ID.nl logo
Startersgids: Aan de slag met de iPad en iPad mini
© PXimport
Huis

Startersgids: Aan de slag met de iPad en iPad mini

Gefeliciteerd: Je hebt onlangs een gloednieuwe iPad of iPad mini uitgepakt, besteld of hebt lang in de rij gestaan om er eentje in de winkel te kopen. In deze startgids laten we zien hoe je de Apple-tablet als beginner in gebruik kunt nemen, wat de mogelijkheden zijn en welke gevaren er loeren.

Voordat je met je nieuwe apparaat gaat spelen, wil je het waarschijnlijk instellen. Dankzij het stap-voor-stap activeringsproces van iOS heeft Apple het vrij eenvoudig gemaakt om van start te gaan; maar voor het geval je wat extra hulp nodig hebt, hebben we een uitgebreide handleiding voor je nieuwe iPad samengesteld over het activeren en het overzetten van data van een oudere tablet of je computer, plus een aantal suggesties voor het verkennen van nieuwe functies.

Zet je oude data over

Je bent overgestapt op het allernieuwste in de wereld van iOS, en daarom laat je je oude apparaat voor wat het is. Maar voordat je er afstand van doet, moet je beslissen of je de data naar je iPad of iPad mini wilt overzetten. Hier zijn de verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van of je overstapt van een oude iPad, een ander tablet, of je je data gewoon van je computer wilt overzetten.

Upgraden van een oudere iPad

Als je upgradet van een oudere iPad of iPad mini, kun je alle apps, data en instellingen naar je nieuwe apparaat overzetten. (Om je muziek en video toe te voegen moet je je nieuwe apparaat nog altijd synchroniseren met iTunes.) Maar om dat te doen moet je eerst een volledige back-up maken (via iTunes of, als je iOS 5 of later draait, via iCloud). Je kunt die back-up vervolgens op je nieuwe apparaat herstellen tijdens het setupproces.

©PXimport

Een back-up maken met iTunes: Als je oude apparaat op iOS 4 of ouder draait, dan moet je iTunes gebruiken om een back-up te maken. Om je back-up te updaten (of een nieuwe aan te maken), verbind je oude apparaat via USB met de computer waarmee je het normaal gesproken synchroniseert, open iTunes, selecteer het apparaat in het Devices menu, en klik in het veld Summary op Back Up Now.

Een back-up maken met iCloud: Als je oude apparaat op iOS 5 of later draait en je een iCloud account hebt, dan kun je iCloud back-ups gebruiken om je data op te slaan. Je apparaat zal automatisch dagelijks een iCloud back-up maken terwijl het vergrendeld, ingeplugd, en met een Wi-Fi netwerk verbonden is, maar je kunt een handmatige back-up forceren wanneer je Wi-Fi gebruikt door de Settings app op je apparaat te openen. Ga naar iCloud > Storage & Backup, en zorg dat iCloud Backup is ingeschakeld. Van daaruit hoef je alleen maar op Back Up Now te drukken om het proces te starten. (let wel: iCloud back-ups kunnen een stuk langer duren dan uTunes back-ups, dus het is misschien niet de beste optie als je snel met je nieuwe telefoon aan de gang wilt.)

Upgraden van een ander tablet

Stap je van een Android of Windows tablet over op de iPad Air of mini? Afhankelijk van hoe je informatie is ingesteld, zou het relatief eenvoudig moeten zijn om het naar je nieuwe apparaat over te zetten.

E-mail, contacten en kalenders: Als je een Gmail account of een andere POP of IMAP gebaseerde account voor e-mail op je smartphone gebruikt, synchroniseert het apparaat al met een centrale server, en je zou dan ook in staat moeten zijn om die account vrijwel probleemloos aan je nieuwe iPad toe te voegen. Apple's iOS heeft een automatische setup voor mensen die gebruik maken van Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo, Aol, of Hotmail; maar je kunt ook handmatig een POP of IMAP account instellen voor mail, LDAP of CardDAV voor contacten, of CalDAV voor kalenders. Je kunt ook Apple's gratis iCloud dienst gebruiken om een nieuwe e-mailaccount aan te maken.

Muziek, video's en foto's: Je nieuwe iPad gebruikt iTunes om lokale muziek, TV, films, en foto's van je computer naar het apparaat te synchroniseren. Als je die informatie al met je smartphone of tablet gesynchroniseerd hebt, dan is het heel gemakkelijk om die data met je Apple apparaat te synchroniseren - je hoeft alleen maar te weten waar deze informatie op je oude apparaat staat en deze naar je computer over te zetten. Voeg het zodra dat gebeurd is aan iTunes toe; om je foto's te synchroniseren, voeg ze toe aan iPhoto of Aperture (op een Mac) of zet ze in je Pictures map (op een PC).

Als je content met je oude tablet gekocht hebt die niet naar je computer gekopieerd is (bijvoorbeeld omdat je Amazon Cloud Drive gebruikt), zou je het naar je desktop systeem moeten kunnen downloaden, of je kunt op zijn minst een app op de iPad installeren waarmee je toegang tot de informatie hebt (zoals de Kindle app voor gekochte boeken).

Apps en diversen: Jammer genoeg kun je geen Windows of Android apps van je oude apparaat naar je nieuwe iPad porten. Maar hopelijk kun je versies van die apps op Apple's App Store vinden (als je bijvoorbeeld op je oude tablet Dropbox gebruikte, kun je de iOS app van het bedrijf downloaden en je Dropbox data blijven benaderen). Als je apps met belangrijke informatie hebt die je niet wilt verliezen (notitie apps, takenlijsten, etc.) kun je rondkijken om te zien of je die informatie kunt exporteren; anders heb je helaas pech.

De kennismaking met je nieuwe iPad

Welkom op je iPad. Apple's tablet heeft allerlei toverkunsten: Als je een iPad Air of iPad mini hebt, heb je een apparaat in handen met een 3,1 miljoen pixel Retina display, 64-bit A7 chip en M7 motion coprocessor, een Lightning connector, optionele LTE dienst, twee camera's, en maximaal 128GB opslagruimte - het enige verschil is het formaat van het apparaat.

De iPad mini is kleiner en lichter dan de iPad Air - een 7,9 inch diagonaal scherm met een gewicht van 340 gram, terwijl de iPad Air 475 gram weegt - maar ze hebben dezelfde knoppen en poorten. We leiden je door deze knoppen heen, en bespreken enkele verschillen tussen de apparaten.

©PXimport

Hoofdtelefoonuitgang

De iPad en iPad mini hebben allebei een standaard 3,5mm audio-aansluiting aan de bovenkant van hun behuizing waarmee je naar muziek kunt luisteren. Je kunt verschillende soorten hoofdtelefoons gebruiken, waaronder de Apple oortelefoon, of een Bluetooth hoofdtelefoon. Als je een hoofdtelefoon met een ingebouwde microfoon inplugt, herkent de iPad de microfoon en kun je deze gebruiken met apps die geluidsopnamemogelijkheden hebben. Anders gebruikt de iPad haar eigen ingebouwde microfoon on geluid op te nemen.

Microfoon

De interne microfoon van de iPad en iPad mini zit in het midden van de bovenste rand van het apparaat, vlak boven de voorwaarts gerichte camera. Je kunt hem gebruiken om audio op te nemen in apps die daar ondersteuning voor bieden. Tenzij je een externe microfoon hebt, zal deze microfoon gebruikt worden voor videochats, gesproken memo's, communicatie met Siri, en meer.

On/Off knop

Druk op de On/Off knop om het scherm van de iPad aan of uit te zetten. Je kunt nog steeds e-mail en notificaties ontvangen wanneer het scherm uitstaat, maar het blijft zwart totdat je het laat ontwaken door op de On/Off knop of de Home knop te drukken. Om het apparaat uit te schakelen, houd de On/Off knop ingedrukt totdat het scherm gedimd wordt en er een rode slide to power off schuifbalk verschijnt. Veeg met je vinger langs de balk en de iPad mini wordt uitgeschakeld. (Om je apparaat weer aan te zetten, houd de knop opnieuw ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt.)

Je kunt ook notificaties en alarmsignalen weigeren of dimmen met de On/Off knop; druk er eenmaal op om een inkomende waarschuwing te negeren.

FaceTime HD camera

Deze 1,2 megapixel camera kan foto's van 1280 bij 960 pixels maken en 720p HD video (1280 bij 720 pixels) opnemen. Apple heeft de naar voren gerichte camera voornamelijk ontworpen voor gebruik met FaceTime en het maken van snelle zelfportretten.

Retina display

De iPad en iPad mini hebben geen tastbaar toetsenbord of veel hardware knoppen; in plaats daarvan gebruik je het Multi-Touch glazen scherm met LED achtergrondverlichting om boeken te lezen, op het web te surfen, e-mailberichten op te stellen, apps te navigeren, en instellingen te wijzigen. Het scherm is gemaakt van optische kwaliteit glas, waardoor het zeer krasbestendig is. Het heeft ook een olie afstotende coating waardoor vlakken gemakkelijk te verwijderen zijn.

Het scherm van de iPad Air is 9,7 inch met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels - met 264 pixels per inch beschrijft Apple het als een Retina display, wat betekent dat de pixels te klein zijn om met het menselijk oog te kunnen onderscheiden. De iPad mini heeft een 7,9 inch Retina display met 2048 bij 1536 pixels en 326 pixels per inch.

©PXimport

Home knop

De Home knop is de enige fysieke knop op de voorkant van de iPad en iPad mini. Hij biedt een aantal verschillende manieren om apps en besturingssysteemfuncties te benaderen.

EENMALIG INDRUKKEN Als je eenmalig op de Home knop drukt, kunnen er verschillende dingen gebeuren, afhankelijk van waarvoor je de iPad mini op dat moment gebruikt: Als de iPad zich in de slaapstand bevindt zal hij als je op de Home knop drukt ontwaken; als je je in een app bevindt wordt je terug naar het thuisscherm gebracht; als je je op een bepaalde thuisschermpagina bevindt word je naar de eerste pagina gebracht.

EENMALIG INDRUKKEN EN VASTHOUDEN Als je de Home knop eenmalig indrukt en minimaal twee seconden lang ingedrukt houdt wordt Siri geactiveerd.

DUBBEL INDRUKKEN Wanneer het apparaat vergrendeld is of zich in de slaapstand bevindt ontwaakt je apparaat en worden de Music bedieningselementen tevoorschijn gehaald (indien actief). Wanneer het apparaat in gebruik is krijg je het multitasking scherm met je actieve apps te zien.

Speaker(s)

De speakers bevinden zich op de onderste rand van de iPad Air of iPad mini. Beide hebben twee kleine stereo speakers aan beide kanten van de Lightning connector. Ze spelen alles wat geluid maakt op je iPad af, waaronder muziek, video, of app geluiden. Je kunt de iPad mini ook aan speakers van derden verbinden door middel van de hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth, of AirPlay, Apple's draadloze audio- en videofunctie.

Dock connector

De iPad Air en iPad mini gebruiken Apple's nieuwe Lighning dock connector om verbinding met je computer en andere accessoires te maken. De connector is omkeerbaar, zodat je beide kanten in je apparaat kunt pluggen. Helaas werkt je iPad niet met oudere Apple accessoires die een 30-pin connector hebben, tenzij je een adapter aanschaft.

Wanneer de iPad op de meegeleverde adapter is aangesloten kan het apparaat opgeladen worden terwijl hij in gebruik is of in de slaapstand verkeert. Je apparaat wordt ook opgeladen als hij in nieuwere Macs en PC's is geplugd, maar het opladen zal langer duren. Oudere computers zonder UBS-poorten met een hoog vermogen zullen de iPad mini alleen opladen wanneer deze in de slaapstand staat; wanneer het apparaat actief is verschijnt er een "Not charging" bericht in de statusbalk bovenaan het scherm.

©PXimport

iSight camera

De tweede camera van de iPad Air en iPad mini bevindt zich op de achterkant van het apparaat, in de linkerbovenhoek. Deze 5 megapixel camera heeft een lens met vijf elementen, achterzijdeverlichting, een hybride IR-filter, en een f/2.4 diafragma; hij kan 80p HD video opnemen en 2592 bij 1936 pixel foto's maken. Je kunt deze camera gebruiken om snel filmpjes mee op te nemen en je FaceTime partner een breder zicht op de omgeving te bieden. (Terwijl je er zeker ook foto's mee kunt maken, adviseren we voor dergelijke dingen een kleiner apparaat - zoals je mobiele telefoon of een draagbare camera.

SIM-kaart tray

Apple biedt de iPad en iPad mini in twee verschillende kleuren aan, "silver" en "space grey", en in twee verschillende modellen: Wi-Fi en Wi-Fi + Cellulair. Als je via mobiele netwerken verbinding met het internet wilt kunnen maken, moet je de laatste hebben. (Je kunt ze visueel van elkaar onderscheiden: Het Wi-Fi + Cellulair model heeft op de achterzijde een zwarte plastic streep langs de bovenkant.)

Het Wi-Fi + Cellulair model van de iPad en de iPad mini kan werken op verschillende mobiele internet banden: diverse vanden van de LTE mobiele datastandaard, HSPA+, DC-HSDPA, GPRS, EDGE, CDMA-EvDO, en HSPA. Belangrijke partners voor de iPad en iPad mini in de Verenigde Staten zijn AT&T, Sprint, T-Mobile, en Verizon. Als je een Wi-Fi + Cellulair model koopt moet je kiezen welke aanbieder je wilt, maar je hoeft je niet aan te melden voor een contract. De iPad is contractvrij, zodat je per maand voor de dienst kunt betalen.

De iPad en iPad mini hebben een nano-SIM-kaart nodig om verbinding te maken met een mobiele aanbieder. Zonder zo'n SIM-kaart kun je alleen via Wi-Fi een internetverbinding krijgen. Deze SIM-kaart is voorgeïnstalleerd, maar als je naar het buitenland gaat kun je daar ook een SIM van een ondersteunde mobiele aanbieder kopen.

Als je een SIM moet installeren of je huidige SIM-kaart moet benaderen, dan kun je deze verwijderen door het uiteinde van een paperclip in het gaatje naast de SIM-kaart sleuf aan de linkerkant van het apparaat te steken.

Side Switch

Je kunt de Side Switch op de iPad of iPad mini - aan de rechterkant van het tablet, bijna bovenaan - instellen zodat deze de oriëntatie van het scherm vergrendelt of als geluidsdemper dient, afhankelijk van je voorkeur.

Om dit in te stellen, ga naar Settings > General, en druk op Lock Rotation of Mute in het gedeelte Use Side Switch to. Als je Lock Rotation kiest, schakel de schermrotatieknop dan zo in dat je een oranje stip te zien krijgt, en je iPad in landschaps- of portretoriëntatie blijft staan, hoe je het apparaat ook keert. Wanneer de rotatie is vergrendeld verschijnt er een icoontje van een slot en een pijl eromheen aan de rechterkant van de statusbalk in de buurt van het batterij icoon. Als je Mute in het instellingenscherm kiest, verzorgt de knop de Silent modus van de iPad, die waarschuwingsgeluiden dempt. Je kunt dan wel nog steeds audio van muziek en video's horen.

Volume Omhoog en Volume Omlaag knoppen

Direct onder de Side Switch zit een kantelknop voor het volume. Druk op de bovenkant om het volume te verhogen, en op de onderkant om het te verlagen. (In de Camera app dient de bovenkant van deze knop ook als fysieke ontspanknop.) In de Settings app kun je kiezen of deze knoppen alleen invloed hebben op geluiden van een app, of ook op systeemwijde geluiden.

Je iPad activeren

Als je je iPad in de Apple Store gekocht hebt, kan het zijn dat je deze al samen met een Specialist geactiveerd hebt. Maar als je hem onder de kerstboom gekregen hebt of per post, of als je ervoor gekozen hebt om hem niet meteen te activeren, dan kun je hieronder lezen hoe je dat moet doen.

Wees niet bang om een fout te maken - als je per ongeluk op iets verkeerds drukt, kun je altijd op de thuisknop drukken om het iPad Not Set Up menu te openen en het proces opnieuw te beginnen.

©PXimport

Na een verse installatie zal je apparaat je begroeten met een scherm met 'Hallo' en 'slide to set up' in een aantal verschillende talen.

Sleep met je vinger naar rechts langs de 'slide to set up' tekst om naar het volgende scherm te gaan. Je apparaat vraagt je om je land en taal te kiezen, plus je Wi-Fi netwerk. Het apparaat zoekt naar Wi-Fi netwerken waarmee het verbinding kan maken; om door te gaan, selecteer een Wi-Fi netwerk en druk op Next. (Je kunt ook kiezen om je iPad via een mobiel netwerk verbinding te laten maken door op Next te drukken zonder een Wi-Fi netwerk te selecteren, of je kunt het via iTunes instellen door op Connect to iTunes onderaan het scherm te drukken.) Er zal ook worden gevraagd of je locatiediensten wilt inschakelen. Hiermee kunnen Apple apps (en apps van derden) je locatie benaderen via Wi-Fi netwerken en je GPS locatie.

©PXimport

Je kunt dit altijd per app in- of uitschakelen, en je kunt deze optie uitgebreider configureren in de Settings app.

Op dit moment heb je drie keuzemogelijkheden: Je kunt helemaal met een schone lei beginnen, of een iCloud of iTunes back-up herstellen (als je al eerder een iPad had en de data daarvan wilt herstellen).

Met een schone lei beginnen

Als je helemaal schoon wilt beginnen, dan moet je eerst beslissen of je een Apple ID wilt invoeren (of aanmaken, als je er geen hebt). Je Apple ID gebruik je om muziek, apps, en boeken van de iBookstore te kopen, en je kunt het als je dat wilt ook met iCloud associëren.

©PXimport

Als je al een Apple ID hebt, druk op Sign In with Your Apple ID en voer je gebruikersnaam (doorgaans je e-mailadres) en wachtwoord in. Apple linkt vervolgens je apparaat aan je Apple ID. Als je geen Apple ID hebt, kun je er eenvoudig eentje aanmaken door op Create a Free Apple ID te drukken. Voer je geboortedatum, naam en e-mailadres in (of je kunt een nieuw iCloud e-mailadres aanmaken), plus een wachtwoord, een geheime vraag (voor het geval je je wachtwoord vergeet) en of je e-mailupdates van Apple wilt ontvangen.

En als je liever geen Apple ID aanmaakt, druk op Skip This Step onder de andere twee opties. Je kunt later altijd nog een ID toevoegen of aanmaken in de Settings app, maar wees erop bedacht dat je tot die tijd niets in de iTunes Store kunt kopen en je iCloud niet kunt instellen.

Herstellen via iTunes

Als je een iTunes back-up van een oudere iPad hebt, selecteer dan Restore From iTunes en maak een verbinding met je computer. Er wordt dan gevraagd of je je telefoon als nieuw apparaat wilt instellen, of dat je een lokale back-up wilt herstellen.

Kies Restore from this backup en gebruik het pop-up menu om de juiste back-up te vinden. Klik op Continue, en iTunes zal die data herstellen en met je apparaat synchroniseren. Vervolgens moet je het apparaat een naam geven en kiezen of je muziek en video's, foto's en/of apps automatisch naar je apparaat wilt synchroniseren. Maak een selectie en klik op Done, en iTunes zal haar eerste synchronisatie uitvoeren. Wanneer deze voltooid is gaat het setupproces verder.

Herstellen via iCloud

Als je een iCloud account hebt en daarmee een back-up van een ouder apparaat hebt gemaakt, dan kun je zonder dat je verbinding met een computer hoeft te maken data direct naar je iPad herstellen met Restore from iCloud Backup. Kies deze optie, en voer je iCloud Apple ID en wachtwoord in. Ga akkoord met de voorwaarden, door twee keer op I Agree te drukken, en je apparaat zal alle compatibele iCloud back-ups weergeven. Zorg dat je de juiste selecteert, want er kunnen back-ups tussen staan van andere apparaten die je in je bezit hebt.

Kies de gewenste back-up, en wacht even - het proces kan enkele minuten tot enkele uren in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid apps en data die op je apparaat stonden. (Herstellen gaat veel sneller via iTunes dan via iCloud, en daarom maken veel mensen zo nu en dan een back-up met iTunes, ook al gebruiken ze daarvoor gewoonlijk iCloud.)

Wanneer het herstel voltooid is start je apparaat opnieuw op en krijg je een scherm met uitleg over een aantal volgende stappen te zien.

De laatste stappen

Nadat je een netwerkverbinding hebt ingesteld, je Apple ID hebt ingevoerd, en de voorwaarden geaccepteerd hebt is het tijd om te beslissen of je iCloud wilt gebruiken. De dienst is een overkoepelende term voor Apple's verzameling synchronisatiemogelijkheden, waarmee je je foto's, apps, contactpersonen, kalenders, en e-mail tussen verschillende apparaten kunt synchroniseren.

©PXimport

Je kunt zelfs verschillende Apple Ids aanmaken voor iCloud en iTunes, als je bijvoorbeeld een gedeelde Apple ID voor gezinsaankopen gebruikt en een eentje die je voor je iCloud data wilt gebruiken.

Als je ervoor kiest om iCloud in te stellen wordt er gevraagd of je iCloud back-ups wilt inschakelen voor je apparaat. Als je dat doet kun je je apparaat alle belangrijke instellingen naar je iCloud account laten back-uppen; als je ooit moet herstellen kan dat via Wi-Fi zonder computer. (Uiteraard kun je als je liever back-ups naar een computer maakt kiezen om iTunes te gebruiken.)

Daarnaast kun je kiezen om iCloud's Find My iPhone, iMessage en FaceTime diensten in te schakelen.

Find My iPhone schakelt locatiecontrole in op je apparaat, zodat je het apparaat in geval van verlies of diefstal kunt vinden door middel van je Apple ID en de Find My iPhone app; met iMessage kun je via een dataconnectie tekst-, foto- en videoberichten naar je vrienden en familie sturen; en met FaceTime kun je via video en autio met vrienden chatten via Wi-Fi en mobiele verbindingen (alleen geselecteerde aanbieders).

©PXimport

Er wordt ook gevraagd of je een passcode wilt invoeren om het tegen potentiële dieven of nieuwsgierigen te beschermen. Als je er liever geen invoert, kies dan Don't Add Passcode om deze stap over te slaan.

Je iPad vraagt ook of je Siri wilt inschakelen. Dit kan in het setupscherm, of op een later tijdstip in de Settings app.

©PXimport

Zodra je het setupproces doorlopen hebt, krijg je een scherm te zien met de vraag op je apparaat automatisch diagnostische en gebruiksinformatie naar Apple mag sturen om Apple te helpen om haar producten en diensten te verbeteren.

©PXimport

Kies Automatically Send of Don't Send, en druk op Next.

Gefeliciteerd! Je hebt alle setupvragen beantwoord en je bent klaar om je iPad te gaan gebruiken. Op dit moment kan het apparaat vragen of je Apple's mobiele iLife en iWork suites gratis wilt downloaden.

Aan de slag met je iPad of iPad mini

Mensen die al eerder een iOS apparaat hebben aangeschaft weten hoe het zit, maar voor de nieuwelingen zijn hier een aantal tips om je apparaat te leren kennen.

Je instellingen aanpassen: De meeste onderliggende systeeminformatie voor je nieuwe iPad - netwerkinstellingen, Mail, geluiden, berichten, restricties, achtergronden, en meer - kun je vinden in de Settings app. Dat is dan ook een goede plek om te beginnen als je bekend wilt raken met je apparaat.

©PXimport

Neem een data-abonnement: Als je een iPad met een mobiele connectie hebt gekocht en van plan bent om ermee op het internet te gaan browsen, dan moet je een data-abonnement nemen. Dit kan via Settings > Cellular Data.

iTunes synchronisatie instellen: Als je niet vanaf een iOS back-up hersteld hebt, zul je geen muziek, video, podcasts, foto's, of boeken op je iPad hebben staan. Daar kun je wat aan doen door verbinding te maken met je iTunes bibliotheek: Plug je apparaat in je computer via de bijgeleverde USB-kabel. (Zodra je de eerste synchronisatie doorlopen hebt kun je ook draadloze lokale synchronisatie instellen.)

Verken de App Store: Je iPad heeft een heleboel coole ingebakken apps, maar je wilt om de boel wat interessanter te maken misschien apps van derden gaan gebruiken. De App Store, die je op je apparaat of via iTunes op je computer kunt benaderen, bevat meer dan een miljoen apps voor zowel de iPhone als de iPad; hoewel sommige bedoeld zijn om op een iPhone te draaien kunnen ze ook op je iPad werken.

En vergeet niet om je gratis versie van iBooks, Apple's e-book lezer, te downloaden. Zoek in de App Store naar iBooks.

Praat met Siri: Als je tijdens het activatieproces gekozen hebt om Siri op je iPad in te schakelen, dan hoef je alleen maar op de thuisknop te drukken om je eerste conversatie te voeren. Siri kan je helpen om afspraken te maken, restaurants te vinden, het weer en sportinformatie op te zoeken, en meer. Om te beginnen, houd de thuisknop ingedrukt; de Siri interface komt tevoorschijn, samen met een aantal voorbeeldzinnen om mee aan de slag te gaan.

Wat moet je met je oude apparaat doen?

Nu je je oude informatie hebt overgezet, je nieuwe iPad hebt ingesteld, en het apparaat bent beginnen te gebruiken, is het tijd om te beslissen wat je met je oude apparaat wilt doen. Als je het wilt verkopen, recyclen, of aan een vriend of familielid wilt doorgeven, lees dan deze handige gids met stappen die je moet nemen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 flinke airfryers voor de lekkere trek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 flinke airfryers voor de lekkere trek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke airfryer waar veel voedel in past? We hebben vijf interessante modellen voor je gespot.

Met een airfryer kun je van alles klaarmaken: frietjes, snacks, groenten, kip en zelfs cake. Het grootste voordeel is dat je gezonder kunt koken zonder dat je smaak hoeft in te leveren. Ook maakt het minder rommel en stinkt je huis niet naar frituurvet. Bovendien hoef je er weinig omkijken naar te hebben: je stelt de tijd en temperatuur in, en de airfryer doet de rest. Wij vonden een vijftal mooie, grote modellen voor je.

Ninja Max Pro AF180EU

De Ninja Max Pro AF180EU is nog steeds een van de meest polulaire airfryers van dit moment. Dit 2000 watt-model heeft een riante inhoud van 6,2 liter. Hiermee braad je met gemak vier kippenbouten gaar. Met het bedieningspaneel kies je tussen zes kookfuncties, namelijk heteluchtfrituren, knapperig maken, bakken, braden, drogen en opwarmen. Je selecteert op het overzichtelijke bedieningspaneel de tijd en temperatuur, waarna je lekker achterover kunt leunen. De maximaal instelbare temperatuur bedraagt 240 graden.

Zoals we inmiddels van Ninja-airfryers gewend zijn, bevat ook dit exemplaar een zogeheten crispplaat. Daarmee geef je jouw gerechten een lekker krokant laagje! Voor het klaarmaken van kleine porties plaats je dit onderdeel eventueel een verdieping hoger. Klaar met koken? Doe de lade en crispplaat dan in de vaatwasser. Ninja levert een receptenboek mee. Lees voor ervaringen van andere gebruikers deze reviews op Kieskeurig.nl.

Philips 3000 Series NA352/04

Philips heeft op airfryergebied al sinds jaar en dag een goede reputatie. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,9 onder Kieskeurig.nl-bezoekers is de 3000 Series NA352/04 daarvan weer eens het bewijs. Vrijwel alle testers waarderen de aanwezigheid van twee manden. Logisch, want je maakt zo tegelijkertijd twee verschillende gerechten klaar. De manden zijn overigens niet even groot. De gedachte daarvan is dat je zo een hoofd- en bijgerecht kunt scheiden. De totale inhoud bedraagt negen liter. 

In tegenstelling tot de meeste andere airfryers heeft dit model een bedieningspaneel aan de bovenzijde. Je activeert hierop bijvoorbeeld de synchronisatiefunctie, zodat gerechten met afwijkende bereidingstijden op hetzelfde moment klaar zijn. Dankzij een hoog vermogen van 2750 watt kun je de mandjes helemaal volstoppen, want alles wordt evengoed gaar. We vallen met deze airfryer in herhaling, maar ook dit exemplaar was op het moment van schrijven nooit eerder zo goedkoop.

Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU

Met de imposante Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU maak je moeiteloos twee gerechten tegelijk klaar. Deze variant beschikt namelijk over twee flinke lades met een inhoud van 5,2 liter. Hierdoor serveer je bijvoorbeeld tegelijk friet en een bittergarnituur. Je stelt voor elke kookzone een ander kookprogramma in. Hebben de afzonderlijke gerechten een andere bereidingstijd? Met behulp van de Sync-functie regelt de airfryer dat alle etenswaren evengoed op hetzelfde moment klaar zijn. Vanwege de omvang ondersteunt het apparaat een hoog vermogen van 2470 watt.

In de zogenoemde Megazone-modus kun je eten in één grote lade van maar liefst 10,4 liter bereiden. Verwijder hiervoor de verdeler en maak zo bijvoorbeeld een grote hoeveelheid patat klaar. Met de twee bijgesloten crispplaten geef je snacks en vleesgerechten een krokant laagje. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Kies tussen knapperig maken, heteluchtfrituren, braden, bakken, opwarmen, drogen en rijzen. Overweeg je om deze grote airfryer te kopen? Wacht dan niet te lang, want het product is momenteel goedkoper dan ooit.

Philips Premium Smart Sensing HD9867/90

Ten opzichte van veel andere airfryers gaat dit exemplaar van Philips een stapje verder. Op basis van de hoeveelheid en het gerecht kiest de Premium Smart Sensing HD9867/90 namelijk op eigen houtje de optimale temperatuur en bereidingstijd. Het resultaat is een perfecte maaltijd! Er zijn vijf automatische kookprogramma's. Uiteraard kun je als alternatief ook zelf het aantal graden Celsius en de tijd instellen. Bewaar favoriete instellingen eventueel in het geheugen en kies de volgende keer direct jouw zelfbedachte programma.

Deze airfryer heeft een mand met een inhoud van 7,3 liter. Volgens de fabrikant maak je daarin 1,4 kilo patat klaar. Bovendien kun je er met gemak een volledige kip in kwijt. Het hoge vermogen van 2225 watt zorgt ervoor dat alle etenswaren geleidelijk gaar worden. Kortom, vul het hele mandje gerust met bitterhapjes. Philips ontwikkelt een eigen app waarin je allerlei lekkere gerechten voor deze airfryer kunt vinden. Tot slot is het product op het moment van schrijven goedkoper dan ooit.

Tefal Easy Fry & Grill Dual EY905D

De Easy Fry & Grill Dual EY905D van Tefal scoort goed bij gebruikers op Kieskeurig.nl – de positieve reviews spreken voor zich. Bovendien is dit model momenteel aantrekkelijk geprijsd. Deze airfryer beschikt over twee aparte kookzones: een ruime linkerlade van 5,2 liter voor bijvoorbeeld het hoofdgerecht en een rechterlade van 3,1 liter voor een bijgerecht. Zo kun je moeiteloos vlees en groenten tegelijkertijd bereiden. De temperatuur en bereidingstijd stel je per lade afzonderlijk in, en dankzij de synchronisatiefunctie zijn beide gerechten tegelijkertijd klaar om te serveren.

Je hebt keuze uit acht automatische programma’s. Met een simpele tik op het display selecteer je bijvoorbeeld het friet-, vis-, groente- of kipprogramma, waarna de juiste instellingen automatisch worden toegepast. Handig is ook het hoge vermogen van 2700 watt, waardoor je eten snel en gelijkmatig wordt bereid. Tot slot: Tefal belooft een lange levensduur, want door de beschikbaarheid van reserveonderdelen is deze airfryer zeker vijftien jaar te repareren.

▼ Volgende artikel
Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?
© Kaspars Grinvalds
Huis

Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?

Wel of niet een terrasje pakken? Jas mee of hoeft dat niet? Vanavond de BBQ aan of toch maar binnen de airfryer? Even snel de weerapp checken is inmiddels een automatisme geworden. Vooral in de zomer bekijken we massaal de regenradar. Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen eigenlijk? Waarom kloppen ze soms tot op de minuut, en lijken ze op andere momenten nergens op? En kun je erop vertrouwen als je je planning erop afstemt?

☀️⛅☔ In dit artikel lees je:

• Hoe weerapps aan hun data komen • Waarom voorspellingen soms wel, en soms niet kloppen • Hoe je een weerapp zo goed mogelijk interpreteert • Waarom het weer (vooral lokaal!) toch altijd blijft verrassen

Lees ook: De handigste apps voor een onvergetelijke zomer

Van meting tot melding: hoe een app aan zijn data komt

Weerapps maken geen eigen voorspellingen, maar gebruiken data van meteorologische instituten zoals het KNMI, ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) of het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Die instellingen verwerken gigantische hoeveelheden informatie uit weerstations, satellieten, vliegtuigen, weerballonnen en radars. Op basis daarvan draaien ze computermodellen die het weer proberen te voorspellen. Zo'n model analyseert bijvoorbeeld hoe luchtdruksystemen zich bewegen, hoe windrichtingen veranderen en wat de temperatuurverschillen zijn in verschillende lagen van de atmosfeer.

Een weerapp kiest één of meer van die modellen als basis en combineert dat met eigen algoritmes en visualisaties. De bekende buienradars gaan nog een stap verder en laten regen zien die al is gevallen of onderweg is. Daarvoor gebruiken ze gegevens van neerslagradars, die elk kwartier of zelfs elke vijf minuten een nieuwe 'foto' maken van waar regenbuien zich bevinden en hoe die zich verplaatsen.

Waarom voorspellingen wél en soms juist níet kloppen

In grote lijnen zijn de verwachtingen van weerapps vaak behoorlijk accuraat, zeker als het om de eerstkomende uren gaat. Hoe dichter je bij het moment zit, hoe betrouwbaarder de voorspelling. Dat komt omdat het weer zich op korte termijn minder grillig gedraagt dan op langere termijn. Je kunt een bui redelijk goed volgen over een tijdsbestek van een uur of twee, maar het is veel lastiger om drie dagen vooruit exact te zeggen wanneer en waar die bui valt.

Vooral bij regenval in de zomer zit daar vaak de grootste afwijking. Zomerse buien ontstaan door opwarming van de lucht en ontwikkelen zich snel en lokaal. Op het ene moment lijkt er nog niets aan de hand, en tien minuten later valt er een wolkbreuk in één wijk, terwijl een paar straten verderop de stoep droog blijft. Dat maakt het haast onmogelijk om op straatniveau precies te voorspellen waar het gaat regenen.

Daarnaast hangt veel af van welk weermodel de app gebruikt. Het Europese ECMWF-model wordt wereldwijd gezien als zeer nauwkeurig, maar is ook duur om te gebruiken. Sommige apps kiezen daarom voor Amerikaanse modellen of zelfs simpelere versies om kosten te besparen. Dat maakt de ene app betrouwbaarder dan de andere, ook al lijken ze qua uiterlijk op elkaar.

©ID.nl

De weerapp goed interpreteren

Wie slim omgaat met weerapps, kan er veel profijt van hebben. Kijk niet alleen naar het icoontje van een zon of wolk, maar naar de verwachte neerslag in millimeters en het tijdstip daarvan. Bekijk ook de regenradar in beweging en niet als stilstaand beeld: je ziet dan hoe snel een bui zich verplaatst en of je die kunt ontwijken.

Veel apps geven tegenwoordig ook aan hoe 'zeker' een voorspelling is. Staat er bijvoorbeeld 40% kans op regen? Dan betekent dat: op 4 van de 10 vergelijkbare dagen in het verleden viel er daadwerkelijk neerslag. Het is geen gokje, maar een inschatting op basis van modelberekeningen. En hoe hoger dat percentage, hoe groter de kans dat het ook echt nat wordt.

Waarom het weer (vooral lokaal!) blijft verrassen

Ondanks alle technologie blijft het weer een natuurverschijnsel met een eigen wil. Geen enkel model is feilloos. Kleine veranderingen in luchtdruk of windrichting kunnen grote gevolgen hebben, zeker in een land als Nederland waar zee, rivieren en open vlaktes allemaal invloed uitoefenen. Dat verklaart waarom het soms ineens hard begint te regenen terwijl je app nog droog weer beloofde – of andersom.

Toch is de betrouwbaarheid van de meeste apps de afgelopen jaren sterk toegenomen. Snellere computers, betere satellietbeelden en geavanceerdere modellen zorgen ervoor dat de inschattingen steeds dichter bij de werkelijkheid komen. Maar honderd procent garantie biedt geen enkele app, en dat is misschien maar goed ook: want we moeten natuurlijk wel íéts hebben om over te klagen, toch?

Regen én harde wind?

Kijk voor stormparaplu's