ID.nl logo
De ultieme Top 20 e-bike-accessoires voor een geweldige fietservaring
© Halfpoint - stock.adobe.com
Mobiliteit

De ultieme Top 20 e-bike-accessoires voor een geweldige fietservaring

Als e-bike-specialist weten we precies welke accessoires jouw fietservaring naar een hoger niveau kunnen tillen. Of je nu dagelijks naar je werk fietst of juist lange toertochten maakt, er zijn tal van accessoires die zo'n rit veiliger, comfortabeler en gewoonweg leuker maken. Daarom presenteren we je onze Top 20 e-bike-accessoires met een unieke belevingsscore. Deze score, variërend van 1 tot 10, geeft aan hoeveel impact een accessoire heeft op je beleving tijdens het fietsen. Laten we snel beginnen!

1: Fietssloten

Een stevig fietsslot is onmisbaar om je kostbare e-bike tegen diefstal te beschermen. Kies een slot met een ART-keurmerk, zoals een kettingslot, beugelslot of vouwslot, om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. Let bij de aankoop op de lengte van het slot, zodat je je e-bike gemakkelijk aan een vast object kunt bevestigen. Een langer slot geeft meer flexibiliteit, maar is vaak wel zwaarder. Overweeg ook een slot met een alarmfunctie voor extra beveiliging.

  • Ringslot: Dit is een prima basisbeveiliging en is vaak al standaard op het frame van de fiets of e-bike gemonteerd. Het slot blokkeert de spaken van het achterwiel, waardoor niemand ermee kan wegrijden. Combineer dit type slot bij voorkeur met een insteekketting en let erop dat het een aparte ingang voor de ketting heeft.

  • Kabelslot: Dit type slot bestaat uit staaldraad en is licht van gewicht. Het is gemakkelijk mee te nemen en wordt vaak geleverd met een kunststof houder om op het frame te monteren. Kies voor een gecertificeerd kabelslot met een sleutel of cijfercode.

  • Kettingslot: Deze sloten bestaan uit meerdere schakels van stevig staal en is robuuster dan een kabelslot. Gebruik dit type bij voorkeur in stedelijke gebieden waar fietsdiefstal vaak voorkomt. Let op de dikte van de schakels en kies een exemplaar dat niet te zwaar is.

  • Beugelslot: Beugelsloten bestaan uit gehard staal en zijn niet zomaar door te knippen. Deze modellen bestaan uit twee delen en worden gebruikt om jouw tweewieler bijvoorbeeld vast te maken aan een fietsenrek. Let erop dat sommige fabrikanten een framehouder meeleveren.

  • Vouwslot: Doordat een vouwslot makkelijk opvouwbaar is, neemt hij daardoor weinig ruimte in beslag. Het is vooral handig als je het vervelend vindt om een zwaar slot mee te nemen. Er zijn diverse ART-goedgekeurde vouwsloten verkrijgbaar.

Alle bovengenoemde sloten zijn verkrijgbaar met een ART-keurmerk. Kies voor een slot met 1 tot en met 5 sterren, waarbij 4 of 5 sterren vooral bedoeld zijn voor brom- en motorfietsen. Let erop dat je verzekeraar mogelijk een gecertificeerd slot verplicht stelt en check altijd de polisvoorwaarden van je (elektrische) fietsverzekering.

Belevingsscore: 7/10 

Top E-bike Sloten: Bescherm Jouw Fiets

Het is essentieel om te investeren in een goed slot voor je e-bike, aangezien diefstal helaas een veelvoorkomend probleem is. Een hoogwaardig slot kan je e-bike beschermen tegen diefstal en dat is wel zo prettig voor je gemoedsrust als je je fiets ergens achterlaat. Hier zijn drie aanbevolen sloten die je kunt overwegen voor de beveiliging van je e-bike:

  1. AXA Foldable 1000 Vouwslot: Dit slot is compact, makkelijk mee te nemen en biedt een goede beveiliging tegen diefstal.
  2. ABUS 1060 Granit CityChain X-Plus kettingslot: Dit kettingslot is bijzonder robuust en biedt uitstekende bescherming tegen doorgewinterde fietsendieven.
  3. AXA Newton Pro UL Mini U beugelslot: Een compact en lichtgewicht U-beugelslot dat zorgt voor solide bescherming en eenvoudig op te bergen is tijdens het rijden.

2: Fietsverlichting

Goede fietsverlichting is essentieel voor jouw veiligheid op de weg. Investeer in heldere, opvallende voor- en achterlichten die je zichtbaarheid vergroten en het risico op ongelukken verkleinen. Kijk bij de aankoop naar lampen met een hoge lichtopbrengst (gemeten in lumen) en een brede lichtbundel. Kies voor oplaadbare verlichting of lampen met een lange batterijduur. Waterdichte en schokbestendige modellen zijn aan te raden voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.

  • Draag losse lampjes bij voorkeur op je borst of rug.

  • Draag geen donkere kleding en gebruik bij voorkeur iets reflecterends in een opvallende kleur, zoals een veiligheidsvest.

  • Gebruik slimme fietsverlichting met een lichtsensor om automatisch aan te springen bij schemering en in het donker.

  • Kies voor fietslampen met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF).

  • Overweeg een fietshelm met geïntegreerde fietsverlichting en remlicht.

  • Overweeg richtingaanwijzers voor de fiets om de rijveiligheid te verhogen.

  • Zorg voor meerdere reflectoren op de fiets en overweeg het dragen van reflecterende kleding.

  • Neem altijd reservelampjes mee voor het geval je met een lege batterij of accu komt te zitten.

Belevingsscore: 8/10

3: Fietsbellen en claxons

Met een fietsbel of claxon waarschuw je eenvoudig andere weggebruikers voor je aanwezigheid. Kies een model dat goed hoorbaar is en past bij de stijl van je e-bike. Let bij de aankoop op het geluidsniveau (gemeten in decibel) en de gebruiksvriendelijkheid. Elektronische claxons hebben vaak verschillende geluidsopties en kunnen een luidere waarschuwing geven dan traditionele fietsbellen.

Belevingsscore: 6/10

4: Zadels en zadelpennen

Een comfortabel zadel en de juiste zadelpen dragen bij aan een aangenamere fietservaring. Bij het kiezen van een zadel is het belangrijk om rekening te houden met je zitpositie, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Test verschillende zadels uit en let op de breedte, vorm en vulling. Een goede zadelpen kan trillingen en schokken opvangen, wat bijdraagt aan comfort tijdens het fietsen. Overweeg een zadelpen met vering of een ergonomisch ontwerp voor extra comfort.

  • Een verkeerd fietszadel kan zorgen voor zadelpijn en verminderd fietsplezier.

  • Een (te) zacht zadel kan leiden tot drukpunten op het schaambeen, terwijl een harder zadel na een gewenningsperiode prettiger kan aanvoelen.

  • De breedte en vorm van het zadel zijn ook belangrijk en moeten de zitbeenderen goed ondersteunen.

  • Het is belangrijk om het zadel goed af te stellen op hoogte, hoek en afstand tot het stuur.

  • E-bikesrijders klagen relatief vaak over zadelpijn door een te rechte zitpositie en lagere zithoogte.

  • Een verende zadelpen kan zorgen voor extra comfort, maar heeft minder effect bij een sportieve geometrie.

  • Merken als Brooks, Terry, SQ Lab en Ergon bieden specifieke oplossingen voor zadeldrukproblemen.

 

Belevingsscore: 9/10

5: Fietsmanden of -tassen

Extra opbergruimte is altijd handig, zeker tijdens langere ritten. Kies uit een breed scala aan fietsmanden, tassen en andere opbergoplossingen om je spullen veilig en georganiseerd te houden. Let bij de aankoop op de bevestigingsmethode, het formaat en de waterbestendigheid. Tassen met meerdere vakken en verstelbare bevestigingsriemen zijn handig voor het organiseren van je spullen. Zorg ervoor dat de gekozen opbergoplossing compatibel is met je e-bike.

  • Er zijn drie soorten fietstassen: dubbele fietstassen, enkele fietstassen en zadeltassen.

  • Bij de aanschaf van een enkele fietstas voor een elektrische fiets is het belangrijk om te kijken naar de dikte van de ophanghaken en de ruimte tussen de drager en de accu. Sommige tassen hebben speciale haken voor e-bikes.

  • Bij dubbele fietstassen is het belangrijk om te letten op de brugmaat, oftewel de afstand tussen de linker- en rechtertas, aangezien de bagagedrager van een e-bike vaak breder is dan die van een gewone fiets.

  • Fietsmanden zijn ook handig voor het meenemen van bagage op een elektrische fiets. Er zijn verschillende soorten fietsmanden, waaronder manden die op de voordrager of achterdrager worden geplaatst en stuurmanden.

  • Als het lastig is om een fietstas of fietsmand op een elektrische fiets te monteren, zijn er nog andere opties zoals zadeltassen en frametassen.

  • Bij de keuze van een fietstas is het ook belangrijk om te letten op de waterdichtheid, afhankelijk van de weersomstandigheden waarin je fietst en de afstanden die je aflegt.

  • Er zijn diverse merken die fietstassen hebben ontworpen die speciaal geschikt zijn voor elektrische fietsen.

 Belevingsscore: 8/10

6: Bidonhouders en drinkflessen

Hydratatie is belangrijk tijdens het fietsen. Investeer daarom in een goede bidonhouder en bijpassende drinkfles om tijdens je rit gehydrateerd te blijven. Kies een bidonhouder die stevig en lichtgewicht is, met een betrouwbare bevestiging aan het frame. Let bij het kiezen van een drinkfles op de isolatie, het materiaal en de lekvrijheid. Geïsoleerde flessen houden je drank langer koel, terwijl BPA-vrije materialen een gezondere keuze zijn.

  • Capaciteit: Kies een bidon met de juiste inhoudsmaat voor je behoeften.

  • Materiaal: Bepaal materiaal voor jouw gebruik, bijvoorbeeld kunststof of roestvrij staal.

  • Mondstuk: Kies een mondstuk dat gemakkelijk te openen en te sluiten is tijdens het fietsen.

  • Dop: Kies een dop die goed afsluit en lekkage voorkomt tijdens het fietsen.

  • Compatibiliteit: Controleer of de bidon past op de bidonhouder op jouw fiets.

Belevingsscore: 8/10

7: Fietscomputers en GPS-systemen

Een fietscomputer of GPS-systeem helpt je om je snelheid, afstand en routeinformatie bij te houden. Let bij de aankoop op de functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en compatibiliteit met je e-bike. Kies een model met een duidelijk display, nauwkeurige GPS-tracking en lange batterijduur. Extra functies zoals hartslagmonitoring, navigatie en smartphone-connectiviteit kunnen je fietservaring verder verbeteren.

Bekijk ook de video over fietscomputers hieronder. De belangrijkste conclusies:

  • Budget is belangrijk bij het kiezen van een fietscomputer

  • Functionaliteit, software mogelijkheden en formaat maken prijsverschil

  • GPS en sensoren voor snelheid en hartslag zijn basisfunctionaliteiten

  • Formaat en schermkwaliteit bepalen deels het prijsverschil tussen de modellen

  • Navigatie is mogelijk bij alle modellen, maar sommige zijn beperkter dan andere

  • Een groter scherm betekent vaak meer gewicht

  • Persoonlijke voorkeuren bepalen welke fietscomputer het meest geschikt is.

Belevingsscore: 8/10
Watch on YouTube

Kooptip: Garmin 1040 Solar

Fietscomputers zijn de nieuwste must-have gadgets voor fervente fietsers, vooral voor eigenaren van elektrische fietsen. Ze helpen niet alleen bij het bijhouden van belangrijke statistieken, zoals snelheid en afgelegde afstand, maar bieden ook navigatie, trainingshulp en nog veel meer.

Onlangs hebben we een uitgebreide test uitgevoerd van de beste fietscomputers voor e-bikes op de markt. Van alle fietscomputers die we hebben getest, komt de Garmin 1040 Solar als beste uit de bus voor e-bikes. Deze fietscomputer biedt niet alleen nauwkeurige metingen van snelheid, afstand en tijd, maar ook een scala aan geavanceerde functies zoals GPS-navigatie, routeplanning en trainingsondersteuning. Deze gadget beschikt bovendien over zonne-energie om zichzelf op te laden, waardoor je nooit meer zonder stroom komt te zitten tijdens lange fietstochten.

8: Fietshelmen

Een fietshelm beschermt je hoofd bij een val of ongeval. Let bij het kiezen van een helm op de veiligheidsnormen, pasvorm en ventilatie. Zorg ervoor dat de helm de juiste maat heeft en goed aansluit op je hoofd. Een goed geventileerde helm zorgt voor meer comfort tijdens warme dagen. Overweeg een helm met MIPS-technologie voor extra bescherming tegen rotatie-impact.

  • Het keurmerk (EN 1078 voor volwassenen, EN 1080 voor kinderen, NTA 8776 voor speed pedelecs)

  • De juiste maat van de helm

  • Het type fietser (wielrenner, mountainbiker, speed pedelec et cetera)

  • De levensduur van de helm

  • Het budget

  • Overweeg extra veiligheidsfuncties zoals MIPS, SPIN of Wavecel, afhankelijk van het type fietser en de gewenste specificaties

  • Zorg ervoor dat de helm goed blijft zitten en geen drukpunten veroorzaakt

  • Laat de helm controleren na een valpartij en vervang indien nodig

  • Bewaar de helm niet in direct zonlicht en maak hem regelmatig schoon met een vochtige doek.

 Belevingsscore: 7/10

9: Telefoonhouders

Een telefoonhouder stelt je in staat om je smartphone veilig en handsfree te gebruiken tijdens het fietsen. Kies een model dat stevig en compatibel is met je telefoon en e-bike. Let op de bevestigingsmethode, het materiaal en de verstelbaarheid. Een goede telefoonhouder houdt je telefoon stevig op zijn plaats, ook op ruwer terrein, en stelt je in staat om het scherm eenvoudig te bedienen.

  • Een smartphonehouder op het stuur van een e-bike is handig voor navigatie.

  • De Lampa Opti-Belt is een stevige telefoonhouder die je kunt bevestigen aan het stuur en waar je een geschikt smartphonehoesje aan kunt bevestigen. Het scherm kun je zowel liggend als staand positioneren.

  • De Bone Bike Tie 2 is een universele fietshouder voor smartphones tot maximaal 6,7 inch, waarbij het toestel stevig blijft zitten door de flexibele siliconen constructie.

  • De SP Connect Bike Bundle II biedt een stevige montagesteun voor verschillende modellen smartphones, waarbij het scherm negentig graden gedraaid kan worden.

  • De Topeak Drybag 6” is een waterdichte fietshouder met afgedichte naden, geschikt voor smartphones tot maximaal 6,7 inch en stuurbuizen tot maximaal 4,4 centimeter.

  • De Celly EasyBike is een goedkope fietshouder waarbij het schermformaat en stuurdikte niet uitmaken, beschikbaar in drie kleurstellingen.

  • De Bone Bike Tie 4 + Power Strap is een handige houder voor smartphones van 4,7 tot en met 7,2 inch waarbij je een powerbank kunt meenemen voor lange fietstochten.

 Belevingsscore: 7/10

10: Fietspompen en bandenreparatiesets

Een fietspomp en bandenreparatieset zijn onmisbaar voor het onderhoud van je banden onderweg. Kies een lichtgewicht, compacte pomp met een ingebouwde drukmeter om je banden op de juiste spanning te houden. Een reparatieset moet bestaan uit plakkers, bandenlichters en een extra binnenband voor noodgevallen. Zorg ervoor dat de pomp compatibel is met de ventielen van je e-bike en dat de reparatieset alle benodigde materialen bevat.

  • Er bestaan verschillende ventielen voor fietsen, e-bikes, speedpedelecs, scooters en auto's.

  • Het zogenaamde Hollandse ventiel is het meest bekend en is te vinden op bijna alle stadsfietsen. Het oppompen hiervan vereist geen voorbereiding. Draai het dopje los en bevestig de kop van de pomp direct op het ventiel.

  • Sportieve fietsen hebben vaak een Frans ventiel. Dit ventiel is lang en dun, en vereist voorbereiding om op te pompen. Maak het dopje los, laat een beetje lucht ontsnappen, sluit een geschikte pomp aan en pomp op. Een verloopstukje is ook een optie.

  • Het autoventiel is dikker dan de Hollandse en Franse ventielen, en komt voor op auto's, scooters en sommige fietsen. Pomp de band op met een geschikte vloer- of autopomp.

  • Schaf een pomp aan die past op het ventiel van jouw voertuig. De betere pompen zijn geschikt voor alle types. Luxere pompen hebben een drukmeter om de juiste hoeveelheid lucht in de band te blazen.

  • Goedkope handpompen kunnen het ventiel beschadigen; gebruik daarom liever een pomp met een slangetje of overweeg een compressor of elektrische pomp.

 Belevingsscore: 6/10

11: Fietsendragers

Een fietsendrager maakt het eenvoudig om je e-bike met de auto te vervoeren. Let bij de aankoop op de bevestigingsmethode (trekhaak, dak of achterklep), het draagvermogen en de gebruiksvriendelijkheid. Zorg ervoor dat de drager geschikt is voor het gewicht en de afmetingen van je e-bike. Een kantelbare drager is handig als je toegang wilt houden tot de kofferbak van je auto.

  • Een fietsendrager kan op verschillende manieren aan je voertuig worden bevestigd: op de trekhaak, achter op de auto zonder trekhaak, op het dak van je auto of op de caravan of aanhangwagen.

  • Bij de aanschaf van een fietsendrager is het belangrijk om te letten op het maximumgewicht van de drager en het voertuig, en de draagcapaciteit van de drager.

  • Voor het vervoeren van verschillende soorten fietsen is een variabele draagcapaciteit nodig.

  • Bij het kiezen van een fietsendrager moet je ook letten op de stekkeraansluiting en verlichtingseisen.

  • Als de fietsendrager de verlichting en de kentekenplaat van de auto blokkeert, is het nodig om extra verlichting en een extra kentekenplaat op de fietsendrager te bevestigen.

  • Er zijn Nederlandse en buitenlandse verkeersregels waaraan je moet voldoen bij het vervoeren van fietsen op een fietsendrager.

 Belevingsscore: 7/10

12: Pechhulp-abonnementen

Een pechhulp-abonnement zorgt voor ondersteuning en hulp bij pech onderweg. Overweeg een abonnement bij een betrouwbare aanbieder die snelle hulp en vakkundige reparaties biedt. Let op de dekkingsgebieden, servicevoorwaarden en eventuele extra diensten zoals vervangend vervoer. Een goede pechhulpdienst is wel zo prettig voor de gemoedsrust tijdens het fietsen, vooral op langere tochten.

Belevingsscore: 7/10

Geen paniek bij pech onderweg. Met een betrouwbaar pechhulp-abonnement ben je verzekerd van snelle hulp!

13: Extra accu's

Een extra accu stelt je in staat om langere afstanden af te leggen zonder zorgen over de actieradius. Zorg ervoor dat je een accu kiest die compatibel is met jouw e-bike en een voldoende grote capaciteit heeft. Let op de oplaadtijd, het gewicht en de levensduur van de accu. Een snelladende, lichtgewicht accu met een lange levensduur is een waardevolle investering voor e-bikebezitters die graag verder willen fietsen.

  • Een accu is naast de motor het belangrijkste onderdeel van een e-bike.

  • Kies bij de aanschaf van een e-bike een accu met de juiste capaciteit voor het gebruik dat je ervan wilt maken.

  • Je kunt een lithium-ionaccu op elk moment bijladen, ook als deze niet helemaal leeg is.

  • Gebruik altijd de juiste oplader bij het opladen van de accu.

  • Bespaar energie door op het juiste moment te schakelen en te kiezen voor een lichtere trapondersteuning.

  • Controleer voor een optimale actieradius regelmatig de bandenspanning.

  • Maak 's winters af en toe een ritje om de accu in goede conditie te houden.

  • Laad de accu niet 's nachts op om het risico op oververhitting en accubranden te verminderen.

  • Verwijder de accu bij extreme temperaturen (hitte of vorst) en bewaar deze op een veilige plaats.

Belevingsscore: 8/10

©Eshma

Vergroot je actieradius en fiets zonder zorgen met een extra accu voor je e-bike.

14: Onderhouds- en reinigingsproducten

Regelmatig onderhoud en reiniging houden je e-bike in topconditie. Investeer in kwalitatieve reinigingsmiddelen, smeermiddelen en borstels die geschikt zijn voor je e-bike en de gebruikte materialen. Let op de milieuvriendelijkheid en effectiviteit van de producten. Regelmatig reinigen en smeren van de ketting, versnellingen en remmen verlengt de levensduur van je fiets en zorgt voor betere prestaties.

  • Maak je fiets goed schoon met lauwwarm water, autoshampoo, een spons, een vochtige doek en een zeem of handdoek. Check op lakschade en repareer eventuele beschadigingen met een lakpen.

  • Controleer de bandenspanning en het profiel van de banden, en vervang de band als er kleine scheurtjes in zitten.

  • Regelmatig smeren van de ketting is belangrijk, maar bij een roestige en droge ketting is het beter om de hulp van een fietsenmaker in te schakelen.

  • Controleer de sloten en andere draaiende delen van de fiets, en gebruik goede en gecertificeerde sloten om diefstal te voorkomen.

  • Breng je fiets bij de vakman langs voor een servicebeurt of lastige reparatie, om te voorkomen dat je garantie vervalt.

Belevingsscore: 6/10

15: Regenkleding en overschoenen

Regenkleding en overschoenen houden je droog en comfortabel tijdens natte ritten. Kies ademende, waterdichte kleding met getapete naden en verstelbare openingen voor optimale bescherming en comfort. Reflecterende details verhogen je zichtbaarheid in slecht weer. Overschoenen beschermen je schoenen en voeten tegen regen en opspattend water, zorg ervoor dat ze goed passen en eenvoudig aan te trekken zijn.

  • Er zijn verschillende soorten regenkleding voor verschillende situaties en type fietsen, zoals het regenpak, baselayers, fietsmutsen, overschoenen, fietssokken en fietshandschoenen.

  • Bij het kopen van regenkleding voor een speed pedelec of e-bike, let op de verlengde rugpand, waterafstotende stof, lichtgewicht, en getapete of afgeplakte naden.

  • Er is een verschil tussen waterdichte en waterafstotende regenkleding: waterdichte kleding kan zware regenbuien weerstaan, maar ventileert minder goed, terwijl waterafstotende kleding lichter is en beter ventileert, maar niet bij een hele dag regen.

 Belevingsscore: 7/10

16: Stuur- en frametassen

Stuurtassen en frametassen bieden gemakkelijke toegang tot kleine voorwerpen tijdens het fietsen. Kies een tas die stevig, waterbestendig en eenvoudig te bevestigen is. Let op de grootte, het aantal compartimenten en de bevestigingsmethode. Sommige tassen hebben transparante vakken voor kaarten of telefoons, wat handig kan zijn tijdens het navigeren. Zorg ervoor dat de tas compatibel is met je e-bike en je stuurconfiguratie.

  • Stuur- en frametassen zijn handig om kleine spullen mee te nemen op de fiets, of het nu gaat om een gewone fiets, racefiets of e-bike.

  • Bij het kiezen van een fietstas is het belangrijk om te letten op de waterdichtheid en het materiaal, afhankelijk van de weersomstandigheden en afstanden.

 Belevingsscore: 6/10

17: Fietsgereedschap en multitools

Fietsgereedschap en multitools stellen je in staat om kleine reparaties onderweg uit te voeren. Kies een compacte, lichtgewicht tool met de juiste functies voor je e-bike, zoals inbussleutels, schroevendraaiers en kettingponsen. Een goede multitool is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft een ergonomisch ontwerp voor eenvoudig gebruik. Bewaar je gereedschap in een tasje of speciaal vak, zodat je het altijd bij de hand hebt.

Belevingsscore: 8/10

Voorkom problemen onderweg met een compact fietsgereedschap of multitool voor kleine reparaties.

18: Handwarmers en verwarmde handvatten

Handwarmers en verwarmde handvatten bieden extra comfort tijdens koude ritten. Kies handwarmers die eenvoudig te activeren zijn en langdurige warmte bieden. Verwarmde handvatten kunnen op je e-bike worden geïnstalleerd en bieden instelbare warmte met behulp van een bedieningselement. Let op de compatibiliteit met je e-bike, de gebruiksvriendelijkheid en de batterijduur bij het kiezen van verwarmde handvatten.

 Belevingsscore: 8/10

19: Fietsenrekken en -standaarden

Een fietsenrek of -standaard helpt je om je e-bike thuis of onderweg veilig en stabiel te stallen. Kies een rek of standaard die geschikt is voor het gewicht en de afmetingen van je e-bike en past bij de beschikbare ruimte. Let op de stabiliteit, het materiaal en de bescherming tegen krassen. Een goede fietsstandaard maakt het ook gemakkelijker om onderhoud en reparaties uit te voeren. Voor het stallen van meerdere fietsen zijn er speciale rekken en standaarden beschikbaar die efficiënt gebruik maken van de beschikbare ruimte.

Belevingsscore: 7/10

©Yuri Arcurs

Zorg voor een veilige en stabiele opslag van je e-bike met een geschikt fietsenrek of -standaard.

20: Spatbordverlengers

Spatbordverlengers zijn een effectief alternatief voor spatborden en bieden extra bescherming tegen opspattend water en modder. Ze zijn eenvoudig te monteren en passen op de meeste standaard spatborden. Kies verlengers die gemaakt zijn van duurzaam, weerbestendig materiaal en die eenvoudig te bevestigen en verwijderen zijn. Ze moeten goed aansluiten op je bestaande spatborden voor optimale bescherming en een nette uitstraling.

BelevingsScore: 7/10

©Lars-Eric Karneheim

Bescherm jezelf en je fiets tegen opspattend water en modder met spatbordverlengers.

En daarmee hebben we de Top 20 e-bike-accessoires behandeld! Door het toevoegen van deze accessoires kun je jouw e-bike-ervaring optimaliseren en meer plezier en comfort uit je ritten halen. Vergeet niet om de kwaliteit en compatibiliteit van de accessoires in de gaten te houden, zodat je altijd een goede investering doet. Veel fietsplezier!

▼ Volgende artikel
Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties
© Ratchapon - stock.adobe.com
Huis

Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties

PowerPoint is het populairste presentatiepakket en daar kunnen we dus niet omheen. Met de eerste tien tips halen we daarom meer uit dit programma. Maar er is meer dan PowerPoint, zoals je duidelijk merkt in de tweede tien tips en (gratis) tools.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je je PowerPointpresentatie kunt verbeteren en welke alternatieven er zijn:

  • Google Presentaties
  • LibreOffice Ímpress
  • Zoho Show
  • Canva
  • Pitch
  • Typito
  • Pecha Kucha

Lees ook: Gaaap! Interactieve presentaties maak je met Aha Slides

PowerPoint

1 Model

Om te voorkomen dat je de kleuren, het lettertype of de stijl van meerdere dia’s in je PowerPoint-presentatie moet aanpassen, werk je het best met een diamodel. Wijzigingen die je hierin aanbrengt, worden automatisch toegepast op alle dia’s. Open het menu Beeld en selecteer Diamodel bij Modelweergaven. Kies het hoofdmodel bovenin het linkerdeelvenster (ondersteunde lay-outs staan hieronder) en pas dit aan. Je wijzigingen worden doorgevoerd naar de onderliggende lay-outs. Als je nu Beeld / Normaal kiest en Nieuwe dia selecteert, hoef je alleen de gewenste lay-out te selecteren.

Met een diamodel zorg je snel voor consistentie in je presentatie.

Over dia's gesproken

Met een scanner kun je deze oude beelden digitaliseren

2 Overzicht

Bij een langere PowerPointpresentatie kan een overzichtsdia met de belangrijkste secties nuttig zijn. Eén klik op zo’n miniatuur en PowerPoint zoomt in op de bijbehorende dia. Open of creëer een presentatie (met de extensie pptx), ga naar Invoegen, klik bij Koppeling op de knop Zoom en kies Overzichtszoom. Selecteer de dia’s die je in het overzicht wilt opnemen en bevestig met Invoegen. De overzichtsdia wordt meteen toegevoegd aan je diareeks.

Een overzichtsdia laat je een (saaie) lineaire volgorde makkelijker doorbreken.

3 Animatiepad

PowerPoint biedt verschillende animaties, maar je kunt ook een object langs een zelfgetekend pad laten bewegen. Selecteer het object, ga naar Animaties en klik op Animatie toevoegen. Je ziet nu opties als Begin, Nadruk, Einde en Animatiepaden. Kies hier Aangepast om met de muis een eigen animatiepad op de dia te tekenen. Vervolgens kun je op het tabblad Animaties de Duur en de Vertraging van de animatie instellen. Indien nodig, klik je met rechts op het object en selecteer je Naar voorgrond. Je kunt het object ook buiten de dia laten beginnen.

Laat een object langs een eigen pad bewegen.

4 Actieknop

Een hyperlink invoegen is eenvoudig: kies Invoegen / Koppeling, selecteer Bestaand bestand of webpagina en vul de url in het Adres-veld in. Je kunt ook een link aan een object koppelen, zoals een eigen actieknop. Kies Invoegen / Vormen en selecteer bij Actieknoppen een vorm. Teken een kader, selecteer het, open het tabblad Invoegen en kies Actie. In het venster Actie-instellingen selecteer je op het tabblad Klikken met de muis en/of Aanwijzen met de muis bij Hyperlink naar de gewenste optie, zoals Dia, URL of Andere PowerPoint-presentatie.

Koppel zelf de gewenste actie aan een knop.

5 Tekstvakken

Je kunt je presentatie interactiever maken door bijvoorbeeld reacties van het publiek in je dia op te nemen. Ga hiervoor naar Bestand en kies Opties / Lint aanpassen. Zet in het rechterdeelvenster een vinkje bij Ontwikkelaars en bevestig met OK. Op het tabblad Ontwikkelaars selecteer je bij Besturingselementen de optie Tekstvak en klik je op ActiveX inschakelen. Teken een tekstvak op je dia. Bij een quiz kun je bijvoorbeeld voor elke ploeg een tekstvak maken in een grafisch scorebord.

Selecteer het tekstvak en kies Eigenschappen op het tabblad Ontwikkelaars. Stel hier EnterKeyBehavior in op True en eventueel ook Multiline als meerdere regels nodig zijn. Tijdens je presentatie kun je tekst invoeren en deze behouden als je de presentatie opslaat.

In een ActiveX-tekstvak kun je bijvoorbeeld ook scores bijhouden.

6 Teleprompter

Het komt wat onhandig over als je tijdens je PowerPointpresentatie van een blad papier afleest. Je kunt dit oplossen door je pptx-bestand te openen en de eerste dia te selecteren. Klik op Notities in de statusbalk en voeg de gewenste tekst bij de dia in. Herhaal dit voor de overige dia’s en sla je presentatie op.

Vlak voor de presentatie open je het tabblad Diavoorstelling, klik je op Monitors en stel je Monitor in op Automatisch. Ga daarna naar het tabblad Opnemen en kies Vanaf het begin. Onder Weergaven, onderaan, selecteer je Teleprompter. Zo krijg jij (als enige) de notities bij elke dia te zien.

Je tekst verschijnt terwijl je naar de gepresenteerde dia’s kijkt.

7 Mobiel

Je kunt je PowerPoint-presentatie ook vanaf je smartphone geven. Installeer de PowerPoint-app en start de presentatie. Tik op het schermpictogram (Weergave voor presentator). Bovenaan verschijnt de eigenlijke dia en onderaan kun je door de dia’s navigeren. In het midden wordt het notitievenster getoond, dat alleen jij kunt zien. Je kunt hier op elk moment nog tekst invoeren, maar als je hier je vinger op houdt, verschijnt er een laserpointer op de dia die je kunt aansturen via telefoonbewegingen. Je dient je smartphone wel met de beamer te verbinden, zoals via een HDMI-adapter of draadloos met AirPlay, Chromecast of Miracast.

Je kunt je smartphone ook als laserpointer inzetten.

8 Video

Wil je je presentatie als video beschikbaar stellen, ga dan naar Bestand en kies Exporteren. Je ziet hier opties als PDF- of XPS-document maken, Presentatie inpakken voor cd, Hand-outs maken en Een video maken. Kies deze laatste en stel de resolutie in (van 480p tot 4K). Blijkt de optie Opgenomen tijdsinstellingen en gesproken tekst gebruiken, niet beschikbaar en wil je dit, dan kies je voor Een video opnemen en kun je, eventueel met camera en microfoon, alsnog een opname maken. Bevestig met Video maken en sla de video op als mp4 of wmv. Je kunt deze altijd nog converteren met bijvoorbeeld het gratis HandBrake.

Je kunt je presentatie, inclusief ingesproken tekst, ook als video bewaren.

9 Ondertitels

Als je een presentatie geeft en er zijn mensen met een gehoorbeperking of anderstaligen, kun je gesproken commentaar live als (vertaalde) ondertitels tonen. Ga naar Diavoorstelling en zet een vinkje bij Altijd ondertitels gebruiken. Bij Instellingen voor ondertitels stel je de spreektaal en doeltaal in. Klik op Meer instellingen (Windows) om de kleur, stijl en grootte van de ondertitels aan te passen. Zodra je de presentatie start en begint te spreken (met ingeschakelde microfoon), verschijnen de gevraagde ondertitels.

Je gesproken commentaar verschijnt live – en ook vertaald – als ondertitels.

10 Invoegtoepassingen

Je kunt PowerPoint uitbreiden met diverse invoegtoepassingen. Ga naar Start en kies Invoegtoepassingen / Meer invoegtoepassingen. Interessante apps in de online store vinden we onder meer Symbols and Characters, Emoji Keyboard, Wikipedia, Pexels en ChatGPT for PowerPoint.

Met deze laatste kun je AI gebruiken om je presentatie te helpen samenstellen. Je beschrijft je onderwerp uitgebreid of selecteert een (video)bestand, kiest de presentatietaal evenals een sjabloon. Het ontwerp is vervolgens snel klaar. Deze add-on kun je vijf keer gratis gebruiken met een maximum van zeven dia’s per keer.

Je kunt de functionaliteit met diverse invoegtoepassingen uitbreiden, ook met AI.

Alternatieven

11 Interactie

Het is handig om tijdens of na je presentatie de respons van je toehoorders te peilen, bijvoorbeeld via een bevraging of quiz. Dit kan perfect met diensten als Mentimeter of Poll Everywhere. Beide bieden gratis accounts (met beperkte functies) en kunnen zich integreren in je presentatiepakket (of videoconferentietool). Hiermee kun je een quiz opzetten, waarna deelnemers via een webbrowser of app direct kunnen meedoen. De reacties kunnen live in je presentatie worden weergegeven.

Je kunt je publiek op meerdere manieren bevragen.

12 Kleuren

De meeste presentatiepakketten bieden sjablonen en thema’s, en PowerPoint heeft de Designer-module op het tabblad Ontwerpen. Toch kan de gratis dienst Color Hunt handig zijn voor het vinden van een harmonieus kleurenpalet, met kleuren in hexadecimaal en RGB. Met Coolors kun je via een generator interactief een passend kleurenpalet samenstellen. Druk op de spatiebalk voor een nieuwe combinatie en gebruik het hangslotje om een kleur vast te zetten. Er zijn knopjes voor andere tinten en je kunt ook zelf kleuren kiezen, onder meer in RGB en CMYK.

Met een evenwichtig kleurenpalet oogt je presentatie aangenamer en professioneler.

13 Google Presentaties

Hoewel PowerPoint het populairste presentatiepakket is, zijn er andere alternatieven die je gratis kunt gebruiken. Een bekende optie is Google Presentaties. De dienst werkt goed samen met tools als Google Drive en Documenten. De online tool biedt diverse sjablonen, aanpasbare thema’s en ingebouwde opties voor het invoegen van afbeeldingen, grafieken, animaties en video’s. Je kunt presentaties in pptx-formaat uploaden en downloaden, en meerdere gebruikers kunnen tegelijk in realtime aan dezelfde presentatie werken.

Google Presentaties laat zich online bedienen en heeft best veel mogelijkheden.

14 LibreOffice Impress

Als je liever offline werkt aan een presentatie en een gratis pakket verkiest, dan is Impress een goede keuze. Het maakt deel uit van de volledige opensource-kantoorsuite LibreOffce, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Dit pakket biedt ondersteuning voor sjablonen, thema’s, diamodellen en opmaakprofielen, wat zorgt voor consistentie in je presentaties. Met de app kun je vormen, tabellen, diagrammen en allerlei media-objecten, waaronder audio en video, toevoegen. Het biedt krachtige animaties en overgangen en kan goed overweg met ppt(x)-bestanden voor zowel import als export. Er zijn tot wel dertig werkbalken beschikbaar, maar je kunt de interface gelukkig uitgebreid aanpassen.

LibreOffice Impress: een degelijk en geheel gratis ontwerpprogramma voor de desktop.

15 Zoho Show

Zoho Show (is een minder bekend presentatiepakket, maar is gratis voor particulier gebruik. De interface is wel Engelstalig. Je krijgt 500 MB cloudopslag (in een Europees datacenter) en je hebt toegang tot een onbeperkt aantal bestandsversies. Er is ook een offline modus beschikbaar en je kunt in realtime samenwerken met anderen op basis van machtigingen. Er is een ruim aanbod aan sjablonen en je kunt in je presentatie de gebruikelijke objecten en mediabestanden opnemen, inclusief uitgebreide animaties en overgangen. De functionaliteit is bovendien uitbreidbaar met add-ons, maar het aanbod is vooralsnog beperkt.

Het online presentatiepakket Zoho Show heeft een overzichtelijke interface.

16 Canva

Canva is een bekend online platform voor grafisch ontwerp van visuele content. Naast socialmediaposts, posters en logo’s kun je er ook presentaties mee maken. Canva biedt een uitgebreide bibliotheek met professioneel ontworpen sjablonen in diverse categorieën. De (Engelstalige) interface is gebruiksvriendelijk en met het drag-and-dropsysteem kun je elementen zoals tekstvakken, afbeeldingen (ook via AI) en video’s eenvoudig verplaatsen en aanpassen. Helaas zijn lang niet alle ontwerpelementen gratis beschikbaar. Het programma maakt het ook mogelijk om in realtime samen te werken.

Canva is dankzij drag-and-drop ook goed toegankelijk voor de beginnende ontwerper.

17 Piktochart

Piktochart is vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface voor het maken van infographics, maar het platform laat je ook presentaties creëren. De online app heeft diverse sjablonen met elementen als grafieken, pictogrammen, afbeeldingen en tekstvakken. De tool werkt grotendeels met drag-and-drop, en je kunt verschillende diavormen ontwerpen. Voor geavanceerdere functies, zoals complexe animaties of interactieve elementen, is deze tool minder geschikt. Houd er rekening mee dat de gratis versie van Piktochart dia’s alleen als png opslaat, niet als PowerPoint-presentatie of pdf.

Met Piktochart creëer je ook presentaties (maar met stevige beperkingen in de gratis variant).

18 Pitch (met AI)

Pitch richt zich met uitgebreide online samenwerkingsopties op het zakelijke segment. Je kunt een PowerPointpresentatie uploaden of een presentatie maken op basis van talrijke sjablonen. Ook kun je de AI-module gebruiken, die op basis van een beschrijving een presentatie ontwerpt. Deze kun je vervolgens aanpassen vanuit een overzichtelijke interface. Bij het selecteren van een object verschijnen automatisch de relevante bewerkingstools, en je kunt objecten toevoegen als tekst, media, geometrische figuren, grafieken en tabellen. Er is tevens een online opnamefunctie. Presentaties kun je direct vanaf de website tonen; exporteren naar een PowerPointpresentatie is helaas voorbehouden aan betaalde accounts.

Een snel presentatie-ontwerp op basis van een uitgebreide AI-prompt.

19 Typito

Typito is geen traditioneel presentatiepakket, maar een videocreatietool voornamelijk op tekstbasis. Met deze online app kun je namelijk eenvoudig tekstboodschappen op diverse manieren animeren en omzetten naar een video. De gratis versie beperkt je tot video’s van vijf minuten (dertig minuten per maand), met 250 MB opslagruimte.

Je kiest eerst het formaat, zoals 16:09, waarna je elementen als stockfoto’s, -video’s, stickers en pijlen naar het werkveld sleept. Onderaan vind je de gebruikelijke tijdlijn van een videobewerker. Na voltooiing kun je je project exporteren en lokaal opslaan als mp4, weliswaar met een watermerk in de gratis versie.

Geen klassieke presentatie, maar wel een aantrekkelijke combinatie van tekst en animatie.

Video bewerken? Clipchamp, kampioen in videobewerking

20 Pecha Kucha

De term Pecha Kucha, Japans voor gekeuvel, verwijst naar een format voor korte, creatieve presentaties, meestal een diavoorstelling van twintig beelden, die elk twintig seconden zichtbaar zijn. Op Pecha Kucha vind je een online tool voor dit soort presentaties. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en eigen afbeeldingen gebruiken. In de betaalde Pro-versie kun je ook dia’s uit een PowerPointpresentatie invoegen. Voeg een titel en extra tekst toe aan elke dia – tekstoverlays zijn beschikbaar in de Pro-versie – en maak een audio-opname via de ingebouwde recorder. Sla je Pecha Kucha online op en kies of je deze publiek maakt of niet.

Pecha Kucha: strikte regels en strenge timing voor sterke creatievelingen.

Lees ook: Breng herinneringen tot leven in een paar klikken

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.