Linus Torvalds heeft versie 3.8 van de Linux kernel gelanceerd. De belangrijkste veranderingen zijn een verbeterde ondersteuning voor grafische drivers en een nieuw bestandssysteem voor flashdrives. Intel 386 cpu's worden niet meer ondersteund.

Linux 3.8 is nu beschikbaar via kernel.org. Deze nieuwe versie is tien weken in ontwikkeling geweest. De makers van het open source besturingssysteem hebben in deze korte tijd nog behoorlijk wat aanpassingen weten te maken. De Nouveau kernel driver van Linux 3.8 biedt nu standaard alle ondersteuning die de OpenGL driver nodig heeft om de 3D-acceleratie te gebruiken. Deze werkt voor alle GeForce grafische chips die op dit moment beschikbaar zijn, zonder verdere configuratie van het systeem. Overigens is het wel zo dat op veel computers de grafische driver van Nvidia zelf nog steeds het beste zal werken. Deze activeert ook de snellere modes van de nieuwste GeForce chips. Daarnaast moet er nog worden gewerkt aan de ondersteuning van ventilatoren en de verbetering van de videoacceleratie.

Intel Core i4000
Over een paar maanden zal Intel de Haswell processoren uitbrengen onder de naam Core i4000. De i915 grafische driver biedt nu standaard support voor de grafische cores van deze processoren. Via een workaround zijn de ontwikkelaars er ook in geslaagd om een bug op te lossen die ontstond bij de Intel 830 en 845 chipsets. De grafische drivers voor deze chipsets zouden nu stabiel moeten zijn.

Intel 386
De ontwikkelaars van Linux vinden dat de meer dan 20 jaar oude Intel 386 processoren nu echt naar het museum kunnen. De ondersteuning voor deze processoren wordt stopgezet om het onderhoud en de voortgaande ontwikkeling van de kernel te vereenvoudigen. Dit is toch wel een mijlpaal omdat Linus Torvalds zijn eerste Linux-systeem bouwde op een Intel 386 systeem. Hij zal er echter geen traan om laten. 'Ik ben niet sentimenteel. Gelukkig zijn we er vanaf', zegt Torvalds.

Flash-Friendly File System
Linux biedt nu ondersteuning voor Flash-Friendly File System (F2FS), een bestandssysteem dat afgelopen oktober door Samsung is geïntroduceerd. Dit is ontwikkeld voor flashopslagmedia als usb-flashdrives, geheugenkaartjes en opslagmedia die in camera's, tablets en smartphones wordt gebruikt.

Verder biedt Linux 3.8 verbeterde ondersteuning voor draadloze netwerkchips en audio. De opvolger wordt alweer aanstaande april verwacht. Linux 3.9 zal onder andere een verbeterde ondersteuning bieden voor bepaalde ARM en MIPS32 processoren met hardware virtualisatiefuncties, zoals de ARM Cortex A-15. Ook wordt er gewerkt aan de verbetering van de ondersteuning voor grafische kaarten van AMD, met name de Radeon HD 8000 serie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000