Historische computermuis onder de hamer

© CIDimport

Historische computermuis onder de hamer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 december 2020 - 09:57

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:49

Redactie

Een stukje computerhistorie ligt voor het grijpen, althans wanneer je de hoogste bieder bent. Een van de eerste computermuizen is namelijk op een online veilingsite opgedoken.

De muis stamt nog uit de jaren '60, toen het apparaat als 'X-Y Position Indicator for a Display System' door de Amerikaanse engineur Douglas Engelbart in het leven werd geroepen. De naam verwijst naar de twee metalen schijven onderop, die de horizontale en verticale beweging van een cursor op een beeldscherm bepalen. Destijds een baandbrekende uitvinding. 

Het huidige object dat geveild wordt is niet de allereerste computermuis ooit ontworpen, maar komt wel uit dezelfde periode. Engelbart doneerde de muis in het verleden aan een Logitech-medewerker, waarmee hij goed bevriend was. Via die persoon is de muis nu - vele jaren later - op de site van RR Auctions terechtgekomen.  

Kabel doorgeknaagd

Helaas werkt de muis niet meer. De kabel is namelijk doorgesneden. De veilingsite verwacht dat het zeldzame apparaat uiteindelijk voor meer dan 800 dollar van eigenaar gaat wisselen. Engelbart werkte het concept overigens uit met zijn collega William English. Beide heren zijn inmiddels overleden; Engelbart reeds in 2013, English eerder dit jaar. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000