Bluetooth tracking: hoe werkt het en wat heb je eraan?

© PXimport

Bluetooth tracking: hoe werkt het en wat heb je eraan?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 mei 2019 - 13:55

Aangepast: 24 november 2022 - 13:37

Wesley Akkerman

Met bluetooth tracking is het mogelijk spullen te vinden die je kwijt bent, maar natuurlijk alleen wanneer je er een tracker in gedaan of aan gehangen hebt. Maar hoe werkt het?

Voor bluetooth tracking heb je twee dingen nodig: een tracker en een smartphone. De tracker hang je aan het product dat je niet kwijt wil raken en staat constant in verbinding met je smartphone. Op je smartphone moet je de functies bluetooth en locatie wel altijd aan hebben staan. Staan beide apparaten met elkaar in verbinding, dan kun je de tracker vinden op een kaart of je kunt een luid geluid horen wanneer je dat activeert. Maar ze moeten natuurlijk wel bij elkaar in de buurt zijn.

Maximale afstand Bluetooth

Hoewel bluetooth tracking in vergelijking met gps-tracking zo zijn voordelen heeft, is het allergrootste nadeel dat de afstand beperkt is. Meestal kun je spullen tot tien meter bij je smartphone vandaan tracken. Ligt het product buiten die tien meter, dan valt de verbinding weg. Dan kun je nog beroep doen op de applicatie waar de accessoire mee werkt. Daar kun je vaak in terug zien wat de laatste plek is waar de bluetooth tracker lag waar je naar op zoek bent.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat je andere mensen in de buurt laat helpen met zoeken. Wanneer ze dezelfde applicatie op hun telefoon hebben en ze lopen langs je verloren tracker, dan krijg je daar een notificatie van en weet je dus waar die ligt. In dit specifieke geval ben je dan wel afhankelijk van de mensen die dezelfde trackerapplicatie op hun telefoon hebben staan, maar het kan dus soelaas bieden op het moment dat je buiten iets verloren hebt.

© PXimport

Bluetooth 4.2 of 5.0

Voordat je begint aan bluetooth tracking is het handig dat je je bewust bent van een aantal dingen. Zo kun je kijken naar de bluetoothversie. De meeste trackers hebben bluetooth 4.2 aan boord, maar sommige beschikken ook over versie 5.0. Daarnaast is het zo dat sommige trackers geen vervangbare batterijen hebben en je dus na zes tot twaalf maanden (afhankelijk van het model) een nieuwe tracker moet kopen. Maar soms kun je dus ook de accu in de accessoire vervangen.

Dan is het nog de vraag of je een waterdichte bluetooth tracker wil of niet. Als ze waterdicht zijn, dan kun je de accu meestal niet vervangen – en doe je er dus goed aan je in te lezen over de accuduur. Haal je er één in huis met een alarm aan boord, zodat je dat kunt activeren tijdens het zoeken, check dan van tevoren hoe hard het geluid kan gaan. Bekende merken die bluetooth trackers maken zijn onder meer Tile en Chipolo, maar er zijn ook tal van onbekende en goedkopere merken te vinden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000