In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering
Zoek je een verzekering voor je elektrische fiets? Goed idee, want een e-bike is een geliefde buit voor fietsendieven. Maar welke verzekering moet je nemen? Er zijn grote verschillen in premie en voorwaarden en het maakt ook uit waar je woont. Hoe zorg je dat je niet te veel betaalt en toch een goede verzekering hebt? Volg ons stappenplan voor het afsluiten van de beste e-bikeverzekering.
In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Wanneer heb je een e-bike-verzekering nodig?
- Welke soorten e-bike-verzekeringen zijn er?
- Wat zijn de verschillen in dekking?
- Is het handig om pechhulp mee te verzekeren?
Ook interessant voor jou: Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed
Stap 1: Heb ik een fietsverzekering nodig?
Een e-bike is een kostbaar bezit, dat betrekkelijk makkelijk is mee te nemen door een fietsendief. Een verzekering ligt dus voor de hand. Toch is het goed om je eerst af te vragen of je zo'n verzekering wel echt nodig hebt. Staat je fiets thuis altijd in een afgesloten schuur, garage of berging? Dan valt schade door diefstal of brand onder je inboedelverzekering.
Maar je gebruikt je e-bike natuurlijk ook om eropuit te gaan. Dan telt je inboedelverzekering niet meer, ook niet als je buitenshuisdekking hebt. Op je (doorlopende) reisverzekering kun je je e-bike wel meeverzekeren als bagage, maar de verzekerde bedragen kunnen aan een maximum gebonden zijn.
Is het je gewoonte om je e-bike onderweg altijd in het oog te houden of op een veilige plek te stallen? Dan is een verzekering tegen diefstal misschien overbodig. Ook als je e-bike al wat ouder is of als je er geen problemen mee hebt om zelf een nieuwe e-bike te betalen, kun je overwegen om een verzekering achterwege te laten. Maar heb je een waardevol exemplaar en wil je bij diefstal een vergoeding, dan is een fietsverzekering een must.
Stap 2: Kies ik een kortlopende of een doorlopende verzekering?
Je kunt kiezen voor een kortlopende of een doorlopende fietsverzekering.
Een kortlopende fietsverzekering sluit je af voor één, drie of vijf jaar. De premie betaal je in één keer. Als je fiets in het begin van de looptijd al wordt gestolen, ben je meestal je volledige premie kwijt.
Een doorlopende fietsverzekering sluit je af voor onbepaalde tijd. De premie betaal je per maand. Er kan wel een minimum verzekerde periode gelden van een jaar. Als je geen verzekering meer nodig hebt, dan kun je deze zelf stopzetten. Na een paar jaar premiebetaling pakt een doorlopende verzekering duurder uit dan een kortlopende verzekering bij dezelfde verzekeraar met dezelfde voorwaarden.
Stap 3: Wat krijg ik vergoed bij diefstal?
Alle fietsverzekeringen bieden dekking bij diefstal en dat is voor de meeste fietsers ook de belangrijkste reden om de verzekering af te sluiten. Hiervoor heb je een ART-goedgekeurd slot nodig en soms ook een tweede slot. De meeste verzekeringen vergoeden de eerste drie jaar de waarde van een nieuwe fiets, sommige zelfs vijf jaar. De vergoeding kan hoger zijn dan de aanschafwaarde, als de verzekering rekening houdt met stijgende prijzen. Accessoires zoals fietstassen, kinderzitjes en fietscomputers kun je naar keuze meeverzekeren.
Als je de verzekering afsluit bij de fietsenwinkel, kun je kiezen voor een verzekering waarmee je een fiets van een vergelijkbare waarde kunt uitzoeken bij dezelfde winkel. Sluit je de verzekering ergens anders af, dan krijg je de waarde van je fiets uitgekeerd in geld. Je kunt er dan dus ook voor kiezen om geen nieuwe fiets te kopen.
Na drie jaar wordt de vergoeding bij diefstal flink lager. Dat is dus een belangrijk moment om te kijken of je kunt overstappen naar een verzekering die gunstiger is of je verzekering te beëindigen.
In de kleine lettertjes vind je behoorlijk wat verschillen in de diefstaldekking. Let er bijvoorbeeld op of diefstal van onderdelen (zoals de accu) is gedekt, hoeveel en hoe snel de vergoeding bij diefstal daalt en of er een eigen risico geldt.
Stap 4: Welke dekkingen wil ik nog meer?
Verzekeraars bieden verschillende pakketten aan als het gaat om fietsverzekeringen, variërend van alleen diefstal tot een pakket inclusief een dekking tegen schade, pechhulp, ongevallen en rechtsbijstand. In het algemeen geldt: hoe meer dekkingen je kiest, hoe meer je betaalt. Maar soms valt er weinig te kiezen en moet je het complete pakket nemen. Dat verschilt per verzekeraar. Dit kun je verwachten van de verschillende dekkingen.
Schade
Door een ongeluk of vandalisme kan je fiets lelijk beschadigd raken. Misschien is je fiets zelfs niet meer te gebruiken of moet die voor veel geld gerepareerd moet worden. Met een dekking bij schade krijg je de kosten hiervan vergoed. Let op: normale slijtage valt nooit onder de dekking.
Kies je voor een verzekering tegen schade, let er dan op hoe de schade aan de accu is gedekt. Sommige verzekeraars vergoeden minder voor de accu naarmate die ouder is. Kijk ook of er een eigen risico geldt en of je ook schade door eigen schuld vergoed krijgt.
Pechhulp
Pech onderweg is bij een e-bike vaak lastiger te verhelpen dan bij een gewone fiets. Bovendien ga je met een e-bike makkelijk wat verder van huis, dus je bent ook niet zomaar thuis als je met een kapotte accu of een haperende motor langs de weg staat. Dan is het fijn als je een beroep kunt doen op een pechhulpverzekering. Bij bijna alle verzekeraars kun je pechhulp in Nederland meeverzekeren, tot 30 kilometer over de grens. Meestal krijg je een noodreparatie langs de kant van de weg, maar het kan ook dat de fiets naar een fietsenmaker wordt gebracht. De verzekerde en vaak ook zijn eventuele fietsmaatje krijgen vervangend vervoer aangeboden.
Kies je voor een pechhulpverzekering, let er dan op of er ook een vergoeding is voor hulp bij een lege accu. Kijk ook of je thuis en in je eigen woonplaats hulp kunt krijgen. Het aantal keren dat je per jaar pechhulp kunt krijgen, kan aan een maximum gebonden zijn. Enkele verzekeraars bieden pechhulp in heel Europa.
Rechtsbijstand
Met een dekking tegen rechtsbijstand heb je recht op juridische bijstand als je een ongeluk krijgt met de fiets of als iemand je fiets beschadigt. Juridische bijstand kan je helpen om een ander aansprakelijk te stellen voor de schade, zodat hij of zij deze moet vergoeden. Sommige verzekeraars bieden deze dekking standaard aan. Zo niet, denk er dan goed over na of je deze verzekering wel echt nodig hebt. Als je al een rechtsbijstandverzekering hebt met een dekking voor verkeersongevallen, kun je deze extra dekking beter achterwege laten.
Ongevallen
Met ongevallendekking heb je recht op een vergoeding als je invalide raakt door een fietsongeval. Je krijgt dan een eenmalig, vast bedrag. Bij overlijden kunnen je nabestaanden een vergoeding krijgen.
©Freepik
Stap 5: Wat is de gunstigste verzekeraar in mijn postcodegebied?
Woon je in een grote stad in de Randstad? Dan heb je pech, want bijna altijd zijn de premies daar veel hoger dan in een klein dorpje in de provincie. Maar er zijn ook dorpen in de grensstreek waar de premies relatief hoog liggen, hoger dan in een provinciehoofdstad buiten de Randstad bijvoorbeeld. De premie verschilt per postcodegebied én per verzekeraar. Iedere verzekeraar kiest hierin zijn eigen beleid. Bij sommige verzekeraars kun je in dure gebieden niet kiezen voor alleen een basisverzekering tegen diefstal, maar moet je een compleet pakket afnemen.
Stap 6: Hoe kan ik diefstal voorkomen en premie besparen?
Steeds meer e-bikes hebben een gps-tracker in het frame. Hierdoor kan je fiets na een diefstal in principe worden teruggevonden, al is het niet altijd mogelijk om je fiets ook terug te krijgen. Sommige verzekeraars geven korting als je kiest voor een e-bike met een track & trace systeem.
Stap 7: Vergelijken en kiezen
Heb je op een rijtje wat je verwacht van je fietsverzekering? Maak dan een vergelijking bij verschillende verzekeraars. Een goed startpunt is de fietsverzekering-vergelijker van Kieskeurig.nl. Waarschijnlijk kom je grote verschillen in premie tegen. Kies niet te snel voor de goedkoopste, want er kan een belangrijk verschil in dekking zijn. Maar als de goedkoopste verzekering alles verzekert wat je nodig hebt, dan heb je de best passende e-bike-polis gevonden.