Vijf van de beste elektrische lease-auto’s in 2024

© Igor Stuifzand | ID.nl

Vijf van de beste elektrische lease-auto’s in 2024

Geplaatst: 31 mei 2024 - 10:36

Ivo Pakvis

Wie elektrisch wil leasen, heeft steeds meer keus. Maar welke EV's zijn de beste voor de verschillende doelgroepen? We geven je de beste EV's van 2024, verdeeld over vijf categorieën.

Lees ook: Tien zakelijke EV’s met een hoge actieradius in 2024

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Wie een lease-auto neemt, zal diverse eisen stellen aan de auto die de komende tijd bij hem of haar op de oprit komt te staan. Bij velen zal de lease-auto daarnaast niet alleen moeten dienen als vervoerder voor woon-werk-verkeer, maar ook als gezinswagen. En wie zijn zinnen heeft gezet op een elektrische auto, heeft op dat gebied steeds meer keus. De elektrische gezinsauto is een fenomeen dat steeds meer voet aan de grond krijgt, zeker dankzij de enorme toename van elektrische SUV’s. En met die toename komt een ander fenomeen om de hoek kijken: keuzestress. Wat zijn echt goede elektrische gezinswagens?

Waar moet een elektrische gezinsauto aan voldoen?

Allereerst natuurlijk de prangende vraag: wat is een gezinswagen? Aan welke eisen moet een auto voldoen om dat stempel te krijgen? Om dit overzichtelijk te maken, hebben we een paar criteria opgesteld:

✅ Een gezinswagen beschikt over vijf deuren. Dit maakt het in- en uitstappen van kinderen op de achterbank eenvoudig en het betekent in de regel dat de auto een ruimer interieur heeft dan een model met drie deuren.
✅ De auto moet een ruime kofferbak hebben. Op pad gaan met het gezin betekent, zeker met kleine kinderen, dat je de nodige bagage moet meenemen. Een beetje gezinswagen biedt genoeg ruimte voor een setje koffers, een kinderwagen of een luiertas en genoeg speelgoed om de dag mee door te komen.
✅ Hij moet betaalbaar zijn. ‘Betaalbaarheid’ is een relatieve term, maar het mag duidelijk zijn dat de meest luxe SUV’s weliswaar voldoen aan bovenstaande criteria, maar tegelijk slechts voor een kleine groep leaserijders bereikbaar zijn. Daarom kijken we voor dit artikel niet naar gezinswagens uit het hoogste segment.
✅ De auto moet minimaal vijf zitplaatsen hebben. Met vijf zitplaatsen kan een gemiddeld gezin uitstekend uit de voeten. Er zijn ook zevenzitters, die beschikken over een extra stoelenrij. Deze nemen we zeker mee.

Vijf categorieën, vijf elektrische gezinswagens

Om het nog overzichtelijker te maken, delen we de elektrische gezinsauto’s onder in vijf categorieën en geven we in die categorie de meest populaire of interessante optie, plus enkele eervolle vermeldingen. Die vijf categorieën zijn:

• De beste allrounder
• De grootste gezinswagen
• De beste caravantrekker
• De beste premium-EV voor gezinnen
• De gezins-EV met de beste actieradius

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

De beste allrounder: Hyundai Kona Electric

Er zijn tal van heel goede allrounders op de markt, maar omdat we eentje moeten kiezen die geldt als de beste, gaan we voor de Hyundai Kona Electric. Deze Zuid-Koreaan zit uitstekend in elkaar, biedt genoeg ruimte voor het gemiddelde gezin, heeft een nette actieradius (zo’n 450 kilometer voor de 64kWh-variant) en is aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van de concurrentie. Het is niet voor niets een van de best verkochte EV’s in Nederland. Uitblinken doet hij nergens, maar voor de gemiddelde rijder biedt hij alles voor een scherpe prijs.

Eervolle vermeldingen:

• Tesla Model Y – De bestverkochte EV van 2023. Een slag duurder dan de Kona, maar met meer snufjes en snellere laadtijden.
• Skoda Enyaq iV
– Een ruime SUV tegen een relatief scherpe prijs. Ook verkrijgbaar als sportief ogende SUV coupé.
• Volvo EX40
– Uitstekende, compacte SUV van Zweeds/Chinese origine. Komt later nog terug in dit artikel.

Review Hyundai Kona Electric (2023)

© Igor Stuifzand | ID.nl

Hyundai Kona Electric

De grootste gezinswagen: Kia EV9

Heb je de ruimte nodig, dan is de Kia EV9 een zeer aantrekkelijke optie voor de leaserijder. Deze auto is een kolos en biedt plaats aan zeven personen, zonder dat hij overdreven duur wordt. De achterste rij stoelen kan worden neergeklapt, wat een extra grote bagageruimte tevoorschijn tovert. Er is weinig dat niet in de EV9 past.

Eervolle vermeldingen:

• Volkswagen ID Buzz – Deze moderne interpretatie van de oude Volkswagen-bus is fraai retro vormgegeven en biedt eveneens plaats aan zeven personen. Het is een busje, zeker, maar wát voor een busje.
• Mercedes-Benz EQB
– In het premium segment treffen we de Mercedes-Benz EQB, een relatief compacte zevenzitter. Prijziger dan gemiddeld, maar wel met alle luxe en comfort die je van Mercedes-Benz mag verwachten.
• Tesla Model X
– Een flinke kofferbak, zeven zitplaatsen en een stapel technische accessoires om jezelf mee bezig te houden op weg naar de vakantiebestemming. De Model X heeft het allemaal.

Kia EV9

© KIA

Kia EV9

De beste caravantrekker: Volvo EX40

De Volvo EX40 is niet de EV met de meeste trekkracht, maar wel eentje die een scherpe prijs combineert met meer dan voldoende mogelijkheden voor een caravanvakantie. De EX40 trekt maximaal 1.800 kilogram, ruim voldoende voor een gemiddelde caravan. Houd er wel rekening mee dat je actieradius flink omlaag gaat als de Volvo moet trekken.

Eervolle vermeldingen:

• BMW iX – Met een maximaal trekgewicht van 2.500 kilogram is de BMW iX krachtiger dan de Volvo. En duurder. Veel duurder.
• Nio EL7
– Deze Chinese SUV trekt maximaal 2.000 kilogram en is qua prijs/kwaliteit een geduchte concurrent van menig Europeaan.
• Smart #1
– Een slag kleiner dan menig auto in dit artikel, maar toch de grootste Smart die er ooit is gemaakt. Trekt tot maximaal 1.600 kilogram.

Lees ook: De tien beste EV’s voor de caravan in 2024

Beste premium-EV voor gezinnen: Porsche Macan EV

Voor de liefhebber van het premium-segment is er eveneens veel te kiezen als het gaat om elektrische gezinswagens. De Porsche Macan EV biedt een ruime actieradius (zo’n 600 kilometer) en prestaties die menig sportwagen het schaamrood op de kaken brengt. Reken op ferme maandelijkse kosten, maar wat krijg je er veel voor terug.

Eervolle vermeldingen:

• BMW iX – Al even genoemd als caravantrekker, maar te goed om onbenoemd te blijven in het premium-segment. Deze EV is perfect voor zakelijk- en privégebruik en heeft zo’n beetje alles aan boord voor de moderne automobilist.
• Lotus Eletre
– Lotus was ooit een Britse sportwagenmaker, maar in Chinese handen is er zowaar een elektrische SUV onder deze naam gebouwd. En wat voor een: bijzonder krachtig en tegelijk is er aan alles gedacht voor het gemiddelde gezin.
• Audi Q8 E-tron
– Audi mag niet ontbreken met zijn Q8 E-tron (of Q7 E-tron, als we eerlijk zijn). Een ferme SUV met alle ruimte en luxe voor de premium-leaserijder.

Audi Q6 e-tron en Porsche Macan Electric op nieuw PPE-platform (2024)

© Porsche

Porsche Macan EV

Gezins-EV met de beste actieradius: Ford Mustang Mach-E

Met een actieradius van 610 kilometer combineert de Ford Mustang Mach-E een aantrekkelijke prijs met een zeer indrukwekkende actieradius. Er zijn SUV’s die iets verder komen op een volle accu, maar geen van die SUV’s komt in de buurt van de prijs van de Mustang. 

Eervolle vermeldingen:

• BMW iX – Was ‘ie weer! De BMW iX kan eveneens meer dan 600 kilometer rijden op een volle accu, maar is veel duurder dan de Ford.
• Hyundai Kona Electric
– De beste allrounder komt mede tot die titel dankzij zijn uitstekende actieradius van iets minder dan 500 kilometer.
• Volkswagen ID.4
– Deze compacte SUV van Volkswagen komt ruim over de 500 kilometer op een volle accu. Hetzelfde geldt voor de SUV Coupé met dezelfde techniek, de ID.5.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten