Zo maak je Live Foto's met je iPhone 6s

Met de iPhone 6s (Plus) kun je Live Foto's maken. Hier leggen we uit wat Live Foto's zijn en wat je ermee kunt.

De iPhone 6s (Plus) brengt foto's die tot leven doordat er automatisch enkele seconden voor en na het nemen van een foto gefilmd wordt. Het resultaat is een zogenaamde Live Foto in volledige kwaliteit. Lees ook: Zo zet je Live Foto's om naar gewone foto's.

Een Live Foto ziet er in de Foto's app in iOS 9 uit als een gewone foto, totdat je er stevig op drukt. Dan pas komt hij tot leven, inclusief geluid.

Live Foto's maken

Om Live Foto's te maken moet je de functie inschakelen. Ga naar de Camera app en kies Foto. Kies hier de gewenste camera, en tik bovenaan het scherm op het icoon met de cirkels. Wanneer het icoontje geel is, zijn Live Foto's ingeschakeld.

Je kunt de foto-instellingen verder zoals normaal instellen en scherpstellen. Druk op de cameraknop om een foto te nemen. Onder het gele icoon staat nu LIVE. Dit is een indicatie dat de Live Foto opgenomen wordt. Probeer gedurende die periode je apparaat zo stil mogelijk te houden. Als de tekst verdwenen is, is de Live Foto gereed en kun je hem in de Foto's app bekijken.

Live Foto's bekijken

In de Foto's app in iOS 9 kun je niet zien of een foto een Live Foto is, want het wordt niet door een icoontje of andere indicator aangegeven. Dat is onhandig, maar het is helaas niet anders. Hopelijk wordt er in de toekomst een update doorgevoerd waarmee het wel zichtbaar is. Als je een Live Foto naar iemand doorstuurt als Bericht, kan hij of zij overigens wel zien dat het om een Live Foto gaat, omdat het icoon met de cirkels erop wordt weergegeven.

Live Foto's kunnen alleen afgespeeld worden op apparaten die op iOS 9, watchOS 2, of OS X El Capitan draaien. Op andere apparaten zien ze eruit als een gewone foto. Zoals al eerder vermeld, kun je Live Foto's in iOS 9 bekijken door er in de Foto's app stevig op te drukken. In OS X El Capitan hoef je alleen maar de Live Foto te selecteren in de Foto's app, of je kunt het bestand openen en op LIVE klikken om de beweging te zien.

Live Foto's gebruiken

Live Foto's zijn sowieso erg mooi en leuk, maar het is helemaal cool om er een bewegend toegangsscherm van te maken.

Dit kun je doen door in de Foto's app de Live Foto in kwestie te selecteren en op het vierkantje met het omhoog wijzende pijltje te drukken. Selecteer vervolgens de optie Gebruik als achtergrond. Het is nu mogelijk om de foto bij te snijden. Selecteer Live Photo en druk op Stel in. Als je de optie Toegangsscherm selecteert, krijg je de foto voortaan als bewegend toegangsscherm te zien. Op het thuisscherm zal de foto echter stil blijven staan.

Verder kun je Live Foto's met anderen delen via e-mail, Berichten, AirDrop enzovoorts. Om de beweging te kunnen zien moet de ontvanger een compatibel apparaat gebruiken, anders is het voor hem of haar gewoon een stilstaande foto.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten