De TouchPad is dood, HP verkoopt PC-business

HP stopt met met het maken van WebOS-apparaten. Dit betekent het roemloze einde van de TouchPad, WebOS-telefoons en Palm.

Wel gaat HP onderzoeken hoe het op een andere manier het van Palm overgenomen onfortuinlijke besturinssysteem WebOS ten gelde kan maken. Deze onverwachte aankondiging deed HP gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers en de ongunstige vooruitzichten die het bedrijf heeft.

Pc-afdeling
Het blijft niet bij het stoppen met WebOS. Ook wil HP de pc-business van de hand doen. Het bedrijf wil proberen de “Personal Systems Group”geheel of gedeeltelijk verkopen of te verzelfstandigen.

Het bedrijf moet op deze manier grondig worden gereorganiseerd. Het bedrijf zal zich meer richten op software, en diensten. HP wil daartoe het Europese bedrijf Autonomy overnemen voor ongeveert 10 miljard dollar. Autonomy is het grootste IT bedrijf in het Verenigd Koninkrijk en houdt zich vooral bezig met de zakelijke markt. In het nieuwe HP blijven straks over: printen, software, diensten, servers, opslag en netwerken.

Het afstoten van de pc-divisie komt niet als een totale verrassing. Hierover is al eerder gesproken. HP lijkt hiermee IBM te volgen die de pc-divisie al in 2005 van de hand deed en verkocht aan Lenovo. De pc-divisie van HP is marktleider in de wereld. Vooral bij de consumenten-pc's staat de omzet zwaar onder druk.

TouchPad
Het stoppen met WebOS en met name met de pas uitgekomen TouchPad is opvallend. De tablet met het eigen WebOS besturingssysteem dat is overgenomen van Palm leek een goede kanshebber om zichzelf een positie te verwerven tussen de iOS-producten van Apple en Android.

De ruim een maand geleden geïntroduceerde HP TouchPad blijkt echter zo slecht te verkopen dat HP geen geduld meer heeft en er in elk geval geen brood meer in ziet om er een succes van te maken. Het radicale besluit er mee te stoppen komt echter volkomen onverwacht. Ook laat HP de kopers van een TouchPad of een Palm Pre-smartphone in onzekerheid over de toekomst van hun aankoop. Eerder werd verwacht dat HP het WebOS aan andere fabrikanten van mobiele toepassingen in licentie wilde geven.

Omzet
HP rapporteert voor het derde kwartaal een omzet van 31 miljard dollar, iets beter dan de 30,7 miljard dollar vorig jaar. De verwachtingen voor het hele jaar 2011 zijn minder gunstig. HP verwacht een zwak vierde kwartaal mede als gevolg van de slechte economische vooruitzichten.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten