Met de auto of de camper op vakantie, hoe verzeker je dat?
Schade aan een auto of camper valt niet onder je reisverzekering, ook niet als je het voertuig hebt gehuurd. Sommige andere gebeurtenissen kunnen wel gedekt zijn op een reisverzekering, zoals pech onderweg of diefstal van spullen uit de auto of camper. Welke verzekering heb je nodig als je met de auto of camper op reis gaat?
Dit artikel helpt je bij het maken van een keuze voor de juiste verzekering als je op auto- of campervakantie gaat. Je krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat dekt je autoverzekering? | Welke extra dekkingen heb je nodig bij een camper? | Waarvoor is een reisverzekering handig? | Hoe kun je besparen op je verzekeringen?
✈ Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering
Op vakantie met je eigen auto
Ga je met je eigen auto op vakantie naar het buitenland, dan moet je net als in Nederland een WA-verzekering hebben. Je Nederlandse autoverzekering is in praktisch alle landen geldig. Je bent dus altijd verzekerd voor de schade die je toebrengt aan een ander als je met de auto een ongeluk veroorzaakt.
De manier waarop je de verzekering moet kunnen aantonen, is wél verschillend. Je groene kaart laten zien is altijd goed (tip: er bestaan nog steeds hoesjes voor je autopapieren). Daarop staat trouwens ook in welke landen je verzekering geldig is. In Nederland en in de meeste Europese vakantielanden hoef je de officiële groene kaart niet bij je te hebben, maar kun je ook een digitale groene kaart of een kopie van de groene kaart laten zien.
Wat er verder verzekerd is, ligt aan de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Heb je ook beperkt casco verzekerd of allrisk? Dan gelden deze dekkingen ook in het buitenland.
Autoverzekering uitbreiden of reisverzekering afsluiten?
Als je vaak in het buitenland rijdt met de auto, kan het handig zijn om te kiezen voor een uitgebreide autoverzekering, die ook dekking biedt voor pech onderweg en vervangend vervoer op reis. Je kunt daar dan altijd een beroep op doen als je met de auto onderweg bent, of dat nu privé of zakelijk is en ook als je geen overnachtingen hebt geboekt. Heb je een aparte pechhulpverzekering of heb je recht op pechhulp via je autodealer? Ga dan na of je daar ook een beroep op kunt doen in je vakantieland.
Kom je alleen in het buitenland met de auto als je op vakantie bent? Dan kun je ook kiezen voor pechhulp- of automobilistendekking op een (doorlopende) reisverzekering. Je krijgt dan een vergoeding voor reparatie langs de weg of in een garage en voor sleepkosten. Het voordeel van automobilistendekking op een reisverzekering is dat die meestal meer vergoedt. Denk aan extra overnachtingen als je door autopech langer ergens moet blijven of een alternatieve terugreis voor jou en je reisgenoten. De reisverzekering kan er ook voor zorgen dat de auto naar Nederland wordt gebracht, als repareren in het buitenland niet is gelukt. Ook kun je vaak een vervangende bestuurder krijgen, als de vaste bestuurder niet meer kan rijden en niemand in het reisgezelschap die taak kan overnemen.
Bij een reisverzekering maakt het wel uit of je privé of zakelijk reist. Zakelijke trips zijn niet verzekerd op een particuliere reisverzekering. Ook krijg je meestal geen vergoeding als je in Nederland pech krijgt en gewoon thuis overnacht.
©Shisu_ka - stock.adobe.com
Op vakantie met een huurauto
Schade aan een huurauto is ook niet verzekerd op je reisverzekering. Je sluit hiervoor een aparte verzekering af bij het verhuurbedrijf. Het verhuurbedrijf is verplicht deze aan te bieden. Je hebt minimaal een verzekering nodig voor wettelijke aansprakelijkheid (liability), maar een allrisk verzekering is zeker ook aan te raden. Dan hoef je bij schade alleen nog het eigen risico te betalen, als je aan de voorwaarden voldoet. Controleer deze dus goed. Vraag eventueel of je een hoog eigen risico kunt afkopen. Kijk ook of pechhulp is meeverzekerd en meld een eventuele tweede bestuurder vooraf aan.
💡 Sommige vergoeden wél het eigen risico bij schade aan een huurauto. Er zijn ook creditcards met een volledige doorlopende reisverzekering die ook een vergoeding kennen voor schade aan een huurauto.
✈ Lees ook: Wat heb je aan de reisverzekering op je creditcard?
Op vakantie in je eigen camper
Camperschade valt net als autoschade niet onder je reisverzekering. Je hebt dus een aparte verzekering nodig voor je voertuig en in het geval van een camper is het extra belangrijk om goed te kijken wat je precies wilt verzekeren. Een WA-verzekering is verplicht, maar misschien wil je ook een vergoeding hebben bij ruitbreuk, schade door hagel of storm of schade door een aanrijding die je zelf veroorzaakt. Verder komen bij een camperverzekering de volgende dekkingen voor.
Inventaris, zoals meubels, kleding, beddengoed, apparatuur en fietsen.
Accessoires, zoals een luifel.
Bagage.
Inzittendenverzekering, bijvoorbeeld voor schade aan bagage en kleding, medische kosten na een ongeval en letselschade.
Rechtsbijstand, bijvoorbeeld om juridische hulp te krijgen bij een aanrijding of bij een conflict over de aankoop of reparatie van de camper.
Pechhulp, in Nederland en in het buitenland (soms niet in je eigen woonplaats).
Vervangende camper als je eigen camper niet meer te gebruiken is.
Verhuurverzekering, voor de vergoeding van schade als je de camper verhuurt.
Sommige van deze aanvullende dekkingen kun je ook verzekeren met een reisverzekering. Waarschijnlijk heb je beide verzekeringen nodig, want een camperverzekering geeft geen vergoeding in noodsituaties die niets met de camper te maken hebben.
Op vakantie in een gehuurde camper
Huur je een camper via een verhuurbedrijf of verhuurplatform, dan sluit je hier ook een verzekering af voor de huurperiode. Het is verstandig om te kiezen voor een allrisk verzekering met een zo laag mogelijk eigen risico. Toch kan er nog een flink risico overblijven, zeker als je de borg die je moet betalen erbij optelt. Als je schade rijdt, kun je het eigen risico en je borg kwijt zijn. Voor deze situatie kun je overwegen een speciale verzekering af te sluiten, waarmee je ook dit risico afdekt. Huur je een camper van een particulier, vraag dan na hoe de verzekering is geregeld.
De spullen die je meeneemt in een gehuurde camper zijn meestal niet verzekerd op de allrisk verzekering van de camper zelf. Ook de inventaris valt daar niet standaard onder. Het is dus slim om hiervoor een dekking af te sluiten op je reisverzekering. Of kijk of je deze kunt verzekeren via de buitenshuisdekking van je inboedelverzekering.
©Tomasz Zajda
Wat vergoedt een reisverzekering nog meer?
In dit artikel gaat het vooral om het afdekken van risico’s die je loopt als je met een auto of camper op vakantie bent. Maar een reisverzekering dekt nog veel meer. Zo kun je in noodsituaties 24 uur per dag de alarmcentrale bellen. Zo nodig regelt de alarmcentrale vervoer naar huis.
Verder kun je met een reisverzekering onder andere de volgende dekkingen afsluiten:
Diefstal en verlies van bagage
Medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt
Annulering
Wintersport en/of gevaarlijke sporten
Ongevallen
✈ Lees ook: Schade claimen op je reisverzekering? Zo doe je het goed
LET OP: DIEFSTAL SOMS NIET VERGOED Diefstal uit de auto of camper wordt alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed. Kostbare spullen mogen niet in het zicht liggen en het voertuig moet goed afgesloten zijn. Ook mag je bagage niet langer dan een bepaalde tijd in de auto achterlaten, bijvoorbeeld 24 uur. Geld en identiteitspapieren zijn vaak uitgesloten en zonder braaksporen krijg je meestal helemaal geen vergoeding. De voorwaarden van verzekeraars zijn verschillend, dus kijk ze na voordat je op vakantie gaat.
©GTeam - stock.adobe.com
Bespaartips
Neem de tijd om voorwaarden en premies te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.
Ga na of je de no-claimkorting op je autoverzekering kunt meenemen naar de camperverzekering.
Ga na of je korting kunt krijgen als je meer verzekeringen bij één verzekeraar afsluit.
Leg de voorwaarden van je auto- of camperverzekering, je reisverzekering en eventueel ook je inboedelverzekering naast elkaar. Zijn er dubbele dekkingen, waarvan je er één weg kunt laten?
Laat geen belangrijke dekkingen weg en kies geen hoger eigen risico om premie te besparen. Dit kan uiteindelijke een dure beslissing worden.