Waar let je op bij slimme verlichting voor buiten?
Wil je de voordeur, oprit of tuin verlichten met slimme buitenlampen? Dan zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je slimme verlichting voor buiten wilt gebruiken.
Na het lezen van dit artikel weet je onder meer:
- Op basis waarvan je een smarthomeplatform kiest
- Of je een bridge of hub nodig hebt
- Hoe je te werk gaat als je een grote tuin hebt
- Welke slimme verlichting geschikt is voor buiten
- Waar je op moet letten als het gaat om de stroomvoorziening
- Ook interessant: Deze opties zijn er voor slimme buitenverlichting
Voordat je slimme lampen aanschaft om je tuin te verlichten, is het verstandig om een plan te maken. We bedoelen daarbij niet alleen een lichtplan, waarin je schetst waar je de lampen uiteindelijk plaatst. Bedenk vooraf welk smarthomeplatform je wilt gebruiken, welke protocollen je gebruikt, wat voor soort lampen je wilt kopen, hoe je de lampen wilt bedienen en wat je nodig hebt om dat allemaal voor elkaar te krijgen.
Tuinverlichting nodig?
Kijk hier voor de meest sfeervolle oplossingen!
Het kiezen van een smarthomeplatform
Een smarthomeplatform gebruik je om je slimme apparaten aan te sturen. Vanuit één app bedien je alle slimme lampen en vaak ook andere smarthomeproducten. Bekende platforms zijn bijvoorbeeld Google Home, Apple HomeKit, Homey, Fibaro, Philips Hue, IKEA Home Smart, Samsung SmartThings en Tuya. Daarnaast kun je denken aan opensourceplatforms als Home Assistant en Domoticz. Deze laatste twee platforms bieden de meeste keuzevrijheid, maar zijn minder geschikt als je niet zo technisch onderlegd bent.
Het ene platform is het andere niet, dus welke kies je? Dat hangt voornamelijk af van welke slimme lampen en andere slimme apparaten je wil gebruiken. Check voordat je een slimme lamp koopt of het ondersteund wordt door het platform van jouw keuze. Dit vind je op de verpakking of website van het product.
©microstock77
Eén smarthomeprotocol of alles door elkaar?
Het kan verstandig zijn om slimme lampen te gebruiken die via hetzelfde protocol werken. Gebruik je bijvoorbeeld alleen ZigBee-lampen, dan stuurt elke lamp het signaal door naar de volgende, waardoor er een mesh-netwerk ontstaat. Op deze manier heb je ook een krachtig signaal achter in de tuin.
Het is echter niet noodzakelijk om je tot één smarthomeprotocol te beperken. Zolang je een geschikt smarthomeplatform gebruikt, kun je verschillende protocollen met elkaar combineren. Homey, Google Home, Apple HomeKit en Home Assistant zijn daar voorbeelden van.
Meer weten over smarthomeprotocollen? In dit artikel lees je er alles over!
Wat als je een grote tuin hebt?
Heb je een grote tuin (of een kleine tuin met veel lampen), dan is het misschien niet zo handig om losse slimme lampen aan te schaffen. Het kan bijvoorbeeld makkelijker zijn om een set met meerdere slimme lampen te nemen, die je aansluit op één voeding. Doorgaans kun je een reeds gekochte set op een later moment uitbreiden met extra lampen. Ook kun je ervoor kiezen om je huidige lampen slim te maken door middel van een slimme inbouwschakelaar, waarbij je meerdere lampen parallel schakelt.
Bij grote tuinen is het raadzaam om op de signaalsterkte te letten. Bomen of struiken tussen de zender en ontvanger kunnen zorgen voor een zwakker signaal. Natte bladeren vergroten dat probleem nog eens. Een bridge of hub kan het signaal versterken. Sommige slimme tuinlampen werken überhaupt niet zonder bridge.
©Sergey Tryapitsyn
Hoe regel je de stroomvoorziening?
Slimme buitenverlichting komt over het algemeen in twee smaken wat betreft stroomvoorziening: je sluit ze aan met een stekker of met draden in een kabeldoos. Bij een wandlamp gaat het doorgaans om die laatste variant. Hierbij kun je de kabels netjes in de wand wegwerken, zodat ze niet zichtbaar zijn.
Sokkels en andere lampen in de tuin voorzie je van stroom door middel van een (meestal aan elkaar te koppelen) kabelsysteem. Zorg ervoor dat je deze kabels goed en veilig wegwerkt, zodat je ze bijvoorbeeld niet beschadigt tijdens het grasmaaien. Dat kan – afhankelijk van het soort kabel of koppeling – onder de grond of tussen de beplanting.
Hoewel er voor veel slimme tuinlampen verlengkabels beschikbaar zijn, kun je de stroomkabel niet oneindig verlengen. Volg hierbij de instructies van de fabrikant. Een te lange kabel kan ervoor zorgen dat je slimme lamp niet naar behoren functioneert. Indien nodig kun je zelf extra stroompunten toevoegen (of dat laten doen door een professional) om dat probleem te vermijden.
De stroomvoorziening en je lichtplan gaan hand in hand samen. Met een lichtplan maak je vooraf een overzicht van de locaties en het gebruiksdoel van je slimme verlichting. Je brengt onder meer in kaart wat voor soort lampen je nodig hebt en hoe je de lampen van stroom voorziet. Mogelijk wil je onderscheid maken tussen sfeerverlichting en functionele verlichting.
©Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)
Welke slimme lamp is geschikt voor buiten?
Niet elke slimme lamp is geschikt voor gebruik buitenshuis. Je kunt op de verpakking van een tuinlamp zien of deze geschikt is voor buitengebruik. Slimme buitenverlichting kun je herkennen aan een IP-rating, bestaande uit twee cijfers. Het eerste cijfer zegt iets over de stofdichtheid en het tweede over de waterbestendigheid. Hoe hoger die getallen, hoe beter. Een geschikte buitenlamp heeft ten minste een IP65-certificering. Gebruik je een slim accessoire, zoals een bewegingssensor? Dan is het belangrijk dat deze ook weerbestendig is als je deze in de buitenlucht plaatst.