Adobe Lightroom 5 - Perspectivische vertekening verholpen

Adobe Lightroom 5 - Perspectivische vertekening verholpen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 23 december 2013 - 12:38

Aangepast: 24 november 2022 - 10:32

Kees Krick

Volgens jaarlijkse traditie is Lightroom 5 verschenen. Een nieuwe versie met enkele interessante vernieuwingen die het nog makkelijker maken om foto's op een slimme en vooral efficiënte manier te verbeteren. Zo zijn vertekeningen van het perspectief nu automatisch te verhelpen.

De nieuwe Lightroom 5 heeft een aantal interessante vernieuwingen aan boord, waarmee een overstap van Lightroom 4 of eerder zeer aantrekkelijk is.

Zo is het retoucheerpenseel sterk verbeterd. Voorheen konden eigenlijk alleen kleine plekjes eenvoudig hersteld worden. Nu is het een echt penseel geworden waarmee ook grotere en onregelmatig gevormde vlekken en beschadigingen weggepoetst worden. Voor bijvoorbeeld een scheur of barst volstaat één penseelstreek, terwijl dat vroeger via een reeks kleine, deels overlappende reparaties gedaan moest worden.

Rechtop

Zeer behulpzaam is de functie Rechtop. Perspectivische vertekening, zoals gebouwen die achterover lijken te vallen of muren die schuin lopen, kan Lightroom nu volledig automatisch herstellen. Dat scheelt in bepaalde gevallen ontzettend veel handmatig werk. Ook een foto die niet helemaal waterpas staat, wordt er netjes mee rechtgezet. Samen met de al aanwezige lenscorrecties, zijn nu nagenoeg alle denkbare vervormingen met de klik van een muis te verhelpen.

Radiaalfilter

Door met het nieuwe radiaalfilter een ovaal- of cirkelvormig gebied te selecteren, kan de aandacht op dat deel van de foto gericht worden. Alles erbuiten kan via het filter bijvoorbeeld donkerder of minder verzadigd gemaakt worden. Andersom kan ook, dus alleen de selectie aanpassen en de rest van de foto ongemoeid laten. Het radiaalfilter is een variant van een vignet waarbij nagenoeg alleen de hoeken en randen van de foto donkerder of lichter worden.

Slimme voorvertoningen

Van de andere kleine en grotere verbeteringen zijn de 'slimme voorvertoningen' het noemen waard. Met Lightroom 5 kan je foto's bewerken zonder ze bij je te hebben. Handig als de beelden op een externe harde schijf of een NAS staan.

Een gebouw 'rechtop zetten' is echt kinderspel.

Bewerken kan dan alsnog gewoon zoals je gewend bent, omdat Lightroom speciale verkleinde voorbeelden kan genereren: de slimme voorvertoningen. Sluit je de schijf later weer aan, dan worden alle bewerkingen gesynchroniseerd met de originele foto's. Zodoende kan er altijd en overal bewerkt worden, zonder altijd de volledige fotoverzameling mee te torsen.

Conclusie

Lightroom 5 heeft verbeteringen aan boord die er echt uitspringen. Zoals een sterk verbeterd retoucheerpenseel en het automatisch herstellen van perspectivische vertekening. Slimme voorvertoningen zijn ideaal voor wie niet altijd toegang tot de originele fotobestanden heeft.

Met Lightroom 5 zijn foto's nu nog sneller en efficiënter te bewerken dan voorheen het geval was. Wat meteen ook het hoofddoel van dit pakket is. Wie het programma eerst wil uitproberen, kan een probeerversie van dertig dagen downloaden.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Verbeterd retoucheerpenseel

Verhelpen perspectivische vertekening

Slimme voorvertoningen

Minpunten

Conclusie

Adobe Lightroom 5 ----------------- **Prijs** Vanaf € 129,15; Upgrade: € 72,57 **Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8 **Pluspunten** + Verbeterd retoucheerpenseel + Verhelpen perspectivische vertekening + Slimme voorvertoningen **Minpunten** - Niet voor Vista en XP...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000