5 punten om op te letten bij aankoop van een premium Chromebook

© PXimport

5 punten om op te letten bij aankoop van een premium Chromebook

Over ons

Geplaatst: 28 juli 2020 - 06:21

Aangepast: 14 december 2022 - 10:59

Partnerredactie

Chromebooks hebben in een paar jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze apparaten zijn ooit ontwikkeld als lichtgewicht laptops die je voor een zeer gering bedrag een volledige computer gaven voor e-mailen, surfen en tekstverwerken. Tegenwoordig zien we in de line-up van Chromebooks steeds meer regelrechte krachtpatsers verschijnen die hun hand niet omdraaien voor het zwaardere werk. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van zo’n (premium) Chromebook?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ASUS.

1. Prijs

Goedkoop is duurkoop, wordt ons al van jongs af aan geleerd, maar Chromebooks hebben bewezen dat dit gezegde niet altijd op gaat. Een Chromebook van ASUS heb je al voor zo’n driehonderd euro en voor dat bedrag hoef je écht niet bang te zijn dat je een miskoop doet. Je kunt er namelijk zonder problemen lichtere taken mee uitvoeren, zoals surfen en mailen. Dat wil niet zeggen dat je voor een krachtigere Chromebook de hoofdprijs betaalt. De ASUS Chromebook Flip C434 koop je bijvoorbeeld al voor 699 euro, waarmee je ook de zwaardere grafische prestaties aankunt. Bijkomend voordeel is dat Chrome OS automatische updates doorvoert, waardoor het apparaat ook langer mee gaat.

2. Design

Bij de aankoop van een Chromebook is het belangrijk om goed te kijken naar de functie die het apparaat gaat vervullen. Wil je een gewone laptop? Of wil je een laptop met een aanraakscherm die tevens dienst kan doen als tablet? En hoe zit het met de usb-poorten, zijn er genoeg voor de apparaten die je wilt aansluiten (denk aan een muis, een externe schijf, noem maar op)? Dit zijn dingen om goed over na te denken. Zo heeft de ASUS Chromebook Flip C434 een 14inch-aanraakscherm dat zich volledig tegen de achterkant van de laptop laat wegvouwen, zodat er een krachtige tablet ontstaat. Met maar liefst drie usb-poorten, waarvan twee van het type usb-c, heb je meer dan genoeg aansluitmogelijkheden.

© PXimport

3. Processor en geheugen

We hadden het er al even over bij het eerste punt: hoeveel kracht er onder de motorkap van je Chromebook zit, verschilt sterk per merk en type. Dat is een goede zaak, want niet iedereen heeft een krachtpatser nodig. Wil je wél een Chromebook die wat zwaarder werk aankan, zoals fotobewerking of het gebruik van zwaardere apps, zorg dan dat je kiest voor een model met ten minste een Intel Core-processor en bij voorkeur minstens 8 GB geheugen. De eerder besproken ASUS Chromebook Flip C434 voldoet aan die eisen, met z’n Intel Core m3-processor.

4. Opslagcapaciteit

Chromebooks zijn ontworpen om in de cloud te werken. Dat betekent dat de opslagcapaciteit van het apparaat niet spectaculair hoeft te zijn. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel fijn als je in bepaalde situaties uit kunt wijken naar interne opslag. Om die reden is 64 GB opslagcapaciteit toch wel het minste dat je nodig hebt.

© PXimport

5. Batterij

Tot slot is de capaciteit van de batterij iets om goed naar te kijken. Als je constant met de Chromebook thuis werkt, zal de accuduur niet zo belangrijk zijn, maar ga je vaak op pad, dan wil je natuurlijk wel lekker kunnen werken zonder dat het apparaat ineens uitvalt. Met de ASUS Chromebook Flip C434 houd je het in ieder geval minstens een uur of tien uit, en dat is uiteraard langer dan een gemiddelde werkdag, plus eventueel de rit heen en terug in de trein.

Welke Chromebook je ook op het oog hebt, zorg ervoor dat je het model koopt dat past bij waar je het apparaat voor wilt gaan gebruiken. Chromebooks zijn er in alle soorten en maten, en dat is hun grote kracht: je betaalt altijd precies voor wat je nodig hebt. Juist daarom is het zaak om goed na te denken over wát je dan precies nodig hebt, en de Chromebook te kopen die daarbij past.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000