Welke smartphones zijn het meest breekbaar?

© PXimport

Welke smartphones zijn het meest breekbaar?

Geplaatst: 7 maart 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Uit onderzoek van het Amerikaanse SquareTrade blijkt dat onze moderne gadgets nogal breekbaar zijn. De uitslag is betrouwbaar, aangezien het bedrijf verzekeringen voor dure gadgets verkoopt en hierdoor over alle data beschikt. Maar welke smartphones zijn nou het meest kwetsbaar?

Met name smartphones en tablets van Apple prijken op de hogere plaatsen in de lijst van SquareTrade. Dat is enigszins merkwaardig, aangezien Apple juist een van de duurdere merken is. Je zou als consument dan toch robuuste apparaten verwachten, maar schijn bedriegt.

Barsten en vocht

SquareTrade is voor zijn top-lijst heel nauwkeurig te werk gegaan. In totaal onderwierp het bedrijf tien apparaten aan een zware beproeving: de apparaten werden tegen een betonnen vloer gesmeten en kort ondergedompeld in water. De score die uit die proeven naar voren kwam, is vervolgens nog bewerkt aan de hand van eigenschappen van elk individueel apparaat. Dat is slim, want anders waren de resultaten vertekend. Een apparaat dat weinig kan hebben, maar wel heel stevig in je hand ligt, verdient een lagere score dan zijn spekgladde, iets robuustere tegenhanger. Bij de uiteindelijke score geldt: hoe hoger, hoe breekbaarder.

Top 10 breekbare telefoons

1. iPad mini - 7,5

2. Samsung Galaxy S4 - 7

3. iPad Air - 6,5

4. Samsung Galaxy S3 - 6,5

5. iPhone 5C - 6

6. Nexus 7.1 - 6

7. Samsung Galaxy Tab3 - 5,5

8. iPhone 5S - 5

9. Nexus 7.2 - 5

10. Moto X - 4,5

Breekbaar fruit

Apple staat op de eerste plaats met zijn iPad mini. Die scoorde maar liefst een 7,5, wat wil zeggen dat het apparaat flinke schade oploopt als je hem per ongeluk uit je handen laat vallen of er een glas water overheen gooit. Het minst breekbaar is de Moto X: dit toestel scoorde een 4,5. Motorola heeft daarmee een robuust toestel in handen dat wel wat klappen kan vangen.

 

© PXimport

De Moto X

Nuttig onderzoek

Critici beweren dat het onderzoek vrij onzinnig is, maar dat is onterechte kritiek. Tegenwoordig geven we gezamenlijk steeds meer geld uit aan dure tablets en smartphones. Wanneer er eentje uit je handen glipt, of je er per ongeluk een glas water overheen laat vallen, heb je een groot probleem. Het is daarom helemaal niet verkeerd om te onderzoeken hoe goed ze daadwerkelijk tegen een stootje kunnen. En wie lopen het grootste risico om smartphones en tablets onverhoopt te beschadigen? Dat zijn de jongeren.

De Samsung Galaxy S5 robuuster dan S4?

Hoe zit het eigenlijk met de Samsung Galaxy S5? Het aanstaande vlaggenschip van Samsung is stofvrij en waterdicht. Dat zou dus betekenen dat de telefoon in ieder geval op een groot deel van deze proef goed zou scoren: of je de telefoon nu onderdompelt of niet, het maakt niets uit.

Een stofvrij chassis beschermt echter niet tegen keihard beton, maar helpt wel voorkomen dat er stof in de binnenkant van de telefoon belandt en daar schade aanricht. De verwachting is daarom dat de Samsung Galaxy S5 een stuk steviger zal zijn dan zijn tegenhangers en een heel stuk beter dan zijn voorganger, de Samsung Galaxy S4. Die belandde op de tweede plaats, pal onder de iPad Mini.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten