Tips voor het gebruik van iTunes 9

Veel mensen zullen hun iPhone tevens als iPod ­gebruiken. Maar daarmee zijn de mogelijkheden in combinatie met de meest recente versie van iTunes nog lang niet uitgeput!

Synchronisatie is onder handen genomen. Applicaties plaatsen is makkelijker geworden, en ook op het muziekfront is het gebruiksgemak opgekrikt. Zo kun je bijvoorbeeld afspeellijsten met het werk van een bepaalde artiest of een bepaald genre combineren. Veel meer dan aanklikken en toepassen omvat dit niet. Je hoeft geen aparte afspeellijsten meer te maken voor verschillende apparaten, ook synchroniseren van films is een kwestie van aanvinken. Helaas staan de vele tabbladen haaks op de overzichtelijkheid.

© CIDimport

Tip5: Installatie

iTunes en de iPhone zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Surf naar www.apple.nl en klik op iPod + iTunes om naar de downloadpagina voor iTunes te gaan. Haal de vinkjes weg voor de nieuwsbrieven, zodat je je e-mailadres niet hoeft prijs te geven. Als de website niet de juiste versie heeft gedetecteerd, vind je onderaan op het scherm alternatieve versies. Let tijdens de installatie goed op, want iTunes bombardeert zichzelf ongevraagd tot het standaardprogramma voor het afspelen van muziek!Haal het vinkje weg als dat ongewenst is.

© CIDimport

Tip6: Muziek toevoegen

Zorg voor muziekbestanden met goede id3-informatie! De meeste cd-rip-programma's vullen die automatisch in. Zonder informatie verschijnen er witte vlakken in iTunes. Je kunt die gaten handmatig vullen, maar doorgaans heb je sneller een andere versie te pakken met de juiste informatie aan boord. Importeren is simpel. Klik op Bestand / Archief en kies Toevoegen aan bibliotheek. Als je de gewenste nummers of mappen toevoegt, zal iTunes op de achtergrond de bestanden kopiëren. Klik op de afspeellijst Onlangs toegevoegd om de nummers te zien.

© CIDimport

Tip7: CD's importeren

Wil je je cd-collectie importeren in iTunes? Plaats een cd en start het programma. De cd verschijnt onder Apparaten. iTunes gaat zelf op zoek naar cd-informatie en vult die alvast voor je in. Door een klik op Importeer CD voeg je de cd aan je verzameling toe. Klik op Instellingen om bestandsformaat en kwaliteit te bepalen. Apple gebruikt standaard het aac-formaat, dat m4a-bestanden oplevert. Die indeling is niet zo universeel als mp3, maar voor het afspelen maakt dat weinig uit. Tijdens het importeren kan de computer trager werken.

© CIDimport

Tip8: Formaatconversies

iTunes kan met 'lossless' formaten overweg. Goed voor de geluidskwaliteit, slecht voor de schijfruimte. Op een computer geen ramp, maar je iPhone loopt snel vol als je muzieknummers gemiddeld 35 MB groot zijn. Onder de rechtermuisknop zit een conversiemogelijkheid. Bij de importinstellingen bepaal je onder Voorkeuren het muziekformaat. Selecteer de om te zetten bestanden en kies voor een aac- of mp3-versie. Het origineel blijft behouden. Zet liever geen reeds gecomprimeerde bestanden om, want dat komt de kwaliteit niet ten goede.

© CIDimport

Tip9: Afspeellijsten

Een gemiddelde muziekcollectie is al snel veel te groot om van begin tot eind af te spelen. Met afspeellijsten kun je je muziek groeperen. Klik op Bestand / Archief om een lijst aan te maken, en vul die door de gewenste nummers ernaartoe te slepen. Je kunt ook slimme afspeellijsten maken op basis van jouw eigen criteria. Bijvoorbeeld alleen maar popmuziek of uitsluitend nummers met de maximale waardering. Standaard zijn er al enkele aangemaakt. Klik er met rechts op en kies Bewerken om de opbouw te zien.

© CIDimport

Tip10: Synchroniseren

Uiteraard kun je ook met je iPhone van al die muziek, films en programma's genieten! Koppel je iPhone aan en wacht tot hij zichtbaar is geworden in iTunes. Klik dan op het apparaat. Vervolgens kun je precies aangeven welke muziek, films, foto's en andere bestanden je naar je iPhone wilt kopiëren. Houd wel rekening met de beperkte opslagcapaciteit van de telefoon! Synchroniseren kan handmatig, door op de knop onderin te drukken, maar dit gebeurt daarna ook automatisch zodra de iPhone wordt aangesloten.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000