iPad mini met Retina-display - De kleine krachtpatser

© PXimport

iPad mini met Retina-display - De kleine krachtpatser

Geplaatst: 26 november 2013 - 13:14

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Redactie ID.nl

De nadelen van de eerste iPad mini lossen op als sneeuw voor de zon met de komst van de iPad mini met Retina-display. Met een haarscherp beeldscherm en sterke processor beschikt deze iPad over dezelfde kenmerken als de iPad Air, maar dan in het klein.

iPad met de hoogste pixeldichtheid

Dit jaar is de iPad mini verbeterd op alle punten waar hij eerst te kort schoot. De tablet beschikt over een mooi, scherp Retina-scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Dat is bijna twee keer zoveel als zijn oudere broertje én hetzelfde aantal pixels als bij de iPad Air (review). En dat terwijl die een stuk groter is. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe iPad mini de iPad met de hoogste pixeldichtheid is.

Er is dan ook veel verschil te zien in de scherpte tussen deze iPad mini en die van zijn voorganger. Pixels zijn met het blote oog bijna niet te zien wat zorgt voor heldere kleuren en een haarscherp beeld. Het 7,9 inch-scherm is ook van de zijkant goed te bekijken. De moderne iOS 7 vormgeving komt daarbij erg mooi uit op dit scherm.

 

© PXimport

Van verschillende kijkhoeken is het Retina-scherm goed te zien.

Makkelijk mee te nemen

De tablet weegt net iets minder dan de iPad Air (331 gram), heeft een afmeting van 134,7 bij 200 millimeter en is 7,5 millimeter dik. Hij is daarmee 3 gram zwaarder dan zijn voorganger en 0,3 millimeter dikker. Alsnog dus te groot om met één hand te kunnen besturen.

Met twee handen is de tablet wel zeer goed te besturen en ligt hij lekker in de hand; niet te zwaar of te groot. Ik krijg enigszins het gevoel van een grote smartphone, maar dan wel in positieve zin. Hierdoor pak je de iPad namelijk snel tevoorschijn en neem je hem ook makkelijk mee: je voelt het apparaat amper in je tas zitten.

Ook is de nieuwe kleurstelling van toepassing op deze iPad. Als je een zwarte versie aanschaft is de achterkant 'space grey' en niet meer het matte zwart dat we kennen van de eerste generatie iPad mini. De door ons geteste witte variant heeft enkele mooie zilverkleurige accenten.

 

© PXimport

De iPad Mini met Retina-display is 7,5 mm dun

Software

Alle sleutelfuncties die op de andere Apple-producten beschikbaar zijn, zijn nu ook beschikbaar op de iPad mini. Zelfs Siri blijft niet achterwegen. Daarnaast is er een ruim aanbod aan apps beschikbaar dat speciaal ontworpen is voor snelle A7-processor die in de nieuwe mini huist.

Met de introductie van de iPad Air en iPad mini met Retina-display heeft Apple ook hun eigen apps gratis beschikbaar gesteld bij aankoop van een nieuw Apple-systeem. Apps uit het iWorks en iLife-pakket zijn dus gratis te downloaden vanuit de App Store als je bijvoorbeeld deze iPad mini 2 koopt. In het iWorks-pakket zit Pages, Numbers en Keynote, wat voor de meeste gebruikers genoeg is om uit de voeten te kunnen. Ook zijn veel apps grondig vernieuwd, waardoor ze er een stuk moderner uitzien. Wel blijft het een nadeel dat de iOS-software weinig mogelijkheden biedt tot personalisatie.

Paardenkracht

Zoals benoemd is de nieuwe iPad mini een stuk sneller dan zijn voorganger. Door de snelle A7-processor worden taken snel uitgevoerd en kun je gemakkelijk schakelen tussen programma's. Je kunt kiezen voor een opslagcapaciteit van 16, 32, 64 of 128 GB. Let wel op dat er voor ieder capaciteitstapje 90 euro bij de prijs wordt opgeteld.

De iPad mini met Retina-display houdt het zo'n 10 uur vol, maar zorg er dan wel voor dat de helderheid niet voluit staat. De iPad heeft helaas geen gangbare usb-poort of microSD-slot - maar goed, we zijn ook niet anders van Apple gewend natuurlijk. Voor draadloze verbindingen valt de tablet terug op Bluetooth 4.0 en de huidige wifi-standaard. Uiteraard is er ook een iPad mini beschikbaar die 4G-internet voert.

 

© PXimport

Er zijn verschillende mooie en handige beschermcases beschikbaar voor de iPad mini.

Camera

De iPad mini beschikt over dezelfde camera als de iPad Air. Deze 5 megapixel-camera op de achterkant is van een goede kwaliteit maar haalt het niet bij de camera die je op de laatste generatie iPhones vindt. Nou zou ik er zelf ook eerder voor kiezen met een smartphone te fotograferen dan met een iPad, maar het is wel erg handig voor snelle kiekjes. Ook de camera aan de voorkant is handig voor videogesprekken of het nemen van zogenoemde selfies. De kwaliteit van deze frontcamera is beduidend minder: 1,2 megapixel.

Geluid

Het geluid dat de iPad mini produceert is niet ideaal. Dit kan dan ook zorgen voor een teleurstelling als je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent. De speakers zijn nog steeds onder aan de tablet geplaatst, waar simpelweg te weinig ruimte is om een mooi stereo-effect te creëren. Zeker in landscape-modus, wat je vaak zal gebruiken bij het kijken van een film, is het geluid teleurstellend. Wel kan het geluid aardig hard. Leg je de iPad goed neer, dan is deze prima als speaker te gebruiken.

 

© PXimport

De speakers zitten nog steeds onderaan de tablet.

Conclusie

De iPad mini met Retina-display is alles omschrijvend een 'mooi dingetje'. Door het verbeterde scherm en krachtige processor is deze iPad zeer prettig in gebruik. Het verschil tussen de iPad Air en de iPad mini heeft Apple enorm weten te verkleinen. Het zijn nu feitelijk dezelfde producten, alleen is de iPad mini een slag kleiner en goedkoper. Helaas is de iPad mini met Retina-displey in verhouding met andere tablets nog wel erg aan de prijzige kant. Het berust nu dus slechts op een formaatvoorkeur. Ga je voor deze iPad mini met Retina-display, dan haal je in ieder geval een tablet in huis die ideaal is voor onderweg.

8,0

Pluspunten

Strak design

Bouwkwaliteit

Snel

Volle App Store

Compact

Minpunten

Reflecterend scherm

Speaker aan de onderkant

Conclusie

Apple Mini Retina ----------------- **Prijs** v.a. 338,41 euro **Besturingssysteem** iOS 7 **Beeldscherm** 7,9 inch Retina (2048 x 1536 pixels) **Processor** A7 **Opslag** 16, 32, 64 of 128 GB **Netwerk** Gsm/edge, umts/hspa+. dc-hsdpa, lte **Verbindingen** Wifi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.0 **Afmetingen** 134,7 x 200 x 7,5 mm (BxHxD) **Gewicht** 331 gram (341 gram voor wifi) **Camera voorkant** 1,2 megapixel, 720p video **Camera achterkant** 5 megapixel, 1080p video **Sensoren** Gyroscoop met 3 assen, versnellingsmeter, Omgevingslichtsensor...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten