Tim Cook op D11: iOS 7, iWatch en Android-apps (overzicht)

© PXimport

Tim Cook op D11: iOS 7, iWatch en Android-apps (overzicht)

Smartphone & tablet

Geplaatst: 29 mei 2013 - 08:58

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Wouter Hoeffnagel

Apple-CEO Tim Cook is afgelopen nacht tijdens de technologieconferentie D11 van AllThingsD uitgebreid geïnterviewd. Cook ging op allerlei onderwerpen in, zoals iOS 7, draagbare technologie als de iWatch, het ontwikkelen van Android-apps en het succes van de Apple TV. In dit artikel krijg je een over

Grote update voor iOS 7

Zoals al langer wordt vermoed krijgt iOS 7 een flinke update, waarbij het design volledig wordt vernieuwd. Cook bevestigt dat Apple's beroemde ontwerper Jonathan Ive hier een belangrijke rol in speelt. "We erkennen dat Jony een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de look & feel die Apple in de afgelopen jaren heeft opgebouwd en hij dit ook voor onze software kan doen".

Ive is al jaren werkzaam bij Apple en is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van veel succesvolle Apple-producten. Denk hierbij aan iPhone, iPad, iPod en iMac. Het ging hierbij echter altijd om hardwarematige producten. Met iOS 7 komt hier dus verandering in en gaat Ive zich ook richten op het ontwerp van Apple's software.

iOS toegankelijker maken

iOS moet toegankelijker worden voor app-ontwikkelaars. Cook laat weten dat Apple ontwikkelaars toegang wil geven tot meer onderdelen van de iPhone. Op dit moment zijn allerlei delen van de iPhone afgeschermd om de privacy van gebruikers te beschermen. Apple wil deze regels versoepelen en minder delen afschermen, zodat ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen nieuwe features in hun apps te verwerken.

Cook wil iOS toegankelijker maken voor app-ontwikkelaars

Android-apps ontwikkelen

Niet alleen app-ontwikkelaars ontwikkelen iOS-apps, ook Apple maakt allerlei apps. Deze apps zijn tot nu toe uitsluitend beschikbaar op de iPhone, iPod touch of iPad. Cook sluit echter niet uit dat het bedrijf in de toekomst ook voor het concurrerende besturingssysteem Android apps gaat ontwikkelen. "We hebben geen religieuze problemen met het ontwikkelen van Android-apps. Als wij vinden dat dit voor ons zin heeft zouden wij dat zeker doen", zei Cook tijdens een vragenuur met het publiek op de D11.

Slechts één iPhone per jaar

Apple lanceert tot nu toe per jaar één nieuw model van de iPhone. Dit in tegenstelling tot veel concurrerende fabrikanten, die vaak meerdere smartphones per jaar lanceren. Cook stelt dat Apple bewust voor deze strategie kiest om zijn focus tijdens de ontwikkeling van de iPhone niet te verliezen.

Cook: 'Apple produceert slechts één iPhone per jaar om focus niet te verliezen'

Cook stelt dat het ontwerpen van een goede smartphone veel werk vereist op het moment dat een bedrijf zowel de hardware, software als de bijbehorende diensten volledig zelf moet ontwikkelen. De CEO stelt dat Apple ervoor kiest deze aspecten goed op elkaar aan te laten sluiten. Dit zou het bedrijf dwingen keuzes te maken en dus maar één iPhone per jaar te ontwikkelen om de kwaliteit van het apparaat te kunnen garanderen.

De uitspraken van Cook staan lijnrecht op geruchten over een 'budget-iPhone'. De komst van een goedkopere iPhone zou immers betekenen dat Apple gelijktijdig aan zowel een budget-iPhone als de 'normale' iPhone werkt. Dit is juist de werkwijze die Apple volgens Cook wil vermijden om zijn focus niet te verliezen.

iWatch

'Draagbare technologie' is een gebied waar Apple zeer geïnteresseerd in is. "Dit is een gebied dat klaar is om ontdekt te worden", stelt Cook in een reactie op een vraag over Google Glass. "Ik zie draagbare technologie als een belangrijke tak van de branche".

Veel duidelijkheid wil de Apple-CEO niet over dit onderwerp geven. Cook stelt dat Apple 'mogelijk werkt aan een draagbaar apparaat'. Of het hierbij gaat om de iWatch of een volledig ander product wordt in het midden gelaten. Wel laat Cook weten dat Nike met de FuelBand 'goed werk heeft geleverd'.

Cook heeft overigens weinig vertrouwen in het succes van de Glass-bril van Google. "Glass zal interessant zijn voor bepaalde mensen, maar geen groot publiek aantrekken", vertelt Cook tijdens de conferentie.

Apple-CEO Tim Cook bespreekt draagbare technologie

Apple TV 13 miljoen keer verkocht

De tijd dat de Apple TV als een hobbyproject van Apple gezien kon worden is definitief voorbij. Cook laat tijdens de D11 weten dat het bedrijf inmiddels 13 miljoen Apple TV's heeft verkocht. Maar liefst de helft, zo'n 6,5 miljoen stuks, zouden in de afgelopen 12 maanden zijn verkocht. Dit betekent dus dat de vraag naar de Apple TV fors is toegenomen.

Milieu

Apple is al langer actief bezig met het terugdringen van zijn impact op het milieu. Om deze activiteiten kracht bij te zetten kondigt Cook aan voormalig US Environmental Protection Agency (EPA)-directeur Lisa Jackson in dienst te nemen. Jackson gaat Apple helpen duurzamer en milieuvriendelijker te werken en coördineert de activiteiten van het bedrijf op dit gebied.

Jackson was sinds 2009 directeur van EPA, een Amerikaanse overheidsorganisatie gericht op milieubescherming en is door de Amerikaanse president Barack Obama voor deze functie geselecteerd. De voormalig directeur kondigde eind 2012 haar vertrek aan bij de organisatie. Jackson gaat in haar nieuwe functie bij Apple rechtstreeks aan Cook rapporteren.

Het volledige interview met Cook

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000