakt vanwege onder meer veiligheidslekken? Neem geen risico, vervang verouderde software en zorg voor een goede beveiliging.

Partnerartikel - in samenwerking met Bitdefender

Uit recent onderzoek blijkt dat op bijna een kwart van de Windows-computers en -laptops verouderde software draait. Zulke software kan veiligheidslekken bevatten en vormt daardoor een risico. Dagelijks vinden beveiligingsexperts nieuwe veiligheidslekken in software. Beveiligingsupdates zorgen voor reparaties van dergelijke lekken. Wanneer je geen updates installeert, blijven de veiligheidslekken op je computer bestaan en is je systeem kwetsbaar. Na verloop van tijd stopt de fabrikant met het uitbrengen van updates. De software is dan verouderd en onveilig.

Risico's van verouderde software

Malware maakt misbruik van genoemde veiligheidslekken en infecteert je systeem. Verouderde software verhoogt zodoende het risico op infecties en spyware. Een ransomware-infectie versleutelt de bestanden en maakt je systeem onbruikbaar. De criminelen beloven dat je na betaling van losgeld een oplossing krijgt om de bestanden weer te ontsleutelen. Je weet echter nooit of zij hun belofte nakomen en het is niet zeker dat alle bestanden worden hersteld.

Een ander soort malware-infectie plaatst je systeem in een botnet. Dat is een grote verzameling van geïnfecteerde computers waarmee criminelen cyberaanvallen uitvoeren of spam versturen. De malware zorgt dat je systeem commando's van een centrale server uitvoert. Je merkt hier weinig van, tot het moment waarop het jouw systeem misbruikt voor zo'n aanval.

Criminelen gebruiken ook malware om gevoelige gegevens van je apparaat te stelen, wachtwoorden af te luisteren of stiekem opnames met de camera of microfoon te maken. Kortom, allemaal zaken waar je niet het slachtoffer van wilt zijn!

©Andor Bujdoso | NDABCreativity

Vervang op tijd

Neem geen onnodige risico's, vervang verouderde systemen en draai alleen veilige applicaties. Gebruik je Windows, controleer dan of je Windows 10 of Windows 11 draait en test of het updaten nog probleemloos verloopt. Oudere Windows-versies, zoals Windows 7 of Windows 8.1, krijgen geen updates meer en zijn dus onveilig. Heb je een Mac, klik dan op het appel-icoontje linksboven en vraag de gegevens van je Mac op. Daar zie je meteen welke macOS-versie je draait. Met macOS 12 Monterey, macOS 13 Ventura of macOS 14 Sonoma zit je goed. MacOS 11 Big Sur en oudere versies krijgen geen updates meer, dus in dat geval is je Mac verouderd en onveilig.

Kijk bij Chromebooks naar de datum van de laatste update. Is die meer dan zes maanden oud, dan is jouw model Chromebook verouderd en aan vervanging toe. Die wordt dan namelijk niet meer ondersteund.

Gebruik je Office, controleer dan eveneens de geïnstalleerde versie. Microsoft brengt geen updates uit voor verouderde Office-versies, zoals Microsoft Office 2007, 2010 en 2013. Deze Office-versies zijn niet langer veilig. Vervang deze door een actuele variant. Verwijder of vervang ook verouderde software van andere fabrikanten, zoals Adobe Flash en oudere versies van de Adobe Reader.

Telefoon en tablet

Verouderde software op je telefoon en tablet vormt net zo goed een risico. Helaas vertellen de fabrikanten niet altijd dat ze stoppen met updates. Daar moet je zelf achter zien te komen. Veel Android-telefoons die ouder dan drie jaar zijn, krijgen geen updates meer. Bij Apple is dat meestal na vijf jaar. Laat het toestel via het instellingenmenu zoeken naar updates en installeer die indien nodig. Check vervolgens de datum van de laatste update. Is dat langer dan een jaar geleden, dan is je telefoon of tablet verouderd en niet meer veilig.

Let bij het kopen van een nieuw Android-apparaat op de versie. Op dit moment is Android 14 de huidige versie. Voor Android-versies 12 en 13 komen nog wel updates uit, maar niet elke fabrikant verspreidt die voor elk apparaat.

©blackday

Beveiliging

Geef criminelen geen kans en beveilig je systemen. Stel updates nooit uit, installeer ze meteen – ook op je mobiele apparaten. Gebruik alleen officiële applicaties en installeer alleen apps uit de Play Store of App Store.

Beveilig je systeem tegen malware met een goed beveiligingspakket. Bitdefender Premium Security is een compleet alles-in-één-pakket voor al je apparaten, ook voor je telefoon en tablet. Het is makkelijk te installeren en te gebruiken en biedt de beste bescherming. Naast anti-malware, anti-phishing, camerabeveiliging en microfoonmonitor bevat dit pakket de nieuwe geavanceerde e-mailbescherming. Ook de unieke Bitdefender Digital Identity Protection, die waarschuwt wanneer je digitale identiteit is blootgesteld, is in dit pakket inbegrepen.

Zet nooit wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie in je notities-app. Gebruik hiervoor een betrouwbare wachtwoordmanager. De ultiem veilige Bitdefender-wachtwoordmanager draait op al je apparaten en beschermt je gegevens met de sterkste encryptie. Hiermee zijn je wachtwoorden, creditcardgegevens en geheime notities echt veilig. Je hoeft zelf alleen nog het hoofdwachtwoord te onthouden.

Ook de Bitdefender-wachtwoordmanager is onderdeel van het complete alles-in-één beveiligingspakket Bitdefender Premium Security. Dat is wel zo makkelijk!

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube