Googles Chrome OS is een erg eenvoudig besturingssysteem met enkel en alleen een webbrowser. Het bedrijf CloudReady geeft je de mogelijkheid om Chromium OS nu op elke pc te installeren.

Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om een oude laptop of desktop een tweede leven te geven, omdat deze vaak met Chrome OS weer een stuk sneller werkt. Chrome OS is namelijk niets meer dan een webbrowser en dus wordt de pc niet vertraagd met andere software. CloudReady levert Chromium OS, de opensourceversie van Chrome OS die verder precies hetzelfde doet, nu aan iedereen. Zorg ervoor, voordat je begint, dat je een back-up hebt van belangrijke bestanden op de pc. Je downloadt Chromium OS voor welke pc dan ook vanaf de website. Download het ZIP-bestand en houd het bij de hand.

Je hebt nu een USB-stick nodig van 8 of 16 GB. Sluit deze alvast op je computer aan. Het is nodig om Google Chrome te openen en het Chromebook-herstelprogramma te downloaden en te installeren. Dat kan vanaf deze link en klik vervolgens op Toev. Aan Chrome, App toevoegen en open het programma daarna via de Chrome App Launcher die je nu in de taakbalk of het menu Start vindt.

Klik in het herstelprogramma op het tandwiel rechtsboven en kies voor de optie Lokale image gebruiken. Blader nu naar het ZIP-bestand van CloudReady en klik op Openen. Op OS X is het trouwens even nodig The Unarchiver uit de Mac App Store te halen, daarmee de ZIP uit te pakken en vervolgens het *.bin-bestand dat eruit is gehaald in het Herstelprogramma te gebruiken. Selecteer nu de USB-stick die je wilt gebruiken om Chrome OS mee te installeren en klik op Doorgaan. Controleer nog even of alle instellingen kloppen en klik dan op Nu maken. De opstartschijf wordt nu aangemaakt. Zodra deze klaar is, kun je de wizard sluiten.

© PXimport

Klik op het tandwiel rechtsboven en kies voor Lokale image gebruiken.

Voer nu in de oude laptop of pc de USB-stick in en schakel de computer in. Het is nodig om vanaf USB op te starten. Per moederbord verschillen daarvoor de stappen, maar vaak is het F11, F12 of DEL waarna een opstartmenu verschijnt en je kunt kiezen voor de USB-stick. Ga anders in de BIOS en verander de opstartvolgorde zodanig dat de USB-stick bovenaan staat.

Zodra Chromium OS gestart is, kun je de wizard op het scherm negeren. Klik in plaats daarvan rechtsonder op de klok en kies voor Install CloudReady. Je krijgt de keuze om CloudReady standalone of als dualboot te installeren. Bij de eerste optie wordt de gehele schijf geleegd en alleen CloudReady geïnstalleerd, bij de tweede optie blijft Windows behouden en wordt de schijf verdeeld tussen de twee. Kies voor wat je wilt en klik daarna op Begin Dualboot/Standalone Installation. Als je daarna de pc herstart, kun je dit keer wel de wizard doorlopen. Selecteer de gewenste taal en klik op Volgende, waarna even geüupdatet wordt. Klik daarna op Accept and install om Adobe Flash te installeren, een handige toevoeging.

Overigens kun je ook gewoon de USB-stick gebruiken om op te werken en Chromium OS daarop geïnstalleerd laten. Dan heb je dus een handig besturingssysteem voor onderweg.

© PXimport

Na het installeren gaat Chromium OS meteen even updaten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000