Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger

© PXimport

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:47

Koen Vervloesem

Chromebooks zijn een goed alternatief voor laptops, maar het besturingssysteem ChromeOS is redelijk beperkt. Met de tips uit dit artikel kun je je Chromebook meer naar je hand zetten.

Chrome OS is bedoeld als besturingssysteem voor wie voornamelijk in de (Google-)cloud werkt. Gmail, Google Agenda, Google Documenten, het is allemaal naadloos in Chrome OS geïntegreerd. Maar ook andere clouddiensten die je onder Windows gewend bent te gebruiken, werken perfect op je Chromebook, zoals Office 365, de browserversie van Microsoft Office. Als je onder Windows al voornamelijk met clouddiensten werkt, kan een Chromebook je Windows-laptop zeker vervangen.

Maar wellicht gebruik je onder Windows ook heel wat software die niet in de cloud draait, of geef je de voorkeur aan traditionele versies van Word, Excel enzovoort in plaats van de cloudversies die Microsoft pusht. Gelukkig kan dat allemaal, omdat Chrome OS ook Android-apps en Linux-programma’s kan uitvoeren.

01 Android-ondersteuning op je Chromebook

Eerst dien je te weten of Android op je Chromebook ondersteund wordt. Google houdt een lijst met compatibele apparaten bij. Daar zie je ook of de ondersteuning in het stabiele kanaal van Chrome OS aanwezig is, in het bètakanaal of alleen gepland is. Indien nodig dien je Chrome OS te upgraden: zie het kader ‘Chrome OS upgraden’.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713178

© PXimport

02 Android-apps inschakelen

Als je weet dat je Chromebook er ondersteuning voor heeft, schakel je de mogelijkheid om Android-apps te draaien eenvoudig in. Klik onderaan rechts in Chrome OS op de klok en dan in het menu dat verschijnt op het icoontje van het tandwiel (Instellingen).

Klik in het instellingenvenster links op de categorie Google Play Store en in het kader Google Play Store dat verschijnt op Inschakelen. Vink indien gewenst aan dat je app-gegevens een back-up op Google Drive krijgen en apps met locatietoestemming toegang tot je locatie krijgen, en aanvaard de servicevoorwaarden met een klik op Accepteren. Daarna installeert Chrome OS Google Play, waarna je de Play Store te zien krijgt.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713179

© PXimport

Chrome OS upgraden

03 Android-apps installeren

Vanaf nu heb je toegang tot talloze Android-apps, die je eenvoudig via de Play Store installeert. Let overigens op: niet álle Android-apps werken onder Chrome OS en sommige apps werken maar op specifieke Chromebook-modellen. Als je dus een app niet kunt installeren, is dat de reden.

In Google Play kun je ook zoals je in Android gewend bent onder Mijn apps en games je apps updaten. Bij Bibliotheek vind je alle apps die je ooit op je Android-apparaten hebt geïnstalleerd. Met een klik op Installeren ernaast installeer je de app op je Chromebook. Als er niet zo’n knopje naast de app staat, betekent dit dat de app niet door je Chromebook wordt ondersteunt.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713181

© PXimport

04 Nuttige Android-apps

Heel wat Android-apps van Microsoft werken gewoon onder Chrome OS, waardoor je van je Chromebook een productieve laptop maakt. Denk maar aan Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, SharePoint, OneDrive, Delve, Azure en Skype. Voor veel taken in die apps heb je overigens een Office 365-abonnement nodig.

Ook van heel wat andere programma’s die je gewend bent in Windows te gebruiken bestaat een Android-versie die gewoon op Chrome OS werkt. Adobe Acrobat Reader, Evernote, Dropbox, TeamViewer, VLC, je installeert ze allemaal eenvoudig in de Play Store op Chrome OS.

Heb je meer inspiratie nodig? In dit artikel bespreken we de beste apps voor je Chromebook. Zo hebben we onder meer een Photoshop-alternatief voor je, een tool om screenshots te maken en een videobewerkingsapp.  

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713183

© PXimport

05 Android-apps synchroniseren

Android-apps die je op je telefoon of tablet hebt staan, worden niet automatisch met je Chromebook gesynchroniseerd, maar Google Play controleert wel welke van de apps die je op andere apparaten hebt draaien zijn ondersteund en stelt voor om deze op je Chromebook te installeren. Vink ze aan en klik op Installeren als je dat wilt.

Standaard synchroniseert je Chromebook wel de geïnstalleerde Android-apps op andere Chromebooks waarop je met hetzelfde Google-account bent ingelogd. Als dat niet gebeurt, kijk dan in de instellingen van Chrome OS onder Persoon / Synchronisatie na of je Alles synchroniseren ingeschakeld hebt of tenminste Apps.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713185

© PXimport

06 App-machtigingen instellen

Als je in de Android-instellingen op het kader Google Play Store klikt en dan op Android-voorkeuren beheren, opent een venster met minimale Android-instellingen. Vooral de categorie Apps is nuttig in Chrome OS. Klik daarin op een app en dan op Machtigingen om te bekijken of in te stellen welke machtigingen (camera, contacten, opslagruimte enzovoort) de app heeft.

En als je onder Apps bovenaan rechts op het tandwiel klikt en dan op App-machtigingen, krijg je van elk type machtiging te zien aan welke apps die verleend zijn. Op deze manier behoud je heel eenvoudig de controle over je Android-apps in Chrome OS.

07 Linux-ondersteuning op je Chromebook

Wellicht vind je sommige Android-apps toch nog wat te beperkt: ze zijn immers voor een mobiel besturingssysteem gemaakt en niet voor een volwaardig desktopbesturingssysteem. Gelukkig kun je op een recente Chromebook ook Linux-programma’s installeren. Maar eerst dien je te weten of Linux op je Chromebook ondersteund is. Daarvoor dien je de board-naam van je Chromebook te kennen. Die vind je als je in Chrome de pagina chrome://system opent. Zoek in de tabel met systeemgegevens naar hardware_class. Als die waarde bijvoorbeeld begint met SNAPPY, weet je dat je Chromebook het board snappy heeft. In de lijst met Chrome OS-apparaten van Google vind je per model welk board het gebruikt.

Als je je board-naam kent, kun je het in de lijst met ondersteunde board-namen van Google opzoeken. Staat de naam ertussen, dan ondersteunt je Chromebook Linux.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713187

© PXimport

08 Linux-programma’s inschakelen

Nadat je geverifieerd hebt dat je Chromebook Linux ondersteunt, schakel je de mogelijkheid om Linux-programma’s te installeren eenvoudig in. Klik in het instellingenvenster op de categorie Linux (bèta) en dan op Inschakelen in het bijbehorende kader. Bevestig daarna met Installeren. Dat kan enkele minuten duren, want er wordt nu een virtuele machine van 300 MB gedownload en een Linux-container gestart die in deze virtuele machine draait. Na de installatie krijg je een opdrachtprompt te zien in het programma Terminal, dat de poort vormt tot de Linux-programma’s in Chrome OS.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713190

© PXimport

09 GNOME Software

Als je wat vertrouwd bent met Linux en we je vertellen dat de Linux-container in Chrome OS de Linux-distributie Debian draait, dan weet je nu al dat je programma’s kunt installeren met de opdracht sudo apt install programmanaam. Maar voor wie niet dagelijks met Linux werkt, is dat niet zo gebruiksvriendelijk. We installeren dus eerst GNOME Software, een grafisch programma om Linux-pakketten te installeren. Dat doe je met de volgende opdracht die je in de terminal intypt:

sudo apt install gnome-software gnome-packagekit policykit-1-gnome

Voer vervolgens ook deze opdracht in de terminal uit:

echo "/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 &" >> ~/.bashrc

En met een laatste opdracht stel je een wachtwoord in voor je gebruiker:

sudo passwd gebruikersnaam

Daarbij vul je als gebruikersnaam je gebruikersnaam van Gmail in (het deel voor @gmail.com), die immers ook je gebruikersnaam in de Linux-container is (en die je in de prompt gebruikersnaam@penguin:~$ in de terminal ziet).

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713192

© PXimport

10 Linux-programma’s installeren

Daarna hoef je de terminal niet meer te gebruiken, maar je dient wel het venster open te houden om het updateprogramma voldoende rechten te geven. Start via de launcher van Chrome OS het programma Updateprogramma voor pakketten. Dat zoekt naar updates voor je Linux-container en klik op Install Updates. Overigens installeert Chrome OS dagelijks automatisch de nieuwste updates in je Linux-container, dus mogelijk zie je hier geen updates en in principe hoef je dit programma niet te draaien, maar voor de zekerheid doe je het best één keer zodat je daarna software kunt installeren.

Open dan het programma Software. Hiermee kun je je favoriete Linux-software installeren. Blader door de categorieën of typ in het zoekveld bovenaan rechts een zoekterm in. Kies een pakket en klik op Install. Daarna start je het programma op vanuit de launcher van Chrome OS.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713194

© PXimport

Bestanden uitwisselen

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713196

© PXimport

11 Nuttige Linux-programma’s

Dankzij de pakketbeheerder van je Linux-container heb je in enkele klikken toegang tot een groot aantal Linux-programma’s. Probeer voor beeldverwerking maar eens het programma GIMP of voor vectorafbeeldingen de tool Inkscape. Je hebt ook toegang tot de alleskunner VLC media player om media af te spelen. Of wil je een volwaardige tekstverwerker in plaats van het online Google Docs? Probeer dan zeker LibreOffice eens uit.

Houd er wel rekening mee dat programma’s zoals GIMP en LibreOffice je processor nogal zwaar kunnen belasten, terwijl Chromebooks doorgaans niet de krachtigste machines zijn. Bovendien komt een programma zoals GIMP met zijn vele vensters pas echt tot zijn recht op een groot scherm, wat je op een Chromebook meestal niet hebt. En de eerste keer dat je een Linux-programma opstart na de opstart van je Chromebook moet je een tijdje wachten omdat Chrome OS op de achtergrond de hele Linux-omgeving nog moet opstarten.

Maar ondanks die nadelen is het wel handig dat je als je het echt nodig hebt, gewoon toegang hebt tot duizenden Linux-programma’s. Houd er alleen rekening mee dat usb-ondersteuning nog experimenteel is. Voor de experimentele opties bezoek je in Chrome de pagina chrome://flags en typ je crostini in het zoekveld in.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713198

© PXimport

Maak toetsenbord sneltoetsen aan

12 Chrome Remote Desktop

Als je echt een Windows-programma op je Chromebook nodig hebt, kun je dit ook op afstand op een Windows-machine gebruiken via Chrome Remote Desktop. Die bestaat in de vorm van een web-app in de Chrome Web Store of een Android-app. Op je Chromebook kun je dus tussen beide versies kiezen. Wij installeerden de Android-app.

Op je Windows-computer dien je in Chrome deze pagina te bezoeken. Klik dan onder Externe toegang instellen op het downloadknopje, voeg de web-app Chrome Remote Desktop toe aan Chrome en installeer het gedownloade programma Chrome Remote Desktop Host. Kies dan in Chrome een naam voor je computer, een pincode van minstens zes cijfers en klik op Starten.

Daarna krijg je op je Chromebook in de app Chrome Remote Desktop je Windows-computer te zien. Klik op de naam, voer de pincode in en klik dan op Verbinding maken. Daarna heb je toegang tot je Windows-desktop en kun je daar al je Windows-programma’s uitvoeren. Het nadeel is uiteraard dat je Windows-computer ondertussen ingeschakeld moet blijven.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713200

© PXimport

13 Stel je vragen aan Google Assistent

Vanaf Chrome OS 77 is ook de Google Assistent in Chrome OS aanwezig. Normaal is Google Assistent standaard ingeschakeld, maar luistert hij nog niet naar “Oké Google”. Kijk dat in de instellingen van Chrome OS na onder Google Zoeken en Google Assistent. Bij Google Assistent zie je normaal gesproken Ingeschakeld staan.

Klik daarop en schakel Oké Google in, zodat je de Assistent eenvoudig opent met deze inmiddels bekende spraakopdracht. Zo kun je informatie uit je agenda opvragen of het verkeer, maar ook websites openen en rekensommetjes laten uitrekenen. De Assistent opent op verzoek ook websites in nieuwe tabbladen.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713201

© PXimport

14 Virtuele desktops

Een andere recente toevoeging, in Chrome OS 76, zijn de virtuele desktops. Die vormen een grote verbetering in Chrome OS als je je Chromebook meer als een klassieke laptop wilt gebruiken, waarbij je snel tussen diverse programma’s wilt kunnen overschakelen.

Als je veel programma’s open hebt staan, eindig je immers al snel met een rommelig bureaublad. Door op de toets met het vierkant en de twee verticale strepen erna te klikken, krijg je het overzichtsscherm met al je geopende vensters te zien. Als je nu bovenaan rechts op Nieuw bureau klikt, maakt Chrome OS een tweede bureaublad aan.

Bovenaan in het midden zie je nu dat je twee bureaubladen hebt: Bureau 1 en Bureau 2. Klik je op die tweede, dan krijg je een leeg bureaublad te zien. Alle vensters die je nu opent, komen hierop. Klik je op het icoontje van een al geopend programma in het paneel onderaan, dan schakel je over naar het bureaublad waarin dit programma geopend is. In het overzichtsscherm kun je ook vensters naar een ander bureaublad verslepen. Als je serieus aan de slag wilt met je Chromebook als Windows-vervanger, komen virtuele desktops goed van pas.

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger-18713204

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten