Review Aqara Camera Hub G3 - Betaalbare smarthome-hub

© Aqara

Review Aqara Camera Hub G3 - Betaalbare smarthome-hub

Geplaatst: 21 januari 2024 - 18:32

Edmond Varwijk

Veel slimme apparaten maken een huis nog niet slim. Daarvoor moeten die apparaten samenwerken en dat blijkt vaak een flinke uitdaging. Een smarthome-hub kan helpen, maar is vaak een dure aanschaf. Aqara maakt betaalbare slimme apparaten waarvan sommige ook direct als hub te gebruiken zijn.

7,5

Ons oordeel

Pluspunten

Camera én smarthome-hub

Gebruiksvriendelijk

Functionaliteit

Prijs

SD-kaartslot

Minpunten

Beperkte integratie buiten Aqara

Engelstalige app

Nog geen Matter-update

Chinese herkomst

Conclusie

Wanneer je over de Chinese herkomst en daarmee verbonden politieke en privacy-bedenkingen kunt stappen, heb je met Aqara een heel aanstekelijk merk smarthome-apparaten tegen een vaak gunstige prijs en met voldoende functionaliteit. Daarbij is het zeer gebruiksvriendelijk en bouw je met de slimme apparaten al snel een behoorlijk slim huis. Dit werkt vooral wanneer je nog geen andere smarthome-apparaten hebt, want integratie buiten het eigen merk is geen kwaliteit van Aqara. Daarvoor ben je toch beter af met een losse smarthome-hub zoals de Homey of een zelfbouw op basis van Home Assistant. ...
Lees meer

In tien jaar heeft Aqara een zeer breed aanbod aan slimme apparaten gerealiseerd. Er zijn gordijnmotoren, camera’s, bewegings-, temperatuur-, raam- en vochtsensoren, deursloten, schakelaars, stopcontacten, ledstrips, een slimme thermostaat en zelfs een slimme voederbak voor de huisdieren.

De laatste serveert de kat of de hond volautomatisch zijn of haar brokken en speelt daarbij naar wens een vooraf ingesproken boodschap van het baasje af. Er is een dieetoptie en rapportage over de consumptie. De ingebouwde accu voorkomt dat Luna of Max verhongert wanneer onverhoopt de wifi of elektriciteit uitvalt. Daarbij zijn producten van Aqara vaak net even goedkoper dan vergelijkbare producten van andere merken.

De hond en kat slim voeren, ook dat kan met Aqara

© Aqara

Aqara biedt een groot aantal slimme apparaten aan, zelfs een slimme voerbak voor kat of hond.

Smarthome-hubs

Het aanbod van Aqara is opmerkelijk vanwege het grote aantal smarthome-hubs. Uniek is dat de hub niet altijd een afzonderlijk product is, maar soms deel uitmaakt van een slim apparaat. Dit onderscheidt Aqara van andere merken die de hub als extra inkomstenbron gebruiken. Een smarthome-hub verbindt alle slimme apparaten met elkaar, zodat ze kunnen samenwerken. Idealiter omvat dit apparaten van verschillende merken, zelfs als ze verschillende smarthome-talen (Zigbee, Z-Wave, wifi, Klik-aan-Klik-uit) gebruiken.

Met een hub kun je automatiseren, zoals het inschakelen van een lamp wanneer een sensor beweging detecteert. Bovendien brengt het alle apparaten samen in één app en één dashboard, in plaats van dat elk merk een eigen app en dashboard heeft.

Er zijn grofweg drie soorten smarthome-hubs: die van een specifiek merk, die van een merk dat alleen smarthome-hubs levert, en vrij te gebruiken smarthome-hub software die je zelf op een pc of mini-computer kunt installeren. De eerste twee zijn vaak gebruiksvriendelijker, maar soms beperkt in mogelijkheden. De opensource-variant biedt vaak bijna onbeperkte mogelijkheden, maar kan smarthome snel veranderen in een hobby voor techneuten die er graag veel tijd in steken.

De Aqara Camera Hub G3 is meer dan alleen een camera

© Aqara

De Aqara Camera Hub G3 is een slimme camera én smarthome-hub in één.

Camera mét hub

Aqara onderscheidt zich door zowel standalone hubs aan te bieden als de hub-functionaliteit te integreren in sommige van zijn slimme apparaten. Een voorbeeld hiervan is de Camera Hub G3, een apparaat dat zowel als slimme camera dient als een smarthome-hub. Dit alles wordt aangeboden tegen een prijs waarvoor je bij andere merken vaak noch een camera, noch een hub kunt aanschaffen.

De G3 is een middelgrote camera, geschikt voor beveiliging en monitoring binnenshuis, en is uitgerust met wifi en een USB-C aansluiting. Het apparaat levert 2K-beeldkwaliteit met een resolutie van 2304 x 1296 pixels. De beweegbare kop van de camera kan bijna 360 graden draaien, met een horizontale actieradius van 340 graden en een verticale kanteling van 45 graden (30 graden omhoog en 15 graden omlaag). De G3 ondersteunt zowel Zigbee als wifi 5.

De installatie verloopt bijzonder eenvoudig. Na het opstarten volg je de heldere Engelstalige gesproken instructies voor het installeren van een app op je smartphone of tablet en het koppelen van het apparaat. De G3 is ook uitgerust met een microfoon en luidspreker, wat tweewegcommunicatie mogelijk maakt.

De Aqara-app verenigt de camera en de hub

© Edmond Varwijk

Behalve een camera (links) met slimme functies als gezichtsherkenning en tracking (midden) is de G3 ook een smarthome-hub (rechts).

Dubbel slim

De G3 onderscheidt zich door zijn dubbele intelligentie: het is niet alleen een slimme camera, maar biedt ook gezichts- en objectherkenning. Het apparaat kan tot twintig personen en dieren herkennen, en je kunt individuele acties aan deze herkenning koppelen. Bijvoorbeeld, wanneer een persoon wordt herkend, kun je een pushbericht ontvangen met de datum, tijd en naam van de persoon. De camera kan ook automatisch de waarneming opnemen en bewaren. Hiervoor is de camera uitgerust met een specifieke AI-chip.

Bij dergelijke functies is enige bezorgdheid over privacy begrijpelijk, zeker als het gaat om een Chinees merk zoals Aqara. Volgens de importeur voldoet de EU-versie van de G3 echter aan alle vereiste Europese wet- en regelgeving. Alle AI-verwerking vindt plaats op de camera zelf, dus de gegevens worden niet gedeeld met Aqara of andere partijen. Dat geldt ook voor de opslag van de camerabeelden. Aqara heeft een cloud die in de EU wordt gehost, maar als je dat liever niet wilt, zijn een iCloud-abonnement of een microSD-kaart ook mogelijkheden. Het is belangrijk om te vermelden dat de G3 (in tegenstelling tot de G4 slimme deurbel en de E1 camera) geen opslag op een eigen NAS ondersteunt.

De Aqara-app met rechts een binnenkomende waarschuwing

© Edmond Varwijk

Er kunnen tot twintig gezichten worden herkend door de Aqara Camera Hub G3.

De hub-functie

Als je meerdere Aqara-apparaten in huis hebt, kun je dankzij de geïntegreerde hub snel een slim huis opbouwen. De Aqara-app verbindt apparaten, toont de status of meetgegevens van sensoren op het dashboard en maakt eenvoudige automatisering mogelijk. Omdat de app weet welke apparaten beschikbaar zijn en wat ze kunnen doen, voorkom je dat er – zoals vaak het geval is bij een zelfbouw-hub – meer opties worden weergegeven dan er daadwerkelijk mogelijk zijn.

Een hub die deel uitmaakt van een camera, zoals deze, is voldoende om tot 128 apparaten in een heel huis te koppelen en te laten samenwerken. De hub is compatibel met Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistant en IFTTT.

Hoewel de Aqara-app in het Nederlands kan worden ingesteld, is het op dit moment nog het best om deze in het Engels te gebruiken, aangezien de Nederlandse vertalingen nog niet volledig bruikbaar zijn.

De Aqara-app op de iPad om apparaten toe te voegen

© Edmond Varwijk

De Aqara-app (hier op de iPad) verbindt eenvoudig vooral Aqara-apparaten met elkaar voor slimme samenwerking.

Op dit moment biedt de G3 nog geen ondersteuning voor Matter, de volgende stap in smarthome-integratie, maar hier wordt volgens de importeur hard aan gewerkt. Eerste apparaten van het merk, zoals de losse M2 Hub, bieden het inmiddels wel en voor het tweede kwartaal is er een M3-smarthomehub aangekondigd die zowel Zigbee, Thread als Matter ondersteunt. Nu zijn het vooral Aqara’s eigen producten die je makkelijk aansluit. Wat andere merken betreft is er ondersteuning voor Sonos, maar bijvoorbeeld Philips Hue en Zigbee weer niet.

Design

Een aspect dat bij smarthome-apparaten soms over het hoofd wordt gezien, is het design. Vooral voor apparaten die uitsteken of ergens tussen worden geplaatst, wil je dat ze zo onopvallend mogelijk zijn, of anders smaakvol vormgegeven. Aqara stelt op dit gebied niet teleur. Of het nu gaat om de slimme verwarmingsthermostaat (Smart Radiator Thermostat E1), het slimme stopcontact (Smart Plug EU) of een van de andere apparaten of sensoren, alles is strak vormgegeven zonder overbodige franje.

Een wit interieur of lichte muren zijn wel aan te raden, aangezien alle producten van Aqara wit zijn. De 'poezenoortjes' boven op de G3 zijn gelukkig slechts een eenvoudig te verwijderen siliconen toevoeging.

Zonder de siliconen-oortjes is de camera minder vriendelijk

© Aqara

De poezenoortjes boven op de Camera Hub G3 bleken gelukkig een eenvoudig te verwijderen siliconen toevoeging.

Conclusie

Als je eventuele bedenkingen over de Chinese herkomst en daarmee verbonden politieke en privacykwesties opzij kunt zetten, biedt Aqara een aantrekkelijk assortiment smarthome-apparaten. Deze zijn vaak gunstig geprijsd en bieden voldoende functionaliteit. Bovendien zijn ze zeer gebruiksvriendelijk, waardoor je met deze slimme apparaten snel een behoorlijk slim huis kunt opbouwen.

Dit werkt vooral goed als je nog geen andere smarthome-apparaten hebt, aangezien integratie met apparaten buiten het eigen merk niet een van Aqara's sterke punten is. Voor dergelijke integratie ben je beter af met een losse smarthome-hub, zoals de Homey, of een zelfbouwoplossing op basis van Home Assistant.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten