ID.nl logo
Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger
© PXimport
Huis

Zo gebruik je je Chromebook als laptopvervanger

Chromebooks zijn een goed alternatief voor laptops, maar het besturingssysteem ChromeOS is redelijk beperkt. Met de tips uit dit artikel kun je je Chromebook meer naar je hand zetten.

Chrome OS is bedoeld als besturingssysteem voor wie voornamelijk in de (Google-)cloud werkt. Gmail, Google Agenda, Google Documenten, het is allemaal naadloos in Chrome OS geïntegreerd. Maar ook andere clouddiensten die je onder Windows gewend bent te gebruiken, werken perfect op je Chromebook, zoals Office 365, de browserversie van Microsoft Office. Als je onder Windows al voornamelijk met clouddiensten werkt, kan een Chromebook je Windows-laptop zeker vervangen.

Maar wellicht gebruik je onder Windows ook heel wat software die niet in de cloud draait, of geef je de voorkeur aan traditionele versies van Word, Excel enzovoort in plaats van de cloudversies die Microsoft pusht. Gelukkig kan dat allemaal, omdat Chrome OS ook Android-apps en Linux-programma’s kan uitvoeren.

01 Android-ondersteuning op je Chromebook

Eerst dien je te weten of Android op je Chromebook ondersteund wordt. Google houdt een lijst met compatibele apparaten bij. Daar zie je ook of de ondersteuning in het stabiele kanaal van Chrome OS aanwezig is, in het bètakanaal of alleen gepland is. Indien nodig dien je Chrome OS te upgraden: zie het kader ‘Chrome OS upgraden’.

©PXimport

02 Android-apps inschakelen

Als je weet dat je Chromebook er ondersteuning voor heeft, schakel je de mogelijkheid om Android-apps te draaien eenvoudig in. Klik onderaan rechts in Chrome OS op de klok en dan in het menu dat verschijnt op het icoontje van het tandwiel (Instellingen).

Klik in het instellingenvenster links op de categorie Google Play Store en in het kader Google Play Store dat verschijnt op Inschakelen. Vink indien gewenst aan dat je app-gegevens een back-up op Google Drive krijgen en apps met locatietoestemming toegang tot je locatie krijgen, en aanvaard de servicevoorwaarden met een klik op Accepteren. Daarna installeert Chrome OS Google Play, waarna je de Play Store te zien krijgt.

©PXimport

Chrome OS upgraden

Mogelijk moet je Chrome OS overschakelen van het stabiele kanaal naar het bètakanaal of het ontwikkelingskanaal om de ondersteuning voor Android-apps of Linux-programma’s op je Chromebook te krijgen. Om over te schakelen open je de instellingen, klik je linksboven op de drie horizontale streepjes, klik je onderaan in de zijbalk die verschijnt op Over Chrome OS / Gedetailleerde build-gegevens. Klik op Kanaal wijzigen en kies Bèta of Ontwikkelaar - instabiel. Je Chromebook krijgt dan onmiddellijk een update naar het nieuwere kanaal. Dat duurt wel even. Je kunt later altijd weer overschakelen naar een minder experimenteel kanaal, maar let op: Google herinitialiseert dan het hele besturingssysteem en wist al je opgeslagen gegevens!

03 Android-apps installeren

Vanaf nu heb je toegang tot talloze Android-apps, die je eenvoudig via de Play Store installeert. Let overigens op: niet álle Android-apps werken onder Chrome OS en sommige apps werken maar op specifieke Chromebook-modellen. Als je dus een app niet kunt installeren, is dat de reden.

In Google Play kun je ook zoals je in Android gewend bent onder Mijn apps en games je apps updaten. Bij Bibliotheek vind je alle apps die je ooit op je Android-apparaten hebt geïnstalleerd. Met een klik op Installeren ernaast installeer je de app op je Chromebook. Als er niet zo’n knopje naast de app staat, betekent dit dat de app niet door je Chromebook wordt ondersteunt.

©PXimport

04 Nuttige Android-apps

Heel wat Android-apps van Microsoft werken gewoon onder Chrome OS, waardoor je van je Chromebook een productieve laptop maakt. Denk maar aan Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, SharePoint, OneDrive, Delve, Azure en Skype. Voor veel taken in die apps heb je overigens een Office 365-abonnement nodig.

Ook van heel wat andere programma’s die je gewend bent in Windows te gebruiken bestaat een Android-versie die gewoon op Chrome OS werkt. Adobe Acrobat Reader, Evernote, Dropbox, TeamViewer, VLC, je installeert ze allemaal eenvoudig in de Play Store op Chrome OS.

Heb je meer inspiratie nodig? In dit artikel bespreken we de beste apps voor je Chromebook. Zo hebben we onder meer een Photoshop-alternatief voor je, een tool om screenshots te maken en een videobewerkingsapp.  

©PXimport

05 Android-apps synchroniseren

Android-apps die je op je telefoon of tablet hebt staan, worden niet automatisch met je Chromebook gesynchroniseerd, maar Google Play controleert wel welke van de apps die je op andere apparaten hebt draaien zijn ondersteund en stelt voor om deze op je Chromebook te installeren. Vink ze aan en klik op Installeren als je dat wilt.

Standaard synchroniseert je Chromebook wel de geïnstalleerde Android-apps op andere Chromebooks waarop je met hetzelfde Google-account bent ingelogd. Als dat niet gebeurt, kijk dan in de instellingen van Chrome OS onder Persoon / Synchronisatie na of je Alles synchroniseren ingeschakeld hebt of tenminste Apps.

©PXimport

06 App-machtigingen instellen

Als je in de Android-instellingen op het kader Google Play Store klikt en dan op Android-voorkeuren beheren, opent een venster met minimale Android-instellingen. Vooral de categorie Apps is nuttig in Chrome OS. Klik daarin op een app en dan op Machtigingen om te bekijken of in te stellen welke machtigingen (camera, contacten, opslagruimte enzovoort) de app heeft.

En als je onder Apps bovenaan rechts op het tandwiel klikt en dan op App-machtigingen, krijg je van elk type machtiging te zien aan welke apps die verleend zijn. Op deze manier behoud je heel eenvoudig de controle over je Android-apps in Chrome OS.

07 Linux-ondersteuning op je Chromebook

Wellicht vind je sommige Android-apps toch nog wat te beperkt: ze zijn immers voor een mobiel besturingssysteem gemaakt en niet voor een volwaardig desktopbesturingssysteem. Gelukkig kun je op een recente Chromebook ook Linux-programma’s installeren. Maar eerst dien je te weten of Linux op je Chromebook ondersteund is. Daarvoor dien je de board-naam van je Chromebook te kennen. Die vind je als je in Chrome de pagina chrome://system opent. Zoek in de tabel met systeemgegevens naar hardware_class. Als die waarde bijvoorbeeld begint met SNAPPY, weet je dat je Chromebook het board snappy heeft. In de lijst met Chrome OS-apparaten van Google vind je per model welk board het gebruikt.

Als je je board-naam kent, kun je het in de lijst met ondersteunde board-namen van Google opzoeken. Staat de naam ertussen, dan ondersteunt je Chromebook Linux.

©PXimport

08 Linux-programma’s inschakelen

Nadat je geverifieerd hebt dat je Chromebook Linux ondersteunt, schakel je de mogelijkheid om Linux-programma’s te installeren eenvoudig in. Klik in het instellingenvenster op de categorie Linux (bèta) en dan op Inschakelen in het bijbehorende kader. Bevestig daarna met Installeren. Dat kan enkele minuten duren, want er wordt nu een virtuele machine van 300 MB gedownload en een Linux-container gestart die in deze virtuele machine draait. Na de installatie krijg je een opdrachtprompt te zien in het programma Terminal, dat de poort vormt tot de Linux-programma’s in Chrome OS.

©PXimport

09 GNOME Software

Als je wat vertrouwd bent met Linux en we je vertellen dat de Linux-container in Chrome OS de Linux-distributie Debian draait, dan weet je nu al dat je programma’s kunt installeren met de opdracht sudo apt install programmanaam. Maar voor wie niet dagelijks met Linux werkt, is dat niet zo gebruiksvriendelijk. We installeren dus eerst GNOME Software, een grafisch programma om Linux-pakketten te installeren. Dat doe je met de volgende opdracht die je in de terminal intypt:

sudo apt install gnome-software gnome-packagekit policykit-1-gnome

Voer vervolgens ook deze opdracht in de terminal uit:

echo "/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 &" >> ~/.bashrc

En met een laatste opdracht stel je een wachtwoord in voor je gebruiker:

sudo passwd gebruikersnaam

Daarbij vul je als gebruikersnaam je gebruikersnaam van Gmail in (het deel voor @gmail.com), die immers ook je gebruikersnaam in de Linux-container is (en die je in de prompt gebruikersnaam@penguin:~$ in de terminal ziet).

©PXimport

10 Linux-programma’s installeren

Daarna hoef je de terminal niet meer te gebruiken, maar je dient wel het venster open te houden om het updateprogramma voldoende rechten te geven. Start via de launcher van Chrome OS het programma Updateprogramma voor pakketten. Dat zoekt naar updates voor je Linux-container en klik op Install Updates. Overigens installeert Chrome OS dagelijks automatisch de nieuwste updates in je Linux-container, dus mogelijk zie je hier geen updates en in principe hoef je dit programma niet te draaien, maar voor de zekerheid doe je het best één keer zodat je daarna software kunt installeren.

Open dan het programma Software. Hiermee kun je je favoriete Linux-software installeren. Blader door de categorieën of typ in het zoekveld bovenaan rechts een zoekterm in. Kies een pakket en klik op Install. Daarna start je het programma op vanuit de launcher van Chrome OS.

©PXimport

Bestanden uitwisselen

Android-apps die de machtiging Opslagruimte hebben, hebben toegang tot de map Play-bestanden van je persoonlijke map (Mijn bestanden) in Chrome OS. Om bestanden tussen Chrome OS en Android-apps uit te wisselen, gebruik je die map dus, die submappen voor documenten, films, muziek en afbeeldingen heeft. Ook je downloadmap wordt automatisch gedeeld. De bestandsuitwisseling tussen je Linux-programma’s en Chrome OS verloopt op vergelijkbare wijze: via de map Linux-bestanden, die in de Linux-container als je persoonlijke map aangekoppeld is, en de downloadmap die in de Linux-container als /mnt/chromeos/MyFiles/Downloads/ aangekoppeld is. Bestandsbeheer doe je in Chrome OS overigens met het programma Bestanden.

©PXimport

11 Nuttige Linux-programma’s

Dankzij de pakketbeheerder van je Linux-container heb je in enkele klikken toegang tot een groot aantal Linux-programma’s. Probeer voor beeldverwerking maar eens het programma GIMP of voor vectorafbeeldingen de tool Inkscape. Je hebt ook toegang tot de alleskunner VLC media player om media af te spelen. Of wil je een volwaardige tekstverwerker in plaats van het online Google Docs? Probeer dan zeker LibreOffice eens uit.

Houd er wel rekening mee dat programma’s zoals GIMP en LibreOffice je processor nogal zwaar kunnen belasten, terwijl Chromebooks doorgaans niet de krachtigste machines zijn. Bovendien komt een programma zoals GIMP met zijn vele vensters pas echt tot zijn recht op een groot scherm, wat je op een Chromebook meestal niet hebt. En de eerste keer dat je een Linux-programma opstart na de opstart van je Chromebook moet je een tijdje wachten omdat Chrome OS op de achtergrond de hele Linux-omgeving nog moet opstarten.

Maar ondanks die nadelen is het wel handig dat je als je het echt nodig hebt, gewoon toegang hebt tot duizenden Linux-programma’s. Houd er alleen rekening mee dat usb-ondersteuning nog experimenteel is. Voor de experimentele opties bezoek je in Chrome de pagina chrome://flags en typ je crostini in het zoekveld in.

©PXimport

Maak toetsenbord sneltoetsen aan

ChromeOS kent zelf veel handige sneltoetsen. Ooit afgevraagd hoe je een schermafdruk maakt bijvoorbeeld? Druk simpelweg op Control-Alt-en de toets hieronder afgebeeld. Tik of klik vervolgens in het venster dat je vast wilt leggen en klaar is Kees. Druk je op Control-Shift en de genoemde toets, dan kun je een selectie tekenen om hetgeen je vast wilt leggen. Control en de toets legt direct het complete scherm vast. Meer over sneltoetsen voor je Chromebook lees je in een ander artikel.

12 Chrome Remote Desktop

Als je echt een Windows-programma op je Chromebook nodig hebt, kun je dit ook op afstand op een Windows-machine gebruiken via Chrome Remote Desktop. Die bestaat in de vorm van een web-app in de Chrome Web Store of een Android-app. Op je Chromebook kun je dus tussen beide versies kiezen. Wij installeerden de Android-app.

Op je Windows-computer dien je in Chrome deze pagina te bezoeken. Klik dan onder Externe toegang instellen op het downloadknopje, voeg de web-app Chrome Remote Desktop toe aan Chrome en installeer het gedownloade programma Chrome Remote Desktop Host. Kies dan in Chrome een naam voor je computer, een pincode van minstens zes cijfers en klik op Starten.

Daarna krijg je op je Chromebook in de app Chrome Remote Desktop je Windows-computer te zien. Klik op de naam, voer de pincode in en klik dan op Verbinding maken. Daarna heb je toegang tot je Windows-desktop en kun je daar al je Windows-programma’s uitvoeren. Het nadeel is uiteraard dat je Windows-computer ondertussen ingeschakeld moet blijven.

©PXimport

13 Stel je vragen aan Google Assistent

Vanaf Chrome OS 77 is ook de Google Assistent in Chrome OS aanwezig. Normaal is Google Assistent standaard ingeschakeld, maar luistert hij nog niet naar “Oké Google”. Kijk dat in de instellingen van Chrome OS na onder Google Zoeken en Google Assistent. Bij Google Assistent zie je normaal gesproken Ingeschakeld staan.

Klik daarop en schakel Oké Google in, zodat je de Assistent eenvoudig opent met deze inmiddels bekende spraakopdracht. Zo kun je informatie uit je agenda opvragen of het verkeer, maar ook websites openen en rekensommetjes laten uitrekenen. De Assistent opent op verzoek ook websites in nieuwe tabbladen.

©PXimport

14 Virtuele desktops

Een andere recente toevoeging, in Chrome OS 76, zijn de virtuele desktops. Die vormen een grote verbetering in Chrome OS als je je Chromebook meer als een klassieke laptop wilt gebruiken, waarbij je snel tussen diverse programma’s wilt kunnen overschakelen.

Als je veel programma’s open hebt staan, eindig je immers al snel met een rommelig bureaublad. Door op de toets met het vierkant en de twee verticale strepen erna te klikken, krijg je het overzichtsscherm met al je geopende vensters te zien. Als je nu bovenaan rechts op Nieuw bureau klikt, maakt Chrome OS een tweede bureaublad aan.

Bovenaan in het midden zie je nu dat je twee bureaubladen hebt: Bureau 1 en Bureau 2. Klik je op die tweede, dan krijg je een leeg bureaublad te zien. Alle vensters die je nu opent, komen hierop. Klik je op het icoontje van een al geopend programma in het paneel onderaan, dan schakel je over naar het bureaublad waarin dit programma geopend is. In het overzichtsscherm kun je ook vensters naar een ander bureaublad verslepen. Als je serieus aan de slag wilt met je Chromebook als Windows-vervanger, komen virtuele desktops goed van pas.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau

De Dreame X50 Ultra Complete mag dan misschien wel een van de duurste robotstofzuigers van dit moment zijn, het is ook meteen een van de beste. Dat komt door verschillende eigenschappen, waardoor vuil bijna geen kans meer heeft.

Fantastisch
Conclusie

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Intrekbare poten
  • Inschuifbare sensor
  • 20.000 Pa aan zuigkracht
  • Twee borstels
  • Uv-lamp in basisstation
  • Stiller dan ooit
  • Alles wat de X40 Ultra goed doet
  • De prijs
  • Warm dweilen alleen op schema

Je moet van goeden huize komen om de regerend kampioen van de troon te stoten. Sinds medio 2024 was dat wat ons betreft de Dreame X40 Ultra Complete – en alleen Dreame kan daarin zichzelf overtreffen. Niet alleen als het om de prijs-kwaliteitverhouding gaat, maar ook als we kijken naar het aantal functies en mogelijkheden. De Dreame X50 Ultra Complete heeft een adviesprijs van 1499 euro en is daarmee niet duurder dan zijn voorganger tijdens de introductie. Desondanks heeft de fabrikant flink wat nieuwe onderdelen toegevoegd.

In de basis is dit nog altijd een zeer krachtige en uitgebreide robotstofzuiger, die onder meer beschikt over een uitschuifbare borstel en dweil, waardoor plinten en hoeken veel beter meegepakt worden. Ook is er nog altijd een LiDAR-scanner aanwezig voor de navigatie, die op basis van kunstmatige intelligentie tot tweehonderd objecten in huis kan ontwijken. Binnen de app stel je no-go-zones en meer in – wat dat betreft wijkt de ervaring niet af ten opzichte van de voorganger. Maar dan komen we op wat er nieuw is ...

©Wesley Akkerman

Tilt zichzelf op

Voor de recensie willen we ons met name concentreren op de nieuwe elementen, omdat die de ervaring naar een hoger niveau tillen. Letterlijk. Want onderop de robotstofzuiger zitten twee, wat Dreame noemt, intrekbare poten. Die kunnen het systeem tot zes centimeter omhoog tillen, waardoor menig drempel geen obstakel meer vormt. Daar waar tot nu toe alle geteste robotstofzuigers hier in huis stoppen bij de badkamerdrempel, gaat de Dreame X50 Ultra Complete gewoon door.

Je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het tijd is om de poten in te zetten, dan doet hij dat uit zichzelf. Vervolgens neemt hij een kleine aanloopt en rijdt zo over de drempel heen. We zijn nog niet zo ver dat de robotstofzuiger de trap oploopt; dat is vooralsnog een futuristisch idee. Maar op deze manier komen we er wel. Drempels herkent het systeem met de slimme camera voorop, dus zorg ervoor dat die zicht houdt op de omgeving. Verder kunnen die poten in elk geval tot dertigduizend keer ingezet worden. Klinkt duurzaam.

©Wesley Akkerman

Uitschuiven en intrekken

Zoals bij veel andere robotstofzuigers, zeker in dit prijssegment, zit er een kleine toren op waar in dit geval een Direct Time of Flight-sensor inzit. Daarmee kan het systeem veel beter diepte inschatten en dus een goede route bepalen. Omdat de sensor uitsteekt, kan dat verhinderen dat de stofzuiger onder allerlei meubelstukken schoonmaakt. Nieuw in dit model is de intrekbare sensortoren, die in de behuizing verdwijnt op het moment dat de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het nodig is. Zo komt hij toch onder menig bank, stoel of kast.

Als je al deze eigenschappen bij elkaar optelt, dan kom je uit op een som die tevredenheid oplevert. Uitschuifbare dweil, uitschuifbaar borsteltje, intrekbare poten en een scanner die in de behuizing verdwijnt – Dreame doet er alles aan om het schoonmaken uit handen te nemen en eventuele moeilijkheden uit de weg te ruimen – moeilijkheden waar veel andere robotstofzuigers wel (letterlijk) tegenaan lopen. Deze Dreame kan die vrijwel overal bij, onder veel meer meubels door en zelfs over hogere drempels heen (mits er ruimte voor de robot is).

©Wesley Akkerman

Onzichtbare verbeteringen

Daarnaast zijn er onzichtbare verbeteringen, die vooral op specificatielijsten goed staan. Zo bedraagt de zuigkracht maar liefst liefst 20.000 Pa en kun je binnen de app kiezen uit een van de vijf reinigingsstanden, waardoor vuil tussen vezels van je tapijt of kleed geen kans meer maakt. Zo luidt althans de belofte, want op dat vlak kan het wat ons betreft altijd beter: we kwamen soms toch nog wat viezigheid tegen in het kleed. Verder is het systeem stiller dan ooit: niet alleen als het om het stofzuigen gaat, maar ook het rijden klinkt nu geruislozer.

Onderop zitten bovendien twee borstels die goed met elkaar samenwerken. De ene borstel doet voornamelijk het schoonmaakwerk, terwijl de andere haren en dergelijk ontwart. In de basis treffen we daarnaast twee uv-lampen aan die bacteriën verwijderen in zowel de moppen als de stofzak. Dat voorkomt nare geurtjes in huis. Dit nieuwe systeem zorgt er verder voor dat je de dweilpads niet handmatig hoeft te wassen, zoals dat bij de voorganger nog wel het geval was.

©Wesley Akkerman

Dreame X50 Ultra Complete kopen?

Een ander groot voordeel ten opzichte van de X40 Ultra Complete is dat de Dreame X50 Ultra Complete nu kan dweilen met warm water. Deze functionaliteit lijkt helaas alleen maar te werken wanneer je een schema instelt; ons is het op een andere manier nog niet gelukt aan de praat te krijgen. Dweilen op zich gaat ongeveer even goed als bij de X40 Ultra, met een minimum aan strepen. Verder navigeert de X50 Ultra complete moeiteloos door het huis (hij heeft geen enkele keer vastgezeten) en biedt de app ontzettend veel opties die je zelf kunt instellen.

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

▼ Volgende artikel
🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!
© Sved Oliver
Huis

🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!

Ai... Je let even niet op, en je pan met rijst, pasta of aardappels kookt over. Dus kun je na het eten ook nog eens je fornuis gaan schrobben. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om te voorkomen dat je pannen overkoken. Snel lezen, dan heb jij er voortaan nooit meer last van!

In dit artikel laten we je vier manieren zien om overkokende pannen te voorkomen. Wat heb je nodig? • Een houten pollepelEen dekselWat olie of boterEen beetje geduld

Lees ook: Zo kook je extra zuinig op een inductiekookplaat

Redder in nood: een houten pollepel

Een houten pollepel is niet alleen handig voor het roeren in de pannen; het kan ook het overkoken van de pan tegengaan. Hoe? Je plaatst de pollepel dwars over de pan. De bubbels die ontstaan tijdens het koken van het water barsten kapot tegen het hout. Dit is iets wat je misschien ook weleens tijdens een scheikundeles hebt geleerd. De bellen water barsten omdat het materiaal, de droge houten pollepel, hydrofoob is. En omdat de bubbels zo'n 100°C zijn en tegen materiaal aangaan dat minder heet is, worden de bubbels weer vloeibaar. In vloeibare vorm is water zwaarder dan lucht, waardoor het in de pan terugvalt.

Je kunt deze truc dus niet uitvoeren met materiaal dat ook warm wordt, zoals metaal. Leg de pollepel pas op de pan als het water al kookt, niet direct als je de pan op het vuur zet. Hierdoor voorkom je dat de lepel al warm wordt tijdens het koken. Dankzij deze tip blijft je kookplaat, of het nu elektrisch of gas is, schoon.

©pharaoh1404

Pollepels!

Houd/Hout ze bij de hand

Deksels schuin!

Als je een pannendeksel helemaal op de pan legt, bouwt er door de hitte druk op van stoom die niet kan ontsnappen. Sommige etenswaren, zoals aardappels en rijst, veroorzaken schuim tijdens het koken. Het schuim stuwt snel omhoog. Het gevolg: het water kookt snel over en belandt op je kookplaat.

Je voorkomt dat er te veel druk wordt opgebouwd en dat schuim uit de pan ontsnapt door het deksel schuin op de pan te leggen. Schuim en bubbels blijven in de pan. En dat scheelt jou een hoop getier en poetswerk.

💡Verschuift het pannendeksel? Houd deze schuin op de pan door aan de zijkant van de pan een houten knijper te bevestigen, zodat het deksel niet plat op de pan kan vallen.

Olie of boter: smeren maar!

Tip nummer 3: smeer olie, bakspray of boter op de rand van de pan, tot waar het water mag reiken. Deze vette laag creëert een grens. De bubbels kunnen zich niet hechten aan de pan en rijzen hierdoor ook niet de pan uit. Pak een stukje keukenpapier, dip dit in wat boter of olie, of gebruik de bakspray. Smeer met het ingevette keukenpapier de pan in of spray met de bakspray. Doe dit voordat je begint met koken, want als je wacht tot het water kookt, heeft het geen effect meer.

💡Boter kun je ook op een andere manier toepassen als anti-overkookmiddel: gooi een klontje boter in het kookwater.

©Nomad_Soul

Warmtebron niet zo hoog zetten

Eigenlijk een open deur: je voorkomt overkoken ook door simpelweg het vuur of de temperatuur van de kookplaat niet zo hoog te zetten. Zet het vuur tussentijds lager zodra je merkt dat de bubbels omhoog komen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je goed blijft opletten tijdens het koken en dus niet ondertussen zit te appen met je beste vriend(in). En je moet dus wat geduld hebben: het koken zelf zal iets langer duren.