Startersgids: Aan de slag met de iPhone 5c en iPhone 5s

© PXimport

Startersgids: Aan de slag met de iPhone 5c en iPhone 5s

Geplaatst: 6 februari 2014 - 09:27

Aangepast: 24 november 2022 - 10:34

Redactie

Met iOS 7 heeft Apple het vrij eenvoudig gemaakt om van start te gaan met je nieuwe iPhone 5c of 5s. Voor het geval je wat extra hulp nodig hebt, hier een uitgebreide handleiding voor je nieuwe iPhone. We gaan het toestel activeren, data overzetten en wijzen je op een aantal nieuwe functies.

Je data overzetten

Je bent overgestapt op het allernieuwste in de wereld van iOS, en daarom laat je je oude apparaat voor wat het is. Maar voordat je er afstand van doet, moet je beslissen of je de data naar je iPhone 5c of iPhone 5s wilt overzetten. Hier zijn de verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van of je overstapt van een oude iPhone, een andere smartphone, of een gewone telefoon.

Upgraden van een oudere iPhone

Als je upgradet van een oudere iPhone kun je alle apps, data en instellingen naar je nieuwe apparaat overzetten. (Om je muziek en video toe te voegen moet je je nieuwe apparaat nog altijd synchroniseren met iTunes.) Maar omdat te doen moet je eerst een volledige back-up maken (via iTunes of, als je iOS 5 of later draait, via iCloud). Je kunt die back-up vervolgens op je nieuwe telefoon herstellen tijdens het setupproces.

© PXimport

Een back-up maken met iTunes: Als je oude apparaat op iOS 4 of ouder draait, dan moet je iTunes gebruiken om een back-up te maken. Om je back-up te updaten (of een nieuwe aan te maken), verbind je oude apparaat via USB met de computer waarmee je het normaal gesproken synchroniseert, open iTunes, selecteer het apparaat in het Devices menu, en klik in het veld Summary op Back Up Now.

Een back-up maken met iCloud: Als je oude apparaat op iOS 5 of later draait en je een iCloud account hebt, dan kun je iCloud back-ups gebruiken om je data op te slaan. Je telefoon zal automatisch dagelijks een iCloud back-up maken terwijl het vergrendeld, ingeplugd, en met een Wi-Fi netwerk verbonden is, maar je kunt een handmatige back-up forceren wanneer je Wi-Fi gebruikt door de Settings app op je apparaat te openen. Ga naar iCloud > Storage & Backup, en zorg dat iCloud Backup is ingeschakeld. Van daaruit hoef je alleen maar op Back Up Now te drukken om het proces te starten. (let wel: iCloud back-ups kunnen een stuk langer duren dan uTunes back-ups, dus het is misschien niet de beste optie als je snel met je nieuwe telefoon aan de slag wilt.)

Upgraden van een andere smartphone

Stap je van een Android, BlackBerry, of Windows smartphone over op de iPhone 5c of 5s? Afhankelijk van hoe je informatie is ingesteld, zou het relatief eenvoudig moeten zijn om het naar je nieuwe apparaat over te zetten.

© PXimport

E-mail, contacten en kalenders: Als je een Gmail account of een andere POP of IMAP gebaseerde account voor e-mail op je smartphone gebruikt, synchroniseert het apparaat al met een centrale server, en je zou dan ook in staat moeten zijn om die account vrijwel probleemloos aan je nieuwe iPhone toe te voegen. Apple's iOS heeft een automatische setup voor mensen die gebruik maken van Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo, Aol, of Hotmail; maar je kunt ook handmatig een POP of IMAP account instellen voor mail, LDAP of CardDAV voor contacten, of CalDAV voor kalenders. Je kunt ook Apple's gratis iCloud dienst gebruiken om een nieuwe e-mailaccount aan te maken.

Muziek, video's en foto's: Je nieuwe iPhone gebruikt iTunes om lokale muziek, TV, films, en foto's van je computer naar het apparaat te synchroniseren. Als je die informatie al met je smartphone gesynchroniseerd hebt, dan is het heel gemakkelijk om die data met je Apple apparaat te synchroniseren - je hoeft alleen maar te weten waar deze informatie op je oude smartphone staat en deze naar je computer over te zetten. Voeg het zodra dat gebeurd is aan iTunes toe; om je foto's te synchroniseren, voeg ze toe aan iPhoto of Aperture (op een Mac) of zet ze in je Pictures map (op een PC).

Apps en diversen: Jammer genoeg kun je geen Windows of Android apps van je oude apparaat naar je nieuwe iPhone porten. Maar hopelijk kun je versies van die apps op Apple's App Store vinden (als je bijvoorbeeld op je oude telefoon Dropbox gebruikte, kun je de iOS app van het bedrijf downloaden en je Dropbox data blijven benaderen). Als je apps met belangrijke informatie hebt die je niet wilt verliezen (notitie apps, takenlijsten, etc.) kun je rondkijken om te zien of je die informatie kunt exporteren; anders heb je helaas pech.

SMS en MMS logs kunnen niet worden overgezet, maar ze zijn in theorie te redden afhankelijk van het soort smartphone dat je in je bezit hebt, maar dit vereist flink wat werk. Je kunt ze echter niet aan je nieuwe iPhone toevoegen; je slaat ze simpelweg op je computer op. Er zijn verschillende programma's waarmee je berichten vanaf je smartphone kunt exporteren - SMS Backup & Restore voor Android is een populaire optie. Aangezien ik het zelf niet gebruikt heb kan ik het niet persoonlijk aanbevelen, maar je kunt altijd Google gebruiken om meer opties te vinden.

Upgraden vanaf een gewone telefoon

Ja, het is eindelijk tijd om die Razr aan de kant te schuiven voor iets met meer functies. Maar hoe zit het met je contacten en foto's? Als je een telefoon met een nano-simkaart hebt is het eenvoudig genoeg om je contacten te redden; voor je foto's heb je Bluetooth ondersteuning of een connectiekabel voor je apparaat nodig.

© PXimport

Je kunt je contacten op twee manieren overzetten. Als je oude telefoon een nano-simkaart heeft kunt je alle contacten naar de simkaart overzetten; zodra je je iPhone 5 hebt ingesteld kun je die contacten kopiëren door de kaart van de iPhone met je oude nano-sim te verwisselen en naar Settings > Mail, Contacts, Calendars > Import SIM Contacts te gaan. Zodra het importeren voltooid is, haal je je oude sim eruit en stop je de sim die bij je iPhone geleverd werd terug in het apparaat. (Als je dit liever niet zelf doet, kun je altijd naar je lokale Apple Store gaan - een werknemer zou dit voor je moeten kunnen doen.)

Als je telefoon een simkaart heeft die niet in je nieuwe iPhone past maar een USB-kabel heeft om met de computer verbonden te worden, dan kun je misschien je contacten (en foto's) overzetten door ze met software te exporteren. (Dit hangt uiteraard af van je telefoon; kijk in de handleiding of zoek met Google voor specifieke informatie hierover.)

Een blik op de iPhone 5s en 5c

Beide telefoons zijn ontworpen in een minimalistische stijl. De iPhone 5c van polycarbonaat en de iPhone 5c van aluminium en glas hebben minder knoppen en zijn slank. Hier is een snel overzicht van alle functies op de buitenkant van het apparaat. (We gebruiken een iPhone 5c in de afbeelding hieronder, maar we vermelden in de beschrijving ook functies die specifiek voor de 5s zijn.)

On/Off knop

Druk op de On/Off knop om het scherm aan of uit te zetten. Je kunt nog steeds gesprekken aannemen, muziek afspelen en notificaties ontvangen wanneer het scherm uitstaat, maar het blijft zwart totdat je het laat ontwaken door op de On/Off knop of de Home knop te drukken. Om het apparaat uit te schakelen, houd de On/Off knop ingedrukt totdat het scherm gedimd wordt en er een rode slide to power off schuifbalk verschijnt. Veeg met je vinger langs de balk en de iPhone wordt uitgeschakeld. (Om je apparaat weer aan te zetten, houd de knop opnieuw ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt.)

© PXimport

Je kunt ook gesprekken, notificaties en alarmsignalen weigeren of dimmen met de On/Off knop; druk er eenmaal op om een inkomende waarschuwing te negeren; druk er tweemaal op om de beller naar je voicemail te sturen.

Naar voren gerichte FaceTime HD camera

Deze 1,2 megapixel camera kan foto's van 1280 bij 960 pixels maken en 720p HD video (1280 bij 720 pixels) opnemen. Apple heeft de naar voren gerichte camera voornamelijk ontworpen voor gebruik met FaceTime en het maken van snelle zelfportretten.

Ontvanger

Als er geen hoofdtelefoon is ingeplugd is dit waar je je oor houdt om naar binnenkomende gesprekken te luisteren. Afhankelijk van je regio gebruiken de iPhone 5s en 5c soms tijdens telefoongesprekken breedbandaudio, waardoor de vocale frequenties verhoogd worden en conversaties beter klinken.

Retina display

De iPhone 5c en de 5s hebben een 4-inch diagonaal Multi-Touch display; de aanraaksensoren zijn direct in het scherm geïntegreerd, waardoor schittering door zonlicht verminderd wordt en het apparaat slank blijft. Het 1136-bij-640-pixel Retina display heeft 326 pixels per inch. Het is gemaakt van optische kwaliteit glas, waardoor het zeer krasbestendig is. Het heeft ook een olie afstotende coating waardoor vlakken gemakkelijk te verwijderen zijn.

Home knop (Touch ID sensor op de 5s)

De Home knop is de enige fysieke knop op de voorkant van de iPhone. Hij biedt een aantal verschillende manieren om apps en besturingssysteemfuncties te benaderen. Op de iPhone 5s is de Home knop ook de locatie van de Touch ID sensor waardoor je je vingerafdruk kunt gebruiken om je apparaat te ontgrendelen en je iCloud wachtwoord kunt omzeilen om apps en media te kopen.

EENMALIG INDRUKKEN Als je eenmalig op de Home knop drukt, kunnen er verschillende dingen gebeuren, afhankelijk van waarvoor je de iPhone op dat moment gebruikt: Als de telefoon zich in de slaapstand bevindt zal hij als je op de Home knop drukt ontwaken; als je je in een app bevindt wordt je terug naar het thuisscherm gebracht; als je je op een bepaalde thuisschermpagina bevindt word je naar de eerste pagina gebracht; als je daar al bent kom je in de iPhone Spotlight zoekmodus terecht.

EENMALIG INDRUKKEN EN VASTHOUDEN Als je de Home knop eenmalig indrukt en minimaal twee seconden lang ingedrukt houdt wordt Siri geactiveerd.

DUBBEL INDRUKKEN Wanneer het apparaat vergrendeld is of zich in de slaapstand bevindt ontwaakt je apparaat en worden de iPod bedieningselementen tevoorschijn gehaald, plus een snelkoppeling naar de Camera app. Wanneer het apparaat in gebruik is krijg je het multitasking scherm met je actieve apps te zien.

Hoofdtelefoonaansluiting en microfoon

De iPhone 5c en de 5s hebben allebei een standaard 3,5 mm aansluiting aan de onderkant van de behuizing. Apple levert een set witte EarPods mee waarmee je naar audio kunt luisteren en tijdens een gesprek kunt praten, maar je kunt ook een hoofdtelefoon van derden gebruiken.

Een van de drie microfoons van de iPhone bevindt zich links onderaan op het apparaat. (De andere twee, die ontworpen zijn om ruis te filteren, bevinden zich aan de bovenkant, zowel aan de voor- als achterkant.) Tenzij je een externe microfoon gebruikt zal deze microfoon gebruikt worden om gesprekken te voeren, gesproken memo's op te nemen, met Siri te praten, en meer.

Dock connector

De iPhone gebruikt Apple's Lighning dock connector om verbinding met je computer en andere accessoires te maken. De connector is omkeerbaar, zodat je beide kanten in je apparaat kunt pluggen. Helaas werkt je iPad niet met oudere Apple accessoires die een 30-pin connector hebben, tenzij je een adapter aanschaft.

Speaker

Rechts onderaan de nieuwe iPhone bevindt zich een kleine speaker die bedoeld is om handsfree gesprekken, muziek, films, game geluiden, en andere geluiden af te spelen. Omdat het apparaat slechts één speaker heeft wordt alle audio in mono (op één enkel kanaal) afgespeeld.

Camera op de achterkant en LED flitser

Achterop de iPhone bevindt zich de tweede camera, evenals een LED flitser.

De iPhone 5c heeft een 8 megapixel CMOS BSI-sensor, waarmee je foto's met een resolutie van 3264-bij-2448-pixel kunt nemen. (Dat vertaalt zich in een glossy hoge kwaliteitsprint van 8 bij 10 inch.) De bijgevoegde hybride IR filter zorgt voor een betere kleurprecisie, terwijl de f/2.4 diafragma voor betere prestaties zorgt bij weinig licht. De iPhone 5 camera heeft een lenskap van saffierglas voor scherpere afbeeldingen. Je kunt er ook 1080p HD video mee opnemen met 30 frames per seconde, real-time video beeldstabilisatie en temporele ruisonderdrukking.

De camera van de iPhone 5s heeft een verbeterd binnenwerk, waaronder een 8 megapixel sensor met grotere individuele pixels (voor duidelijkere foto's bij weinig licht), een f/2.2 diafragma, en een TrueTone dual-LED flitser voor warmere flitserfoto's. De camera neemt ook 1080p HD video op met 30 frames per seconde, en 720p video met maximaal 120 frames per seconde, plus real-time video beeldstabilisatie en een 3x digitale zoom optie.

Ring/Silent knop

De Ring / Silent knop - aan de linkerkant van het apparaat - doet wat je ervan zou verwachten: Tik hem naar achteren om de telefoon te dempen, en naar voren om de het geluid voor de beltoon te activeren. Als je de telefoon in de Silent modus zet komt er een kleine oranje streep op de knop te staan en zal je apparaat vibreren. Op deze manier worden echter alleen de beltoon en notificaties gedempt; je kunt nog steeds via de speaker muziek afspelen en geluiden van spelletjes horen.

Volume Omhoog en Volume Omlaag knoppen

Direct onder de Ring / Silent knop zit een kantelknop voor het volume. Druk op de (+) om het volume te verhogen, en op de (-) om het te verlagen. (In de Camera app dient de bovenkant van deze knop ook als fysieke ontspanknop.) In de Settings app kun je kiezen of deze knoppen alleen invloed hebben op geluiden van een app, of ook op systeemwijde geluiden.

SIM kaart tray

De iPhone kan werken op verschillende mobiele internet banden, dankzij de dynamisch wisselende boordradio: diverse banden van de LTE mobiele datastandaard, HSPA+, DC-HSDPA, GPRS, EDGE, CDMA-EvDO, en HSPA. Belangrijke partners voor de iPhone 5c en 5s in de Verenigde Staten zijn AT&T, Sprint, en Verizon.

We zijn twee manieren waarop je een nieuwe iPhone kunt kopen: met een contract van een mobiele aanbieder, of los. Met de eerste optie krijg je een significante korting op de telefoon, maar je kunt dan wel je iPhone twee tot drie jaar alleen maar met die aanbieder gebruiken, afhankelijk van je aanbieder en regio. Met een contractvrije telefoon kun je een prepaid plan van elke aanbieder gebruiken, maar het toestel is dan wel van tevoren een paar honderd euro duurder. In ieder geval heb je een aanbieder nodig om met je iPhone te kunnen bellen en mobiele data te gebruiken.

Je iPhone heeft een nano-SIM kaart nodig om met een mobiele aanbieder te kunnen verbinden. Zonder zo'n kaar kun je geen belnetwerken of mobiel internet benaderen, alleen Wi-Fi. Als je je aanmeldt voor een abonnement wanneer je je apparaat aanschaft is de SIM kaart voorgeïnstalleerd; als je geen abonnement hebt zul je een nano-SIM van een ondersteunde mobiele aanbieder moeten halen. Je kunt Apple's volledige lijst met ondersteunde spectrumbanden op Apple's iPhone webpagina vinden.

Als je een contractvrije telefoon hebt en een nano-SIM moet installeren - of je moet je huidige nano-SIM kaart benaderen - dan kun je deze verwijderen door het uiteinde van een paperclip in het gaatje naast de SIM kaart tray te duwen.

Hoofdtelefoon

Je apparaat wordt geleverd met een set EarPods; dit is een oortelefoon met een microfoon en afstandsbediening ingebouwd in de rechter kabel waarmee je het volume kunt regelen, van nummer kunt wisselen, en gesprekken kunt aannemen en beëindigen. Je kunt deze knoppen gebruiken om een aantal verschillende acties uit te voeren door de juiste combinatie te klikken.

© PXimport

EENMALIG DRUKKEN Als je eenmalig op de middelste knop van de afstandsbediening drukt terwijl je naar muziek aan het luisteren bent of een video aan het bekijken bent wordt het afspelen gepauzeerd; als je een oproep ontvangt kun je deze met een enkele druk beantwoorden, en door nog een keer te drukken hang je weer op.

EENMALIG INDRUKKEN EN VASTHOUDEN Als er een oproep binnenkomt, kun je deze weigeren door de knop eenmaal in te drukken en ingedrukt te houden, dan wordt de beller direct naar de voicemail gestuurd; als je al in gesprek bent kun je dit doen om naar een tweede gesprek te switchen. In andere gevallen wordt Siri geactiveerd.

DUBBEL INDRUKKEN Druk twee keer, en je gaat naar het volgende nummer.

DRIEMAAL INDRUKKEN Druk drie keer om naar het vorige nummer terug te gaan..

Je iPhone 5 activeren

Als je je iPhone in de Apple Store gekocht hebt, kan het zijn dat je deze al samen met een Specialist geactiveerd hebt. Maar als je hem per post ontvangen hebt, of als je ervoor gekozen hebt om hem niet meteen te activeren, dan kun je hieronder lezen hoe je dat moet doen.

Wees niet bang om een fout te maken - als je per ongeluk op iets verkeerds drukt, kun je altijd op de thuisknop drukken om het iPhone Not Set Up menu te openen en het proces opnieuw te beginnen.

© PXimport

Na een verse installatie zal je apparaat je begroeten met een scherm met 'Hallo' en 'slide to set up' in een aantal verschillende talen.

Sleep met je vinger naar rechts langs de 'slide to set up' tekst om naar het volgende scherm te gaan. Je apparaat vraagt je om je land en taal te kiezen, plus je Wi-Fi netwerk. Het apparaat zoekt naar Wi-Fi netwerken waarmee het verbinding kan maken; om door te gaan, selecteer een Wi-Fi netwerk en druk op Next. (Je kunt ook kiezen om je iPhone via een mobiel netwerk verbinding te laten maken door op Next te drukken zonder een Wi-Fi netwerk te selecteren, of je kunt het via iTunes instellen door op Connect to iTunes onderaan het scherm te drukken.) Er zal ook worden gevraagd of je locatiediensten wilt inschakelen. Hiermee kunnen Apple apps (en apps van derden) je locatie benaderen via Wi-Fi netwerken en je GPS locatie.

© PXimport

Je kunt dit altijd per app in- of uitschakelen, en je kunt deze optie uitgebreider configureren in de Settings app.

Op dit moment heb je drie keuzemogelijkheden: Je kunt helemaal met een schone lei beginnen, of een iCloud of iTunes back-up herstellen (als je al eerder een iPhone had en de data daarvan wilt herstellen).

© PXimport

MET EEN SCHONE LEI BEGINNEN Als je helemaal schoon wilt beginnen, dan moet je eerst beslissen of je een Apple ID wilt invoeren (of aanmaken, als je er geen hebt). Je Apple ID gebruik je om muziek, apps, en boeken van de iBookstore te kopen, en je kunt het als je dat wilt ook met iCloud associëren.

© PXimport

Als je al een Apple ID hebt, druk op Sign In with Your Apple ID en voer je gebruikersnaam (doorgaans je e-mailadres) en wachtwoord in. Apple linkt vervolgens je apparaat aan je Apple ID. Als je geen Apple ID hebt, kun je er eenvoudig eentje aanmaken door op Create a Free Apple ID te drukken. Voer je geboortedatum, naam en e-mailadres in (of je kunt een nieuw iCloud e-mailadres aanmaken), plus een wachtwoord, een geheime vraag (voor het geval je je wachtwoord vergeet) en of je e-mailupdates van Apple wilt ontvangen.

En als je liever geen Apple ID aanmaakt, druk op Skip This Step onder de andere twee opties. Je kunt later altijd nog een ID toevoegen of aanmaken in de Settings app, maar wees erop bedacht dat je tot die tijd niets in de iTunes Store kunt kopen en je iCloud niet kunt instellen.

HERSTELLEN VIA iTUNES Als je een iTunes back-up van een oudere iPhone hebt, selecteer dan Restore From iTunes en maak een verbinding met je computer. Er wordt dan gevraagd of je je telefoon als nieuw apparaat wilt instellen, of dat je een lokale back-up wilt herstellen.

Kies Restore from this backup en gebruik het pop-up menu om de juiste back-up te vinden. Klik op Continue, en iTunes zal die data herstellen en met je apparaat synchroniseren. Vervolgens moet je het apparaat een naam geven en kiezen of je muziek en video's, foto's en/of apps automatisch naar je apparaat wilt synchroniseren. Maak een selectie en klik op Done, en iTunes zal haar eerste synchronisatie uitvoeren. Wanneer deze voltooid is gaat het setupproces verder.

HERSTELLEN VIA iCLOUD Als je een iCloud account hebt en daarmee een back-up van een ouder apparaat hebt gemaakt, dan kun je zonder dat je verbinding met een computer hoeft te maken data direct naar je iPhone herstellen met Restore from iCloud Backup. Kies deze optie, en voer je iCloud Apple ID en wachtwoord in. Ga akkoord met de voorwaarden, door twee keer op I Agree te drukken, en je apparaat zal alle compatibele iCloud back-ups weergeven. Zorg dat je de juiste selecteert, want er kunnen back-ups tussen staan van andere apparaten die je in je bezit hebt.

Kies de gewenste back-up, en wacht even - het proces kan enkele minuten tot enkele uren in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid apps en data die op je apparaat stonden. (Herstellen gaat veel sneller via iTunes dan via iCloud, en daarom maken veel mensen zo nu en dan een back-up met iTunes, ook al gebruiken ze daarvoor gewoonlijk iCloud.)

Wanneer het herstel voltooid is start je apparaat opnieuw op en krijg je een scherm met uitleg over een aantal volgende stappen te zien.

De laatste stappen

Nadat je een netwerkverbinding hebt ingesteld, je Apple ID hebt ingevoerd, en de voorwaarden geaccepteerd hebt is het tijd om te beslissen of je iCloud wilt gebruiken. De dienst is een overkoepelende term voor Apple's verzameling synchronisatiemogelijkheden, waarmee je je foto's, apps, contactpersonen, kalenders, en e-mail tussen verschillende apparaten kunt synchroniseren.

© PXimport

Je kunt zelfs verschillende Apple Ids aanmaken voor iCloud en iTunes, als je bijvoorbeeld een gedeelde Apple ID voor gezinsaankopen gebruikt en een eentje die je voor je iCloud data wilt gebruiken.

Als je ervoor kiest om iCloud in te stellen wordt er gevraagd of je iCloud back-ups wilt inschakelen voor je apparaat. Als je dat doet kun je je apparaat alle belangrijke instellingen naar je iCloud account laten back-uppen; als je ooit moet herstellen kan dat via Wi-Fi zonder computer. (Uiteraard kun je als je liever back-ups naar een computer maakt kiezen om iTunes te gebruiken.)

Daarnaast kun je kiezen om iCloud's Find My iPhone, iMessage en FaceTime diensten in te schakelen.

Find My iPhone schakelt locatiecontrole in op je apparaat, zodat je het apparaat in geval van verlies of diefstal kunt vinden door middel van je Apple ID en de Find My iPhone app; met iMessage kun je via een dataconnectie tekst-, foto- en videoberichten naar je vrienden en familie sturen; en met FaceTime kun je via video en audio met vrienden chatten via Wi-Fi en mobiele verbindingen (alleen geselecteerde aanbieders).

© PXimport

Er wordt ook gevraagd of je een passcode wilt invoeren om het tegen potentiële dieven of nieuwsgierigen te beschermen. (Als je een iPhone 5s hebt, wordt er ook gevraagd of je een Touch ID wilt instellen met je vingerafdruk.) Als je er liever geen invoert, kies dan Don't Add Passcode om deze stap over te slaan. Als je een iPhone 5s aan het instellen bent en besluit dat je Touch ID wilt inschakelen, dan wordt er ook gevraagd of je het in plaats van je Apple ID en wachtwoord wilt gebruiken wanneer je items in de App Store en iTunes Store koopt.

Je iPhone vraagt bovendien of je Siri wilt inschakelen. Dit kan in het setupscherm, of op een later tijdstip in de Settings app.

© PXimport

Zodra je het setupproces doorlopen hebt, krijg je een scherm te zien met de vraag op je apparaat automatisch diagnostische en gebruiksinformatie naar Apple mag sturen om Apple te helpen om haar producten en diensten te verbeteren.

© PXimport

Kies Automatically Send of Don't Send, en druk op Next.

Gefeliciteerd! Je hebt alle setupvragen beantwoord en je bent klaar om je iPhone te gaan gebruiken. Op dit moment kan het apparaat vragen of je Apple's mobiele iLife en iWork suites gratis wilt downloaden.

© PXimport

Aan de slag met je iPhone 5c of 5s

Nu je apparaat klaar voor gebruik is zijn hier een aantal tips.

Je instellingen aanpassen: De meeste onderliggende systeeminformatie voor je nieuwe iPhone - netwerkinstellingen, Mail, geluiden, berichten, restricties, achtergronden, en meer - kun je vinden in de Settings app. Dat is dan ook een goede plek om te beginnen als je bekend wilt raken met je apparaat.

iTunes synchronisatie instellen: Als je niet vanaf een iOS back-up hersteld hebt, zul je geen muziek, video, podcasts, foto's, of boeken op je iPhone hebben staan. Daar kun je wat aan doen door verbinding te maken met je iTunes bibliotheek: Plug je apparaat in je computer via de bijgeleverde USB-kabel.

Verken de App Store: Je iPhone heeft een heleboel coole ingebakken apps, maar je wilt om de boel wat interessanter te maken misschien apps van derden gaan gebruiken. De App Store, die je op je apparaat of via iTunes op je computer kunt benaderen, bevat meer 900.000 apps die je kunt downloaden. Om de winkel op je iPhone te bekijken, druk op het blauwe App Store icoon op het thuisscherm. Featured en Charts zijn allebei uitstekende plekken om te beginnen zoeken naar aanbevolen apps, en je kunt de volledige App Store doorzoeken door op het Search tabblad te drukken.

Praat met Siri: Als je tijdens het activatieproces gekozen hebt om Siri op je iPhone 5c of 5s in te schakelen, dan hoef je alleen maar op de thuisknop te drukken om je eerste conversatie te voeren. Siri kan je helpen om afspraken te maken, restaurants te vinden, het weer en sportinformatie op te zoeken, en meer. Om te beginnen, houd de thuisknop ingedrukt; de Siri interface komt tevoorschijn, samen met een aantal voorbeeldzinnen om mee aan de slag te gaan.

Lees meer over je iPhone en iOS 7: Wil je meer te weten komen over je iPhone en iOS 7? Kijk dan eens naar Macworld's iOS 7 Upgrade Guide, een e-book dat verkrijgbaar is op de iBookstore voor de iPad (een voor de iPhone geschikte versie komt er binnenkort aan).

Wat moet je met je oude apparaat doen?

Nu je je oude informatie hebt overgezet, je nieuwe iPhone hebt ingesteld, en het apparaat bent beginnen gebruiken, is het tijd om te beslissen wat je met je oude apparaat wilt doen. Als je het wilt verkopen, recyclen, of aan een vriend of familielid wilt doorgeven, lees dan deze handige gids met stappen die je moet nemen. Maar wat als je het apparaat graag wilt bewaren?

Tover je iPhone om in een iPod touch: Nee, met je oude iPhone zul je geen telefoontjes kunnen plegen of van een mobiel netwerk gebruik maken als je geen dataplan hebt, maar je kunt het blijven gebruiken als "Wi-Fi only" iOS apparaat. Om dit te doen hoef je alleen de oude simkaart (of een goedkope nieuwe simkaart van dezelfde provider als bij wie je de telefoon aanvankelijk geactiveerd hebt) in het apparaat te doen. Vervolgens kun je het naar de fabrieksinstellingen herstellen en als een gloednieuw apparaat instellen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000