Zo stel je scènes in voor je slimme buitenverlichting

© Geraldas Galinauskas

Zo stel je scènes in voor je slimme buitenverlichting

Geplaatst: 19 maart 2023 - 09:01

Aangepast: 20 maart 2023 - 12:48

Sabine Schults

Door middel van scènes kun je nog meer uit je slimme buitenverlichting halen. We leggen je in dit artikel uit wat je ermee kunt en hoe je een scène instelt via de drie bekendste apps om je slimme verlichting (voor buiten) mee te bedienen.

Waarom zou je een scène voor je slimme buitenverlichting gebruiken?

Met een scène kun je eenvoudig meerdere lampen tegelijk op een vooraf ingestelde kleur en helderheid instellen. Dat is vooral handig als je meerdere slimme binnen- en buitenlampen hebt. Het is dan niet nodig om elke lamp afzonderlijk in te schakelen en in te stellen. Je stelt één keer alles naar wens in en hoeft vervolgens alleen nog de scène te activeren om alle lampen in de juiste stand te zetten. Dat doe je via je smarthome-app, spraakassistent, fysieke knop of automatisering. 

Voorbeelden van scènes voor je slimme buitenverlichting

Scènes kun je gebruiken om een sfeer te creëren die bij een bepaald moment past. Tijdens een feest in de tuin kun je bijvoorbeeld een scène gebruiken waarbij je slimme buitenlampen vrolijke kleuren of zelfs lichteffecten tonen. Hiervoor heb je wel geschikte buitenverlichting nodig. Denk bijvoorbeeld aan de Lily-spots van Philips Hue of de Festoon Lights van Twinkly.

tuin verlichting slinger

Daarnaast kun je denken aan een scène om tijdens de zomermaanden in te schakelen tijdens het dineren aan de tuintafel, waarbij je lampen een warme tint tonen en worden gedimd naar een sfeervol niveau. Ook kun je een scène creëren waarbij de verlichting onder de overkapping of bij je zithoek in de tuin juist feller wordt. Zo’n scène kan handig zijn als je ‘s avonds een bordspel wilt spelen of een boek wilt lezen.

Maak je niet alleen in de tuin maar ook binnenshuis gebruik van slimme lampen? Je kunt dan ook een scène maken die invloed heeft op ál deze lampen. Als je op vakantie bent, kun je een scène gebruiken om te doen alsof je thuis bent. Door middel van automatiseringen schakel je de scène automatisch in en uit.

Zo stel je een scène in voor je slimme buitenverlichting

Het instellen van scènes voor je slimme buitenverlichting doe je via een smarthomeplatform zoals de Woning-app van Apple of de Philips Hue-app. Bij Google Home is het niet mogelijk om een scène aan te maken. Deels kun je hetzelfde voor elkaar krijgen met routines waarbij je meerdere lampen automatisch aan en uit laat gaan op basis van bepaalde voorwaarden.

We leggen je hieronder uit hoe je te werk gaat bij de bekende smarthome-apps. We gaan ervan uit dat je zelf al lampen hebt gekoppeld.

Apple HomeKit

1. Open de Woning-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op het plusje en kies voor Nieuwe scène.

3. Kies een van de suggesties of maak een volledig nieuwe scène aan via Aangepast.

4. Geef de scène een naam en tik op Voeg accessoires toe.

5. Selecteer de slimme buitenlampen die je wilt toevoegen aan de scène en tik op Gereed

6. Tik op de knop van elke lamp binnen je scène om de helderheid ervan te bepalen.

7. Gebruik Test deze scène om te zien of de lampen naar wens zijn ingesteld. Voer eventueel aanpassingen door.

8. Tik op Gereed om de scène op te slaan.

ledstrip voor buiten

Philips Hue White and Color Ambiance Lightstrip Outdoor | Beeld: Signify

Philips Hue (een kant-en-klare scène kiezen)

1. Open de Philips Hue-app.

2. Tik op Hue scènegalerij.

3. Selecteer een scène naar keuze in een van de verschillende categorieën.

4. Je krijgt een voorbeeldweergave te zien, met daarbij de kleuren die in de scène worden gebruikt. Uiteraard heb je een slimme lamp nodig die deze kleuren kan weergeven.

5. Tik op Aan mijn scènes toevoegen als je een geschikte scène hebt gevonden.

6. Om in te stellen op welke lampen de scène van toepassing is, tik je op de zojuist toegevoegde scène en open je de instellingen via het icoon van een potlood

7. Gebruik de sliders bij elke lamp om deze in te schakelen en tik op het icoon van de lamp om meer instellingen te wijzigen.

Philips Hue (zelf een scène maken)

1. Open de Philips Hue-app.

2. Tik op het blauwe plusje om een Nieuwe scène toe te voegen.

3. Geef de scène een naam en tik op Klaar

4. Kies welke lampen moeten worden ingeschakeld via de slider. Tik op het icoon van de lamp om de kleur en helderheid van iedere lamp afzonderlijk aan te passen.

5. Pas eventueel een effect toe (indien beschikbaar) en gebruik de overkoepelende schuifbalk bij Scènehelderheid om de intensiteit van alle lampen tegelijk aan te passen.

6. Tik op Bewaar om de scène op te slaan.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten