© PXimport

Microsoft: 'Windows 8.1 is klaar'

Geplaatst: 28 augustus 2013 - 09:10

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Jasper Bakker

Windows 8.1 is nu officieel af, meldt Microsoft. De code voor de update wordt deze week gedeeld met hardware-partners, en ook een select aantal app-makers mag met het nieuwe besturingssysteem aan de slag.

Microsoft kondigt nu toch nog aan dat Windows 8.1 de RTM-fase (release to manufacturing) heeft bereikt. De software is daarmee echt af en wordt verstrekt aan computer- en tabletproducenten. Normaliter deelt Microsoft kort na het RTM-moment zijn code ook met betalende abonnees van zijn ontwikkelaarssite MSDN, zijn beheerdersdienst TechNet en met grootzakelijke klanten die een Software Assurance-contract hebben.

Niet alle IT-pro's moeten wachten

Die drie groepen IT-professionals moeten volgens Microsoft Nederland ditmaal wachten op de algemene release. Net zoals gewone gebruikers. De publieke release gebeurt op 18 oktober, heeft Microsoft al aangekondigd. Terwijl de RTM-code nu wordt gedeeld met hardwarepartners, geeft Microsoft toch enkele developers toegang tot de vernieuwde Windows-versie.

Dit betreft een klein aantal partners, zeggen Amerikaanse woordvoerders van het bedrijf tegen technieuwssite The Verge. Microsoft "werkt samen met een beperkte set partners die apps maken die de nieuwe functionaliteit van Windows 8.1 tonen", luidt de officiële verklaring die The Verge heeft gekregen.

Het gebruik van het woord app in plaats van applicatie doet vermoeden dat het gaat om programma's voor de touch-gerichte Modern UI (voorheen Metro). De eerste grote update voor Windows 8 brengt diverse verbeteringen. Daaronder naast eindgebruikersvoorzieningen zoals een Start-knop ook nieuwe functies voor softwaredevelopers.

Nieuwe versies vaker uitbrengen

Voortaan moeten dergelijke grotere Windows-updates vaker en regelmatig uitkomen. Microsoft volgt hierbij het voorbeeld van Apple dat zijn computerbesturingssysteem Mac OS X verbouwt middels relatief kleine nieuwe versies, dit in tegenstelling tot de grote upgrades die Windows tot op heden had. Microsoft herhaalt deze belofte nu in de officiële aankondiging van de RTM voor Windows 8.1 (en ook RT 8.1).

"Slechts 10 maanden na het brengen van een boude, generatieverandering in computergebruik met Windows 8, is ons team trots om mede te delen dat we Windows 8.1 en Windows RT 8.1 hebben vrijgegeven aan onze hardwarepartners", schrijft vice-president Antoine Leblond. Hij stelt dat dit moment op vele manieren een nieuw dag inluidt voor Microsoft, dat voortaan dus met snelle releases komt. Dat zou niet alleen voor Windows gelden, maar ook voor Office.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000