Deze accu-innovaties maken elektrisch rijden veel goedkoper
Elektrische auto's en plug-in hybrids blijven erg in trek, van Nederland tot in China. Met name accutechnologie ontwikkelt daarom in hoog tempo, om de actieradius te verhogen en de kosten te verlagen. Deze accu-innovaties komen er binnenkort aan en maken elektrisch rijden veel goedkoper!
Dit artikel in het kort:
- Waarom het verbeteren van accutechnologie belangrijk is voor Nederland
- Hoe een solid-state batterijpakket werkt
- Wanneer de eerste EV's met solid-state batterijpakketten gelanceerd worden
- Welke grote automerken er aan solid-state accu's werken
- Hoe je elektrisch kunt rijden met behulp van zoutwater
- Waarom de nieuwe accutechnologie ook van pas komt in jouw huishouden
De gemiddelde actieradius van een elektrische auto doet al niet meer onder voor die van een standaard benzine- of dieselauto. Plug-in hybrides zijn een goede tussenstap, want zelfs met een lege accu kun je blijven doorrijden met de verbrandingsmotor die als tweede aandrijving werkt.
Toch willen we in Nederland richting een samenleving gaan waarin de meeste auto's volledig elektrisch rijden. Daarom zijn fabrikanten druk bezig om accupakketten steeds efficiënter te maken, zodat elektrisch rijden met de jaren voordeliger wordt.
Elektrisch rijden heeft in 2025 nog steeds verschillende fiscale voordelen. Die zetten we hier op een rij.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
De solid-state batterij is vrijwel zeker de toekomst
De grootste innovatie in de komende jaren wordt de solid-state batterij. Dit type batterij gebruikt vaste elektrolyten in plaats van vloeibare of gelachtige elektrolyten. Dit laatste is nu de standaard bij lithium-ion batterijen, die de meeste EV's hebben. De solid-state batterijoplossing kan niet alleen meer elektriciteit opslaan, het verlaagt ook het risico op lekkages en brandgevaar. Dat laatste is nog altijd een probleem bij lithium-ion accu's; om die reden heeft de brandweer vaak moeite om elektrische auto's te blussen.
©JeanLuc - stock.adobe.com
Door de hogere energiedichtheid kan deze nieuwe generatie batterijen een veel hogere actieradius realiseren. Elektrische auto's die 1500 kilometer kunnen rijden zonder te laden, zul je de komende jaren veel vaker tegenkomen! En zelfs als ze moeten laden, dan gaat dat veel korter duren. Door de nieuwe chemische samenstelling laden solid-state accu's sneller op. Er worden nu tests uitgevoerd door autofabrikanten waarbij een elektrische auto met het nieuwe accupakket binnen vijf minuten al 400 kilometer heeft opgeladen!
🔌Lees meer over op welke manieren je een elektrische auto kunt opladen in Nederland.
Misschien wel de belangrijkste reden om voor solid-state accu te kiezen is dat er geen lithium in zit, dat een moeilijk te verkrijgen metaal is en accu's veel duurder maakt. Vandaar dat je gegarandeerd de komende jaren veel meer EV's met een solid-state accu zult zien. Van de VS tot Europa en China, alle grote autofabrikanten kijken naar deze nieuwe technologie.
In China zijn de eerste modellen al vanaf 2025 leverbaar. De IM L6 verschijnt daar volgend jaar met de superieure accu. Ook Mercedes-Benz verwacht de komende jaren de eerste productiemodellen te leveren. Toyota werkt ondertussen samen met het Japanse energiebedrijf Idemitsu aan hun eigen solid-state accutechnologie. Zij verwachten eveneens in 2025 al met het eerste model met deze accu te komen.
Volkswagen ontwikkelt hun verbeterde accu met het Amerikaanse techbedrijf QuantumScape, dat al jaren solid-state batterijen test. Als laatste slaan Ford en BMW de handen ineen voor de ontwikkeling van hun superieure accu's. Dat doen ze samen met Solid Power; een bedrijf dat eerst voor het Amerikaanse leger batterijtechnologie ontwikkelde en nu uitbreidt naar de mobiliteitstak.
De solid-state batterijtechnologie gaat de komende jaren elektrisch rijden veel goedkoper en praktischer maken, maar er is nog een technologie in de maak die EV-fabrikanten veel geld kan besparen.
©Artinun - stock.adobe.com
Natrium-ion accu: rijden op zout water
China heeft de eerste productieauto's aangekondigd met een natrium-ion batterij, en ook Stellantis (het moederbedrijf van onder andere Fiat, Opel en Peugeot) ontwikkelt accupakketten met deze technologie.
Een natrium-ion batterij is, zoals de naam al doet vermoeden, een accu die zout water gebruikt. Dat is dan ook het grote voordeel van de batterij: zout is goedkoop, in tegenstelling tot lithium. Het tweede voordeel is dat zout veel lichter is dan lithium, zodat elektrische auto's in de toekomst flink gewicht kunnen verliezen. Naast de prijs is het zware gewicht van de huidige EV-accu's nog een groot probleem dat autobouwers proberen op te lossen. Daarvoor wordt bijvoorbeeld ook een zwavel-ion accu uitgetest door Stellantis; een interessante zijstap van de natrium-ion accu, en ook zwavel is lekker goedkoop in de aanschaf.
Naar verwachting komen de eerste EV's met natrium-ion accu's vanaf 2025, net als modellen met een solid-state batterij. Dit betekent dat elektrische auto's de komende jaren een stukje betaalbaarder kunnen worden en dat laden sneller en goedkoper kan. De technologie komt ook van pas in de vorm van bijvoorbeeld thuisaccu's en andere vormen van energieopslag. De elektrische automarkt is dus nog lang niet klaar met innoveren.
China is druk aan het innoveren met accutechnologie voor hun auto's. Lees meer over waarom de Chinese vierwielers zo populair zijn.